Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie mocna lampa, do Krella się zraziłem po odsłuchach "pseudo" Krella S300i.

Pisałem stary sprawdzony Krell czyli wcześniejsze starsze klasyczne dopieszczone modele a nie obecna sztańcówka.

No ale rozumiem że chcesz posiadać nowe fabryczne urządzenie tak że trochę szukania przed Tobą.

Ale przecież pan kablowski tego nie słyszał,podobnie jak jubileuszowych B&W,na tym forum to normalne,proszę się nie dziwić Panie Mariuszu.

Bajki,legendy,opowieści.

Może inaczej po twoich wpisach na forum można tylko przeczytać kontestację na tematy wypowiedzi innych użytkowników, żadnych merytorycznych istotnych dla innych postów!

W awatarze kolega powinien mieć dopisek KONTESTATOR AUDIO.

Osobiście kolegę odbieram jako szum informatyczny który należy skutecznie odfiltrować.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ten Lipinski

Swojego czasu, było dosyć głośno o L 707, ale jak to w życiu, tak i w audio są zwolennicy płytszej i głębszej wody.

Wypisujesz jakieś historie z palca zassane, a póżniej pytasz o obiektywizm? Przede wszystkim drogi Rafaellu, to nie jesteś ani skromny, ani nie posiadasz skromnego zdania, więc swoje teksty wiesz gdzie możesz sobie wsadzić? Różnica między S25, a S25 Signature tkwi w napisie, gwarancji, cenie i okleinie - jak tego nie wiesz, to popytaj, a póżniej pisz poematy na forum. Myślałem, że masz nasmarowany organizm, ale jednak chyba coś skrzeczy - popytaj tu i tam i wróć ze sprawdzonymi wiadomościami - nie da rady inaczej mój drogi przyjacielu. Przepraszam za szczerość, ale tak już mam.

Szanowny kolego w ogóle nie powinieneś się w wątku Monitorów wypowiadać bo w ogóle nie masz pojęcia jak takie urządzenia powinny grać!

Wynika to dokładnie z wypowiedzi kolegi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pamiętam jak się ukazała pierwsza recenzja i test 802N w Audio. Wydawało się, że już nic lepszego nie mogło powstać - totalny i kompletny zachwyt prawie we wszystkich aspektach - ideał, absolut, odlot... itd. Ale wtedy, recenzenci mieli inne uszy - wynika z tego, że o wiele gorsze, skoro dziś jest o wiele lepiej. Miałem 802N już w 1998 roku i jak ten opis ukazał się w Audio, to aż nie mogłem uwierzyć w serię zachwytów - mnie było trochę szkoda 802 Matrix III i nie byłem pewny nowej transakcji i nowego dżwięku - trochę czasu upłynęło zanim się przyzwyczaiłem do nowego brzmienia. Jazzus, za niecałe trzy lata moje 802N będą obchodzić dwudziestolecie? Można to porównać do całego życia kotka... lub pieska.

Kolega zamienił siekierkę na kijek, no bo co za inteligentna osoba zamienia kolumny na takie które mają tak specyficzne brzmienie czyli bardzo własny charakter narzucający się na cały materiał odsłuchowy!!! Jaki tu jest neutralny pozbawiony własnych cech dźwięk? Przecież cały czas używając kulinarnego określenia czuć w nim czosnek, nawet jak go ktoś uwielbia na dłuższą metę staje się to uciążliwe! Kurde Czosnek z kawą i torcikiem no ohyda!

Ewidentnie przetworniki te podbarwiają tak ze d4 z monitorowaniem, równowaga barwowa zostaje kompletnie zepsuta!!!

Kurde Miles Davis z cebulą, faktycznie w klubach Chicago znacznie lepsze jest wszystko bo nawet jak do stolika podają żeberka to pachną one żeberkami a nie tym co u ciebie w domu na co dzień słychać.

Ogarnij się kolego

Oczywiście

Pozdrowienia ze Słonecznego prowincjonalnego Krakowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten Lipinski to cos mi przypomina :)

Lipiński "przypomina" raczej Dunlavy niż JMLaby ;)

Swojego czasu, było dosyć głośno o L 707, ale jak to w życiu, tak i w audio są zwolennicy płytszej i głębszej wody.

Dokładnie tak.

Posiadałem 707,znam także kilka systemów,gdzie nadal Lipińskie grają i ludzie są zadowoleni :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Z tego co pamiętam bez sekcji basowej ludzie kręcili nosem że było za ascetycznie, to raczej monitory bardziej do zastosowania pro nić do domu.

Pan Lipiński ma swój target i ma doświadczenie zawodowe, sam jego pomysł na interferencje na obudowie mimo ze nie nowatorski jest bardzo pozytywny w działaniu.

Jest też inna Polska firma na naszym rynku bardzo popularna w grupie PRO, chodzi o firmę APS. Jakiś czas temu zrobili bardzo udane aktywne monitory dwudrożne bliskiego i średniego pola APS AEON bardzo moim zdaniem pozytywnie wypełniające przestrzeń dosyć szerokim pasmem do 20m2. Kapitalną sprawą jest to że słuchałem ich takze w bardzo małej (8m2) ale świetnie zaadaptowanej reżyserce i faktycznie bas przestrzeń z nich były bardzo dobrej próby. Przykładowo wokale (przy tej cenie kolumienek) lepsze dopiero moim zdaniem były w kolumnach 3way. Firma APS obecnie robi też 3 drozne kolumny i ekstra aktywne suby oparte na 15" przetwornikach dobrej firmy TAD. Niestety nie miałem okazji posłuchać jak to gra.

Lipiński "przypomina" raczej Dunlavy niż JMLaby ;)

On nie przypomina, to jest ich guru :) Ja myślę że Dunlavy to kapitalny kierunek! szkoda tylko ze ta firma (konstruktor) stosowała w ramach głupiego uporu najtańsze przetworniki nie stawiając kropki nad i dając pełny full wypas High Endowy produkt.

Tak że te największe kolumny Dunlavego dorzucił bym do topowych monitorów mimo samych przetworników, cała reszta była wyborna.

Ja myślę, że po prostu Pan Harpia przestał Panu Pacule płacić miesięczny abonament za używanie jego kolumn.

Od razu zmienił się recenzentowi zestaw referencyjny...

Skąd takie informacje?

Emocje ma budzić muzyk, a kolumna je przekazać. Słyszałem mnóstwo kolumn budzących emocje, głównie ... negatywne.

To bardzo ogólne stwierdzenie jest,bo jak w systemie coś nie tak,a nawet sam materiał muzyczny jest słabej jakości...to nawet może być clipping.

Także z ocena byłbym naprawde dość ostrożny i powściągliwy.

Z tego co pamiętam bez sekcji basowej ludzie kręcili nosem że było za ascetycznie, to raczej monitory bardziej do zastosowania pro nić do domu.

Pan Lipiński ma swój target i ma doświadczenie zawodowe, sam jego pomysł na interferencje na obudowie mimo ze nie nowatorski jest bardzo pozytywny w działaniu.

Tak, pamiętam. To rozwiązanie interferencji wzbudziło wiele kontrowersji.

No pewnie, ze bez sekcji kręcili nosami. Z dwóch 7 MID/LOW cudów nie ma i nie będzie. Słuchałem nawet L 707 A Grand i też cudów nie było. Nawet Marton nie pomógł, choć bardzo się starał i prężył.

Szanowny kolego w ogóle nie powinieneś się w wątku Monitorów wypowiadać bo w ogóle nie masz pojęcia jak takie urządzenia powinny grać!

Masz mentalność zakompleksionego chłopczyka. Naprawdę nie muszę ani nic monitorować, ani udowadniać - mówię jak jest, natomiast ty wymyślasz historie. Idż se kurcze pobiegać...

Parker's Mood

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Pawel,

To o monitorach Dynaudio pisal Chicago, czyli raczej Mark:)

Tak,tak,wiem:)Tylko Chicago,MarkN tak naprawdę ma na imię Mariusz:)

Pisałem stary sprawdzony Krell czyli wcześniejsze starsze klasyczne dopieszczone modele a nie obecna sztańcówka.

No ale rozumiem że chcesz posiadać nowe fabryczne urządzenie tak że trochę szukania przed Tobą.

Może inaczej po twoich wpisach na forum można tylko przeczytać kontestację na tematy wypowiedzi innych użytkowników, żadnych merytorycznych istotnych dla innych postów!

W awatarze kolega powinien mieć dopisek KONTESTATOR AUDIO.

Osobiście kolegę odbieram jako szum informatyczny który należy skutecznie odfiltrować.

A ja Kolegę postrzegam jako bajarza,chyba z resztą nie tylko ja. To nic zdrożnego,bajki są potrzebne,tylko fora inne do tego służą. Zostałeś tylko w tym wątku dwa razy złapany,mówiąc eufemistycznie, na mijaniu się z prawdą. Ile takich Twoich legend krąży na tym forum,to strach się bać i może to i lepiej,że nie udzielasz porad. Moje MERYTORYCZNE wypowiedzi,znajdzie Kolega w zakładce analog,ja natomiast Kolegi wypowiedzi(merytorycznych)nie znalazłem nawet na bocznicy.

i nie byłem pewny nowej transakcji i nowego dżwięku - trochę czasu upłynęło zanim się przyzwyczaiłem do nowego brzmienia.

Ewidentnie przetworniki te podbarwiają tak ze d4 z monitorowaniem, równowaga barwowa zostaje kompletnie zepsuta!!!

Kurde Miles Davis z cebulą, faktycznie w klubach Chicago znacznie lepsze jest wszystko bo nawet jak do stolika podają żeberka to pachną one żeberkami a nie tym co u ciebie w domu na co dzień słychać.

Albo powyższy tekst? O czym świadczy? Żeberka, cebula, równowaga barwowa? I ty minimistrzu od wszystkiego piszesz, żebym się ogarnął? Bajdurzysz, tworzysz i nie masz rozeznania ani nawet pomysłu na konkretną odpowiedż. Pomasuj sobie czoło może, kurde...

Parker's Mood

Niebanalne stand/podstawka, ruchomy moduł dogięcia ( górna sekcja), umożliwiający dopasowanie do preferencji i warunków akustycznych,

Moduł LOW to OZ, a koaksial wentylowany i odcięty na 100Hz.

Czy The Kiss wpisuje się na listę?Słuchał ktoś dłuzej? Ja tylko chwilę. Podobno warte grzechu.

i nie byłem pewny nowej transakcji i nowego dżwięku - trochę czasu upłynęło zanim się przyzwyczaiłem do nowego brzmienia.

Poza tym nie wiesz, więc dużo klepiesz - Matrixy poszły w trade z dopłatą za N802 u tego samego sprzedawcy, userze od wszystkiego. Twoja argumentacja jest skrzywiona i pozbawiona logiki znawco dżwięku, kurde...

Niepotrzebnie się naprężasz jak i niepotrzebnie generujesz wpisy od czapki, kurdekurcze...

Parker's Mood

Znam dżwięk kilku podstawkowców i według moich smaków w pierwszej dwudziestce spokojnie mieszczą się Dynaudio C1, Dynaudio Special 25, Focal Mini Utopia, B&W 805D, Sonus Faber Guarneri Evolution. Z każdą z tych par można spokojnie żyć i cieszyć się brzmieniem bez względu na dzielące je różnice.

Podpiszę się pod tym postem, bo to również dla mnie świetne konstrukcje mimo odmiennych charakterów.

Posiadałem 707,znam także kilka systemów,gdzie nadal Lipińskie grają i ludzie są zadowoleni :)

Miałeś zestaw Lipinski w systemie 2.2? Kiedyś mocno myślałem o tym zestawie i w ogóle pomysł mojej konfiguracji 2.2 pochodzi po części właśnie od Lipińskiego i... od Ken'a Christiansona, który używał między innymi takiego zestawienia w swoim studio.

Parker's Mood

Niebanalne stand/podstawka, ruchomy moduł dogięcia ( górna sekcja), umożliwiający dopasowanie do preferencji i warunków akustycznych,

Czy The Kiss wpisuje się na listę?Słuchał ktoś dłuzej? Ja tylko chwilę. Podobno warte grzechu.

Konstrukcja zachęcająca. Natomiast zupełnie niepotrzebnie siląca się na oryginalność zewnętrzną formą. Totalny brak równowagi, Przykład jak można zepsuć dobry pomysł przy pomocy zwykłego braku umiaru.

Tak,tak,wiem:)Tylko Chicago,MarkN tak naprawdę ma na imię Mariusz:)

Cos czulem, ze to bratnia dusza, to jest nas dwoch:)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

L 707 to bardzo dobre monitory które z Martonem grają wzorowo ale z odpowiednim okablowaniem !!!

Mam sąsiada który gra na Lipińskim , więc znam dobrze te kolumny.

Rafaellu, a po co ci sekcja basowa jak w monitorze L 707 jest wystarczająca ilość basu.

Tak, pamiętam. To rozwiązanie interferencji wzbudziło wiele kontrowersji.

No pewnie, ze bez sekcji kręcili nosami. Z dwóch 7 MID/LOW cudów nie ma i nie będzie. Słuchałem nawet L 707 A Grand i też cudów nie było. Nawet Marton nie pomógł, choć bardzo się starał i prężył.

Piano, po co piszesz takie niedorzeczności ? Słuchałeś Lipińskiego 707 z Martonem Reference ? Jeden raz a może dwa?

Do dobrej synergii potrzebne są dobre kable np.Kubala - Sosna Emotion. Mamy bas bez sekcji basowej Drogi Piano.

Piano, gdybyś czytał uwazniej moje wpisy to zauwazyłbyś że jestem również fanem VA - to firma niedoceniana w EU.

Miałeś zestaw Lipinski w systemie 2.2?

2.2. słuchałem u Lipińskiego w domu,ale u mnie w 20 metrach ciężko było to zmieścić,więc poprzestałem na jednym :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ależ Waldku nie możemy się ze wszystkim zgadzać, Choćby w sprawie tych podstawek co je pożyczyłeś. W.g. Ciebie pozytywnie działały na dźwięk a tutaj u mnie i pozostałych kolegów na całkiem fajnych systemach efekt był odwrotny. Tak że może mniej kategorycznie :) także co do Lipińskiego. Stefek też wiedział co miał i zagłosował swoimi pieniędzmi, po co miał by kupować coś innego jak to taka tania świetna konstrukcja?

Ja tak do konca nie wyczuwam ,czy te Wasze utarczki to na powaznie, czy zartem...

Pełna poważka, pełna...

Daj spokój bo mi rośnie miesień :-)

Wiem, że cię podniecam... ale uspokój się, relax, take it easy. Oddychaj głęboko i masuj czoło.

Parker's Mood

Słuchałeś Lipińskiego 707 z Martonem Reference ? Jeden raz a może dwa?

Nawet Marton nie pomógł,

Proszę czytać uważniej - nic nie pisałem o Reference.

Piano, po co piszesz takie niedorzeczności ? Słuchałeś Lipińskiego 707 z Martonem Reference ? Jeden raz a może dwa?

Do dobrej synergii potrzebne są dobre kable np.Kubala - Sosna Emotion. Mamy bas bez sekcji basowej Drogi Piano.

Jak coś ze sobą nie gra, to żadna Sosna nie pomoże ino Kubeł z zimną wodą, Drogi Magnepanie.

Piano, gdybyś czytał uwazniej moje wpisy to zauwazyłbyś

No właśnie, gdybyś czytał uważnie - nic nie pisałem o Reference.

Edytowane przez piano

Ktoś ma referencję czy tylko referencje. To pierwsze bym chętnie posłuchał a to drugie musiał bym zweryfikować. Na tym polega to hobby.

Gość passer

(Konto usunięte)

Miałem u siebie w domu L-707 ok. 4 lata. Zarówno w systemie ze wzmacniaczem lampowym jak i tranzystorowym.

Grało to w pokoju ok. 20m2. Uważam, że są to świetne monitory. Nigdy nie odczuwałem braku basu w nagraniach.

Prezentacja basu przez kolumny o konstrukcji zamkniętej nie każdemu odpowiada ( jak dla mnie jest bardziej naturalna niż z bass-reflexem ),

a akustyka małego pomieszczenia też ma swoje prawa. Są to oczywiście banały ale niektórzy doświadczeni koledzy jakby o tym zapominali.

Aktualnie mam inne kolumny, nie oznacza to oczywiście, że uważam L-707 za gorsze. Są po prostu inne i na tą chwilę bardziej mi odpowiadające.

Zastrzegam sobie jednocześnie prawo, że niezależnie, że aktualne kolumny uważam za wspaniałe, to kiedyś je zamienię na coś innego

Skoro moduł LOW to OZ , to co tam robi ta wielka dziura z tyłu ? :-)))

• Pokaż nowe odpowiedzi