Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, przemak napisał:

A jak bym przyniósł biblię, to co? Ksiądz by spalił? Sam bym podjął decyzję, różne rzeczy w tym książki bym przyniósł, krzyżyk jakiś?  Ty serio to piszesz? Wolno publicznie i bezkarnie palić książki które nam się nie podobają?

Tamtą sytuacje nalezy rozpatrywac w duchu wiary katolickiej , ezoteryzm , magia, amulety itp są po prostu złe, jesli człowiek przywiązuje sie do nich lub nadaje tym przedmiotom nadnaturalne własciwości, lub w nie wierzy

Biblia, tak jak krzyż sa symbolami wiary chrześcijańskiej nie tylko katolików, w naszej ojczyźnie publiczne znieważanie ich jest obrazą uczuć religijnych

jesli zrobisz to publicznie możesz się narazić na nieprzyjemności

Dla mnie palenie jakichkolwiek ksiązek jest głupotą, ale moge sie wypowiadac tylko za siebie

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

Tamtą sytuacje nalezy rozpatrywac w duchu wiary katolickiej , ezoteryzm , magia, amulety itp są po prostu złe, jesli człowiek przywiązuje sie do nich lub nadaje tym przedmiotom nadnaturalne własciwości, lub w nie wierzy

Biblia, tak jak krzyż sa symbolami wiary chrześcijańskiej nie tylko katolików, w naszej ojczyźnie publiczne znieważanie ich jest obrazą uczuć religijnych

jesli zrobisz to publicznie możesz się narazić na nieprzyjemności

Dla mnie palenie jakichkolwiek ksiązek jest głupotą, ale moge sie wypowiadac tylko za siebie

Rozumiem. Czyli Chrześcijanie mogą palić, co im nie pasuje, a inni nie. Logiczne.

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
28 minut temu, cir napisał:

a wyszło to co zawsze 

tym podobne sekciarskie zabawy proponuje w miejscach odosobnionych i bez kamer 

Z jednej strony masz rację, ale z drugiej jesli cały "rytuał" był dla wiernych praktykowaniem i uzewnętrznieniem wiary , to w swietle konstytucji polskiej mieli do tego prawo

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Bobcat napisał:

tradycje nazizmu i bolszewizmu palenia książek

Po co cofać się tak daleko - różne ksiąski palą nadal, też w państwach chyba demokratycznych.

The books have been burning

United States, 1948

That year residents in Binghamton, N.Y., went house-to-house gathering and burning comic books they feared would spread moral depravity among American youth. (...)

United States, 1948

That year residents in Binghamton, N.Y., went house-to-house gathering and burning comic books they feared would spread moral depravity among American youth. 

United States, 1973

In Drake, North Dakota the school board had "objectionable" books thrown into the school furnace. The books included 32 copies of Slaughterhouse-Five by Kurt Vonnegut and 60 copies of Deliverance by James Dickey. After learning about the burning, Vonnegut wrote to the school board chairman, "If you are an American, you must allow all ideas to circulate freely in your community, not merely your own."

United States, 2001

Harry Potter books were a "flashpoint" for book burners in the U.S. in 2001. One of those burnings was in the Harvest Assembly of God Church in Pennsylvania. "We got some people mad at us, but it's good to have publicity," said Rev. George Bender.

Author J. K. Rowling is shown in this July 8, 2000, photo with her book Harry Potter and the Goblet of Fire. There have been at least six burnings involving Rowling's popular Harry Potter children's books in the U.S. ((Alastair Grant/Associated Press))

Besides the Potter series by J.K. Rowling, books by actress Shirley MacLaine and psychic Edgar Cayce were also torched.

There have been at least six book burnings involving Potter books in the U.S.

Italy, 2006

In Ceccano, a small town near Rome, two local councillors, from different conservative parties, burned a copy of The Da Vinci Code by Dan Brown. They called the book "blasphemous." 

Israel, 2008

Orthodox Jewish students burned hundreds of copies of the New Testament in Or Yehuda, a suburb of Tel Aviv. The texts had been distributed by the group Jews for Jesus. The campaign was organized by the town's deputy mayor, Uzi Aharon.

"All the books went up in fire … in Or Yehuda, where the residents observed the commandment to 'purge the evil from your midst,'" he said.

There had been earlier burnings of New Testaments in Israel.

United States, 2011

...

The Netherlands, 2011

...

Oszołomów (zwykle religijnych) nadal na świecie jest sporo.

Edytowane przez JuG
Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, przemak napisał:

Rozumiem. Czyli Chrześcijanie mogą palić, co im nie pasuje, a inni nie. Logiczne.

Była głosna sprawa porwania Biblii przez nergala

https://www.tvn24.pl/pomorze,42/nergal-ostatecznie-uniewinniony-nie-odpowie-za-podarcie-biblii,397044.html

Teraz, slawek.xm napisał:

Była głosna sprawa porwania Biblii przez nergala

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, ale uniewinniono w sumie tylko go dlatego, że to nie było publicznie.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, przemak napisał:

Czyli Chrześcijanie mogą palić, co im nie pasuje, a inni nie.

Bo obraza uczuć religijnych (???) jest karana zgodnie z Art. 196. KK, na obrazę uczuć miłośników Pottera artykułu KK nie ma.

http://statystyka.policja.pl/st/kodeks-karny/przestepstwa-przeciwko-5/63492,Obraza-uczuc-religijnych-art-196.html

obraz.thumb.png.48835bff2fdcd39785baf8015cbbc0d9.png

5 minut temu, JuG napisał:

Bo obraza uczuć religijnych (???) jest karana zgodnie z Art. 196. KK, na obrazę uczuć miłośników Pottera artykułu KK nie ma.

Ukryta Zawartość

obraz.thumb.png.48835bff2fdcd39785baf8015cbbc0d9.png

To wiadomo, mi chodziło o potwierdzenie, że przedstawiciele kk na forum to aprobują ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

Z jednej strony masz rację, ale z drugiej jesli cały "rytuał" był dla wiernych praktykowaniem i uzewnętrznieniem wiary , to w swietle konstytucji polskiej mieli do tego prawo

oczywiscie i nic mnie do tego jesli przy okazji nie robią z religijnego rytuału publicznej hucpy

a tu zrobili 

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, muls napisał:

a od kiedy ty taki milosierny...Wewnetrzna sprawa czlowieka.Geja tez?Rodzicow ktorzy ucza  masturbowac sie dzieci ?Nie bedziesz juz wpieprzal sie ze swoimi ksiezulkami w nie swoje sprawy?

Odpowiem Ci mulsik,

sprawą geja jest jego gejostwo, jesli zostaje w jego "czterech ścianach" i dopóki prawo stanowione nie każe krytyki obnoszenia się publicznie ze swoim homoseksualizmem wolno mi takie sytuacje i postawy krytykowac ile mam ochote

Jesli rodzice uważają ,że masturbaja własnych dzieci jest dla nich dobra to niech to sobie robią w domku i własnym dzieciom , bo jako rodzice wg mnie mają do tego prawo

ale dla mnie wprowadznie takich "nauk " do żłobków przedszkoli i szkół to jawne skur..stwo i dopóki zyje  zawsze będe przeciwny takim praktykom

ostatnie zdanie świadczy o Twoim niezrozumieniu tematu więc nie ma nawet sensu komentować

Edytowane przez slawek.xm
Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Pomysł księdza był taki by wierni przynieśli gadżety , które ich zdaniem sa dla nich przeszkodą , przywiązaniem, lub zniewoleniem umysłu, kązdy z ludzi sam podejmował decyzję co żle odziaływuje na jego sumienie, stąd rózne rzeczy w tym ksiązki

To co dla jednego jest złem dla kogos innego nie musi, wewnętrzna sprawa człowieka

tylko ,że mało kto to rozumie

Muszę przyznać, że jesteś mistrzem w wymyślaniu bredni, które mają usprawiedliwiać idiotyzmy czarnosukienkowych.

Gość

(Konto usunięte)

to nie sa brednie tylko fakty

poczytaj i spróbuj zrozumieć

24 minuty temu, cir napisał:

oczywiscie i nic mnie do tego jesli przy okazji nie robią z religijnego rytuału publicznej hucpy

a tu zrobili 

Art. 53 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej:

2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie.

Jak się masturbować, to bez grzechu,  tylko pod okiem księdza ?

"- Wśród bohaterek jest kobieta, miała siedem-osiem lat, gdy była wykorzystywana - kontynuuje Sekielski. - Potem ksiądz dał jej spokój. Może mu się znudziła? Może za szybko dojrzewała? Mamy nagrane, jak ksiądz, patrząc jej w oczy, do wszystkiego się przyznaje. Mówi: "Taki miałem popęd, taka była sytuacja, ale ja przecież nikogo nie krzywdziłem, to było bardzo ojcowskie". Kobieta była wstrząśnięta. Z trudem oddychała. (...) Ksiądz, o którym mówię, kazał się dziewczynce masturbować i robił różne obrzydliwe rzeczy. A teraz patrzy na nią, dorosłą kobietę, i mówi, że był dla niej jak ojciec "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie.

By w Polsce założyć kościół (ściślej związek wyznaniowy) wystarczy złożyć w MSWIA stosowny wniosek z podpisami 100 osób. Np. Kościół Harry Pottera. I w ramach tegoż 53 art, Konstytucji RP uzewnętrzniać i uprawiać kult publicznie i prywatnie. Np. publicznie paląc biblie i krzyże, albo kukły księży, biskupów, muchomora i JPII też. Rozumiem, że takie postępowanie (w ramach uprawiania kultu religijnego naturalnie) będzie się spotykać z taką samą twoją i KK aprobatą jak owo palenie książek?

A ja mam pomysł! Rewolucyjny! Wszyscy księża i wszyscy święci powinni zamienić sutanny na mini sukienki, albo mini spódniczki - jak pasuje, pod warunkiem, że to będzie mini. Czy mój wniosek racjonalizatorski  ma jakiekolwiek szanse?

Parker's Mood

5 godzin temu, slawek.xm napisał:

skoro palili Pottera to powinni tez Kopciuszka:)

Pomysł księdza był taki by wierni przynieśli gadżety , które ich zdaniem sa dla nich przeszkodą , przywiązaniem, lub zniewoleniem umysłu, kązdy z ludzi sam podejmował decyzję co żle odziaływuje na jego sumienie, stąd rózne rzeczy w tym ksiązki

To co dla jednego jest złem dla kogos innego nie musi, wewnętrzna sprawa człowieka

tylko ,że mało kto to rozumie

"Kala człowieka to , co z ust wychodzi "

Nadto , gdy się modlisz , i lub palisz gadżety nie czyń tego ostentacyjnie !

Ukryta Zawartość

Screenshot_20190402-021254_Samsung Internet.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

dopóki zyje  zawsze będe przeciwny takim praktykom

Na szczęście Ty i Tobie podobni macie coraz mniej do gadania.

9 godzin temu, slawek.xm napisał:

jednej strony masz rację, ale z drugiej jesli cały "rytuał" był dla wiernych praktykowaniem i uzewnętrznieniem wiary , to w swietle konstytucji polskiej mieli do tego prawo

geje tez maja do trzymania sie za rece czy jescze nie slawus?Czy tylko w pokoju?

6 godzin temu, slawek.xm napisał:

yś nie zauwazył , napisałem ,ze jestem przeciwny paleniu książek

sluchaj ksiezulku przeciwny to jeszcze nie odpowiedz.Ja jestem przeciwny biciu idotow ale jak cie walna...to trudno.tak maja....

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

sprawą geja jest jego gejostwo, jesli zostaje w jego "czterech ścianach" i dopóki prawo stanowione nie każe krytyki obnoszenia się publicznie ze swoim homoseksualizmem wolno mi takie sytuacje i postawy krytykowac ile mam ochote

a to palenie to bylo w czterech scianach czy juz nie.

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

e dla mnie wprowadznie takich "nauk " do żłobków przedszkoli i szkół to jawne skur..stwo i dopóki zyje  zawsze będe przeciwny takim praktykom

ostatnie zdanie swiadczy o tym ze bredzisz ale ze bredzisz mimo tlumaczen juz rok..... tak wiec tlumaczen nie bedzie.I twoje zdanie akurat jeszcze przed twoim koncem wiekszosc oleje.Nikogo nie obchodzi co ty myslisz o gejach jak i twoi kolesie a wpieprzacie sie z tym wszedzie gdzie sie da, nawet do szkol ktore normalnie was  powinny go..o obchodzic.Pytaj sie mlodziezy co chce wiedziec bo twoje rytualy koscielne pod koldra juz dawno przestaly byc interesujace.Kiedys kosciol propagował majtki z dziura z przodu..CO TY NA TO?

Edytowane przez muls

dobre pytanie.Modlitewnik.

a tutaj dla slawusia, bubusia i calej menazerii takie proste wyjasnienie OFE.Nie wiadomo czy zrozumia ale nie beda juz mogli chrzanic ze nie wiedzieli.A przeca to dlatego wybrali PIC.Jak pisał znany ekonomista jeez.

Rząd Tuska przepisał do siebie inwestycje w siebie. Czy była to kreatywna księgowość? Tak, i pozwoliła mu wirtualnie obniżyć poziom zadłużenia. Ale realnie NIC się nie zmieniło w kwestii twoich praw emerytalnych i zobowiązań państwa wobec ciebie. Tamtych pieniędzy fizycznie nie było w OFE i tylko Skarb Państwa mógł je tobie wypłacić. OFE było tylko pośrednikiem, który nawet nie gwarantował wypłaty świadczeń. Rząd Tuska po prostu tego pośrednika wyciął.

To co teraz robi PiS to sięgnięcie po pieniądze z którymi wcześniej nie miał nic wspólnego - to oszczędności obywateli nie związane z obligacjami Skarbu Państwa. A to już jest czyste złodziejstwo.

Edytowane przez muls
9 godzin temu, slawek.xm napisał:

Hmmm.

Nie nawołuj do palenia kościołów...

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

No i kilku glupich ksiezy plus kilku walnietych parafian dalo wrogom amunicje.

Jak widac.

ps mulsiki maja jatke.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Tak jak "kilku" pedofili w czarnychkieckach...

2 minuty temu, bubusia napisał:

dalo swoim wrogom amunicje

Rozumiem, że popierasz. Czy też wróg Kk?

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Nie wrog KK, tylko wrog bandytyzmu/glupoty/ w KK.

Bandytyzm bym ekskomunikowal(pedofilia), glupote usunal(palaczy)

I po problemie

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

1 godzinę temu, muls napisał:

. OFE

To demontaż systemu emerytalnego. Oczywiście, on nie nastąpi od razu, jest to rozciągnięte w czasie - _ komentuje dla Money.pl Ryszard Petru  _ - Jestem bardzo zaskoczony tą propozycją. Cała ta konstrukcja wskazuje ewidentnie na to, że nie chodzi o emerytury i ich bezpieczeństwo, a o ratowanie budżetu państwa. 

Chyba z tym się zgadzasz?

1 godzinę temu, muls napisał:

Tamtych pieniędzy fizycznie nie było w OFE i

O, czyli jak zainwestowali w obligacje to tych pieniędzy tam nie było, ale jak zainwestowli w akcje to one już tam fizycznie są?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.