Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Birgfellner twierdzi że Prezesa tego nie uczyli. W każdym razie myśl, że za wykonaną pracę trzeba zapłacić budzi jego zdziwienie.

Zdarzyło mnie się spotkać z takim zachowaniem z drugiej strony osobiście, ale na znacznie niższych pułapach cenowych. Do dziś nie odzyskałem pieniędzy.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, arkadowski napisał:

Ależ skąd! Szkoda tylko, że działania PiS i ich chore ustawy emerytalne + kiepski stan budżetu+ zapożyczanie się na rynkach sumuje się do tego, o czym mowa w moim poście.

Się nie sumuje a stan budżetu nie odbiega od lat poprzednich.

Zasadniczym problem nie jest zadłużanie się przez PiS (bo skala tych programów + w porównaniu do PKB jest znikoma). Problem jest ogólnoświatowy i systemowy. Nawet dwa problemy główne (w kontekście finansów państwa): niewydolność obecnego systemu emerytalnego (Bismarck się kłania) przy spadku urodzeń oraz ogólnie panująca "moda" życia na kredyt (pozdrowienia od światowej finansjery). Przy czym poziom zadłużenia Polski trzyma się na poziomie +-50% PKB już kilkanaście lat. A największy wzrost nastąpił przy PO-PSL - z czego i wynikł "skok" koalicji na naszą kasę z OFE (co zmniejszyło poziom publicznego zadłużenia ale zwiększyło dług ukryty - przyszłych zobowiązań emerytalnych państwa).

obraz.thumb.png.6c2bc626f0bf05a7044f9df54ec84466.png

O stanie ogólnym i perspektywach gospodarki i państwa coś tam mówi rentowność 10-letnich obligacji skarbowych, która chociaż przy PiS-ie nieznacznie wzrosła (co jest źle) to obecnie jest mniej-więcej na poziomie rentowności obligacji takiej potęgi gospodarczej jak USA (co jest stosunkowo dobrze).

obraz.thumb.png.14ddc1b8324b0052d72760d89aa037b8.png

Edytowane przez JuG
Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, 747 napisał:

Donald Tusk jest teraz politykiem europejskim, nie mogła jego formacja kraść, przecież ktoś by o tym wiedział i nie otrzymałby w tym wypadku takiego stanowiska.

PO niczego nie ukradła, przeciwnie jej wykradziono władzę przy pomocy afery podsłuchowej i nielegalnych nagrań kelnerów od Falenty.

PO to jest formacja tragiczna, schodząca.

tusk wyzywil się od poczatku na niemniaskowych pieniądzach i zyje z nich dalej to za jego rzadów gospodarka Polski uzalezniola się od niemieckich potentatów i stała sie dla nich dojna krową nie mówiąc o mediach które w 70 procentach były niemieckie

donek zaczynał w kld za niemiecka kasę a politycznie błysnał pomagajac obalic z wałesą i pawlakiem rzad Olszewskiego

"Paweł Piskorski ujawnił, że ugrupowanie Donalda Tuska i Jana Krzysztofa Bieleckiego było finansowane przez niemiecką partię CDU. Wymianą pieniędzy mieli się zajmować liderzy tych ugrupowań, czyli Jan Krzysztof Bielecki (ówczesny premier RP) i Helmut Kohl (wówczas kanclerz Niemiec).

Nie znalazłem tam niczego nieprawdziwego - powiedział o książce byłego lidera Platformy Obywatelskiej Pawła Piskorskiego, Andrzej Olechowski - jeden z założycieli tej partii. Odnosząc się do fragmentu mówiącego o finansowaniu partii Donalda Tuska z pieniędzy niemieckiej CDU, stwierdził, że nie widzi w tym nic złego"

https://niezalezna.pl/55092-olechowski-potwierdza-finansowanie-partii-tuska-przez-cdu-i-mowi-o-paczkach-z-niemiec

"Była pomoc ze strony CDU dla KLD. Ale znacznie więcej do powiedzenia mają na ten temat Tusk i Bielecki. Tyle chciałem w tej sprawie powiedzieć - stwierdził Paweł Piskorski na antenie TVN24. Były polityk PO opowiadał też o kulisach finansowania partii politycznych w latach 90. - Polska na początku lat 90. to była Polska, w której biznesmeni finansowali politykę gotówką, nie było jasnych reguł - mówił. Tłumaczył też, że ujawnianie tych rewelacji po upływie ponad 20 lat to nie polityczna zemsta ani promocja książki, którą właśnie wydaje. - Nie chcę robić sztucznej promocji. Ta książka nie jest po to, aby obnażyć, czy uderzyć, ona jest po to, aby zrozumieć. Po 25 latach stać nas na to, zamiast taniego moralizatorstwa, które uprawiają Tusk i Kaczyński - stwierdził w rozmowie na antenie stacji."

https://www.newsweek.pl/polska/donald-tusk-pieniadze-z-niemiec-od-cdu-pawel-piskorski-newsweekpl/31ng0qr

2 godziny temu, Sine Metu napisał:

Platforma mogła to zrobić wcześniej. Dlaczego nie zrobiła, to Michał Boni powiedział w wywiadzie dla Wyborczej.

I co z tego mogłoby wyniknąć? Wcześniej wpadlibyśmy w spiralę długów? Zadłużenie Polski wynosiłoby ze 2 razy tyle, co dziś? To sposób na co?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

nudny jestes

Masz rację. I co z tego? Jesteś tutaj na Forum a nie bronisz w Gdańsku pomnika pedofila i kapusia SB?

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

donek zaczynał w kld za niemiecka kasę

Ja o tym wszystkim dobrze wiem.

Jest książka Sumlińskiego na temat kariery Donalda Tuska.

1 godzinę temu, jezz napisał:

Fox, źle się zamaskowałeś. Nasz forumowy Wsiewołod Władimirowicz Władimirow rozgryzł cię w try miga.

Nawet awatar ci nie pomógł.

Pamięraj, tu obowiązuje interpretacja odwrotna.:)

To było o Tobie. Robienie z siebie idioty masz również wytresowane do perfekcji. Po tym również poznaje się funkcjonariuszy frontu propagandowego. 

2 minuty temu, Bobcat napisał:

kapusia SB

A Wałęsa, którego śmignął za karę Człowiek Honoru zza grobu to co, co mam o nim myśleć...?

8 minut temu, 747 napisał:

A Wałęsa, którego śmignął za karę Człowiek Honoru zza grobu to co, co mam o nim myśleć...?

jeszcze to numerek powinienes sumlinskiego...tez specjalnie dla ciebie.Taki szajbniety inaczej  czyli jak ty.

Wojciech Sumliński to prawicowy dziennikarz, autor wielu książek o związkach służb specjalnych i polityki, m.in. "Niebezpieczne związki Bronisława Komorowskiego", "Niebezpieczne związki Andrzeja Leppera", "Niebezpieczne związki Sławomira Petelickiego" czy "Czego nie powie Masa o polskiej mafii". Teraz pojechał do Londynu promować swoją nową publikację pt. "To tylko mafia". 

a tu powinienes wiedziec za co placisz

Przypomnijmy. Na początku stycznia 2016 jako pierwsi poinformowaliśmy, że Wojciech Sumliński, autor książki „Niebezpieczne związki Bronisława Komorowskiego” niemal 30 razy skopiował w niej klasyków kryminału i sensacji – Raymonda Chandlera oraz Alistaira MacLeana. Jeden z ulubionych pisarzy prawicy kopiował lub przepisywał z nieznacznymi zmianami całe akapity m.in. „Mrocznego krzyżowca”, „48 godzin” czy „Lalki na łańcuchu” – łupem tej intelektualnej kradzieży padały charakterystyki bohaterów, dialogi, opisy miejsc i zdarzeń.

Choć przedstawiliśmy dowody na kilkadziesiąt takich zapożyczeń, Sumliński obstawał przy swoim. Tłumaczył się „inspiracją” – twierdził, że z odnalezionych przez nas fragmentów nie ułożyłaby się więcej niż jedna strona książki. Straszył nas także sądem, choć żaden pozew nigdy się nie pojawił. Nie spuścił z tonu nawet wtedy, kiedy okazało się, że przepisywał również z książek Paulo Coelho.

Dziś wychodzi na jaw, że skala popełnianych przez niego plagiatów była jeszcze większa. Jak wynika z materiału „Ile naprawdę kopiował Sumliński?” opublikowanego 6 dni temu w serwisie Wykop.pl przez użytkownika o nicku umówiony_znak_sygnał tylko w czterech pierwszych rozdziałach „Niebezpiecznych związków Bronisława Komorowskiego” splagiatowano – bagatela – 131 fragmentów!

Jak to sprawdzono? Całą pracę wykonał program antyplagiatowy, który porównał „Niebezpieczne związki Bronisława Komorowskiego” oraz książki, które opisaliśmy w „Newsweeku” jako te, z których korzystał Sumliński. Trzeba przy tym pamiętać, że zestawienie, które znajdziecie TUTAJ, może być niepełne – nie ma pewności czy sprawdzone przez wykopowicza tytuły są jedynymi, z których korzystał prawicowy pisarz.

„Jeśli chodzi o treść, to najczęściej dopasowania są przy opisach miejsc, ludzi których spotykał, przemyśleń, ale także opisy prześladowań ze strony WSI, obrażeń jakie odniósł i tzw. >>faktów<< o przestępcach. Jeżeli ktoś w tej chwili jeszcze myśli, że fakty są cacy, to tu jest smutna rzeczywistość” – pisze użytkownik wykopu i prezentuje przykłady (zamieszczamy tylko jeden, po resztę odsyłamy do źródła).

Książka Sumlińskiego:

„„Andy” – jak wynikało z dokumentów zebranych przez oficerów Centralnego Biura Śledczego – był członkiem Cosa Nostra, którego nawet włoscy mafiosi nie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muls
35 minut temu, jezz napisał:

A w niedzielę można kupić na cepeenie.

Po zmienie władzy znów będzie można kupić w każdym sklepie.

Solidarność brała kasę i od CIA i od BND (Bundesnachrichtendienst) i jakoś nikt nie robi z tego problemu poza postkomunistami. Bo wtedy oni mieli pieniądze, a opozycja ich nie miała. Proste.

Jestem Europejczykiem.

13 minut temu, JuG napisał:

Się nie sumuje a stan budżetu nie odbiega od lat poprzednich.

Nudzi mnie ta kreatywna i udowadniająca sukces PiS księgowość.

Może podyskutuj z fachowcami, którzy mają odmienne zdanie w tym temacie. Jak widzę dane dla potrzeb mn. instytucji w UE jedno, Ty swoje. Przerzucanie się tabelkami nic nie zmieni. To tak jak kiedyś i obecnie w Rosji - potężna armia i siła w narodzie, a w kraju bieda piszczy. Moja znajoma z Tatarstanu (Almietjewsk) opowiada o tej "sile" Rosji.

Papier wszystko przyjmie, a Polska by spłacić pilne zobowiązania - zaciąga kolejne długi.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

A tu numerek reszta poezji sumlinskiego napisanej specjalnie dla takich idotow jak ty i koledzy                                                                                                                                                   Odkrycie<< Pańskie jest na miarę odkrycia, że woda jest mokra. W dziesiątkach miejsc, na spotkaniach autorskich, w wywiadach czy publicznych rozmowach i wystąpieniach wielokrotnie podkreślałem i nigdy tego nie kryłem, że w ostatnich książkach celowo i śladowo nawiązałem do klimatu czy stylu klasyków, na których się wychowywałem, jak Mc Lean, czy Chandler wytwarzając jednakowoż przecież na tej kanwie swój własny, indywidualny styl, i z tą zasadniczą różnicą w odniesieniu do rzeczonych, że w przeciwieństwie do nich piszę wyłącznie o faktach, o wydarzeniach autentycznych” [pisownia oryginalna] -to tlumaczenie sumlinskiego

Po ostatnich odkryciach pozostaje tylko zadać sobie pytanie, o jakim indywidualnym stylu mowa, gdy z cudzych książek przepisana zostaje jedna trzecia rozdziału.

Poniżej prezentujemy wszystkie najważniejsze teksty poświęcone sprawie plagiatów popełnianych przez Wojciecha Sumlińskiego.

1) Idol prawicy Wojciech Sumliński pisząc o Komorowskim przepisywał… kryminały

2) Skąd jeszcze przepisywał Sumliński? Stieg Larsson oraz kolejny MacLean [PRZYKŁADY]

3) Sumliński przepisywał nawet od Coelo

tak wiec wszyscy idioci laczcie sie i do EMPIKU

Edytowane przez muls
29 minut temu, jezz napisał:

A tymczasem Falenty nie mogą znaleźć od 6 lutego.

Ukryta Zawartość

Policja udaje że szuka. To chyba oczywiste że władza chroni kogoś, komu zawdzięcza swój obecny status.

Ukryta Zawartość

7 minut temu, muls napisał:

Książka Sumlińskiego

Teraz jestem spokojniejszy, dzięki za info, już wiem co mam myśleć, ale co z moimi kumplami, którzy podorabiali dzieci, żeby dostać 500pln, oni zagłosują na PiS wraz z rodzinami i dalszymi znajomymi, zwłaszcza teraz kiedy przytulą kolejne pięćsetki..?

5 minut temu, Jaro_747 napisał:

Solidarność brała kasę i od CIA

Ponoć wziął ten co często występuje w TVN24, ten co kładł się na miesięcznicy i musiała interweniować policja w jego sprawie..

Tylko nie wiem czy oddał..?

ponoc nie wziol ale wczesniej oddał.Ponoc.Ponoc to  nie z TVN tylko z kiosku ruchu

5 minut temu, 747 napisał:

ylko nie wiem czy oddał..? 

Edytowane przez muls
3 minuty temu, 747 napisał:

Teraz jestem spokojniejszy, dzięki za info, już wiem co mam myśleć, ale co z moimi kumplami, którzy podorabiali dzieci, żeby dostać 500pln, oni zagłosują na PiS wraz z rodzinami i dalszymi znajomymi, zwłaszcza teraz kiedy przytulą kolejne pięćsetki..?

Jak co? Przekonaj ich, tak jak nas tekstem, ze "nie mieliśmy zezwolenia" na rozwój. Jakim cudem KRLD zbudowała bombkę bez takiego zezwolenia?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

30 minut temu, JuG napisał:

O stanie ogólnym i perspektywach gospodarki i państwa coś tam mówi rentowność 10-letnich obligacji skarbowych, która chociaż przy PiS-ie nieznacznie wzrosła (co jest źle)

A te obligacje PiS w 2018 wykupiło za pożyczkę od Niemiec (tak, tych znienawidzonych) i Brazylii. Gdzie więc ta kasa z "nadwyżki budżetowej" Morawieckiego?

Skoro jest tak dobrze, dlaczego jest tak źle - pytam raz jeszcze.

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, arkadowski napisał:

Ty swoje

Nie ja a np. Forbs. Chyba nie jest pisowski? https://www.forbes.pl/inwestowanie/dlug-do-pkb-w-polsce-najnizszy-od-szesciu-kwartalow-w-ue-od-pieciu-lat/bdqhmyb

15 minut temu, arkadowski napisał:

Może podyskutuj z fachowcami, którzy mają odmienne zdanie w tym temacie.

Np. z kim?

PiS mi zwisa ale dyskusja musi opierać się na faktach/liczbach a nie na wrażeniach czy emocjach. Oczywiście, że liczby mogą być mniej lub bardziej rzeczywiste - ale majstrują przy nich wszystkie rządy, PiS tu nie wyjątek.

Cały obecny system/model gospodarczy oparty na długu jest poraniony IMHO, ale to poranienie ogólnoświatowe a nie lokalne. A programy typu 500+ od dawna istnieją we wszystkich państwach EU - PiS tu nic nie wynalazł.

Edytowane przez JuG
26 minut temu, slawek.xm napisał:

tusk wyzywil się od poczatku na niemniaskowych pieniądzach i zyje z nich dalej 

Rydzyk również zaczynał w Niemczech.

8 minut temu, 747 napisał:

ale co z moimi kumplami, którzy podorabiali dzieci, żeby dostać 500pln

Masz fajnych kumpli - ale jak przysłowie mówi: "swój do swojego ciągnie".

Edytowane przez arkadowski

3 minuty temu, Bobcat napisał:

To chyba oczywiste że władza chroni kogoś, komu zawdzięcza swój obecny status.

PO broniła Sawickiej, która wzięła łapówkę na oczach telewidzów całego kraju, łzy wylane w Sejmie przez posłankę wzbudziły współczucie w narodzie i prawdopodobnie przechyliły szalę zwycięstwa na korzyść PO w przyspieszonych wyborach.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, arkadowski napisał:

Skoro jest tak dobrze, dlaczego jest tak źle - pytam raz jeszcze.

Tak jak jest jest już od kilkunastu lat. Czy w konkretnym momencie jest dobrze czy źle zależy tylko od preferencji politycznych.

5 minut temu, Bobcat napisał:

Rydzyk również zaczynał w Niemczech.

A nawet w Rosji działał, bo to ich agent był.

O tym nawet Kaczyński wspominał z 20 lat temu.

Edytowane przez arkadowski

25 minut temu, Bobcat napisał:

To było o Tobie. Robienie z siebie idioty masz również wytresowane do perfekcji. Po tym również poznaje się funkcjonariuszy frontu propagandowego. 

Robienie z siebie idioty masz również wytresowane do perfekcji

Zaczekaj, mam tu taki fajny cytat z Bobcata, mogę też wkleić i tobie.:))

Edytowane przez jezz
4 minuty temu, 747 napisał:

PO broniła Sawickiej, która wzięła łapówkę na oczach telewidzów całego kraju, łzy wylane w Sejmie przez posłankę wzbudziły współczucie w narodzie i prawdopodobnie przechyliły szalę zwycięstwa na korzyść PO w przyspieszonych wyborach.

J]a p...ę. podobno nie jesteś z PiSu, a piszesz dokładnie jak oni. Swoje przewiny tłumaczą bez przerwy słowami: a oni co robili?

Edytowane przez zukzukzuk

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.