Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Zidiociałeś chłopie do reszty, czy masz erekcje po wygranej PiS i krew ci przestała do mózgu dopływać?

Zamiast bredzenia o lewackim forum popatrz sobie na wyniki ankiety "na kogo będziesz głosował".

W ankiecie na pewno wygrało PO i to najlepiej świadczy o forum: jest demokratyczne (jak twoja demokracja socjalistyczna).

W ankiecie na pewno wygrało PO i to najlepiej świadczy o forum: jest demokratyczne (jak twoja demokracja socjalistyczna).

Ale widziałeś wyniki ankiety czy tylko tak paplasz?

Ale widziałeś wyniki ankiety czy tylko tak paplasz?

Ankieta jest tyle warta co sondaż telefoniczny dla tvn25.

Edytowane przez YunnanTEA

Ankieta jest tyle warta co sondaż telefoniczny dla tvn25.

No to po co piszesz o ankiecie?

"W ankiecie na pewno wygrało PO i to najlepiej świadczy o forum: jest demokratyczne (jak twoja demokracja socjalistyczna)."

Trochę to nienormalne wypowiadać się na temat wyników ankiety, których się nie widziało i uważa się ją za nic nie wartą...

To tak jak pewne środowiska protestują przeciw filmowi czy sztuce teatralnej ale jej nie oglądały.

Edytowane przez Filut
-PAXP-deijE.gif-PAXP-deijE.gif12193389_1013739852022016_7835925440290613803_n.jpg?oh=c15de2b4c20f6b6c4c4a24b56af98866&oe=56C0E0BB Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Poniewąż w innym wątku padło pytanie "kto za to wszystko zapłaci" to tak mi przyszło na podsumowanie /w mojej opini/

Przede wszystkim te 500zł na dziecko tj. 22 mld to szacunek pis , zaniżony. Pozostałe szacunki wskazują 25-26mld.

A żeby odnieść się do tego skąd pieniądze, to nie trzeba czekać. Już dziś podano pierwsze pomysły. Ustawa o Vat jest większości przepisana od PO, to akurat nie zbyt dobrze. Interpretacje zajmują ok 200stron /jak zwykle prosto i czytelnie, czytaj pole do autointerpretacji kazdego urzędnika US inaczej/ i w wielu przypadkach odnoszą się do nieistniejących już przepisów:) To świadczy że za chyba najważniejszą ustawę wzięły się niedouki. Oby znaleźli choć z jedną osobę która coś z gospodarki rozumie.

Co więcej brak zapisów o odwrotnym naliczaniu watu w przypadu niektórych produktów w tym stali, gdzie mimo iż mi się to w wykonaniu PO nie podoba, bo generuje dodatkową księgową do samego jego rozliczania i faktur wewnętrznych, to jestem w stanie przeboleć skoro mocno ograniczono wyprowadzanie watu w tej branży przez mafie osiągające z tego tytułu niebagatelne kwoty. Nie przypuszczam aby PIS zrobiło to świadomie , raczej znowu powodem jest głupota. Ale straty może nie dać się odzyskać. Chyba jednak lepiej byłoby aby było to świdome działanie, bo inaczej kilka takich ustaw i gospodarka zawyje z bólu.

Ale teraz dwa hity! Pierwszy to "opodatkowanie korzyści podatkowych". Jeśli działając zgodnie z prawem uzyskasz mniejszy podatek, od różnicy co będzie?..... zapłacisz podatek. To istna kpina. Tylko ktoś pozbawiony mózgu może coś takiego wprowadzić albo szleniec. To najszybsza droga do odebrania przedsiębiorcom chęci do inwestowania, czyli zgon gospodarki w ujęciu kilku lat.

A drugi hit to sam pomysł rozliczania korzyści podatkowych. Jeśli zgodnie z prawem skorzysta się np. z jednorazowej amortyzacji /nie dotyczy to dużych przedsiębiorstw/ to mamy korzyść podatkową, podobnie ma być traktowany nawet rabat lub dokonany zakup. Rabat bo prowadzi do obniżenia dochodu i zaniżenia Vat:)

Ogółem wręcz każdy koszt tak może zostać potraktowany, bądź co bądź jest obniżeniem/optymalizacją podatku. Już kwota 10 tys zł "optymalizacji" będzie wymagała złożenia zgłoszenia do US /dot. i podatku dochodowego i VAT/ . Ale najlepsze teraz, projekt zakłada że w zawiadomieniu trzeba wskazać kto /osoba lub istytucja/ podała pomysł na sposób "optymalizacji" Ciekawe w jakim celu?

I najlepsze, nie zgłoszenie optymalizacji kwoty 500 tyś zł będzie skutkowało podatkiem pit/cit 38% a Vat 46%. Dla jasności jeśli zakwalifikuje się do tego zakup /np towaru do obrotu, nawet nie żadne fury i zabawki/ to taka kwota będzie żadnym problemem do osiągnięcia. A co oznacza od dużych transakcji vat 46% /przeciez interpretacja może być niekorzysta dla przedsiębiorcy, mimo że zgodna z prawem?/ Przypuszczalnie bankructwo zakładając że wiele polskich firm balansuję na krawędzi płynności.

Trzeba tylko liczyć że wg. ekspertów powyższe zakusy stoją w niezgodzie z prawem UE i Pisowi nie uda się skutecznie tych zapisów wprowadzić.

Kolejny pomysł to szumne opodatkowanie marketów. Otóż projekt zakłada opodatkowanie również małych firm /powierzchnie handlowe od 250m2/ w które nawet mają być wliczane jakieś wiatki , przybudówki /żeby nic się nie uchowało i więcej metrów wychodziło/ . Podatek w formie wczęśniejszego obrotowego 0,7 do 2%. Jak zwykle można wybrać stawkę max gdyby ktoś miał wątpliowści , albo bał się że fiskus oskarży o matactwo. Konsekwencje każdy przedsiębiorca zna , więc wielu wybierze pełne opodatkowanie siebie żeby nie zostać w razie "interpretacji " skarbowego bez firmy. Coś jak z watem 50/50 od aut w wydaniu PO. Instytucja "domniemania" jest wyrocznią. A podobno w kampani chopdziło o markety:)

Niestety podatek dla małych pewnie zostanie,, a duże markety leja na to bo przykład Wegier pokazuje że trybunał UE orzekł niezgodność z prawem UE i Węgry musiały szukać wentyli i innych zastępczych przepisów, które są znowu na tapecie UE i nie pytanie czy nakażą Węgrom zwrot kasy z odszkodowaniami tylko kiedy?

Reasumują odpowiedź jest prosta, zapłacą małe i średnie firmy i w konsekwencji obywatele za pomoce które nijak nie wpłyną na gospodarkę , tylko ją wydrenują.

I tym razem nie mowa o przewyborczych napierdalankach na forum, tylko mowa o konkretnych zapisach projektów ustaw PIS które każdy łatwo znajdzie. Sam już dzisiaj w radio słuchałem kilku polityków pis którzy próbowali interpretowac te nowiny, więc to żaden matrix a realne plany.

Nie napisałem tu w tematach pseudopolitycznych wczęśniej ani jednego posta, uznałem że dyskusja z ignorantami karmionymi obietnicami pisu nie ma sensu, ale teraz życzę powodzenia każdemu kto ma firmę. Dla jasności wcale nie uważam aby firma była ważniejsza od obywatela, jednak nie ma innego przełożenia na zasobność portfela Kowalskiego niż zasobność gospodarki które tworzą przedsiębiorstwa. Marzenia o zrostach płac przy dokręceniu śruby firmom są mżonką. I tego obecna władza obawiam się nie rozumie , a po pierwszych decyzjach widać że chyba już nie zrozumie.

Mam tylko nadzieję że polityka fiskalna UE stanowczo ostudzi chore pomysły zawarte w projektach ustaw.

I takie spostrzeżenie, w tej partii nie ma na ten moment ani jednej osoby która przeciwstawiłaby się Prezesowi. To oznacza władzę absolutną jednego człowieka w rządzeniu krajem. Pozostawiam to pod własne przemyślenia.

A włascicielom małych i średnich firm życzę na kolejne cztery lata powodzenia.

p.s. na PO nie głosowałem , to żeby rozwiać wątpliwości. .

Oho kato-pisuar teraz będzie ścigał Jurasa. "Piękne" czasy nie ma co, konkurencję czarnym robił i sprzed nosa tyle chajsiwa zgarniał a tłuste watykańskie gęby nie mogły mu nic zrobić, teraz wsadza go do kryminału za byle co i będą szukali spokojnie haków zgodnie z metodami Mlaszczyława i jego starego z głębokiego PRLu.

Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Nie tylko on wypowiadał się w tej sprawie.

Podobnie jak PO i rózne inne w przeszłym czasie majace takie same plany na finansowanie TVP.

Sprawa jest jednak bardzo prosta rezimowa - tj rzadową... eeee państwową, telewizje rzad powinien finansować z podatków. Tak jak finansowane jest BBC. Tyle że w niekomercyjnym kanale BBC ma nie być reklam.

Ponieważ państwem jestesmy dziadowskim to prędzej czy pózniej wprowadzą nam kolejny podatek na telewizje. Tylko najpierw musza ja ponownie upaństwowic, bo jako spółka skarbu państwa ni ema żadnych podstaw do pobierania swiadczeń bezumownych nazywanych "abonamentem" w jakies przestarzałej postkomuszej ustawie która nie przewidziała nawet takiej konstrukcji prawnej dla działania TVP.

I ostatnie zagadnienie, czy w ogóle Polacy chca rezimowej- tj. rzadowej... eeee państwowej telewizji. Moim zdaniem Polacy to akurat mają je głęboko w tyle. natomiast jesli Rząd chce takową mieć telewizje z misja to niech sobie a tę telewizje płaci. Tylko w Polskim wykonaniu jak zwykle pieniądze rozkradną wiec telewizje sfinansują z reklam jak teraz, a jej misja zakończy sie na produkowaniu gównianch seriali dla kucharek, za sótwke i pół litra. Niezaleznie od tego które świnie będą akurat przy korycie władzy.

Też byłbym już raczej za finansowaniem z budżetu, a nie celowym haraczem.

Tyle że "patryjotyczniaki" popełniają zasadniczy błąd. Epokowe (i autentycznie popularne) dzieła polskiej kultury powstały pod zaborami, kiedy język polski był wręcz zwalczany przez państwa zaborcze. Knoty jakie ukręci "misyjna" telewizja, myślących ludzi raczej będą odrzucać, zwłaszcza kiedy mają dostęp do dobrych produkcji zagranicznych.

"W ankiecie na pewno wygrało PO i to najlepiej świadczy o forum: jest demokratyczne

Acha,jak Peło wygrywa to jest demokracja,jak inna partia to nie ma.Dobre,a w domu wszyscy..........zdrowi?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez toptwenty

Kolejny propagandzista którego nie interesuje rzeczywistość. Rzeczywistość jest nieistotna, najważniejsza jest ideologia.

I jeszcze w dodatku wypisuje jakieś kretyńskie hasełka. Załamka. Ludzka głupota nie zna granic.

Jestem Europejczykiem.

Tymczasem abonament to bezprawie:

Czytałes to? Wątpie.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Kolejny propagandzista którego nie interesuje rzeczywistość. Rzeczywistość jest nieistotna, najważniejsza jest ideologia.

I jeszcze w dodatku wypisuje jakieś kretyńskie hasełka. Załamka. Ludzka głupota nie zna granic.

Właśnie dlatego dośc tej indoktrynacji na tym forum!Nie ma uczucia wolności słowa,tylko samowolka która nie ma z nią nic wspolnego i obrażanie!Rzeczywistośc nie istotna...i kto tu ma kłopot z głową?Czy ktoś tu podziela jego postawę,osobowość j_44.? Jeśli socjalista to chyba nazistowski,albo rodem z nkwd...

"... nazistowski, albo rodem z nkwd."

To tak gwoli "obrażania".

Po wtóre: stoi ktoś nad tobą z kłonicą i wali po łbie, zmuszając do wypisywania bzdetów na tym akurat Forum?

Przecież jest wiele innych miejsc w sieci, gdzie swobodnie i z ukontentowaniem możesz sobie postrzykać jadem.

Jeszcze cię pogłaszczą.

"... nazistowski, albo rodem z nkwd."

To tak gwoli "obrażania".

To gwoli przypomnienia historycznie ,socjalizm korzeniami wywodzi sie jak wyżej,nazistowski jak najbardziej a sowiecki z "ludzką"twarzą to przeżyłem sam.

Pprzedni post był adresowany do twojego kolegi,j_44,jak mniemam,on raczej wie w czym rzecz.,jako że określił sie być socjalista.

Edytowane przez ted125
Gość stary bej

(Konto usunięte)

@il Dottore, a czym się różni but i knut amerykański, rosyjski, norweski, niemiecki itd. od polskiego ?

Bo mam nieodparte wrażenie, że poprzez pryzmat własnych niepowodzeń zatraciłeś zupełnie obiektywizm.

Acha,jak Peło wygrywa to jest demokracja,jak inna partia to nie ma.Dobre,a w domu wszyscy..........zdrowi?

Zgadzam się z Tobą ale to nie był mój tekst...

Czy w związku z tym również wzbudzi twoje "słuszne" oburzenie?

Czytałes to? Wątpie.

Ale co? Opinie RPO o niekonstytucyjności abonamentu rtv? Czy analizę prawna na ten temat? TVP jest spólka handlową i ni emoze pobierac opłat bez podstawy umownej. Pewnie będą teraz szukac jakiegos fikusnego wytłumaczenia na te sytuację.

Zgadzam się z Tobą ale to nie był mój tekst...

Czy w związku z tym również wzbudzi twoje "słuszne" oburzenie?

Wpis modrzewia jest bez sensu, jest głupim komentarzem do cytatu który wyglądał na wpis.

Cytowany wpis jeszcze bardziej bez sensu, bo koleś nie wiedział, o czym pisze, po prostu wygenerował rzeczywistość według własnego pomysłu.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Też byłbym już raczej za finansowaniem z budżetu, a nie celowym haraczem.

Tyle że "patryjotyczniaki" popełniają zasadniczy błąd. Epokowe (i autentycznie popularne) dzieła polskiej kultury powstały pod zaborami, kiedy język polski był wręcz zwalczany przez państwa zaborcze. Knoty jakie ukręci "misyjna" telewizja, myślących ludzi raczej będą odrzucać, zwłaszcza kiedy mają dostęp do dobrych produkcji zagranicznych.

Pod zaborami to własnie powstawały patriotyczniaki, które sie kupy ni d.. nie trzymały. Jakieś powieścidła gazetowe w odcinkach drukowane wyniesione do roli dzieł kultury narodowej, jakieś knoty smętne pseudohistoryuczne o dziejach chrzescijan i prasłowian wymyslane na podstawie watykańskich fałszywek.

Obecnie panujący nam klechistan jest efektem własnie kultury czasów rozbiorowych. Powstał w oparciu o syndrom oblezonej twierdzy i do tej pory ten sam motyw wykorzystuje w rydzolowych mediach.

Czytałes to? Wątpie.

analizę prawna na ten temat? TVP jest spólka handlową i ni emoze pobierac opłat bez podstawy umownej. Pewnie będą teraz szukac jakiegos fikusnego wytłumaczenia na te sytuację.

Zapomniałem ... własnie RPO wynalazła fikuśne wytłumaczenie na ten temat...

analiza podstawy do pobierania opłat jest tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

natomiast pani RPO wuykazała się typowo platfusowym rozumieniem równości wobec prawa. jej zdaniem bowiem powszechne niepłacenie abonamentu narusza równosć i trzeba przymusić ludzi do równości... Rozumowanie przecietnego idioty, ciecia i klawisza z Guantanamo.

Jak widac nie słyszała o zasadzie desueduto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Arku

Pod zaborami to własnie powstawały patriotyczniaki, które sie kupy ni d.. nie trzymały. Jakieś powieścidła gazetowe w odcinkach drukowane wyniesione do roli dzieł kultury narodowej, jakieś knoty smętne pseudohistoryuczne o dziejach chrzescijan i prasłowian wymyslane na podstawie watykańskich fałszywek.

Obecnie panujący nam klechistan jest efektem własnie kultury czasów rozbiorowych. Powstał w oparciu o syndrom oblezonej twierdzy i do tej pory ten sam motyw wykorzystuje w rydzolowych mediach.

Problem w tym że lepszej kultury nie mamy, a reżimowe media z przyległościami (które marzą się zwycięskiemu obozowi) będą w stanie zrobić co najwyżej parodię tych pogardzanych przez Ciebie dzieł, której nikt nie będzie brał na poważnie już w chwili ich wydawania (w odróżnieniu od tych dawnych gazetowych powieści). Noblem ani Oscarem też nikt ich nie nagrodzi.

Owszem, Polacy nie są dziś w sytuacji do pozazdroszczenia, nędza merytoryczna oraz deficyt wzajemnego zaufania są powodem, że mają do wyboru zaścianek albo parobczaństwo (u na tyle mądrych że dadzą radę stłumić u nas rozwój i zakonserwować swoją przewagę), jednak totalitarne napinki na pewno nie są wyjściem z impasu.

Parodię to robiły i robią już od dawna i rzadowe media nie marzą się tylko temu "obozowi" ale każdemu obozowi władzy. Bo władzunia w PL chce mieć swoją reżimową telewizje. Tylko że nadal mimo pchania w nią pieniędzy podatników jest ona tak samo gówniana i produkuje takie same knoty jak telewizje komercyjne.

W tej chwili jeśli chcę popatrzeć na programy które nie wywołuja rozwolnienia umysłowego to pozostaje w zasadzie tylko francuski Planette.

Edytowane przez Arku

PS. Jedyny kraj w Europie któremu udało się ostatnio wyjść z wielowiekowego i strukturalnego dołka, to Irlandia. Było to jednak możliwe tylko dlatego, że mówią po angielsku, i oznaczało poświęcenie ichnich patriotycznych ideałów - gdyby bardziej energicznie próbowali przywracać irish gaelic, pewnie wylądowaliby gdzieś obok Grecji.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.