Skocz do zawartości
IGNORED

High-end streamer for Tidal

barni

Rekomendowane odpowiedzi

ALAC oznacza Apple Loosless Audio Codec. ALAC to dwa kanały, 44.1 KHz. AirPlay, którego używa AppleTV i np. iPhone to bezstratny sposób przsyłania muzyki. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

To tyle definicji.

Brzmieniowo, to już tak różowo nie wygląda.

A po optyku jeszcze gorzej.

Allan, w związku Twoim wcześniejszym pytaniem, zrobiłem test.

Rozumiem, że w każdym systemie może być inaczej.

U mnie, nie wiem dlaczego, ale najlepiej gra jak wszystko jest " po sznurku",

"metalowym sznurku".

Na dłuższą metę, żadnych Apple TV.

W pierwszym momencie wydaje się efektownie, ale na dłuższą metę, coś w tym sygnale jest nie tak.

No ale, to może tylko u mnie ?

Docelowo chcę wybrać do transportu Aurendera X100 lub Aurelica Aries. Tak, że nie będę skazany tylko na toslinka z Apple TV. Zależy mi na łatwości obsługi w pełnym zakresie przy pomocy iPhona. Trochę przyzwyczaiłem się do wygodnictwa :) .

No i żeby Tidal też śmigał. Aurender ma aplikację tylko na iPada. Niby nie duża różnica ale jak się człek do czegoś przywiąże (iPhon 6 plus jako pilot do wielu rzeczy) to nie ma mocnych. U mnie muza leci na okrągło (ja, żona, dzieci) to i dobry streamer z dobrą aplikacją łatwą i przyjemną by się sprzydał. Miałem Stream Magica 6 to dramat! Dzięki apikacji. Wyłączyłem go z prądu, żebym się nie wk....iał. Testowałem Ayona S3 to też wymiękłem przy dedykowanej aplikacji i sobie odpuściłem. Może to nie zabrzmi zbyt dobrze w tym wątku ale dla mnie, a dla mojej kobiety wyjątkowo, to bardzo istotna jest prostota obsługi z dostępem do serwisów muzycznych. Reszta to tylko (a może aż) wydatek mniejszy lub większy na dobrej klasy sprzęt, dający mnóstwo radochy w obcowaniu z dźwiękiem w codziennym życiu.

• 1 miesiąc później...

Przegladam wlasnie appki do sterowania streamerami. Aplikacja Auralica z tych ktore da sie obejrzec bez playera poki co jest niekwestionowanym liderem. Swietna integracja z Tidalem, ladna i czytelna szata graficzna, ktora nie wyglada jak zaprojektowana przez 5latka.. Dodatkowo dobrze rozwiazane cacheowanie biblioteki z NAS-a.

Miałem i aplikacja jest słaba. Zdecydowanie lepsze są aplikacje obsługujące Linna. Aplikacja na tyle słaba, że odechciało mi się używania tego sprzetu, mimo że grał całkiem ok.

Przy okazji poranny dylemat - za high-endowy streamer z dac trzeba dac circa 10-20 tysiecy. Pytanie czy porownywalnej funkcjonalnosci nie da sie uzyskac stosujac jako zrodlo iMaca lub Maca Mini. Wtedy mamy dalece wieksza funkcjonalnosc i sporo wiecej kasy do wysania na Dac-a. Ktos robil porownanie na tym samym DAC-u porownanie np Auralica z Vega vs ta sama Vega zasilana po USB z Mac-a ?

Miałem i aplikacja jest słaba. Zdecydowanie lepsze są aplikacje obsługujące Linna. Aplikacja na tyle słaba, że odechciało mi się używania tego sprzetu, mimo że grał całkiem ok.

A z ciekawosci w jakim zakresie ? Kinsky wizualnie wyglada jak z poprzedniej epoki. Wiekszosc rzeczy robionych pogrubiona czcionka tworzy wrazenie strasznej siermieznosci i ciezkosci aplikacji. Na ekranie Auralica miesci sie o wiele wiecej informacji, co powoduje, ze wyszukiwanie danego albumu trwa o wiele szybciej przy duzej bibliotece.

Z kolei Oppo kopiuje wprost interfejs Tidala, ktory iloscia koniecznych klikniec doprowadza mnie do szalu :)

Aplikacja Auralica, Limina i Kazoo poki co są najciekawsze. Poza tym warto obsługiwac je z iPad-a lub dużego smartfona, dodatkowe cale znakomicie polepszają komfort obsługi. Co miłe po zainstalowaniu Buuble UPNP wszystkie w/w odtwarzają muzykę z NAS-a poprzez TV Sony z Androidem na pokładzie.

Natomiast absolutnym nieporozumieniem jest appka od streamerów T+A. Gdyby napisać, że projektowało je pięcioletnie dziecko to chyba obraziłbym to dziecko. Nie wiem jak można wypuszczać tej klasy produkt z takim interfejsem użytkownika.

Dla mnie przy streamerach równie ważna co brzmienie jest wygoda obsługi. Smartfon to w ich przypadku mniej więcej odpowiednik półki z CD. Chyba nikt nie lubi jak mu się na drodze do niej postawi pieć niepotrzebnych gratów, zamknie ją upaćkaną szybą z zacinającym się zamkiem, a setki płyt na niej płyty poukłada wg nieznanego schematu.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

bubble ds next dziala fajnie na androidzie. a linowska to tylko kazzoo.

Aha, jedno tylko mnie denerwuje w tych aplikacjach a mianowicie zytnia prosta. to samo czego nie lubie w produktach appla. dziala dobrze ale chcialo by sie to ustawic pod siebie jak np w foobarze. brakuje tez przede wszyskim segregacji wedlug daty dodania albumow/utworo i segregacji wedlug folderow jezeli mowimy o NAS.

O tym co widzi streamer decyduje serwer DLNA - jezeli mowimy o odtwarzaniu z niego. Wiekszosc serwerow umozliwia zmiane domyslnych sortowan, choc przewaznie wymaga to grzebania w plikach konfiguracyjnych. W iTunes Appla mozesz sortowac po wszystkim, trzeba tylko aktywowac poszczegolne pola na belce. Jak najedziesz myszka na belke naciskasz prawy klawisz i masz z kilkadziesiat pol do wybrania :)

Przy okazji - na appce do Aurendera widzicie wlasne serwery DLNA ? U mnie nie widzi zadnego, nawet jak episze z IP wprost

• 1 miesiąc później...

Panowie,

mam do wydania na Tidala jakieś 30 tys i mam teraz OPPO 105D do obsługi tego Tidala....

Zapewne wąskie gardło, nawet biorąc pod uwagę fakt, że ostatnio słucham TYLKO z Tidala w wersji Hires...

Nie sądzę, żebym w tej kwocie wbił się w jakiś porządny kombajn (streamer + DAC), który zapewni mi duży przeskok jakościowy z OPPO 105D.

Pytanie zatem, w co pójść najpierw :

- zostawić Oppo w roli streamera i kupić porządny DAC

- zostawić Oppo w roli Daca i kupić porządny streamer do Tidala?

Acha, mam też DACA w PRE C48 McIntosha, ale jest on chyba jeszcze gorszy od tego w Oppo...

Dzięks

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Dobrze zrozumiałem? Dawno nie przeglądałem Tidala. Są pliki Hires? Czy masz na myśli po prostu jakość 16/44 ale to nie jest hires.

Jakosc cd to max w tidalu teraz. Chca wprowadzic MQA ale czy wprowadza i kiedy, tego nikt nie wie.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Dawno nie przeglądałem Tidala. Są pliki Hires?

mają być lada moment, prace trwają, prawdopodobnie jakość będzie 24bit 48Khz

http://www.whathifi.com/news/tidal-showcases-mqa-streaming-ces-2016-launch-delayed

Stawiam na TIDALA i kiedy pojawia sie hires to bedzie idealnie,wszystko dokupie aby chodzil jak najlepiej i to jest ta wlasciwa droga a analog to wiadomo ,aby bylo ladniej i po melomansku to gramofon i troche wybranych najlepszych plyt i atmosfera idealna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.