Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal w Play n a24 miesiące - pytanie o jakość

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Źródłem dla plków jest NUC+HiFace

To samo jest dla Tidal

Windows mixer masz ustawiony na 16\44.1?

Mam tak.

Jeżeli nie o to chodzi to podaj konkretnie co mam poustawiać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Jak Idzie muza z Tidal to suwaki (zielone ) od siły głosu chodzą.

.

Jeszcze raz po kilku odsłuchach róznych wykonawców.

Potwierdzam,najgorsza w Tidal HIFI jest kontrola basu.Podbity i rozlazły.

Reszta w miarę, ale jakości CD nie ma.

Włączyłem min. Adele Hello z płyty, która ma się ukazać.Już myślałem w miarę nieźle, ale jak wszedł bas to popsuł radość słuchania.

Na plikach rzadko jest tak źle z basem. Chyba że realizacja bardzo skopana

Ukryta Zawartość

post-11554-0-86202800-1447359355_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dać nie pokazuje

Gdzie ten resampling miał by być?

Cały tor ten sam jak dla tidala

XXI wiek, mialo byc plug n play. Na OSX jest, a tu dyskusja na 1 strone. Choc format stratny chyba lepiej sie prezentuje na Spotify, plus wieksza kolekcja muzyki. W stosunku do Apple Music, takie spotify ma lepsze wersje albumow ktore odtwarza, nie maja tak wypchanego w przod masteringu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

W stosunku do Apple Music, takie spotify ma lepsze wersje albumow ktore odtwarza, nie maja tak wypchanego w przod masteringu.

Ty tak na poważnie myślisz że ktoś robi specjalnie remastering by wrzucić materiał do sieci?

Dla mnie Spotify jest strawniejsze od Tidala i Apple Music.. Gram na mac OS . Testowałem kilka dni na różnych torach z każdej konfiguracji i zostaje przy Spotify . Myślałem , że Tidal będzie mniej surowy i przygaszony lekko drewniany . Niby bezstratny Hi Fi a klinicznie jakoś. Spotify na 320 jakoś przyjemniej się słucha. Wycofuję się z Tidala po kilku dniach ..

Ty tak na poważnie myślisz że ktoś robi specjalnie remastering by wrzucić materiał do sieci?

Tak, wszystkie mp3/alac/aac/flac pochodza z tej samej wersji albumu. Puknij sie w glowe. Przeciez nawet w Itunes masz specjalne wersje, po masteringu tylko dla tego sklepu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Właśnie słucham TIDALA w wersji HIFI.

Założyłem konto na free trial 30 dniowy dla HIFI po czymw ustawieniach subskrypcji podałem kod (jest tam taka zakładka wykorzystaj voucher) i napisało mi że mam HIFI do 7.03.2016

Ponieważ mam też 320 kbps z PLAY (na wszelki wypadek pod HIFI założyłem odrębne konto) - będę porównywał. Obawiam się jednak że nie dam im 40 zł /mies nawet gdyby przyrost jakości był wyraźny. To jednak sporo. 20 jestem w stanie łyknąć. No ale zobaczymy.

Na razie gra.

weź pod uwagę, że płyta w sklepie kosztuje około 40 zl. Taki abonament za Tidal, to nie jest dużo.

Mam kilka pytań do obcykanych.

Czy słuchają Tidal przez z PC na Dahile przez aplikację ickStream, jakość jest taka, jak z aplikacji Tidal na windows? Czy z Windows miałbym lepiej?

Czy tu w ustawieniach na zdjęciu mam wszystko dobrze skonfigurowane? 6f2c41eb6d.jpg

Dla mnie Spotify jest strawniejsze od Tidala i Apple Music.. Gram na mac OS . Testowałem kilka dni na różnych torach z każdej konfiguracji i zostaje przy Spotify . Myślałem , że Tidal będzie mniej surowy i przygaszony lekko drewniany . Niby bezstratny Hi Fi a klinicznie jakoś. Spotify na 320 jakoś przyjemniej się słucha. Wycofuję się z Tidala po kilku dniach ..

Podzielam zdanie kolegi Spotify ma przyjemniejsze balans tonalny ,lepiej się tego słucha.

• 3 tygodnie później...

witam,

czy ktoś z kolegów, kto posiada Jplay może pomóc

chcę uruchomić żonie tego Tidala

ustawiłem Minimserver na laptopie, Bubble w tablecie - a z Tidala dostaję info:

Requested sound quality is not allowed in user's subscription

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Witam- po 2 tyg zabaw z optymalizacją lapka na win7, używaniu Fidelizera + Spotify-Fidelify, ściągnąłem jplay trial i ...

foobar- nie chce grać z jplay- pokazuje, że za małe cache (regulacja wielkości nic nie daje), że nie może załadować ASIO

Spotify-Fidelify- nie załaduje ASIO, mimo że nastawiony na driver ASIO-JPLAY

więc ten "znakomity" programik u mnie po prostu nie działa. Został w nagrodę wyinstalowany, ale

wszedłem w BIOS i co? Pozmieniał ustawienia, włączył kartę dźwiękową, LAN i Bluetooth - no sorry panowie producenci- chcecie za coś takiego 99EU???

Spróbować tego można, ale - jak to gdzieś napisali - wybitnie kontrowersyjny ten cały jplay

Może SPUTNIK coś wymyśliłeś?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

absinth3

niestety Jplay gra tylko z tym lepszym Tidalem, który odtwarza Flac

to, co daje Play to mp3 - i to nie działa

żona słucha sobie tego Tidala z lapka podłączonego do daca bez udziału Jplay - jej to w sumie wystarczy

ja nie mam najmniejszych problemów z Jplayem, ale gram na dedykowanym kompie z Win 2012 server i optymalizacją AO

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Wczoraj pojawił się problem po aktualizacji aplikacji do wersji 1.2.0.697, w zakładce ustawienia -->streaming -->wyjścia audio ...dalej wiadomo...pojawiła się możliwość ustawienia trybu exclusive oraz opcja "narzuć głośność". Gdy aplikacja działa w trybie wyłączności exclusive to po minucie odtwarzania dźwięk trzeszczy... . Nie wiem czy to tylko u mnie się popsuło... ? Najwidoczniej nie dopracowali tego protokołu exclusive przed aktualizacją... .

Czy aplikacja Tidal pod windows zapamietuje dane logowania? Uruchomilem wersje premium darmowa przez 2 lata w play. Przy kazdym uruchamianiu aplikacji w windows musze wpisywac dane logowania.

W Spotify jest opcja sterowania zdalnego innym urzadzeniem jesli obydwa korzystaja ze spotify w tej samej sieci lokalnej, w tidalu tego nie widze.

Sprostowanie postu #49

Tak się złożyło że wymieniłem dysk w laptopie na ssd, na którym to postawiłem czystą instalkę Windows 10.

Tidale ... MediaMałpy itp ... odtwarzają wszystko jak wściekłe ... bez zakłóceń.

• 2 tygodnie później...

Też mam tego Tidala z Playa. Ale mam też problem, żeby go streamować na Airport Express. Normalnie streamuję sobie audio przez Airfoil, czy to z przeglądarki (Chrome), czy z Aimpa i jest ok. Natomiast mimo wybrania w Airfoil jako źródła apki Tidal, dźwięku nie ma. Jak zaloguję się do Tidala przez przeglądarkę, to mam jakieś 20 sekund dźwięku i następuje cisza.

Ma ktoś pomysł jak to ugryżć?

Ewntualnie jak streamować bezprzewodowo przez Airplay z tabletu na androidzie?

Pomóżcie!

Witam, czy jakość kabla USB, którym polacze laptopa z dac we wzmacniaczu ma wpływ na jakość dźwięku czy to dopiero dac robi jakość i to co wcześniej nie ma znaczenia. Nie mam pojęcia o instalacji np.daphile i otwieram Tidal z wyszukiwarki na Windows 7.

• 2 tygodnie później...

Też używam Tidal z play i nie mogę napisać żeby jakość była super - na pewno identyczne utwory w mp3 320kbps puszczane w moim przypadku przez jriver media center brzmią lepiej. Do flac to właściwie w ogóle nie ma porównania. Szczególnie różnicę słychać na basie i średnicy. Jakość właściwie taka jak z spotify, a liczyłem że będzie lepiej. Mimo wszystko serwis fajny i ostatnio więcej z niego słucham niż z płyt bo jest praktyczniejszy.

A masz abonament Hi-Fi i włączony streaming HiFi w ustawieniach? Domyślnie z tego co pamiętam, to nie jest.

Teraz doczytałem, że masz Tidal z play. Skoro tak, to nie dziwne, że brzmi Ci jak Spotify bo to też streaming w stratnej kompresji. Zaloz sobie testowe kono HiFi na 30 dni i porównaj.

Kochani

Mam pytanko.

Również korzystam z Tidal z Play.

Zastanawiam się nad zakupem odtwarzacza sieciowego

Dysponuje MBP wzmacniaczem Marantz PM66KI i Monitor Audio BR5.

Jaki szukać [do ok 2000PLN] aby dawał radę?

Słucham .flac czasami .mp3 i oczywiście Tidal Premium [z Play]

Pozdrawiam i dziękuję

Hejka

Zauważyłem coś dziwnego ale jeszcze tego nie sprawdziłem [chodzi o jakość]

Nie wiem czy to możliwe ale można uruchomić strumień lossless

Użyłem Lumii 720 i nieoficjalnej aplikacji Tidal [konto premium z Play]

Niestety aplikacja nie działa idealnie ale....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.