Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Bluesound Klub

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Svawo napisał:

Witam klubowiczów, jak by ktoś był zainteresowany Node 2i to właśnie sprzedaje swojego 3 letniego stan idealny, w razie zainteresowania proszę o wiadomości na priv, przechodzę na transport Lumin u1 mini.

Prownywałeś je bezpośrednio w jednym systemie? Node po zmianie zasilania na liniowe?

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

28 minut temu, Tomek1777 napisał:

Prownywałeś je bezpośrednio w jednym systemie? Node po zmianie zasilania na liniowe?

Nie bawiłem się zasilaniem... wpiąłem i posłuchałem node,lumina i mind2 ...różnicę są duże te droższe grają rowniej i maja bardziej atrakcyjny wciągający charakter brzmienia nawet przy tanim dacu.. apka w node jest nadal na wysokim poziomie ale w brzmieniu słychać różnicę... w zasadzie to podobały mi się oba moon i lumin i oba grały odmiennie co było słychać praktycznie od razu... ale niestety na oba mnie nie stac a szkoda ... bluesound nie jest zły ale słychać że rozdzielczość czy muzykalność jest na niższym poziomie..

Niema jak BlackFr. Top hi-fi obniżył cenę Node z 2222 na 2399 PLN 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Pytanko.

Niektóre radia w Tuneln nie działają, przynajmniej u mnie nap Anty Radio nie ma zamiaru ruszyć i BNS wywala błąd. Sa jakieś rady na to czy wina leży po stronie zewnętrznego dostawcy strumienia?

W dniu 27.11.2021 o 15:48, marek-1969 napisał:

Niema jak BlackFr. Top hi-fi obniżył cenę Node z 2222 na 2399 PLN 

Korekta , 2349 PLN.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Noszę się z zamiarem zakupy DACa. W grę wchodzi RME ADI-2 lub Denafrips Ares II. Bluesound poza strumieniem z Deezera ma też podłączony dysk ze zgranymi płytami. Są tam też SACD w jakości 24b/192kHz.

Pytanie do praktyków. Czy są znane problemy ze współdziałaniem tych Daców z BS? 

Niema czegoś takiego jak SACD 24/192.

Zrzuty SACD to dsf/dsd a tego Node nie czyta ( niestety)

1 godzinę temu, PiotrekS2 napisał:

Czy są znane problemy ze współdziałaniem tych Daców z BS? 

Denafrips to zacne urządzenia i sam zastanawiam się, czy nie nabyć Pontusa do mojego Node2i. Na zagranicznych forach jest sporo o problemach we współpracy obydwu marek, jest też wątek na stronie producenta (link poniżej). Nie twierdzę, że ze sobą nie grają ale lepiej bądź uważny i np. wypożycz DAC do testów w domu przed zakupem.

https://support1.bluesound.com/hc/en-us/community/posts/4406153260439-External-DAC-Cracks-Pops-Node-n130

Edytowane przez MarcinQoo
36 minut temu, marek-1969 napisał:

Niema czegoś takiego jak SACD 24/192.

Zrzuty SACD to dsf/dsd a tego Node nie czyta ( niestety)

Mam zgrane płyty,  które BS oznacza sobie jako HR i jak się kliknie na Info techniczne to podaje 24bity 192kHz.

musiałeś zgrać do pcm24/192.

44 minuty temu, MarcinQoo napisał:

Denafrips to zacne urządzenia i sam zastanawiam się, czy nie nabyć Pontusa do mojego Node2i. Na zagranicznych forach jest sporo o problemach we współpracy obydwu marek, jest też wątek na stronie producenta (link poniżej). Nie twierdzę, że ze sobą nie grają ale lepiej bądź uważny i np. wypożycz DAC do testów w domu przed zakupem.

https://support1.bluesound.com/hc/en-us/community/posts/4406153260439-External-DAC-Cracks-Pops-Node-n130

W odniesieniu znalazłem wątek w którym opisane są problemy z maja 2020, które rozwiązała  poprawka softu z Denafrips'a.

9 minut temu, PiotrekS2 napisał:

W odniesieniu znalazłem wątek w którym opisane są problemy z maja 2020, które rozwiązała  poprawka softu z Denafrips'a.

Tak ale to się nie spina, bo na Audiogon jest wpis z grudnia 2020, że upgrade firmware w Ares rozwiązał problem, a wątek na Bluesound jest założony 4 m-ce temu, a więc ponad pół roku później. Oczywiście może okazać się, że ktoś kupił DACa ze starym firmware (wersja przed lub bez poprawki) ale mimo wszystko zalecałbym czujność.

musiałeś zgrać do pcm24/192.

Też tak sądzę i z tym nie ma problemu niezależnie czy FLAC czy WAV to Wszystko u mnie Graz z NASa.

Dokładnie tak . Pożycz
W wątku BSN 3 Czyli tym nowym forumowicz zmaga się z Najnowszym Burson Condactorem z DAC po Coax Bo po otyku chodzi.

Szczerze to zaskoczymy jestem tymi problemami ale przy wyborze DAC z pewnością będę czujny.
Ja że swojej strony mogę potwierdzić bezproblemowa współpracę z :
Gustard x26pro
L.K.S. 004
Cocktail audio x45

Mam model 2i

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A to w ogóle jest możliwe aby Dac miał problemy z łącznością po coaxie? ? Jestem szczerze zaskoczony. Przez USB to często spotykane problemy, jak się czyta, ale prze coax???

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

A to w ogóle jest możliwe aby Dac miał problemy z łącznością po coaxie? ? Jestem szczerze zaskoczony. Przez USB to często spotykane problemy, jak się czyta, ale prze coax???

No właśnie też się zdziwiłem ale widać może być problem.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Innym wątku kolega darwroc napisał o opcji synchronizacji zegara myślę że to warte przetestowania żeby ją spróbować wyłączyć. Może pomoże

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

To ja opowiem moją historię😀

Przez jakiś czas miałem bsn 2i razem że wzmacniaczem rotel ra 1572. Takie zestawienie  grało naprawdę bardzo fajnie.

Lepiej było na wewnętrznym dacu rotela ale różnica była minimalna w porównaniu z dacem bsn. 

W pewnym momencie,, zachciało mi się zmian" i kupiłem naprawdę wypasiony piec czyli Lema tucana II. Wzmacniacz nie posiada daca więc skazany byłem na przetwornik bsn.  I tu słowo,, skazany" jest kluczowe...

Powiedzieć, że słabo zagrało to nic nie powiedzieć!  Streamer zabrzmiał na swoim dacu jak małe radyjko, postawione na parapecie w kuchni . Tragedia . To było cofnięcie się w rozwoju o kilka długości. 

Ta konfiguracja to doskonały przykład na to  jak czuły może być wzmacniacz na zrodlo...

Wziąłem na testy daca nieznanej mi francuskiej firmy yba ( hertrige d100).

To miały być tylko testowe odsłuchy ale dźwięk tak mi się spodobał,że urządzenie zostało że mną na przynajmniej jakiś czas 😀.

Wszystko w końcu wróciło na swoje miejsce. Dźwięk jest mega dynamiczny, szczegółowy i cholernie ciepły!   Jakość jaka mam że streamingu, spokojnie może konkurować z dźwiękiem cd lub z analogiem.

Pozdro 

8 godzin temu, sebgla napisał:

Np przy zmianie utworów z różnymi częstotliwościami próbkowania 

Wycisnąłem z Blue ostatnie soki 🙂 . Zasilanie ma  z Keces P8.  Na wyjściu również zasilony z Kecesa regenrator/zegar IFI Spdif Ipurifier . Na wejściu switch NuPrime Omnia Sw-8  również zasilanie Keces . Sygnał podany kablem Neotech Neet 1008. Bardzo mocna konfiguracja. Wiadomo różnice na koniec pokazały dac, wzmacniacze. Zagrały kolumny. To one wystawiają rachunek za wszystkie inwestycje poczynione przed nimi 😉

Brzmi emocjonująco 😀. A jak te wyciśnięte soki smakują?

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

2 godziny temu, gzrech napisał:

Tomek napisz coś więcej o IFI spdif. Temat mnie zainteresował. Wpinasz pomiędzy BS z dac? 

Dokładnie tak. Z tym ze jedny końcem wpina się go jako całe urzadzenie w gniazdo spdif daca a na wejściu wpinasz do niego kabel cyfrowy z Node. Akceptuje coaxial ale też i optyczny z taką nakładka która ma w wyposażeniu.

3 godziny temu, Franz-007 napisał:

Brzmi emocjonująco 😀. A jak te wyciśnięte soki smakują

Bardzo dobrze 😊. W skrócie poprawa : scena, detal, dynamika. Dźwięk jest szybszy, jeśniejszy ale nie ostry tylko doświetlony. Bas na tyle przyspieszył że dzisiaj doginałem kolumny do środka żeby dołożyć więcej średniego basu.

Edytowane przez Tomek1777

12 godzin temu, Franz-007 napisał:

Brzmi emocjonująco 😀. A jak te wyciśnięte soki smakują?

Pewnie można jeszcze lepiej ale tu i tak budżet został postawiony wysoko. Trzeba uczciwie powiedzieć że przeskok na wyższy level to już raczej zmiana Node na inne źródło. Tylko jakie 😁🤔? Ja nie zadaję sobie na razie takiego pytania. To obecnie to już bardzo dobre granie.

Gość adamnl

(Konto usunięte)

Posiadam node 2i/czarny z interfejsem zasilania liniowego i oddzielnym zasilaniem Sbooster. W stanie jak nowy. Jeśli potrzebujesz, to zapraszam na pw. Mieszkam w Niderlandach, ale to nie problem. Mam rodzinę w Polsce/przesyłka.

Chciałbym spróbować streamer Lumin D2 z przetwornikiem Lampizator.

Gość adamnl

(Konto usunięte)
W dniu 3.12.2021 o 17:26, Tomek1777 napisał:

Wiadomo różnice na koniec pokazały dac, wzmacniacze. Zagrały kolumny. To one wystawiają rachunek za wszystkie inwestycje poczynione przed nimi 😉

Tomku, witaj.

Gratuluję systemu, przede wszystkim brzmienia, nie miałem okazji słyszeć, ale jestem pewny, że tam u Ciebie to się dużo fajnych rzeczy dzieje😊

Cytuję Twój wpis, gdyż moje odczucia są identyczne. 
„Zacznij od kolumn, najlepsze na jakie Cię stać” - w taki sposób zachęcam kolegów, którzy rozpoczynają przygodę z audio.

Dobrego dnia

8 minut temu, adamnl napisał:

Tomku, witaj.

Gratuluję systemu, przede wszystkim brzmienia, nie miałem okazji słyszeć, ale jestem pewny, że tam u Ciebie to się dużo fajnych rzeczy dzieje😊

Cytuję Twój wpis, gdyż moje odczucia są identyczne. 
„Zacznij od kolumn, najlepsze na jakie Cię stać” - w taki sposób zachęcam kolegów, którzy rozpoczynają przygodę z audio.

Dobrego dnia

Dokładnie. Podpisuję się. Moje doświadczenia precyzuje w kilku słowach : obudowa zamknięta, wysoka efektywność, głośniki na sztywnym zawieszeniu, aktywny głośnik subbasowy na oddzielnym dedykowanym wzmaniaczu z korektorem Dsp. Wbrew pozorom to nie kosztuje fortuny. Polecam szukanie konstrukcji DIY. Są zdolni ludzie którzy u nas takie kolumny robią. Do bas refleksu nigdy nie wrócę.

Edytowane przez Tomek1777

Godzinę temu, captainprice napisał:

Cześć. Czy ktoś posiada Node'a z taką "ósemką"? Gdniazdo jest dość nisko w Node. Czy taki wtyk nie będzie nienaturalnie "podnosił" sprzętu? 

Screenshot_20211206-154640_Google.jpg

Ten wtyk może być zbyt gruby. Też kombinowałem z takim ale jednak kupiłem to:

https://dc-components.eu/furutech-g-320ag-18f8-schuko-osemka-kabel-zasilajacy-audio-p-667.html

Ale już z niego nie korzystam, gdyż zmieniłem zasilanie na liniowe. Jakbyś był zainteresowany tym przewodem daj znać na PW. Przewód 100% oryginał, kupiony w polskiej dystrybucji wraz z paragonem.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

A już jestem ciekaw następcy . 😉

Minimum czytanie DSD , wyjście słuchawkowe uważam za zbędne . Rewolucją byłby wyświetlacz.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.