Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Research CD3 Mk.II

BobW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym podpytać bardziej doświadczonych kolegów o brzmienie odtwarzacza jak w tytule.

Chętnie poznam opinie użytkowników, jak i osób które miały okazję posłuchać i porównać z innymi CD.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/122383-audio-research-cd3-mkii/

Opisywałem kiedyś w moim wątku. Super odtwarzacz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Opisywałem kiedyś w moim wątku. Super odtwarzacz.

Dzięki za wpis.

Przeszukam wątek by znaleźć ten fragment.

Mam okazję kupić używany tylko waham się bo nie wiem jak z dostępnością napędu, lasera itd.

Dzięki za wpis.

Przeszukam wątek by znaleźć ten fragment.

Mam okazję kupić używany tylko waham się bo nie wiem jak z dostępnością napędu, lasera itd.

Z opinii Audiofast jest problem z dostępnością.... może być tykająca bomba...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu mozna kupic ta bombe:)

Ukryta Zawartość

Zarówno lasery jak i całe napędy można kupić. Jak ktoś chce mieć święty spokój na następne 7-10 lat to wystarczy kupić kompletny mechanizm za 400 euro. Sam laser kosztuje grosze.

Pamiętam, że gdy go miałem u siebie, to S/H kosztował ok 10 lub 11kzł i w niczym nie ustępował (aktualnej wtedy) kombinacji DACa i transportu Metronome za chyba 40kzł.

Jak już kupować to jednak tylko wersję MK2 - jest sporo lepsza.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

"Taki nowy mechanizm kosztuje 1600 zł, usługa wymiany - 200 zł.

Nie udzielamy gwarancji w przypadku samodzielnej wymiany.

Mamy w magazynie od ręki."

Info z Audiofast z dzisiejszego dnia. ;-)

"Taki nowy mechanizm kosztuje 1600 zł, usługa wymiany - 200 zł.

Nie udzielamy gwarancji w przypadku samodzielnej wymiany.

Mamy w magazynie od ręki."

Info z Audiofast z dzisiejszego dnia. ;-)

No to zabawne, 2 sprzeczne informacje z jednego źródła........baaaaardzo ciekawe.....

Może wcześniej nie mieli, a teraz mają ?

W sumie to i tak bez różnicy, bo mechanizm można wymienić samemu w 10 min - wystarczy odkręcić obudowę, 4 śruby trzymające mechanizm, przepiąć kostki i gotowe.

Każdy kto potrafi trzymać śrubokręt w reku sobie poradzi.

Jest jeszcze jakaś ilość zapasów na rynku. Ale nic nie trwa wiecznie - radziłbym kupić na zapas.

Taki mam plan, jeśli CD Mk. II zostanie na dłużej.

Ale z drugiej strony to ciekawe, że przy takim poziomie zainteresowania i wysoką ceną tych napędów nikt nie widzi w tym interesu.

To mimo wszystko nisza w niszy. A żeby sie opłacało, trzeba produkować tysiące. Napęd CD-Pro2 został stworzony z myślą o szafach grających, a nie hi-endowych odtwarzaczach. Ten rynek umarł, a z nim produkcja CD-Pro2.

No niby tak. Nisza której szukają tysiące osób ;-).

A tak przy okazji pytanko. Jak odróżnić wersję CD 3 i CD 3 MK.II?

Z tego co widzę na zdjęciach front obudowy jest identyczny - z tym samym napisem CD 3.

Ok. Znalazłem. Oznaczenie jest na tylnej ściance ;-)

CD 3 Mk II to odtwarzacz w swojej klasie cenowej wybitny, o brzmieniu łagodnym i pastelowym.

Czegoś takiego właśnie szukam. Mam nadzieję, że wpisze się w system i spełni oczekiwania.

Niestety z winy poczty polskiej CD nie dojechał przed weekendem ;-(

Wiocha - ta instytucja powoli przestaje istnieć no i dobrze skoro świadczy usługi na tak żenującym poziomie.

Paczka 24 = Paczka 5 dni - bo pewnie dopiero w poniedziałek będzie doręczenie.

Tak więc o walorach tego CD przekonam się dopiero w przyszłym tygodniu.

A moim zdanie AR zasługuje na kuriera ;) i to ubezpieczonego ;)

Moim zdaniem też ;-)

Sprzedający miał zaufanie do poczty w przeciwieństwie do firm kurierskich.

Przesyłka oczywiście ubezpieczona.

A że na jego koszt więc i jego wybór ;-(

Tak ogólnie biorąc paczka jest ubezpieczana od kradzieży, zniszczenia w wypadku komunikacyjnym, nieprzewidywalnych zdarzeń losowych - chroni przewoźnika. Nie ma mowy o zniszczeniu przez człowieka. To trzeba sprawdzić przy kurierze, a gdyby udało się udowodnić złe traktowania, to trzeba dochodzić swoich praw z polisy OC przedsiębiorcy - istniejącej niezależnie od indywidualnego nadania. Biorąc to pod uwagę skorzystanie z poczty może być lepszą opcją niż kurier. Mam nadzieję, że dzięki temu weekend oczekiwania upłynie przyjemniej.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Jako że przesyłki kurierskie to moje codzienne zajęcie i znam metody działania większości firm kurierskich na rynku, chciałbym zaznaczyć i uczulić, że jeśli przesyłka zostanie uszkodzona, a opakowanie zewnętrzne nie będzie naruszone, nie ma szans na żadne odszkodowanie. Podobnie ma się sprawa wtedy, jeśli opakowanie uszkodzone będzie, ale towar nie jest "dostatecznie" zabezpieczony wewnątrz - to już sprawa dyskusyjna.

(Gdyby ktoś miał kiedyś coś wartościowego i delikatnego do wysłania, proszę zajrzeć na stronkę tanikurier.eu - można tam wycenić przesyłkę, a ja doradzę którą firmą, jaką wybrać dokładnie opcję i jak wygląda kwestia wypłacania ubezpieczeń w poszczególnej firmie kurierskiej)

Takie sprzęty odbiera się osobiście.

+1

Jak przyjdzie uszkodzony (bo np. ktoś dobrze rzucił kartonem), to zaczną się schody, kto za to odpowiada. Dobrze jest czasami wziąć 1 dzień wolnego i pofatygować się do sprzedawcy. Można sprawdzić na miejscu, no i oczywiście warunki w jakich podróżuje paczka zupełnie nieporównywalne.

Ewentualnie, jeżeli karton jest duży (a ARC ma duże kartony) wysłać na palecie. Wtedy przynajmniej nie rzucają.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Na palecie oczywiście jest najbezpieczniej, co nie oznacza, że nie da się wysłać bezpiecznie przesyłki.

Ostatnio kupowałem kolumny od sprzedawcy oddalonego o ponad 600km ode mnie. Niestety nie mam opcji na urlop, nawet na 1 dzień, zwłaszcza, że 1200km to jest właśnie taki jeden dzień w trasie. Więc musiałem skorzystać z transportu, wszystko odbyło się bez problemu.

Najlepiej oczywiście odsłuchać sprzęt we własnym systemie przed zakupem :)

Ja dużo sprzętu wysyłam za granice, i ZAWSZE wszystko wysyłam na paletach. Jak ma to być paczka lotnicza, gdzie każdy cm się liczy, to jadę do Castoramy, i zamawiam elementy z którym sam robię paletę.

Dla przykładu, jeżeli mam wysłać pudełko o wymiarach 50x60cm, to zamawiam płytę wiórową 18mm ciętą na następujące wymiary:

50x60cm - jedna sztuka jako spód palety

50x60cm - druga sztuka jako 'przykrywka' (wtedy nie rozwala kartonu jak coś na tym postawią)

50x10cm - 10 sztuk, z których robię płozy do palety.

Całość sklejam szybkoschnącym klejem do drewna, pomagając sobie 3 ściskami stolarskim. Razem 20 min roboty. Karton owijam w folię, stawiam na paletę, przykrywam 'przykrywką' i całość spinam nylonowymi taśmami (używając tzw. bandownicę - taki gadżet do pakowania za 200zł).

Wysyłając w ten sposób, jeszcze nigdy nie miałem problemów z uszkodzoną przesyłką, a wysyłałem rzeczy od USA do Australii, kosztujące często grubo ponad 100.000zł.

Moim zdaniem, w klockach droższych niż 10tys zł, nie ma usprawiedliwienia dla niestarannego pakowania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A opłata za przesyłkę na palecie, to jest liczona od wagi czy metrów kwadratowych tej palety?

Mam na myśli raczej przewóz w obrębie kraju.

Dotąd myślałem, że paleta jest standardowa (żeby np. wózek widłowy ją unosił), a okazuje się, że paleta, to takie pojęcie względne.

Paleta może mieć dowolny wymiar. W przesyłkach zagranicznych, liczy się tzw. waga wymiarowa (czyli liczą albo z wagi, albo z wymiaru - zależy z czego im więcej wyjdzie). Nie wiem jak jest w PL.

Gość Michał Szczechura

(Konto usunięte)

Paleta może mieć dowolny wymiar. W przesyłkach zagranicznych, liczy się tzw. waga wymiarowa (czyli liczą albo z wagi, albo z wymiaru - zależy z czego im więcej wyjdzie). Nie wiem jak jest w PL.

Dokładnie tak jest w przesyłkach paletowych zagranicznych, a cena zależy także zazwyczaj także od odległości i kwoty ubezpieczenia.

Jeśli chodzi o przesyłki paletowe krajowe, jest podobnie lub jest to stała cena (ja tak mam w ofercie: jedna kwota za paletę 120x80x200cm do 1000kg lub 120x120cm w podstawie, większe liczone są już wg schematu palet zagranicznych)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.