Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zauważyłem żadnych ograniczeń działania więc to opóźnienie nie przekłada się na żadne przycinanie muzyki, opóźnienia w reakcji malinki, itp. Za to np. internet po kablu vs. bezprzewodowe wifi to już jak najbardziej. 

37 minut temu, Mori napisał:

Nie zauważyłem żadnych ograniczeń działania więc to opóźnienie nie przekłada się na żadne przycinanie muzyki, opóźnienia w reakcji malinki, itp. Za to np. internet po kablu vs. bezprzewodowe wifi to już jak najbardziej. 

W metalowej obudowie połączenie przez wi-fi zawsze będzie gorsze 😉 

10 minut temu, newpeter napisał:

@Mori, ta obudowa to gotowiec czy DIY ?

Obudowę zakupiłem w sklepie modushop.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Układ otworów i napisów wynika ze szczegółów zamówienia które się składa. Wybiera się model bazowy (wielkość, kolor, rozmiar wewnętrznej płyty montażowej, itp.), uszczegóławia co ma być modyfikacją (otwory/napisy) i dostaje się projekt z wyceną.

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, Mori napisał:

Obudowę zakupiłem w sklepie modushop.

Ukryta Zawartość

Układ otworów i napisów wynika ze szczegółów zamówienia które się składa. Wybiera się model bazowy (wielkość, kolor, rozmiar wewnętrznej płyty montażowej, itp.), uszczegóławia co ma być modyfikacją (otwory/napisy) i dostaje się projekt z wyceną.

z ciekawości, ile jak taka obudowa wychodzi cenowo?

Ukryta Zawartość

@jackobtone jak łączysz od środka panel przedni z bokami ? Takie drewienko gdzieś można kupić na wymiar czy zostaje stolarz lub inny meblarz ?

3 godziny temu, ciszyn11 napisał:

z ciekawości, ile jak taka obudowa wychodzi cenowo?

Teraz to nie wiem bo swoją mam ponad rok. O ile pamiętam dałem wtedy ~350PLN za obudowę, otwory/napisy i nóżki.  

Osobna sprawa to włączniki, tylne gniazda, itp. Ale zabij, nie pamiętam.

39 minut temu, newpeter napisał:

@jackobtone jak łączysz od środka panel przedni z bokami ? Takie drewienko gdzieś można kupić na wymiar czy zostaje stolarz lub inny meblarz ?

Nie łączę z bokami. Wywierciłem otwory w dolnym elemencie obudowy i wykorzystałem coś takiego: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Do tego takie śrubki 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  + nakrętki od spodu obudowy. Drewno kupowałem tutaj: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i do tego jeszcze mufy wkręcane 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Mufy skróciłem do odpowiedniej długości, tak żeby zmieściły się całe w drewnie. Deskę (w wersji 6x1x100) przyciąłem na długość, zaokrągliłem rogi i złagodziłem nieco brzegi. Potem nawierciłem w desce otwory, przy czym za wszelką cenę starałem się nie przebić na wylot. 🙂 Następnie malowanie szarą lakierobejcą, przy czym właściwie wcierałem lakierobejcę w drewno, a następnie nadmiar ścierałem, bo chciałem jedynie uwidocznić fakturę drewna. Po pomalowaniu wkręciłem skrócone mufy i poskładałem całość do kupy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

18 godzin temu, Mori napisał:

wrzuciłem do obudowy

Co to za obudowa? Dasz link? 

Edit: Czytałem po kolei posty i jeszcze nie doszedłem do postów niżej gdy zadałem pytanie - już prawie wszystko jasne. 

Edytowane przez Wito76
59 minut temu, Wito76 napisał:

Co to za obudowa? Dasz link? 

Edit: Czytałem po kolei posty i jeszcze nie doszedłem do postów niżej gdy zadałem pytanie - już prawie wszystko jasne. 

Spoko. Jak masz jakieś pytania to pisz na priva. Generalnie tu nie ma żadnych cudów. Zbudowałem to, bo sama malinka w badziewnej plastikowej obudowie wyglądała na półce HiFi jak ubogi krewny z enerdowa :)

Sercem układu jest RaspberryPi 3B+ z kartą muzyczną (nie pamiętam modelu, któryś HiFiBerry). Gniazdko sieciowe RJ45 z tyłu jest aby móc podpiąć do niego internet kablowo. Jedno tylne gniazdo USB to wyjście precyzyjnego zasilania, drugie to po prostu przedłużka do RaspberryPi żeby móc podłączyć pendrive z muzyką, itp., HDMI to wyjście obrazu, ale póki co nie używam bo ekranem do sterowania jest smartfon lub tablet. Wszystko chodzi na najnowszej wersji Volumio (wgrany na kartę SD dostępną na taśmie z tyłu obudowy bez konieczności otwierania całej skrzynki bo na początku często zmieniałem i eksperymentowałem z różnymi OS-ami). Spotify mogę odpalać spod Volumio lub na telefonie/tablecie. Radia internetowe i FLAC-i odpalam spod Volumio. 

Po włączeniu głównego włącznika skrzyneczki zasilanie jest podawane tylko na tylny port USB (np. do Chromcast-a), a po przełączeniu mniejszego włącznika na przodzie obudowy (na zdjęciu był dopiero otwór pod niego) załącza się jeszcze RaspberryPi. Następnie sygnał muzyki idzie z RaspberryPi na tylne wyjścia RCA a z nich tradycyjnie konektorami na wejście wzmacniacza. 

Rozważam jeszcze drobiazgi w stylu podawania mniejszego zasilania na przycisk główny bo świeci trochę za mocno, moooooże dodam separację zasilania pomiędzy maliną i kartą dźwiękową, itp. Ale ogólnie jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jakością takiego zestawu i to za małą część ceny "poważnych" streamer-ów rynkowych. Na dokładkę jest satysfakcja jak samemu się coś złoży.

Można prosić i link do zasilacza, który zastosowałeś? Go się poprostu wpina w gniazdo zasilania? 

13 minut temu, Ajothe napisał:

Można prosić i link do zasilacza, który zastosowałeś? Go się poprostu wpina w gniazdo zasilania? 

No nie tak po prostu :)

Kupiłem osobno elementy i sam je łączyłem kablami. W MuzgAudio "nabyłem drogą kupna":

Oczywiście musisz dobrać modele do swoich potrzeb prądowych! Muszę bardzo pochwalić sklep za kontakt i doradztwo. Wolę nie wiedzieć jaką mieli minę na moje pytania w stylu "do którego koloru kabelka podpiąć 230V"? Ja NAPRAWDĘ nic na ten temat nie wiem ale pomoc była szybka i konkretna. :)

Tylne gniazdo obudowy łączyłem sam kabelkami z transformatorem a jego dalej z zasilaczem. Dałem zwykłe kostki montażowe do testów (widać było je na fotkach).

Dodatkowo musiałem jeszcze dorobić 2 kable do wyprowadzenia docelowego napięcia ze styków zasilacza do tylnego gniazda USB i do wejścia microUSB w malinie. Kupiłem wtyczki USB i microUSB do samodzielnego montażu i ktoś mi w nich polutował kable tylko w pinach z zasilaniem. Wspominałem już że sam się na tym nie znam? :)

Wtyczki podobne do takich:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiecie, jeśli ja dałem radę to złożyć to każdy da radę. Trzeba tylko czytać i pytać :) Największą dumą w całym projekcie było dla mnie to, że jak to wszystko sam rozprowadziłem i dałem toto do sprawdzenia i polutowania serwisantowi sprzętu HiFi to nie musiał nic zmieniać i tylko porządnie to wszystko połączył. Ruszyło od pierwszego włączenia. :) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam zamiar zasilać moją malinę przez GPIO z zasilacza wewnątrz obudowy. .Wiem że ominę w ten sposób bezpiecznik polimerowy.

Znalazłem bezpiecznik 6V 0.75A i zastanawiam się czy warto na wszelki wypadek zamontować go w dodatnią szynę zasilacza.

Robił już to ktoś?

50 minut temu, Divide napisał:

Ja mam zamiar zasilać moją malinę przez GPIO z zasilacza wewnątrz obudowy. .Wiem że ominę w ten sposób bezpiecznik polimerowy.

Znalazłem bezpiecznik 6V 0.75A i zastanawiam się czy warto na wszelki wypadek zamontować go w dodatnią szynę zasilacza.

Robił już to ktoś?

No ja niestety mam bezpiecznik tylko na wejściu zasilania w gnieździe obudowy. Szczerze to nie wiem czy warto używać inny wewnątrz. Pytanie do elektroników.

17 minut temu, Mori napisał:

No ja niestety mam bezpiecznik tylko na wejściu zasilania w gnieździe obudowy. Szczerze to nie wiem czy warto używać inny wewnątrz. Pytanie do elektroników.

Elektronik powie, że nie warto. Wyznawca audiovoodoo, że to przeskok o dwie klasy 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W temacie na który odpowiedziałby raczej elektronik :) to czy znacie jakieś gotowe rozwiązania dla RaspberryPi 3B+ montażu na HAT (albo inaczej) jakiegoś expandera I/O z wbudowaną izolacją prądową i osobnym gniazdem zasilania w który można by potem wpiąć kartę muzyczną HiFiBerry? Chciałbym jednak odizolować zakłócenia generowane wewnętrznie przez samą malinkę od dołączonej do niej karty dźwiękowej.

Wiem, że to już styczność audiovoodoo i elektroniki, ale jeśli szło by to zrobić niewielkim kosztem to co mi tam 😉 

10 minut temu, Piopio napisał:

Elektronik powie, że nie warto. Wyznawca audiovoodoo, że to przeskok o dwie klasy 😉 

Tej samej wartości bezpiecznik polimerowy jest za gniazdem zasilania każdej maliny.Podlaczajac przez GPIO omijasz te jedyne zabezpieczenie na płytce maliny.

Więc jakie audiovoodoo ?

I jaki przeskok ?

Zastanów się zanim palniesz.

8 minut temu, Mori napisał:

W temacie na który odpowiedziałby raczej elektronik 🙂 to czy znacie jakieś gotowe rozwiązania dla RaspberryPi 3B+ montażu na HAT (albo inaczej) jakiegoś expandera I/O z wbudowaną izolacją prądową i osobnym gniazdem zasilania w który można by potem wpiąć kartę muzyczną HiFiBerry? Chciałbym jednak odizolować zakłócenia generowane wewnętrznie przez samą malinkę od dołączonej do niej karty dźwiękowej.

Wiem, że to już styczność audiovoodoo i elektroniki, ale jeśli szło by to zrobić niewielkim kosztem to co mi tam 😉 

Kupujesz po prostu izolator, np Allo Isolator (Ian Canada też ma) tylko czasami jest problem ze współpracą z nakładkami. Ale jakość dźwięku po izolatorze jest zdecydowanie lepsza. Ja mam allo i Ian Canada i testuje na nakładkach tylko z wyjściami cyfrowymi.

Edytowane przez RobG1974
6 godzin temu, RobG1974 napisał:

Kupujesz po prostu izolator, np Allo Isolator (Ian Canada też ma) tylko czasami jest problem ze współpracą z nakładkami. Ale jakość dźwięku po izolatorze jest zdecydowanie lepsza. Ja mam allo i Ian Canada i testuje na nakładkach tylko z wyjściami cyfrowymi.

Widzę, że z dostępnością takich rzeczy w Polsce raczej krucho. No nic, może kiedyś się pojawią.

Powiedzcie mi proszę czy jest duża przewaga w jakości dźwięku między malinką z nakładkami, a zwykłym laptopem z którego sygnał wychodzi kablem USB do pre lub wzmacniacza ?

Kolega na forum rzucił mi temat malinki, aby spróbować. W malince zrobić korekty rew dla systemu. Obecnie mam na pc, dopiero zaczynam.

37 minut temu, moto3650 napisał:

Kolega na forum rzucił mi temat malinki, aby spróbować. W malince zrobić korekty rew dla systemu. Obecnie mam na pc, dopiero zaczynam

Mam usbridge signature czyli taka malina do audio, zasilanie liniowe, dobrany i skonfigurowany metodą prób i błędów system na niej. Jest lepiej niz na lapku, ale jak dużo to trudno mi ocenić. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Po prostu zastanawiam się czy to tylko kwestia ergonomii przemawia. Laptop wystarczający, można kupić za 600zl z dyskiem SSD i cichym wentylatorem.

43 minuty temu, moto3650 napisał:

Laptop wystarczający,

Idąc tym tokiem myślenia,wystarczy komputerek (nazywany terminalem),koszt 200 zł. z SSD 😀

57 minut temu, moto3650 napisał:

Po prostu zastanawiam się czy to tylko kwestia ergonomii przemawia.

Dla mnie poprawy jakości. Choć muszę przyznać że ergonomia maliny z Volumio Premium jest genialna. Poza Tidal Connect (który dla mnie gra gorzej) jest preinstalowany Tidal i Qobuz na Volumio (oba grają świetnie). Komórką albo dowolnym PC w sieci łącze się po IP i steruje odtwarzaczem na malinie. Nie zużywa baterii na komórce, nic się nie zatrzymuje itp itd. Od roku gdzieś praktycznie nie pamiętam jakiejś zwiechy czy problemów - czasem jak okazjonalnie przymula internet to również zmula Volumio (niska reponsywność).

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dla mnie chodziło zarówno o jakość dźwięku, wygodę użytkowania ale też i o estetykę.

• Jakość -> Używałem wielu kart muzycznych po USB łącząc je ze słuchawkami i różnymi głośnikami.Zadziwiająco często słyszałem w słuchawkach kiedy np. włączał się dysk w komputerze i tło "śpiewało" zakłóceniami prądowymi. I to w wielu kartach. Ostatecznie został mi FiiO Olympus 2. Bardziej ze względu na wygodę niż osiągi :) Malina nie streamuje po USB więc ten problem nie występuje. A jak jesteś przewrażliwiony to dodajesz do niej zasilanie liniowe, itp. itd.
  • Wygoda -> @marcinmarcin dobrze to opisał. Jest mega wygodnie kontrolować to z telefonu/tabletu, odpalić kolejkę tego co ma być grane i wyłączyć telefon. Malinka gra sobie dalej. A już nie wspomnę o aspekcie towarzyskim gdy podłączasz się w kilka osób do jednej sesji Spotify na malince i gracie sobie wspólnie. Polecam :)
  • Estetyka -> no sorry ale nie postawię laptopa na półce obok wzmacniacza, zmieniarki CD, DAC-ów, itp. A malinkę można sobie zabudować w najróżniejsze gotowe obudowy lub jak ja przegiąć i przerobić ją na klocek HiFi :)
Edytowane przez Mori
4 godziny temu, Mori napisał:

Malina nie streamuje po USB więc ten problem nie występuje.

Nie streamuje, ale transportuje pliki. 🙂 Do USB można podłączyć zewnętrzny DAC, co też warto uwzględnić, bo nakładki jak dobre by nie były to swoje ograniczenia mają. Moim zdaniem z zewnętrznym DACiem można bardziej wykorzystać potencjał malinki, choć żeby nikt się nie poczuł urażony, powtórzę, że to wyłącznie moje zdanie. 

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

7 godzin temu, baltfan napisał:

Idąc tym tokiem myślenia,wystarczy komputerek (nazywany terminalem),koszt 200 zł. z SSD 😀

Wiesz to było bardziej w formie zapytania. 

Odpowiedzi pojawiło się kilka. Super.

Nasuwają się następne pytania. Mam blisko siebie sklep botland. Co kupić od nich aby mieć fajny pełny set? 3 do 4 tys zł mógłbym przeznaczyć. Nie wiem czy to wystarczy na wszystko. Na minikomputerku będą korekty rew i muszą być bo mam dudnienia 41 Hz.

Dac zewnętrzny mam na tą chwilę wypożyczony Mytek Brooklyn Dac + i jest używany jako Pre. Końcówka mocy z Yamahy ax 892. Głośniki audiovector r1 signature.

Sprzęt oprócz Yamahy ax 892 wypożyczony. Trochę brakuje basu z tych kolumienek. Szczupło na nim grają.

8 godzin temu, jackobtone napisał:

Nie streamuje, ale transportuje pliki. 🙂 Do USB można podłączyć zewnętrzny DAC, co też warto uwzględnić, bo nakładki jak dobre by nie były to swoje ograniczenia mają. Moim zdaniem z zewnętrznym DACiem można bardziej wykorzystać potencjał malinki, choć żeby nikt się nie poczuł urażony, powtórzę, że to wyłącznie moje zdanie. 

Mea culpa, transportuje :)

Co do DAC-ów masz absolutną rację. Ale wszystko zależy od podejścia co chce się uzyskać. Jeśli szukasz większej swobody i elastyczności w doborze brzmienia to zewnętrzne DAC-i ci ją dadzą. Jeśli szukasz bardziej wygody i chcesz zamknąć wszystko w jedno pudełko to dobierasz sobie kartę muzyczną która ci będzie pasować i odpuszczasz sobie DAC-i. Ja używałem tak i tak ale ostatecznie malinka skończyła z kartą HiFiBerry i wyjściem po RCA a DAC poszedł w tor do zmieniarki CD bo tam robi lepszą robotę. :) 

No i jeśli mimo wszystko patrzysz na budżet całości to DAC generuje duży skok kosztu nie pociągając za sobą identyczny skok jakości.

• Pokaż nowe odpowiedzi