Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze aukcje na allegro i ebay

Rekomendowane odpowiedzi

Albo szukać tylko wszystkiego neutralnego i problem z głowy. Głównie sugerując się opiniami a później samemu sprawdzając. 

Jedna z lepszy opcji są kolumny z możliwością adaptacji do pomieszczenia, czyli możliwości gry jako obudowa zamknięta lub otwarta i do tego podbicie lub ściszenie wysokich przez przełączniki lub zworki. 

Warunek to co najmniej średniej klasy głośniki (można powiedzieć, że 500 zł i w górę za jeden głośnik, nie kolumnę) bo inaczej efekt będzie mizerny. 

Edytowane przez raiwan

Arcam rdac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Standy B&W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, stach_s napisał:

Arcam rdac

Ukryta Zawartość

A ja głupi z tomankiem sprzedałem za 550 zł .

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, margaryna85 napisał:

A ja głupi z tomankiem sprzedałem za 550 zł .

Brzmienie nie podeszło czy zmiana za zmianą dla samej zmiany?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

10 godzin temu, Mateolo2 napisał:

BUCHARDT S400 🙂 W fajnej cenie

Ukryta Zawartość

Konstrukcja z membraną bierną to nie jest zamknięta, to rodzaj konstrukcji otwartej. Nieprawdą też jest że można ustawić jak się chce (odległość od ściany).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Pioneer vsa-ax10 znakomity jako końcówka mocy :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, J4Z napisał:

Konstrukcja z membraną bierną to nie jest zamknięta, to rodzaj konstrukcji otwartej. Nieprawdą też jest że można ustawić jak się chce (odległość od ściany).

Och jak ja tęskniłem 🤣

Jest to obudowa zamknięta. Bo nie ma otworu bass reflex, szczeliny itd. Parę przykładów. Generalnie wszędzie piszą, że to obudowa zamknięta włącznie z opisami producenta, ale nie kłócę się bo wiem, że zawsze masz swoją wersję prawdy 🤣

„Zastosowanie obudowy zamkniętej oraz membrany biernej na tylnej ściance umożliwia osiągnięcie nasyconego brzmienia nawet w sporych pomieszczeniach.”

Ukryta Zawartość

„Kolumny są zamknięte i wykorzystują m.in system membrany biernej, co dziś należy do rzadkości.”

A co do ścian, rozumiem, ze je miałeś i testowałeś? Nie wiem czy wiesz ale główna filozofia marki buchardt przy modelu s400 było zbudowanie kolumny, która można dosunąć blisko ściany. Mówi to sam założyciel marki. Ale jak Cię znam to też podejrzewam, że się z nim nie zgodzisz 🤣

kolumny z membraną pasywną charakteryzują się mniejszą wrażliwością na tylne ściany więc można je przysunąć bliżej nie tracąc na jakości brzmienia. Przykłady:

„Może być umieszczony bezpośrednio przy ścianie i w razie potrzeby do góry nogami.”

Ukryta Zawartość

„kolumny można umieścić bardzo blisko ściany”

Ukryta Zawartość

I jeszcze od samego producenta:

„Can be placed directly up against a wall and upside down if necessary.”

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mateolo2
5 minut temu, Mateolo2 napisał:

Jest to obudowa zamknięta. Bo nie ma otworu bass reflex, szczeliny itd.

Pędzelkiewicz też twierdził, że siedem jest liczbą ostatnią 😉

nagrywamy.com

12 minut temu, przemak napisał:

Pędzelkiewicz też twierdził, że siedem jest liczbą ostatnią 😉

No ja producentowi/recenzentom/sklepom chyba ufam bardziej niż Pedzelkowiczowi 🙂 Ale może się nie znam

Edytowane przez Mateolo2

Membrana bierna to rodzaj BR. Nie obchodzi mnie co jest w marketingowych papkach. Wrzucasz na forum, licz się z weryfikacją Twoich słów. 

Co do ustawienia względem ściany, polecam doszkolić się z akustyki. 

23 minuty temu, Mateolo2 napisał:

Och jak ja tęskniłem

Ja nie

Edytowane przez J4Z

.

15 minut temu, J4Z napisał:

Membrana bierna to rodzaj BR. Nie obchodzi mnie co jest w marketingowych papkach. Wrzucasz na forum, licz się z weryfikacją Twoich słów. 

Ja nie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy obudowa z membrana bierną to obudowa zamknięta czy wariacja obudowy otwartej (BR)?
Co o tym sądzi @meloV8 i @zap projekt i @slawek.xm?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

28 minut temu, J4Z napisał:

Ja nie

Nie no żartowałem z tym sarkastycznym tęsknieniem 😉 Pokój bracie 🤝

Dzięki za uwagi. Może masz rację, poczytam 🙂 W opis kolumn wrzuciłem to co mówi producent. 

Gość

(Konto usunięte)
56 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy obudowa z membrana bierną to obudowa zamknięta czy wariacja obudowy otwartej (BR)?
Co o tym sądzi @meloV8 i @zap projekt i @slawek.xm?

membrana bierna to podobny układ do bas refleksu

stosowany zwykle przy małych objętościach obudowy dla których rura bas refleksu byłaby zbyt długa

co wiąże się z różnymi reperkusjami

w rozwiązaniu układu z PR obudowę do danej częstotliwości rezonansowej stroi się masą membrany biernej

impedancja układu br i pr ma dwa piki rezonansowe dołek pomiędzy nimi wskazuje na częstotliwość strojenia obudowy

Obudowa zamknięta całkowicie oddziela od siebie pracę przedniej strony membrany głosnika od tylnej i nie jest to obudowa rezonansowa. Natomiast obudowa z membrana bierna jest obudowa rezonansowa, której najbliżej do BR. Myślę, że jest to pewien zgrzyt językowy, gdzie mówi się na obudowę z membrana bierna obudowa zamknięta, bo wizualnie może tak wyglądać, ale sposób działania jest kompletnie inny od obudowy zamkniętej w rozumieniu technicznym. 

6 godzin temu, J4Z napisał:

Jaki pokój? Zwróciłem Ci normalnie uwagę, a Ty zaatakowałeś mnie personalnie. 

Nie ma to jak przytaczać producencki bełkot i brać to za jedyna prawdę.

Fizycznie rzeczywiście membrana bierna to konstrukcja zamknięta, bo przecież nie ma żadnej dziury, ale stosuje się ja jako swoisty "zamiennik" BR który ma wspomagać dół pasma co już się kłóci z założeniem kolumny zamkniętej. 

?👈

18 minut temu, meloV8 napisał:

Myślę, że jest to pewien zgrzyt językowy, gdzie mówi się na obudowę z membrana bierna obudowa zamknięta, bo wizualnie może tak wyglądać

Tak bo to zależy jak kto rozumie to pojęcie dla mnie obudowa zamknięta to obudowa, która izoluje tylną stronę membrany głośnika akustycznie, Obudowa z MB taka nie jest, bo wykorzystuje promieniowanie tylnej części głośnika przez przekazywanie na pasywny radiator.

Ukryta Zawartość

Tannoy Berkeley
Dla forumowiczów -1000 PLN

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

DAC SMSL DO300

Ukryta Zawartość

Dla forumowiczów lepsza cena.

Ukryta Zawartość

14 godzin temu, J4Z napisał:

Jaki pokój? Zwróciłem Ci normalnie uwagę, a Ty zaatakowałeś mnie personalnie. 

No przecież mówię, że żartowałem 🙂 Dzięki raz jeszcze za uwagi! Z tą obudowa zamknięta masz chyba rację. Doczytałem. Bliżej jej do otwartej niż zamkniętej 🙂 Natomiast w ogłoszeniu zostawię tak jak jest, bo tak napisał producent. Plus kupujących raczej nie będzie interesowały wytłumaczenia dlaczego jest to bardziej otwarta niż zamknięta. Większość osób, która dzwoni do mnie w sprawie tych kolumn pyta o co chodzi z tym głośnikiem z tyłu 🤣

Edytowane przez Mateolo2
Gość Kw202

(Konto usunięte)
23 minuty temu, Mateolo2 napisał:

No przecież mówię, że żartowałem 🙂 Dzięki raz jeszcze za uwagi! Z tą obudowa zamknięta masz chyba rację. Doczytałem. Bliżej jej do otwartej niż zamkniętej 🙂 Natomiast w ogłoszeniu zostawię tak jak jest, bo tak napisał producent. Plus kupujących raczej nie będzie interesowały wytłumaczenia dlaczego jest to bardziej otwarta niż zamknięta. Większość osób, która dzwoni do mnie w sprawie tych kolumn pyta o co chodzi z tym głośnikiem z tyłu 🤣

Niziutko schodzą,niektóre podłogowe tak niskiego basu nie mają. 

Dlaczego je zmieniasz? 

16 minut temu, Kw202 napisał:

Niziutko schodzą,niektóre podłogowe tak niskiego basu nie mają. 

Dlaczego je zmieniasz? 

To prawda. Są niesamowite jeśli o to chodzi. Według producenta 30hz jeśli dobrze pamiętam więc subwoofer zbędny. A co najlepsze ten bas ma świetną kontrolę i się nie rozlewa. 

Zmieniam bo trochę przestrzeliłem z nimi - mam za malutkie pomieszczenie dla nich 😞 Producent podaje że są aż do 60m2 (pewnie trochę przesada…) , ale u mnie w 17 się dusiły strasznie. Myślę, że tak 25 byłoby już ok, a 30/35 idealnie 

Jak Cię wyjaśnili, to "żartowałem". Bajki wciskaj na sąsiednim, a nie mi. 

16 godzin temu, Mateolo2 napisał:

Och jak ja tęskniłem 🤣

zawsze masz swoją wersję prawdy 🤣

Ale jak Cię znam to też podejrzewam, że się z nim nie zgodzisz 🤣

15 godzin temu, Mateolo2 napisał:

Ukryta Zawartość

Wcześniej to były posty związane z ogłoszeniem. Teraz to już offtopic, także to ostatni mój post na ten temat. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez J4Z

.

Godzinę temu, J4Z napisał:

Jak Cię wyjaśnili, to "żartowałem". Bajki wciskaj na sąsiednim, a nie mi. 

Wcześniej to były posty związane z ogłoszeniem. Teraz to już offtopic, także to ostatni mój post na ten temat. 

Serio nie chciałem Cię w żaden sposób urazić 🙂 Nie denerwuj się. Piona!

W dniu 3.12.2023 o 13:28, Tajitsu napisał:

Brzmienie nie podeszło czy zmiana za zmianą dla samej zmiany?

Parę lat temu . Miałem całkiem inny sprzęt .

• Pokaż nowe odpowiedzi