Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Już to wklejałem ale jeszcze raz zacytuję:

"Czystość zamiarów

1 Strzeżcie się, żebyście uczynków pobożnych nie wykonywali przed ludźmi po to, aby was widzieli; inaczej nie będziecie mieli nagrody u Ojca waszego, który jest w niebie.

Jałmużna

2 Kiedy więc dajesz jałmużnę, nie trąb przed sobą, jak obłudnicy czynią w synagogach i na ulicach, aby ich ludzie chwalili. Zaprawdę, powiadam wam: ci otrzymali już swoją nagrodę. 3 Kiedy zaś ty dajesz jałmużnę, niech nie wie lewa twoja ręka, co czyni prawa, 4 aby twoja jałmużna pozostała w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie." [Mt 6,1-4]

Po co cytujesz księgę, której ów kościół nie przestrzega, choćby:

"Nie uczynisz sobie obrazu rytego ani żadnej podobizny tego, co jest na niebie w górze i co na ziemi nisko, ani z tych rzeczy, które są w wodach pod ziemią. Nie będziesz się im kłaniał ani służył."

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Zacytowany przeze mnie fragment pochodzi z Nowego Testamentu. A co do przytoczonego przez Ciebie cytatu ze Starego Testamentu to katolików nie obowiązuje. Sam Pan Jezus nakazał świętej Siostrze Faustynie namalowanie Obrazu Jezusa Miłosiernego.

Edytowane przez Cadam

A wiesz o tym, że cała ta wiara Chrześcijańska opiera się na zeznaniach prostytutki?

Zresztą kobiety bardzo poniżanej w czasie narodzin tej religii...

Tyle warte są to przekazy...

A czy w dzisiejszych czasach Owsiaków,Sobiesiaków,Mirów,Zdzichów,Sławków i innych Nowaków jest jeszcze miejsce na Empatię??

zdecydowanie dodałbym kilka nazwiska, np: Netzla, Lipca...

ale wracając do "elity intelektualnej" czyli środowiska medyków:

- zarabiają w dzisiejszych czasach pieniądze godne, ale ci którzy "brali" biorą dalej przy milczącej aprobacie środowiska, kto się wyzbędzie nieopodatkowanego dochodu z własnej woli?

- nikt nie podjął realnych działań celem ukrócenia tego procederu (sprawa doktora G i rzekomej walki z patologią w służbie zdrowia była tragifarsą na użytek medialny).

- są szpitale które mają doskonałe wyposażenie i wysoko specjalizowaną kadrę ale kryteria przyjęcia do pracy to nie układy towarzysko-familijne a kwalifikacje. Mają one też wysokie kontrakty z NFZ. Reguła ta nie dotyczy szpitali klinicznych, tam zwykle funkcjonują "mafie" grupy wzajemnej "adoracji"

- ograniczenie dostępu do specjalizacji nie pozwala na tworzenie realnej konkurencji na rynku pracy

Coś niedobrego zrobiło się z tym środowiskiem, jak już wspomniano wcześniej...misja i dobro pacjenta jest sprawa dalszego rzędu. Moralność tego środowiska spadła do poziomów dramatycznie niskich a jest to zawód zaufania społecznego. Nie sprzyja wizerunkowi środowiska akceptowanie postaw wysoce nagannych, pijaństwo, łapówkarstwo, błędy, finansowanie miejsc na oddziałach uprzednimi wizytami w prywatnych gabinetach. Jedyna wizja świata akceptowana przez to środowisko to wizja zza szyby luksusowej limuzyny.

Niemniej jednak jest zawód ciężki, specyficzny i przede wszystkim odpowiedzialny powinien być dobrze opłacany, i trzeba mieć szacunek do tych którzy traktują go poważnie a są tacy - prawdziwi lekarze a nie konowały. Ale nie chciałbym go nigdy wykonywać...

Nie chodzi w tym wszystkim o zmianę mentalności w "doktorów Judymów" ale trzeba znaleźć równowagę...

Co do WOŚP, osobiście nie uczestniczę aktywnie, nie oglądam telewizyjnego show kiedyś wrzuciłem parę złotych, i mam nadzieję, że pomogły komuś te drobne kwoty ...Dyskusja jaka toczy się w tym wątku jest mocno spolaryzowana i nie pozbawiona niezdrowych emocji i irracjonalnych argumentów obu stron.

PS

mój prawie dorosły syn dwukrotnie był na Woodstoku i nie wrócił, zachlany, zaćpany, "zsatanizowany" jak to usiłują niektórzy przedstawiać nigdy tam nie będąc...w tak dużej zbiorowości trafią się zapewne różne incydenty ale globalnie jest to impreza bezpieczna i mam nadzieję, że kiedyś się na nią wybiorę.

Pozdrawiam

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Mamy się licytować co jest jeszcze fajnego w innych krajach?

Czemu mamy mieć jak w innych krajach, miejmy lepiej.

Mieliśmy jak w demoludach teraz mamy jak u siebie ale jakby obco dla ludzi, chcemy jak w UE czyli dajmy topić dalej w obsługę systemu a nie sam system. System zdechnie a wraz z nim jeszcze trochę młodych, starych, nienarodzonych. W ten sposób problem demograficzny sam może się rozwiązać.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

A wiesz o tym, że cała ta wiara Chrześcijańska opiera się na zeznaniach prostytutki?

kompletnie odleciałeś czy próbujesz dorównać niektórym tu debilom?

wiara nie potrzebuje żadnej nad... ani przy.. budowy, wiara to nie religia Panie logiczny,

zostałbyś przy tym o czym masz pojecie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Wiele "godnych" nazwisk wymieniono już w tym wątku, ja ze swojej strony zagłosowałbym na Cezarego Gmyza, chyba jeszcze nie było tego kandydata. Doceniam "ustawkę" z agentem 00

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Zacytowany przeze mnie fragment pochodzi z Nowego Testamentu. A co do przytoczonego przez Ciebie cytatu ze Starego Testamentu to katolików nie obowiązuje

no tak.

bo nowy testament napisał (już) kościół.

a ten stary niewygodny był. nieobowiązuje.

ha !

„Jest jeden Bóg, jeden także pośrednik miedzy Bogiem i ludźmi, człowiek Chrystus Jezus." (1 Tymoteusz 2, 5 – 7).

Piotr

kompletnie odleciałeś czy próbujesz dorównać niektórym tu debilom?

wiara nie potrzebuje żadnej nad... ani przy.. budowy, wiara to nie religia Panie logiczny,

zostałbyś przy tym o czym masz pojecie

To niech niektórzy tu nie szermują cytatami z jak widać, tobie zbędnej księgi.

Jest tam mnóstwo ksenofobii, rasizmu...

Dla wielu żadna to wyrocznia moralna...

I tyle o Biblii.

Wątek dotyczy WOŚP.

Jak łatwo obrażać się na ocenę swoich świętości...

I jak łatwo obrażać innych...

Edytowane przez Grzegorz7
Gość cycus12

(Konto usunięte)

Cycuś, ja wierzę w ciebie. Że zmądrzejesz.

ponoć to słabość.. bądź konsekwentny.. heh racja czego ja wymagam , przepraszam nie wiesz co to znaczy.

grmh prawym i lewym sugeruje się odczepić od Boga i Kościoła bo on nie ma nic do tego. Ale oczywistość zamiast bronić własnych tez i przekonań można wytykać innym że kradną wszyscy, no jak wszyscy to wszyscy.. w czym problem ?

Edytowane przez cycus12

Red. Gzyms niewątpliwie zasługuje na uwagę i myślę, żę nie powiedział jeszcze swojego ostatniego słowa w temacie wątku :-).

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

"Owsiak jeździ bardziej „tłustą furą” niż Rydzyk, ale w mediach wygląda jak Święty Franciszek"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnie cytowanie takich rzeczy bawi. Tam też jest manipulacja, choć czytając owa "Kurkę" mam raczej wrażenie że jest zbyt prosty na manipulacje.

Przykłady, podany jest wydatek Państwa na służbę zdrowia i przychody z orkiestry nie przekraczające 1% tegoż pierwszego. Potem odniesienie tych cyfr w zakupionym do zakupionego sprzętu. Przecież to bzdura albo własnie autor sam tego nie rozumie. Ile ze 105 mln kosztowało utrzymanie obiektów, wynagrodzenia, koszty świadczeń medycznych? Mogłoby się okazać że wydatki nfz na sam sprzęt są stosunkowo niewielkie do całego budzetu , a prze to relacja do kwot wośp zmienia się diametralnie.

Kolejny przykład nierzetelnego dziennikarstwa:

Podanie kwot zakupu pomp insulinowych i odniesienie tylko i wyłącznie do całkowitej kwoty zebranej i kwoty na marketing /wiadomo że chodzi o przystanek/ . Konkluzja , że dawaliśmy na marketing w tej zbiórce.

Pominięto całkowicie pozostałe wydatki, co miało zrobić wrażenie.

Czytają taki artykuł wiem, że inne prawdopodobnie są tez manipulowane. Niewiarygodny gość, niewiarygodne źródło, wręcz świadomie kłamliwe.

Media o których Maju trąbisz jako niewiarygodne, zresztą nie Ty jeden, w takim kontekście wydają się troszkę bardziej wiarygodne:)

Dla ścisłości, też uważam że Owsiak nie powinien się tak odszczekiwać i reagować jak buldod nawet na trudne pytania. To że dziennikarz nawet szmatławca ma prawo zapytać o finanse bądź co bądź machiny finansowej to fakt , zwłaszcza że robi to grzecznie i kulturalnie. Ktoś zupełnie transparentny nie powinien mieć z tym problemów. Auto? Jest moim zdaniem zbyt drogie jak na zakup fundacyjny. No trudno, uważam że taki Passat wystarczyłby. Za własne czemu nie, może być Bugatti. Tłumaczenie się że korzystają z niego wszyscy pracownicy fundacji i w celach szkoleń jest po prostu naciągane. Kolejna rzecz sprawozdania, ja je czytam troszkę inaczej niż prze pryzmat przekrzykiwania się forumowego bo sam takie przygotowuję co roku. Niestety nie są transparentne. Podstawowa moja wątpliwość to brak odniesienia rok do roku każdej pozycji. Po co się to robi jest raczej jasne dla wszystkich którzy mają spółki i takie dokumenty robią.

Gdyby spółka /osobowość prawna/ starała się w banku o kredyt , takowego by nie otrzymała bez wyjaśnień /pisemnych / na podatkowe pytania o składniki . Niestety hieny banki w ocenie wiarygodności finansowej są po prostu bardziej skrupulatne i pierwsze co robią to pytają o składniki bez odniesień rok w rok. Niepotrzebnie też robi z siebie biednego gościa mieszkającego w bloku. Dokumenty tutaj są jasne , wystarczy je podsumować ale wszystkie /bo niestety w dokumentach pojedynczych jest to zawiłe/ żeby określić dochód małżeństwa Owsiaków na sporo wyższy niż kilkanaście tysięcy zł o których zawsze była mowa. Z dokumentów i informacji w artykułach potwierdzanych przez samych zainteresowanych jest to bliżej 100 tyś zł miesięcznie lub więcej /pozostałe są niejawne tzw. poukrywane w tym braku odniesień o których wcześniej/. Dla mnie niestety zbyt mało wydaje się na cele związane z głównym nurtem fundacji w stosunku do łącznych przychodów fundacji. Dlaczego? Obracanie na kontach bankowych pieniędzmi zebranymi od ludzi którzy dawali je zapewne na cel konkretnego finału i przeznaczanie ich na inne cele , jak również takie samo przeznaczanie 1% /obstawiam że 99% darujących myślało że daje je na dzieciaki/, powinno być spożytkowane "na dzieciaki". Tłumaczenie że kasa podstawowa jest rozliczona ze zbiórki , ale reszta jak te odsetki zfinansowały co innego to nie fair.

Ja po prostu tak uważam, skoro można zapytać na forum co ten KK czy Rydzyk robi z kasą , to i Owsiaka również . Gwoli sprawiedliwości.

Pytanie czy mimo wszystko gość nie robi więcej dobrego niż złego? Ja oceniam to tak że owszem, tyle że zaczyna odrywać kupony i w którą to stronę pójdzie to raczej wiem . Zawsze jest sposób, jak się chce komuś pomóc to jest tyle osób nawet z niedalekiego otoczenia którym można coś dać. Co to jest stówa czy nawet tysiąc jak większość tu osób się kupuje klocki za kilkadziesiąt.

A tak a propos, zamiast przekrzykiwać się na temat wośp, warto nie warto, ciekaw jestem ile osób tutaj oddaje 1% który nic nie kosztuje?

Ukryta Zawartość

Maju dnia 20.01.2014 - 18:14 napisał

{i]"Bardzo mi przykro panie sittek jest pan kłamcą i oszczercą !

A może to już zbliżają sie takie czasy że z katolikami w ten sposób będzie się rozmawiać?"[/i]

Już tyle paramerytorycznych bredni powypisywałeś, że sam dałeś sobie świadectwo obiektywizmu i uczciwości.

Napisałbym nieprawdę że nie wiem po co to piszesz - to Twoja metoda deprecjonowania przeciwnika w dyskusji!

Ps. Skoro piszesz o świadectwach, nigdy nie doczekałem się merytorycznego (nie cierpię tego słowa) uzasadnienia (przykładu) na Twoje oszczerstwa, i nadal na to czekam!

Tak więc Panie Rzeczniku Episkopatu RP- idź do diabła.

P.S. Twoja negatywna opinia o mnie to zaleta.

W zakończeniu jak zwykle personalne wycieczki, nic nowego. W opiniach o sobie się co prawda różnimy, ja nie mogę zrozumieć jak można być tak niesprawiedliwym w stosunku do mnie wbrew faktom.

Sittek mam propozycję załóż temat "Co sądzisz o Maju" i pisz do woli, myślisz że tu kogoś interesują Twoje opinie o mnie? :))

Po co cytujesz księgę, której ów kościół nie przestrzega, choćby:

"Nie uczynisz sobie obrazu....

Auuuć... Musiało zaboleć.

Niby co, ten zarzut powtarzany do znudzenia przez Numerka obalany przez katolików w temacie o Kk setki razy? ;)

Najpierw trzeba mieć świadomość czym jest bałwochwalstwo dopiero potem o nim pisać....choć tu akurat niektórzy sobie coś na podobieństwo bałwana (nie ubliżając) z Owsiaka zrobili. ;)

Ps. A co tu niektórzy piszą na tematy kościoła wiary....ręce popadają, nic dziwnego że odchodzą od niego bo powtarzają slogany a naprawdę niewiele o nim wiedzą. ;)

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Język dzinnikarzyn ostatnio ma w modzie słowo "legenda".

Na stronie onetu az roi się od tego typu sformułowań. Jakaś choroba psychiczna?

Przykłady z obecnej strony, to tylko kilka samych nagłówków:

"...

Murańka się popłakał, legenda staje w obronie

Legenda ostro o kadrze Nawałki...

Legenda argentyńskiej piłki kończy piękną karierę

Legenda powraca w jeszcze lepszej formie ( reklama Toyoty)

Legendarny polski zespół kończy działalność

Robi karierę w USA. Jej ojciec w Polsce jest legendą

Legendarna polska aktorka kończy 75 lat..."

Hihihi... rzeczywiście.

Chodzą takie mody na jakieś słowa czy sformułowania. Mnie oststnio doprowadza do szału używanie słowa "tak" w charakterze znaku zapytania.

"Więc to niedobrze taaaak?"

Jestem Europejczykiem.

Sittek mam propozycję załóż temat "Co sądzisz o Maju" i pisz do woli, myślisz że tu kogoś interesują Twoje opinie o mnie? :))

Sam sobie załóż temat, najlepiej na swoich uduchowionych forach, gdzie piorą wam łby. Mnie tam personalnie wisisz. I nie dodawaj sobie, ja walczę z twoimi zakłamanymi poglądami i sposobem w jaki to robisz, jak manipulujesz, jak unikasz niewygodnych odpowiedzi, jak sprytnie omijasz fakty, posiłkując się jedynie słuszną prasą katolicką. Żądasz merytoryki? Przecież od wielu miesięcy ją otrzymujesz, nie tylko ode mnie, jednakże coś co nie jest po twojej myśli, odrzucasz, tworzysz własne teorie lub sztucznie wprowadzasz pierwiastek niepokoju. Już ci pisałem, że postawą twą rządzi apologetyka, do której co ciekawe tak bardzo nie chcesz się przyznać. Czy są to już cechy sektyzmu? Niech inni osądzą.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Jakbyscie ....oddali sprzet swoj na WOSP ....tak,tak ....Lebena na przyklad to byloby poparcie a tak dajecie co wam zbywa ......ochlapy by zagluszyc sumienie to juz lepiej nic nie robic.

Judasz tez ...trzymal kase.....

...sittek chyba ......andropauza cie dopadla ......nie za wczesnie?

....a Piotr wlasciciel przedsiebiorstwa polowowego rybak pelna geba ...musial rybki lowic wedka aby zdobyc kase na podatek......ale wstyd...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Mam wrażenie, że Koledzy wyczerpaliście już tematykę wątku, skoro większość postów zaczynają zajmować cytaty z biblii.

A, skoro jesteśmy na forum audio, co Wam pozwolę sobie przypomnieć, bo niektórzy powoli odlatują pod obłoki, to jako żywo warto by było dyskusję zakończyć w formie muzycznej:

To ja już raczej wolę Bad Religion

Ukryta Zawartość

i żeby nie było, że mam tylko coś do Jezusa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sittek

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.