Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
9 minut temu, kubass napisał:

System raspbianOS 

Będziesz wszysto konfigurował w terminalu pod audio ? Jeśli nie to wgraj obraz moode audio. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

1 minutę temu, Rucia1 napisał:

Będziesz wszysto konfigurował w terminalu pod audio ? Jeśli nie to wgraj obraz moode audio. 

Ukryta Zawartość

Mogę konfigurować . tylko z pomocą forum :) 

jezeli to jest spory wyczyn to wgram moodeaudio . ale czy tam nic nie trzeba konfigurować ?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Wgraj moode i ustawisz tylko wyjście pod dac. Nie wiem co jeszcze chcesz tidal, spotify pliki z nas ?

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

5 minut temu, Rucia1 napisał:

Wgraj moode i ustawisz tylko wyjście pod dac. Nie wiem co jeszcze chcesz tidal, spotify pliki z nas ?

Spotify conect oraz tidal conect. To na chwile obecna wszystko . Myślę o jakimś ekranie do maliny ale to później . 
najpierw chciałbym sie połączyć i zobaczyć jak to gra . Przyznam szczerze ze wczoraj miałem problem połączyć sie z PC nie wiem czyego to wina czy kabla usb czy gdzieś popełniam błąd ale po podłączeniu CXA 80 przez usb do PC - PC nie wykrywa urządzenia . Nawet nie daje dźwięku ze cos podłączyłem po USB . próbowałem na 2 kompach i na 3 kablach ale takich bardzo starych . 

• Moderatorzy

Tak jak pisalam wyżej wgraj moodeaudio nie baw się w czystego raspbiana .

1 minutę temu, Rucia1 napisał:

Tak jak pisalam wyżej wgraj moodeaudio nie baw się w czystego raspbiana .

Tak zrobie. 
Jak już zainstaluje co trzeba zrobić ? gdzie sie ustawia wyjscie ?

• Moderatorzy
27 minut temu, kubass napisał:

gdzie sie ustawia wyjscie ?

Configure - Audio - Device - ustaw na NONE i zapisz SET i restart maliny

potem

Configure - Audio -MPD edit i  Output device powinien pokazac się Twój dac

Piszę z pamięci wiec może być jakiś poślizg w opcjach.

51 minut temu, Rucia1 napisał:

Configure - Audio - Device - ustaw na NONE i zapisz SET i restart maliny

potem

Configure - Audio -MPD edit i  Output device powinien pokazac się Twój dac

Piszę z pamięci wiec może być jakiś poślizg w opcjach.

Rewelacja . Dzieki . 

Powiedz mi tylko czy kabel ma znaczenie ? sa jakies rodzaje tych kabli USB ? czy zwykły A-B i tyle w temacie ?

28 minut temu, kubass napisał:

Rewelacja . Dzieki . 

Powiedz mi tylko czy kabel ma znaczenie ? sa jakies rodzaje tych kabli USB ? czy zwykły A-B i tyle w temacie ?

Ukryta Zawartość

ja kupilem po prostu pol metrowy

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
32 minuty temu, kubass napisał:

zwykły A-B

zwykły A-B jak do drukarki, później można się bawić w jakieś audiofilskie :)

17 minut temu, Rucia1 napisał:

zwykły A-B jak do drukarki, później można się bawić w jakieś audiofilskie :)

No to mam problem . Mój Cxa80 ma ponad 2 lata gwarancja sie skonczyła a ja nigdy nie podpinałem go pod kompa . Okazuje sie ze nie działa . to chyba nie bedzie wina kabla . Cos jest nie tak z DAC wewnatrz sprzetu . Totalny brak komunikacji Sterowniki pobrane ze strony cambridge 5.0 - zainstalowane wpinam kabel usb do portu z jednej i 2giej strony włączam wzmacniacz i lipa. 

Wyczytałem gdzies na forach żeby na wyłączonym wzmacnioaczu wcisnąc i przytrzymac przycisk speakers - zczynaja mrugac konrolki a1 a2 a3 a4 i ze jak a4 mruga na niebiesko to znaczy ze jest ustawione na USB 2,0 jak na biało to jest USB 1,0
 u mnie mruga na niebiesko czyli 2,0

ale niestety komputer nie wykrywa urządzenia - jest głucho jakbym nic nie podłączał . Ciekawe czy DAC nie padł :/ 

• Moderatorzy

Z maliny też nie ma sygnału ?

8 minut temu, Rucia1 napisał:

Na raspbianie nie ma . Nie wiem jak sprawdzić na nim czy cos jest podłączone do USB 

wieczorem kupie karte pamieci i postawie na niej moode. Zobacze co sie bedzie działo . 

2 godziny temu, Rucia1 napisał:

Nie wiem w czym problem ale nie wykrywa mi nic poza JACK i HDMI w sekcji audio w ustawieniach MOODE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na początek sprawdź sam kabel, wymieniając na inny. Sprawdź też inne gniazda USB. Jeśli dalej nie bezie działać to DAC coś nie łączy albo jest uszkodzony.

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

1266162400_Zrzutekranu2021-02-26o11_34_41.png.e89bcd3f2f1efffe5723e5d9906e23d1.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Rucia1 napisał:

Ukryta Zawartość

1266162400_Zrzutekranu2021-02-26o11_34_41.png.e89bcd3f2f1efffe5723e5d9906e23d1.png

Dzieki za podpowiedzi . ogarnąłem temat . wychodzi na to ze cos mam ze sprzetem nie tak . Nie wiem co . 3 kable podłączyłem i na najbardziej niepewnym w koncu sie udało połączyć. wyłączyłem wzmacniacz właczyłem ponownie i znów ten sam problem . zero kontaktu . poruszałem kablami i ruszyło . teraz działa . Nie mam pojęcia co to może być . MOODE zainstalowałem wyktyło mi bez problemu wzmacniacz. zaczałem instalowac Spotify connect i tidal connect i z tym mam teraz problem . 

Spotify instaluje wg poradnika z botland. wiesza sie w trakcie . 
tidal staje na 

chromium-browser : Depends: chromium-codecs-ffmpeg-extra (= 84.0.4147.105-rpt3) but 88.0.4324.187-rpt1 is installed or
                             chromium-codecs-ffmpeg (= 84.0.4147.105-rpt3) but it is not installed
 chromium-browser-l10n : Depends: chromium-browser (>= 88.0.4324.187-rpt1) but 84.0.4147.105-rpt3 is installed
E: Unmet dependencies. Try 'apt --fix-broken install' with no packages (or specify a solution).
fatal: destination path 'ifi-tidal-release' already exists and is not an empty directory.
● ifi-streamer-tidal-connect.service - RasPi Streamer Tidal Connect Service
   Loaded: loaded (/lib/systemd/system/ifi-streamer-tidal-connect.service; disabled; vendor preset: enabled)
   Active: activating (auto-restart) (Result: exit-code) since Thu 2021-03-11 15:11:31 EST; 39ms ago
  Process: 13310 ExecStart=/usr/ifi/ifi-tidal-release/bin/tidal_connect_application --tc-certificate-path /usr/ifi/ifi-tidal-release/id_certificate/IfiAudio_ZenStream.dat -f HiTide RasPi St
 Main PID: 13310 (code=exited, status=127)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Spotify 

Configure -  Audio - Spotify Render na ON zapisz set i tyle , nic nie musisz instalować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Rucia1 napisał:

Spotify 

Configure -  Audio - Spotify Render na ON zapisz set i tyle , nic nie musisz instalować

Ukryta Zawartość

działa . skad ty to wszystko wiesz ?

a da sie zrobic jeszcze tidala ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kubass
  • Moderatorzy

polacz sie SSH, instalujesz ta komenda:

sudo su
curl -sSL https://raw.githubusercontent.com/shawaj/HiTide/main/install.sh | sudo bash

pozniej wedlug tego 

Mam problem ze swoją Maliną 2B i moode. Cały czas jest podłączona do zasilania. Jednak po kilku godzinach wyłącza kartę WiFi. Wcześniej tego problemu nie miałem. Wyjęcie i wsadzenie karty naprawia sytuację, ale wolałbym żeby działało cały czas. Nie widze nigdzie żadnych ustawień w zakresie zasilania.

W dniu 10.03.2021 o 18:45, jace699 napisał:

Tak mam zasilacz 3 Ampery od kolegi Muzg do malina 3b+ z dużym trafem i idzie to po kablu usb typ B do Marantz 7005 i gra to rewelacyjnie, beż żadnych nakładek typu HAT.

Dźwięk po usb z maliny na tym zasilaczu przebija Tomanki!!!

polecam

Z całym szacunkiem ale od Tomanka wszystko jest lepsze nawet chińskie zasilacze za 75 zł (gotowa płytka zasilacza ) 

18 minut temu, gustwao napisał:

Z całym szacunkiem ale od Tomanka wszystko jest lepsze nawet chińskie zasilacze za 75 zł (gotowa płytka zasilacza ) 

Fakt

Lyngdorf 2170 problem ze stałym ustawieniem Tidal Connect pod wyjście usb jako dac.

Po zainstalowaniu Tidal Connect na mojej malince 3b+ z moode 7.01 podpiete jest to po kablu usb typ B do mojego Lyngdorfa 2170 i oczywiście to gra jak zmienię wejście na I2S Audio Device na allo boss lub allo bos2.

Ale zależało mi ażeby nie bawić się za każdym razem ze zmianą wyjścia z I2S Audio Device  tylko tak jam mam ustawione do grania z moode MPD Options/ MPD Settings Audio Output/ Output Device Lyngdorf Audio A/S.

Chiałem ustawić na stałe w/g poradnika i komend po wykryciu daca usb ( jego nazwy ) i dopisanie tego daca w systemctl edit.

Pokażę jakie wyskakuje info na temat mojego daca w putty:

pi@moode:~ $ sudo su
root@moode:/home/pi# cd /usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs
root@moode:/usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs# cat devices
device#0=rockchip-spdif: - (hw:0,0)
device#1=iFi Pro iDSD: USB Audio (hw:1,0)
device#2=sysdefault
device#3=default
device#4=dmix
Number of devices = 5
root@moode:/usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs# pi@moode:~ $ sudo su

W device#2 pokazuje =sysdefault ?

Lyngdorf raczej nie ma daca bo jest w pełni cyfrowy ale w linijkę wpisywałem różne nazwy mojego lyngdorfa:

--playback-device "sysdefault" \  , --playback-device "Lyngdorf Audio A/S - (hw:2,0)" \ , --playback-device "Project RS USB Audio 2.0: - (hw:1,0)" \, .

Stosowałem różne kombinacje, za każdym razem zapisywałem to później po kolei przeładowywałem poleceniami:

sudo systemctl disable ifi-streamer-tidal-connect.service  
sudo systemctl daemon-reload
sudo systemctl start ifi-streamer-tidal-connect.service
sudo systemctl enable ifi-streamer-tidal-connect.service

I dźwięku nie ma na Tidal Connect.

Jest tylko w oryginalnym ustawieniu pliku ifi-streamer-tidal-connect.service który działa tylko po zmianie na aalo  boss lub allo boss 2.

I mogło by tak zostać ale po kilku chwilach słuchania na Tidal Connect nagrania co prawda dalej lecą i jest to rozkodowywane w MQA czyli 32bit na 88khz ale program przeskakuje na urządzenie , czyli telefon i czyli nP; jeżeli chiałbym przesunąć lub następny utwór wybraż to muszę znowu połączyć się z aplikacji tadila na HiTide Raspi Streamaer ale w tym czasie nagranie standardowo zostaje zatrzymane po nieważ następuje ponowne łączenie z aplikacją.

Dlatego na sztywno chciałem to połączyć przez USB audio Lyngdorf ale może w moim przypadku nie bedzie to możliwe?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi

41 minut temu, jace699 napisał:

root@moode:/home/pi# cd /usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs
root@moode:/usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs# cat devices

Pomiędzy tymi dwoma musisz dać:

Ukryta Zawartość

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

W dniu 13.03.2021 o 11:55, niowluka napisał:

Pomiędzy tymi dwoma musisz dać:

Ukryta Zawartość

Nie da rady tego wpisać po wpisaniu tej komendy: cd /usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs od razu wyskakuje taki napis: root@moode:/usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs# cat devices i po wpisaniu komendy sudo run.sh wyskakuje komunikat not detected czy not komend coś w tym rodzaju. Proszę o podpowiedź jak usunąć dodatek Tidal Connect jakimi komendami?

Chiałem to przeinstalować ale już nie idzie tego zrobić i chcę to ustrojstwo usunąć i na nowe zainstalować ii niestety korzytsać tylko ze zmianą na allo bos bo w moim Lyngdorfie nie idzie tego przydzielić jako do dac Lyngdorf.

Z góry dziękuję za podanie komend do deinstalacji.

Pozdrawiam

jace699

Edytowane przez jace699
  • Moderatorzy

Chłopaki jak macie zamontowany NAS Synology  w Volumio. Pomagam koledze zdalnie i nas sie montuje a nie skanuje biblioteki. Nie bardzo mam pomysł co moze byc nie tak ?

Ja mam Qnapa i śmiga, coś w Synology trzeba ustawić oprócz NFS ?

Edytowane przez Rucia1

12 minut temu, jace699 napisał:

Nie da rady tego wpisać po wpisaniu tej komendy: cd /usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs od razu wyskakuje taki napis: root@moode:/usr/ifi/ifi-tidal-release/pa_devs# cat devices i po wpisaniu komendy sudo run.sh wyskakuje komunikat not detected czy not komend coś w tym rodzaju. Proszę o podpowiedź jak usunąć dodatek Tidal Connect jakimi komendami?

Chiałem to przeinstalować ale już nie idzie tego zrobić i chcę to ustrojstwo usunąć i na nowe zainstalować ii niestety korzytsać tylko ze zmianą na allo bos bo w moim Lyngdorfie nie idzie tego przydzielić jako do dac Lyngdorf.

Pozdrawiam

jace699

A jakbyś zainstalował 6.71. Ja tak zrobiłem bo z 7.01 miałem problemy. 

Teraz wszystko śmiga, zero problemów

• Moderatorzy
13 minut temu, jace699 napisał:

Pozdrawiam

jace699

sudo ./run.sh

Edytowane przez Rucia1

Zastanawiam się czy na malince z volumio lub moodeaudio da się postawić OpenMediaVault?

Mam podłączony do maliny dysk i chciałbym, aby działał on jako sieciowy.

Za wszelkie sugestie rady i pomysły serdecznie dziekuję

Pozdrawiam

PIotr

• Pokaż nowe odpowiedzi