Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego negujesz wpływ isolatorów na okablowaniu, rezystorów użytych i kondensatorów, poczytaj sobie trochę o trafach i co ma wpływ na ich sposób grania i jak ważne są diaelektryki, dajesz inne zasilanie i okazuje się, że coś inaczej gra. Piopio, nie chcę wchodzić w polemikę, bo nie mam wykształcenia z fizyki ani  elektryki, ale sporo z fizyki czytam zwłaszcza teoretycznej. Ale kiedyś może jak się uda dostać jakiś grant to ze znajomymi z polibudy, może zrobimy badania.

Edytowane przez RobG1974
8 minut temu, RobG1974 napisał:

Dlaczego negujesz wpływ isolatorów na okablowaniu, rezystorów użytych i kondensatorów, poczytaj sobie trochę o trafach i co ma wpływ na ich sposób grania i jak ważne są diaelektryki, dajesz inne zasilanie i okazuje się, że coś inaczej gra. Piopio, nie chcę wchodzić w polemikę, bo nie mam wykształcenia z fizyki ani  elektryki, ale sporo z fizyki czytam zwłaszcza teoretycznej. Ale kiedyś może jak się uda dostać jakiś grant to ze znajomymi z polibudy, może zrobimy badania.

Mówimy o pakietowej transmisji USB. Umowne 0 i 1. Co może mieć na to wpływ ? Czy coś ma wpływ na transmisję w sieci LAN ? Coś zmienia treść tego co się przesyła ?

11 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Facet ewidentnie jest monotematyczny i troluje w każdym poście gdzie pojawia się hasło USB. Trochę to chore.

Czy dyskusja na konkretny temat to jest trollowanie ? 

"Trollowanie (ang. trolling) – antyspołeczne zachowanie charakterystyczne dla internetowych forów dyskusyjnych i mediów społecznościowych, polegające na zamieszczaniu kontrowersyjnych, napastliwych, często nieprawdziwych treści w celu zwrócenia na siebie uwagi albo sprowokowania, ośmieszenia lub obrażenia innych użytkowników"

Jakoś nie widzę związku pomiędzy tym co piszę a trollingiem ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy dyskusja na konkretny temat to jest trollowanie ? 
"Trollowanie (ang. trolling) – antyspołeczne zachowanie charakterystyczne dla internetowych forów dyskusyjnych i mediów społecznościowych, polegające na zamieszczaniu kontrowersyjnych, napastliwych, często nieprawdziwych treści w celu zwrócenia na siebie uwagi albo sprowokowania, ośmieszenia lub obrażenia innych użytkowników"
Jakoś nie widzę związku pomiędzy tym co piszę a trollingiem ...

Jaki to ma związek z moim pytaniem? Dość ze nie odpowiadasz na pytanie to smiecisz. Masz jakieś inne zainteresowania poza HS01?

Jaki to ma związek z moim pytaniem? Dość ze nie odpowiadasz na pytanie to smiecisz. Masz jakieś inne zainteresowania poza HS01?

Tak trolujesz, bo piszesz ze tylko izolacja USB potrzebna jest i wszystkie streaamery brzmią tak samo, a to jest kłamstwo powtarzane przez ciebie setki a może i tysiące razy na tym forum. Wprowadzasz tym półprawdziwym tezowaniem w błąd innych użytkowników. Stosujesz socjotechnikę półprawdy i prostej zasady dla negowania złożonego problemu a tym sposobem obrażasz innych użytkowników i ośmieszasz osoby na tym forum. Takie techniki stosowane do nakłaniania w sekciarstwie.
1 minutę temu, krzysztof.filipak napisał:

Tak jak każdy zaangażowany audiofil - kolumny, wzmacniacze, DAC. Wyobraź sobie, że kiedyś byłem prekursorem stosowania zasilania liniowego do PC służącego jako streamer (Malinki jako streamera nie było). Wiele osób TU NA FORUM się ze mnie śmiało. A teraz co ? Zasilenia liniowe to podstawa 😉 Ale wtedy nie było też taniej izolacji galwanicznej USB 😉Trzeba było więc sobie radzić inaczej.  

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Tak jak każdy zaangażowany audiofil - kolumny, wzmacniacze, DAC. Wyobraź sobie, że kiedyś byłem prekursorem stosowania zasilania liniowego do PC służącego jako streamer (Malinki jako streamera nie było). Wiele osób TU NA FORUM się ze mnie śmiało. A teraz co ? Zasilenia liniowe to podstawa 😉 Ale wtedy nie było też taniej izolacji galwanicznej USB 😉Trzeba było więc sobie radzić inaczej.  

Widocznie lata cię posunęły w bystrości umysłu i tylko w głowie masz izolacje USB, nic innego nie istnieje, nic nie jest ważne. 
jak masz tak rozległą wiedzę i w zakresie zasilania liniowego DC to czemu nie dzielisz się nią z ludźmi na forum, tylko pieprzysz jak „dziadek z demencją”. 
Naprawdę ciężko się coś dowiedzieć jak co by człowiek się nie zapytał to pojawisz się Ty i twój izolator i po wątku. szczerze to twoje podejście zniechęca mnie do tego forum i pytania. 

Godzinę temu, RobG1974 napisał:

tylko wg mnie lepiej od razu z tidala przez Tidal connect np w volumio niż przez BT

Oczywiście, każdy bluetooth jest stratny.

Chyba, że słucha się jedynie na słuchawkach bluetooth 😉

Ok, myślałem że bluetooth 5.0 o przepustowości 2mbps spokojnie sobie radzi z jakości flac CD ok. 1400 kbps.... Ale może jakieś zakłócenia itd...

Chociaż wygoda zajebista. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Bardziej chodziło mi na przykład o stream z telefonu na malinę z apki tidal lub qobuz'a......czy ktoś taka ścieżkę przechodził? 

BubbleUPnP - używam i jest Ok. Po BU masz zawsze stratnie. Gorzej.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Korzystanie z tidala przez bubbleupnp to jakaś katastrofa....

E tam, daje radę. 😉

I gra fajnie. Lepiej niż przez BU. 

Trzeba tylko wyłączyć dla tej apki optymalizację zużycia energii.

Edytowane przez jar1
Teraz, Ajothe napisał:

No, a próbowałeś mconnect? Nie lepszy? 

Przedtem  używałem i wolę BubbleUpnP. 

Kupiłem wersję pro.

Protokół Upnp nie jest stratny. Zarówno Bubble jak i Mconnect. W Bubble można grać też po protokole Open Home który jest np dostępny w Moode. Co do jakości, najlepiej moim zdaniem gra Tidal z apki natywnej w Volumio Premium. I pomijamy zupełnie komórkę która jest wyłącznie pilotem (dowolne urządzenie z naszej sieci sterujące Volumio po IP). Do odsłuchu Daily mix używam Tidal connect i mam wrażenie  że jazgotliwy dźwięk z tego czegoś jest. 

8 godzin temu, Ajothe napisał:

a próbowałeś mconnect? Nie lepszy? 

Oba mają wersję darmowe, możesz spróbować sam 👍

Jedyna wada mconnect to brak grania plików mp3 z Tidala. Jak masz, taki w playliście to się zatrzymuje 🙄

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Już to przerabiałem i w wersji darmowej mconnect wydaje się lepszy bo nieogranicza liczby utworów w playlist....Ale obsługa przez te foldery to udręka....

witam,posiadam rp3 plus nakladke allodigione,system vilumio premium,gram z tidala plus natywnie po coaxial,chcialem zapytac bo na wyswietlaczu w dacu pojawia sie co najwyzej wartosc 48czy mozna uzyskac np. 96,lub nawet 192, dac to smsl sanskrit10 mk2 ,pozdrawiam.

Edytowane przez zibi69

Oczywiście że się da. Najpierw pościągaj sobie plili flac o różnych rozdzielczościach i sprawdź czy one działają i dać wyświetla poprawne wartości.

Jeśli tak to znaczy, że coś masz w ustawieniach aplikacji tidala narobione...

55 minut temu, zibi69 napisał:

wartosc 48czy mozna uzyskac np. 96,lub nawet 192

Tidal najlepsze co ma w mojej opini to zwykłe flac 16/44,1. Do MQA potrzebujesz dac obsługujący MQA. Teoretycznie powinien Ci max 96 dac pokazać teraz. Ale w mojej opini nie gra to lepiej, a wręcz gorzej. Z plikami sprawdź jak kolega wyżej napisał 👍, w ustawieniach Volumio warto wyłączyć software volume (chyba że używasz) i wszystkie mixery, upsampling. 

11 godzin temu, krzysztof.filipak napisał:

Widocznie lata cię posunęły w bystrości umysłu i tylko w głowie masz izolacje USB, nic innego nie istnieje, nic nie jest ważne. 

A może to Ty jesteś intelektualnie ograniczony ? Po prostu nie rozumiesz tematu. Przerasta to Twoje możliwości zrozumienia. Zdarza się. 

38 minut temu, Piopio napisał:

A może to Ty jesteś intelektualnie ograniczony ? Po prostu nie rozumiesz tematu. Przerasta to Twoje możliwości zrozumienia. Zdarza się. 

Dajesz takie wrażenie, nie twierdzę, że tak jest. Jakże to inaczej postrzegać, jak pada pytanie:

- o dobór DACa - Ty wpadasz i głosisz, że każdy z izolacją USB zagra tak samo,

- o streamer - Ty znowu, wszystko gra tak samo z izolacją USB,

- o kartę USB na PCI-E, wszystko gra ..... bla, bla.

Aż się strach zapytać jaka pozycja seksualna jest najlepsza, bo się dowiem, że każda taka sama jak się zastosuje izolację USB :).

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Oczywiście że się da. Najpierw pościągaj sobie plili flac o różnych rozdzielczościach i sprawdź czy one działają i dać wyświetla poprawne wartości.

Jeśli tak to znaczy, że coś masz w ustawieniach aplikacji tidala narobione...

Już to zrobiłem i dac wyświetla 192 pliki z pendriva, co mam poustawiać i gdzie czy w apce tidal czy w volumio jeśli możesz podpowiedzieć. 

Zauważyłem,że pojawił się w sklepie play Mconnect Player HD.Instalował ktoś?Duże różnice pomiędzy zwykłym mconnect?Warty 28zł?

16 minut temu, c-k napisał:

Zauważyłem,że pojawił się w sklepie play Mconnect Player HD.Instalował ktoś?Duże różnice pomiędzy zwykłym mconnect?Warty 28zł?

A to nie ta wersja na tablet? 

NIe wiem,właśnie dlatego pytam?

Pisze to samo co przy wcześniejszym Mconnect...

Urządzenia do odtwarzania:

telefon lub tablet

Edytowane przez c-k
17 minut temu, c-k napisał:

NIe wiem,właśnie dlatego pytam?

Pisze to samo co przy wcześniejszym Mconnect...

Urządzenia do odtwarzania:

telefon lub tablet

Jest tu tabelka z funkcjonalnościami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam problem z Volumio i Bubble UPNP. Zmieniłem dac z Topping DX7s na Sabaj A20D. Słucham po USB z RP4. Na Toppingu mogłem przełączyć na optyk z powrotem wrócić na USB i muzyka sobie dalej leciała. Na Sabaju jeśli przełączę się z USB na inne źródło to tak jakby USB się całkowicie wyłączało. Za każdym razem gdy wracam na USB muszę ręcznie w Volumio wybrać Sabaj z listy i zapisać zmiany. Bubble UPNP jeśli uda się w ogóle włączyć muzę to nie wyświetla okładek ani nie pokazuje postępu odtwarzania. Spotkaliście się może z podobnym zachowaniem ? A może dace z MQA się tak zachowują bo to mój pierwszy taki.  

9 minut temu, Mateusz Wielgos napisał:

Mam problem z Volumio i Bubble UPNP. Zmieniłem dac z Topping DX7s na Sabaj A20D. Słucham po USB z RP4. Na Toppingu mogłem przełączyć na optyk z powrotem wrócić na USB i muzyka sobie dalej leciała. Na Sabaju jeśli przełączę się z USB na inne źródło to tak jakby USB się całkowicie wyłączało. Za każdym razem gdy wracam na USB muszę ręcznie w Volumio wybrać Sabaj z listy i zapisać zmiany. Bubble UPNP jeśli uda się w ogóle włączyć muzę to nie wyświetla okładek ani nie pokazuje postępu odtwarzania. Spotkaliście się może z podobnym zachowaniem ? A może dace z MQA się tak zachowują bo to mój pierwszy taki.  

W Musicalu jest tak jak i w Toppingu. Przełączanie wejść na DAcu nie rozwala ustawień Volumio.

23 godziny temu, krzysztof.filipak napisał:

Dajesz takie wrażenie, nie twierdzę, że tak jest. Jakże to inaczej postrzegać, jak pada pytanie:

- o dobór DACa - Ty wpadasz i głosisz, że każdy z izolacją USB zagra tak samo,

- o streamer - Ty znowu, wszystko gra tak samo z izolacją USB,

- o kartę USB na PCI-E, wszystko gra ..... bla, bla.

Aż się strach zapytać jaka pozycja seksualna jest najlepsza, bo się dowiem, że każda taka sama jak się zastosuje izolację USB :).

Ad 1 - Ja tak nie twierdzę. Jeśli DAC ma izolację galwaniczną USB to każdy TRANSPORT USB zagra tak samo. 

Ad 2 - Tak, każdy streamer (TRANSPORT USB) z izolacją USB gra tak samo.

Ad 3 - A jaka jest teza ? Jeśli zastosujemy izolację USB to karta USB na PCI-E nie będzie potrzebna. 

To są fakty techniczne. Nie trzeba być elektronikiem żeby to zrozumieć. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

To są fakty techniczne.

Tylko w twoim mniemaniu

21 minut temu, Piopio napisał:

Ad 1 - Ja tak nie twierdzę. Jeśli DAC ma izolację galwaniczną USB to każdy TRANSPORT USB zagra tak samo. 

Ad 3 - A jaka jest teza ? Jeśli zastosujemy izolację USB to karta USB na PCI-E nie będzie potrzebna. 

Nikt Ci nie broni tak uważać, żyj w swoich przekonaniach i jednocześnie daj też żyć innym w swoich. Porównywałem JCata z Oehlbachem MasterClock, opisywałem to wcześniej. JCat wygrał w ŚLEPYM TEŚCIE. Pozostali domownicy uczestniczący w odsłuchu, nie mający wiedzy co do ceny tychże urządzeń (tak żeby ocena była obiektywna) również wskazali JCata jako tego lepiej grającego. A może to zbiorowa halucynacja? 🙂 

Punkt widzenia zależy od punktu odniesienia. Rozumiem, ze testowałeś HS01 z różnymi systemami (wzmacniacz, kolumny, źródła, przewody) i to utwierdziło Cię w przekonaniu że z HS01 każdy transport gra tak samo? Czy testowałeś wyłącznie na swoim systemie? Porównywałeś HS01 z produktami innych producentów, czy zamknąłeś się na ofertę Toppinga? Może wszystko gra tak samo, bo HS01 jest na tyle słabym ogniwem układanki, że staje się wąskim gardłem? A może HS01 działa cuda, ale pozostałe składowe Twojego systemu (w przypadku, gdy nie porównywałeś z innymi systemami) nie pozwalają mu rozwinąć skrzydeł? 

Bez obrazy, ale męczysz strasznie 🙂 

Edytowane przez jackobtone

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

5 minut temu, Piopio napisał:

Co do kwestii technicznej portu USB to wszyscy się zgadzamy, że jest cyfrowy i ma być tak samo grać zawsze, ale występują różnice.

Specjalnie dla sprawdzenia Twojej pseudo tezy miałem wypożyczonego Intona i zakupiłem HS01 i testowałem: Lumina U1mini, Ifi Zen oraz NUca z postawionym na potrzeby Volumio.

Zarówno Intona jak HS01 włączony w tor USB dawał efekt na NUCu, natomiast bardzo mały wpływ na dźwięk miał w przypadku Ifi Zena i Lumina, może by rzec, że na granicy percepcji.

Na NUCu wyraźnie poprawiała się separacja w górze pasma, dźwięk nie był tak blisko (na twarzy), generalnie lepiej jednak to dalej słabe granie i z izolacją i bez :).

Lumin U1mini u mnie gra bardziej odsuniętą sceną, dźwięk jest precyzyjny, lekko przyciemniony. 

Ifi Zen to większe otwarcie dźwięku, ale takie negatywne, bo zbliżenie do słuchacza, bas bardziej wysunięty, góra nie jest tak precyzyjna jak w Luminie.

Wnioski:
Nie samym USB Streamer żyje i zgadzam się z teorią, jednak w praktyce problem jest bardziej złożony niż wydaje mi się że Tobie się wydaje.

Ps.

Nie wiem czy manipulując w NUCu zegarem procesowa (procesor i5 6gen.), wyłączeniem zbędnych portów, kontrolera WIFI, wirtualizacji, przy trybu turbo przynosi pozytywne zmiany w jakości. Wymiana zasilacz Intela impulsówki na xPower daje sporą pozytywną zmianę, a zmiana na zasilacz Pro-Jecta do RS2 Digital jeszcze poprawia sytuację.

Ps2.

Są to moje spostrzeżenia uzyskane z własnych testów na moim sprzęcie.

• Pokaż nowe odpowiedzi