Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy - co polecacie

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawe ile powinien kosztowac wzmacniacz wg k. 747, czuje ze 100 tys minimum, takze nie ma co sluchac muzyki jak sie nie ma kasy, zreszta kto jeszcze slucha muzyki, trzeba wejsc na wyzszy level:)

Co do wzmacniacza, proponuje GM70 MPW, moze i troche tani, ale gra przyzwoicie, moze zycia nie bedzie szkoda

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Ciekawe ile powinien kosztowac wzmacniacz wg k. 747, czuje ze 100 tys minimum, takze nie ma co sluchac muzyki jak sie nie ma kasy, zreszta kto jeszcze slucha muzyki, trzeba wejsc na wyzszy level:)

Sto tysięcy za wzmacniacz? No coś Ty? Sto tysi to powinien kosztować bezpiecznik! Wzmacniacz to minimum z milion! Najlepiej euro, albo funtów.

Parker's Mood

Brać ;)

A na poważnie jest fajny wątek o końcówkach mocy,trzeba poszukać i "uruchomić" ponownie :)

Jest tam chyba opis 601-nki.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

601 są dobre ....aż do momentu gdy się nie spróbuje np. Electrocompanieta AW600 lub 400. Dwa razy taniej i dwa razy lepiej (w przyp. 400)

To może kupić dwa komplety, każdy na osobny kanał w biamplingu?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

601 są dobre ....aż do momentu gdy się nie spróbuje np. Electrocompanieta AW600 lub 400. Dwa razy taniej i dwa razy lepiej (w przyp. 400)

Na pewno nie przesadzasz ? chyba kwestia gustu i reszty systemu.

Nie będę miał możliwości bezpośredniego porównania, zaryzykuje.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Na pewno nie przesadzasz ? chyba kwestia gustu i reszty systemu.

MC 601 to bardzo dobre monobloki, uważam, że lepsze niż przywoływane do porównania Electrocompaniety... Przy czym mimo tych 600W mocy mogą mieć problemy z napędzeniem najbardziej wymagających kolumn, to jest kwestia zastosowanych rozwiązań układowych, czyli autoformerów na wyjściu. W mojej ocenie ich zastosowanie pogarsza oddanie impulsów i kontrolę w dolnym zakresie pasma. A całościowo końcówki brzmią relatywnie ciepło, choć oczywiście czuć że nie jest to lampa. Brzmienie zbliżone charakterem do starych pieców Krella grających w klasie A, oczywiście tych najwyższych modeli.

dowiedzieć wiecej.

Bardzo proszę, struktura systemu jest taka jak podaję, dowolny wzmacniacz może wykreować dowolną jakość, kiedy warunki przetransmitowania jej będą niewystarczające, energia o wytworzonych właściwościach nigdy nie dotrze do głośników.

W swojej pracy zajmuję się rozwiązywaniem problemów, lecz nie da się niczego rozwiązać bez uprzedniej definicji stanu faktycznego.

W praktyce handlowej nie docieka się ważnych, w moim osobistym przekonaniu podstawowych zależności, produkuje się jakieś komponenty, bez zagłębiania się w uwarunkowania, następnie ucierają się stereotypy, przykładowo dotyczące tego jakiej wartości kabel należy zaaplikować do systemu, w którym pozostałe składniki są takiej to a takiej wartości.

Stan faktyczny jest jednak taki, że poprawa jakości przewodzenia następuje bez ograniczenia, w sposób ciągły, nie sposób sobie nawet wyobrazić sytuacji, w której hipotetyczne doskonalsze przewodniki z przyszłości, nie spowodują lepszego, znacznie lepszego grania z wzmacniaczy, źródeł, jakie zostały wyprodukowane dawniej czy obecnie.

Transmisja sygnału audio jest po prostu niezwykle trudnym procesem, obecna jest w każdym aktywnym elektrycznie punkcie systemu, potencjalnie powodując degradację jakości sygnału, w stopniu wręcz niewiarygodnym.

Wiedza, to jednak co innego niż jej rozumienie.

Osoby podłączają kable od topowych producentów do urządzeń, w których pracują kondensatory z wewnętrznym przewodnictwem tzw jonowym.

To najbardziej pospolity błąd, praktycznie całkowicie przekreślający dokonania producenta okablowania, to powód rozczarowań, oraz sytuacja źle ulokowanych wartości w systemie.

Black Gate "Electron Transfer" nie są obecnie produkowane, jest więc potężny problem.

Firmy do dyspozycji mają więc tylko jonowe, nie mogę nic na to poradzić, sytuacja jest trudna, AN wie co to oznacza i uruchamia produkcję czegoś na czym da się zbudować kompetentne urządzenie, lecz wartości jakie będą czy są dostępne, są zawężone do zaledwie kilku pozycji, do tego nadających się do techniki lampowej.

Kondensatory, to potężny problem, współuczestniczący z zagadnieniami transmisji, gdyż owa dokonuje się właśnie z banków pojemności, sygnał audio nie będzie posiadał żadnych własności, w pewnym rozumieniu oczywiście, jeżeli nie będzie jej w stanie w formie energii zmagazynować kondensator.

Kondensatory oprócz swej bezwzględnej jakości posiadają jeszcze właściwość przydatności do pracy w dość ściśle określonym punkcie aplikacji, ważne jest rozumienie ich charakterystyk i odpowiednie rzutowanie jednych na kolejne, z uwzględnieniem pozostałych właściwości np półprzewodnikowych danej aplikacji oraz systemowych jako całości urządzenia.

Umiejętność optymalnego rozlokowania kondensatorów elektrolitycznych i nie tylko w urządzeniu, to sztuka sama w sobie, wymagająca potężnej wiedzy i długiej praktyki, wbrew pozorom, odpowiednie typy pojemności bardzo ściśle nadają się do odpowiednich punktów układu, nie ma tu wcale uznaniowości, jest potrzeba liczby potwierdzeń tego stanu rzeczy, wtedy jest to dość oczywiste.

Z kondensatorów "jonowych" Elna Silmic II gold, to obecnie najlepszy kondensator do sygnału finalnego audio.

Do przygotowania tego sygnału na wcześniejszych etapach służą inne typy, lecz bardzo trudno napisać konkretnie gdzie jaki powinien pracować, jest zbyt dużo uwarunkowań, czy koncepcji ,indywidualnych podejść, etc.

W systemach tzw cyfrowych doskonałym kondensatorem jest Elna duorex, używana przez Sony i Yamahę w okresie świetności, następnie "pureism" Panasonica,

Firmy bardzo często obecnie używają Sanyo Os-con, który nie posiada wszystkich potrzebnych właściwości dla audio, oraz Panasonica FC, bardzo popularnego, który jest współodpowiedzialny za suchość w dźwięku pochodzącą z urządzeń, w których został użyty.

Osobiście kiedy stwarzałbym dla swojego prywatnego użytku docelowy system audio, nie byłoby w nim ani jednego kondensatora z przewodnictwem jonowym, gdyż w pozostałych elementach oraz drutach mamy przewodnictwo elektronowe, dysharmonia jest więc oczywista.

Pozostaje ebay com...

A jakich szukać

A jakich szukać

To jakich kondensatorów unikać? A jakich szukać?

Sly te w tym wzmaku do Twoich Focali będą OK

Tylko bądź wierny swoim przekonaniom i drapaka wyrzuć ;)

Co do kondensatorow 747 to masz racje ze sa one bardzo istotne moze nawet kluczowe. Co do Twego opisu rzeczywistosci elektronicznej to jak zwykle nie jest to opis techniczny tylko magiczny, mi ten opis nie odpowiada bo ciezko sie to rozumie jak i czyta. Black Gaty to bardzo dobre kondensatory i w sciezce sygnalu nic lepszego nie wymyslono, co do techniki cyfrowej to uwazam ze z kilku polaczonych dobrze kondensatorow ( a wcale to nie jest proste jak je laczyc) mozna moim zdaniem zbudowac kondensator o duzo bardziej wysrubowanych parametrach. Chociazby problem w Black Gatach jest taki, ze te kondensatory sa duze i same doprowadzenia powoduja ze tworzy sie tam indukcyjnosc pasozytnicza. Sam wiem z doswiadczenia ze w pewnych miejscach 2,3 czy 5 mm dluzsze doprowadzenia to gruntownie inna praca elektroniki i zupelnie inny dzwiek. Sadze ze nie do konca jest to cala prawda na temat Black gatow o ktorych tutaj pisales. Obecna technika tez idzie do przodu Black gaty to nie jest koniec swiata, chociaz trzeba powiedziec ze obecnie w sprzetach z najwzyszych polek bardzo czesto siedza kondensatory ktore sa bardzo przecietne, Black Gaty przy nich to mnoznik lekko razy 10. Ale coz takie czasy wszyscy producenci chca zloic klienta ile wlezie.

Kol. 747 jeżeli kiedykolwiek zdecydujesz się startować w wyborach prezydenckich masz mój głos.

Naprawdę marnujesz swój talent na tym forum.

Idź do polityki.

Napisałem całkiem serio.

Kol. 747 jeżeli kiedykolwiek zdecydujesz się startować w wyborach prezydenckich masz mój głos.

Naprawdę marnujesz swój talent na tym forum.

Idź do polityki.

Napisałem całkiem serio.

Jarek ale 747 jak to Stasiop napisał opisuje magicznie to co wszyscy chcieli by technicznie lub kawę na ławę dla końcowego konsumenta i co mu zrobisz :)

Jestem tego pewny ze gdyby koledzy wymienili tylko 3-5 kondensatorow w odpowiednich miejscach ma Black Gaty doznali by sonicznego szoku jak wasze sprzety zaczelyby grac. Jest sporo opisow na forach jakiego ludzie szoku doznawali po wymianie kondow na Black Gaty, wiec 747 ma sporo racji. ;)

Jestem tego pewny ze gdyby koledzy wymienili tylko 3-5 kondensatorow w odpowiednich miejscach ma Black Gaty doznali by sonicznego szoku jak wasze sprzety zaczelyby grac. Jest sporo opisow na forach jakiego ludzie szoku doznawali po wymianie kondow na Black Gaty, wiec 747 ma sporo racji. ;)

A w filtracji zasilania daca tez musze mieć WKZ ??

----------------------------------------------------

Jest wątek o Black Gatach - nie możecie tam swoich złotoustych myśli wyrażać? Nudzicie trochę. Chcieliśmy o wypaśnych końcówach poczytać

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Staszek piszesz o zbawiennym wpływie BG a nie wiesz co to WKZ ?

Jest wątek o Black Gatach - nie możecie tam swoich złotoustych myśli wyrażać? Nudzicie trochę. Chcieliśmy o wypaśnych końcówach poczytać

Zaraz zamykamy jeszcze tylko niech mi Staszek napisze czy musze kupic jednego WKZ za 600 USD czy dam radę to załatwić inaczej ;)

Pzdr

W filtracji DAC-a sa male napiecia zazwyczaj, zblokowalbym elektrolit czerownym Black Gatem, tak byloby najtaniej.

Oczywiscie najlepiej wywalic inne kondy i dac wszedzie Black Gaty

Oczywiscie najlepiej wywalic inne kondy i dac wszedzie Black Gaty

Staszek próbowałeś czy tylko przypuszczasz?

Rozumiem ,że jak wymienię u mnie w zasilaczach wszystkie kondy na te BG to będzie znacznie lepiej?

Ale co konkretnie?

P.S.

W temacie wątku może warto pochylić się nad jakimś PASS-em z poprzedniej serii?

Na AM są używki w granicy kwoty , którą założyciel tego wątku chce wydać.

o wypaśnych końcówach

Nie ma szlachetniejszego wypasu końcówki tranzystorowej jak wielkie Black Gate FK w zasilaniu głównym stopnia mocy, może ktoś w Polsce coś takiego posiada, może ktoś z Kolegów obecnych na forum, może maleńka fotka...?

Kolejny wypas to rdzeń i druty nawojowe w transformatorze..reszta wzmacniacza poza obudową, stelażem i radiatorami to już zmieści się nieomal w garści....jak ktoś nie wierzy, to proszę zdemontować i sprawdzić..

...

Kolejny wypas to rdzeń i druty nawojowe w transformatorze..reszta wzmacniacza poza obudową, stelażem i radiatorami to już zmieści się nieomal w garści....jak ktoś nie wierzy, to proszę zdemontować i sprawdzić..

O tym koledze kazek680 pisać nie musisz, on wie co znaczy dobre trafo ;)

Idź do polityki.

Zapowiadałem na bocznicy w polityce sukces Jarosława Kaczyńskiego, jako jedyny na całym forum, moderacja to potwierdzi, PiS wygrało w wszystkich kategoriach.

.............

To powinno już definitywnie przeciąć wszelkie dyskusje odnośnie prawdziwości oraz wiarygodności wszelkich treści jakie przekazuje tu na forum.

Nigdy nie odważyłbym się przekazać niesprawdzoną i niepopartą gruntownym badaniem.

Nie mylę się w hi end audio, nie mam czasu na pomyłki.

Kolejny wypas to rdzeń

Wiem bo w swoim wzmaku mam amorficzny i jest to rewelacja. Tylko czy nie rozumiesz kolego że nie o tym tu mowa. Zabiliście wątek jak wiele innych

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.