Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam słowa poprzedników, malinka RPi4 z wyjściem USB w zupełności wystarcza do słuchania z serwisów streamingowych. Jeśli masz dużo plików hi-res, to już można pomyśleć o nakładce, zasilaczu liniowym, itp. 

Bardzo dziękuję WSZYSTKIM za zainteresowaniem tematem.
Zaczynam dopiero swą przygodę z maliną zatem każda rada i dobre słowo jest przeze mnie na spokojnie analizowane. 

Co tyczy się samego słuchania - obecnie to radia internetowe plus Spotify oraz Amazon Music. Jednak będę zmuszony przesiąść się na Tidal HiFi bo z tego co się orientuje to AM nie jest na chwilę obecną wspierane przez Volumio czy Moode. A szkoda.

Jeśli zaś chodzi o DAC. Tak jak wspomniałem, został on mi polecony przez mojego audiofila-sąsiada. Przetestowany i i zostało stwierdzone iż gra "zacnie". Zatem chyba sięgnę na spokojnie po Allo DigiOne. Chyba, że uważacie iż można cos kupić lepszego. Oczywiście w ramach zdrowego rozsądku. O ile w przypadku adiofila można o tym w ogóle mówić😉

Jak wygląda stabilność pracy na Volumio? Jak to można sterować przy użyciu telefonu? Czy oficjalna aplikacja wystarczy czy lepiej zaopatrzyć się w coś innego?

A i to wszystko będzie podpięte jako streamer do zestawu Cyrusa - AV Master i końcówka mocy 8 Power. 

EDIT: A jak wygląda nagrzewanie się RPi 4? Gdzieś czytałem, że osiąga bardzo wysokie temperatury w porównaniu z RPi 3B+

Edytowane przez Tycobb79

W kwestii temperatur - nie przesadzałbym. Gdyby tak było, to RPi4 byłoby masowo zwracane do producenta. Fakt, temperatury są wyższe niż na RPi 3, ale wszystko w bezpiecznych granicach. Nic, czym należałoby się przejmować. 

Jeśli sąsiad ma identyczny system audio co Ty, to myślę że nie ma się nad czym zastanawiać i brać ten DAC + Allo Digione + Rpi. Jeśli nie słuchałeś tego DACa ze swoim systemem to sugeruję kupić malinkę + Allo i pożyczyć DAC od sąsiada. Wtedy będziesz miał pewność, że gra to tak jak Ci się podoba. Taka moja sugestia. 🙂 

Korzystam z Moode, więc w kwestii Volumio się nie wypowiem.

Edytowane przez jackobtone

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Czy uważacie, że zakup gotowca  od allo będzie dobrym rozwiązaniem? 🤔 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Tycobb79 napisał:

Ukryta Zawartość

uważam że bardzo dobrym 😁 tylko ze ja mam wersję pod Usb

Ceny gołych malinek są masakryczne teraz 

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gotowe, dlaczego nie? Tyle tylko, że to co pokazałeś to tego nie ma. Ogólnie brak np. RPi4. Mają być pod koniec lutego.

Tutaj też mają, ale na dostawę trzeba czekać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, Tycobb79 napisał:

Co tyczy się samego słuchania - obecnie to radia internetowe plus Spotify oraz Amazon Music. Jednak będę zmuszony przesiąść się na Tidal HiFi bo z tego co się orientuje to AM nie jest na chwilę obecną wspierane przez Volumio czy Moode. A szkoda.

Nie wiem jakiej muzyki słuchasz ale Quobuz jest lepszy jakościowo od TIDAL a mam oba.

17 godzin temu, Tycobb79 napisał:

Ukryta Zawartość

Zainteresuj się Bułgarem od I2SoverUSB

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, slawol75 napisał:

Gotowe, dlaczego nie? Tyle tylko, że to co pokazałeś to tego nie ma. Ogólnie brak np. RPi4. Mają być pod koniec lutego.

Tutaj też mają, ale na dostawę trzeba czekać:

Ukryta Zawartość

Zobaczę co i jak. Na spokojnie muszę przeanalizować wszystkie informacje, które dzięki Wam uzyskałem.

46 minut temu, kopik99 napisał:

Nie wiem jakiej muzyki słuchasz ale Quobuz jest lepszy jakościowo od TIDAL a mam oba.

Zainteresuj się Bułgarem od I2SoverUSB

Rozumiem, że Quobuz leci przez VPN? Jakie koszty miesięczne?

Bułgar - to coś na wzór maliny?

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Tycobb79 napisał:

Rozumiem, że Quobuz leci przez VPN? Jakie koszty miesięczne

Nie, leci normalnie jak reszta.

VPN był potrzebny do rejestracji i opłaty konta, ale zdrowo to utrudniają. Nie wiem jak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy.

8 minut temu, gregin napisał:

Jaki system do malinki obsłuży integrację tidala bez żadnych dodatkowych opłat czy subskrypcji?

Chodzi Ci o "cudowny" Tidal Connect? Możesz do moode zainstalować smieciasty skrypt hitide i się z nim użerać, albo użyć dobrych playerow mconnect lub bubble upnp i cieszyć się świetna jakością dźwięku w trybach upnp lub open home. 

49 minut temu, gregin napisał:

Chodzi mi o sterowanie telefonem i Tidal. 

Napisz w skrócie jak to ogarnąć po kolei.

Instalujesz moode na malinie. Wlaczasz renderer UPNP albo Open Home. Potem na komórce instalujesz bubble upnp (15zl),albo mconnect Player (28zl albo używasz darmowej lite). Podajesz w apkach dane do logowania Tidal i klikasz ikonkę do steamowania na malinę. 

W watku o moode opisałem ustawienia dokładniej. 

14 godzin temu, Tycobb79 napisał:

Bułgar - to coś na wzór maliny?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podłączasz pod USB maliny przez USB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeżeli masz na to budżet 300€ to już można poszaleć.

Używana malina 3b+ , I2SoverUSB , DAC np. PCM 1794 , MU-follower Muzga i zasilacze od niego.

Masz izolacje galwaniczną , pełny tor analogowy na lampie i zestaw wejść/wyjść cyfrowych.

No i zagra to na pewno lepiej.

Edytowane przez kopik99
W dniu 18.02.2022 o 21:28, Tycobb79 napisał:

Ukryta Zawartość

Ta nakładka jest bardzo dobra i zarówno na malinie jak na usbridge sig. pozwoli osiągnąć bardzo dobrej jakości dźwięk. Tylko trzeba pamiętać, żeby osiągnąć efekt jak najlepszy trzeba dokupić do tego zestawu zasilacz liniowy najlepiej 2 wyjściowy lub 2 zasilacze liniowe (5V - 3A i 5V  - min 1A). A ceny malin faktycznie zaczęła być chora ale to wynik ich po prostu braku. Całość branża widać ma problemy z komponentami do produkcji.

Odnośnie układów dac mamy bardzo duży wybór, ja osobiście wolę układy oparte na układach r2r a nie delta-sigma, ale to każdy ma swoje preferencje i doświadczenia i na określonym poziomie system, a ceny daców jak każdy wie są bardzo różnorodne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RobG1974
Chodzi Ci o "cudowny" Tidal Connect? Możesz do moode zainstalować smieciasty skrypt hitide i się z nim użerać, albo użyć dobrych playerow mconnect lub bubble upnp i cieszyć się świetna jakością dźwięku w trybach upnp lub open home. 
Ale ty się uparłeś na ten "śmieciasty skrypt". Nie podarujesz żadnej okazji :)
7 minut temu, Wito76 napisał:

Ale ty się uparłeś na ten "śmieciasty skrypt". Nie podarujesz żadnej okazji 🙂

Bo wkurza mnie ile to ściąga różnych rzeczy nie wiadomo skąd. Malinka to cuś siedzące w twojej sieci domowej. Nie instaluje żadnego syfa na komputerach, nie zamierzam też na malinie 🙄

Tym bardziej że jakość z Tidal Connect nie jest jakaś super. Bubble w Open Home jest moim zdaniem lepsze. 

Tidal Connect to po prostu rozwiązanie po najmniejszej linii oporu 

Korzystanie z Tidal Connect jest przecież mega wygodne. Jak to ktoś napisał te Mconnect i Bubble to chyba aplikacje napisane przez programistów dla programistów. Poruszanie się po menu, zaserduszkowanie, korzystanie z "radia" utworów, poruszanie między playlistami to zupełnie inna bajka. Kwestia zwykłej wygody. I nie demonizuj że nie wiadomo co ten skrypt ściąga do sieci domowej. Codziennie chodząc po różnych dziwnych forach możesz zrobić sobie większe kuku, zresztą nie tylko po forach. Są jeszcze fejsbuki, przeglądarki itd, gdzie łatwo sobie ściągnąć większy syf.

Każdy ma swoje jazdy. Ja wolę te dziwne, rozbudowane i na początku skomplikowane, za to świetnie grające aplikacje niż kiepską, średnio grającą apke T.

Tidal z zewnętrznej apki gra tylko o włos gorzej niż Qobuz i jest to zależne tylko od pliku. Grający z apki własnej to nieporozumienie moim zdaniem. 

Edytowane przez marcinmarcin

• Moderatorzy

Najlepiej jak każdy spróbuje i wybierze dla siebie najlepsza i najwygodniejsza opcje. To jest fajne w malinie ze jest dużo softów i różnych możliwości. Nie narzucajmy swojego zdania innym

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Ja zwykle w takich sytuacjach piszę: miliony much siedzących na kupie nie może się mylić.
Zgoda, każdy ma prawo do swojego zdania. Słyszysz, że gra lepiej ok. Ja nie słyszę chóru, który też tak twierdzi. Ty nie słyszysz różnicy między maliną a chromecast audio, ja słyszę. Luz. Każdy z nas ma swoje upodobania i percepcję.

11 minut temu, Wito76 napisał:

Ty nie słyszysz różnicy między maliną a chromecast audio, ja słyszę.

Jest kolosalna na korzyść usbridge signature, ale dopiero po dopracowaniu szczegółów. Na volumio i impulsowym zasilaczu to chromecast audio może zagrać lepiej... 

16 minut temu, Rucia1 napisał:

Najlepiej jak każdy spróbuje i wybierze dla siebie najlepsza i najwygodniejsza opcje. To jest fajne w malinie ze jest dużo softów i różnych możliwości. Nie narzucajmy swojego zdania innym

Ukryta Zawartość

Zgadzam się w pełni 👍 dlatego może tu pisać każdy, zarowno zwolennik jak i przeciwnik hitide i tidal connect

Ukryta Zawartość

Po co się bawić w malinkę jak można kupić HiBy R2 za 480 zł ? Zasilanie bateryjne , zero zakłóceń, zero zasilaczy liniowych.

Zero problemów i dźwięk najlepszy z możliwych ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja się nie czepiam co ten skrypt ściąga ale popieram to co pisze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odnośnie jakości. Z mconnect jest lepszej jakości dźwięk.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, RobG1974 napisał:

Odnośnie układów dac mamy bardzo duży wybór, ja osobiście wolę układy oparte na układach r2r a nie delta-sigma, ale to każdy ma swoje preferencje i doświadczenia i na określonym poziomie system, a ceny daców jak każdy wie są bardzo różnorodne.

To co ja zaproponowałem ma możliwości modyfikacji/rozbudowy/wymiany.

Gotowiec można najwyżej sprzedać jak nie podejdzie.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Po co się bawić w malinkę jak można kupić HiBy R2 za 480 zł ? Zasilanie bateryjne , zero zakłóceń, zero zasilaczy liniowych.

Zero problemów i dźwięk najlepszy z możliwych ...

"Wbudowany akumulator o pojemności 1000 mAh gwarantuje nawet do 15 godz."

W to już nie uwierzę. 🙂

1 minutę temu, jar1 napisał:

"Wbudowany akumulator o pojemności 1000 mAh gwarantuje nawet do 15 godz."

W to już nie uwierzę. 🙂

Nawet jak będzie 8h to chyba wystarczy na sesję muzyczną ? 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

Nawet jak będzie 8h to chyba wystarczy na sesję muzyczną ? 😉

Pi4 bez obciążeń portami zewnętzrnymi i wyświetlaczem ciągnie lekko powyżej 1A . 

To te 1000mAh Ssarczy raczej najwyżej na  godzinę. 

Zgadzam się w pełni dlatego może tu pisać każdy, zarowno zwolennik jak i przeciwnik hitide i tidal connect
Marcin, to wytłumacz mi jak krowie na granicy jak uruchomić OH. Zaptaszkowałem w Moode open home, widzę je jako renderer ale gra mi tylko lokalnie na telefonie. Jak to wypchnąć na raspberry?
Tzn tylko w Bubble widzę, w Mconnect nie.
e1ffbfe3292ae7fe4daa2c77799199c5.jpg
  • Pokaż nowe odpowiedzi