Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

Może go sobie postawić na czym chce. Ważne by płyta miała bios legacy a nie uefi.

Moze tez postawić na szafce, ale nie o to pytał w stoim poście
Teraz, tanielinie napisał:

Moze tez postawić na szafce, ale nie o to pytał w stoim poście

Pisząc postawić miałem na myśli postawienie systemu Roon rock.

W tej chwili mam na stacjonarnym PC co jest mocno nie wygodne , drugie zastanawiam się czy jakość dźwięku nie byłaby lepsza jeżeli na nuc postawię roon rock

Pisząc postawić miałem na myśli postawienie systemu Roon rock.

Nie o to pytał na czym postawić. Chce go postawić w pokoju i na tym konczy sie jego wiedza. Wiec niech kupi to co zalecają tworcy softu.
15 minut temu, blackromek napisał:

W tej chwili mam na stacjonarnym PC co jest mocno nie wygodne , drugie zastanawiam się czy jakość dźwięku nie byłaby lepsza jeżeli na nuc postawię roon rock

44 minuty temu, tanielinie napisał:

Wiec niech kupi to co zalecają tworcy softu.

To naprawdę nie ma znaczenia. Jak da się zainstalować Roon ROCK to nie będzie problemów z późniejszymi aktualizacjami. 

47 minut temu, blackromek napisał:

Nie będzie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

I to załatwia sprawę , streamingi jak i lokalne pliki przez aplikację LUMIN brzmią zdecydowanie lepiej za roon przemawia tylko funkcjonalność i wygląd

I to załatwia sprawę , streamingi jak i lokalne pliki przez aplikację LUMIN brzmią zdecydowanie lepiej za roon przemawia tylko funkcjonalność i wygląd

Nie prawda nie brzmią lepiej
Nie będzie. 

Poczytajcie forum Roona, tam jest napisane czy mogą być klopoty.
2 godziny temu, blackromek napisał:

obsługa bazy utworów na Nas 6 tb oraz dsp w locie

Mój NUC Intel 5i5RYK zacina (czka) przy upsamplingu do DSD512, poniżej czyli do DSD256 działa OK.

To jest już dość stara maszyna bo na Intel® Core™ i5-5250U Processor (3M Cache, up to 2.70 GHz) czyli 5 generacja ale kosztował mnie 3 lata temu 500 PLN

Poza tym nie mam problemów. Upsampling tylko do testów z ciekawości używałem.

Edytowane przez payong
8 minut temu, tanielinie napisał:

Poczytajcie forum Roona, tam jest napisane czy mogą być klopoty

Mogą być jak z każdym komputerem. Intel nuc to też nie jest cud techniki.

Mam dwa core, jedno na nuc 8 i7 a drugie na miniitx amdryzen5. Nuc po 4 latach ledwie już zipie. Zagotował się biedak , miniitx lata fruwa kredki struga. 

Poczytajcie forum Roona, tam jest napisane czy mogą być klopoty.

W mojej konfiguracji brzmią zdecydowanie lepiej i moje zdanie nie jest jedyne , twierdzą tak ludzie korzystający nawet z nucleus Oczywiście mówię o graniu w konfiguracji Lumin U 2 mini jako end point

W mojej konfiguracji brzmią zdecydowanie lepiej i moje zdanie nie jest jedyne , twierdzą tak ludzie korzystający nawet z nucleus

Widocznie masz nieprawidlową konfiguracje. Najwazniejsze ze Ty jesteś zadowolony.

Widocznie masz nieprawidlową konfiguracje. Najwazniejsze ze Ty jesteś zadowolony.

Tzn co mógłbym poprawić nie jestem zadufany w sobie , pewnie można lepiej dla tego pytam
5 minut temu, blackromek napisał:

Tzn co mógłbym poprawić nie jestem zadufany w sobie , pewnie można lepiej dla tego pytam

Sprzedaj lumina i dodaj tą dychę do daca.

10 minut temu, blackromek napisał:

Tzn np jaki dać

Zależy jaki budżet. 
Ja na przykład miałem 30 koła i do wyboru TT2 chorda plus lumin lub dave. 
 Wybór był oczywisty . Dave.

Może łatwiej będzie jak opiszę mój tor
Nas synology pliki lokalne streaming Qobuz , tidal roon core na stacjonarnym PC mocna maszyna lecz wiadomo używana też do innych rzeczy wszystko po kablu do switch microtik z niego światłowód do drugiego microtika kabel LAN do U2 ~ kabel USB do konwertera matrix spdif - do daca i2s dać Matrix Sabre pro , w tej konfiguracji natywna apka lumina gra lepiej niż Roon , jaśniej lepszy bardziej zwarty bas z Roon jest lekko matowo

2 godziny temu, NRK napisał:

zostawiam synology

Nie wiadomo na czym ten synology (znaczy jaki ma procesor).

Przepraszam za zamieszanie

Edytowane przez payong
4 minuty temu, blackromek napisał:

Synology wiekowy roona nie uciągnie

Możesz jeszcze się zdziwić. 
Ja kiedyś z ciekawości odpaliłem core na Intel atomie. Nie było tak źle. Spokojnie można było sobie posłuchać muzyczki.

Od kilku lat mam roon core na Qnap TS-251 z procesorem Celeron 64bit, nigdy nie odczułem potrzeby zmiany na coś mocniejszego, utwory zmieniam na następne momentalnie, DSD64 do PCM bez problemu, prędkość 6x

Screenshot_20231125-193222~2.png

7 godzin temu, NRK napisał:

Tak na szybko. 
Sprzedaje to wszystko, zostawiam synology i na nim stawiam core. Za resztę kupuje używanego Dava plus sotma neo na end point.

Twoim zdaniem mimo wszystko end point sotm neo (lub inny) to lepszy wybór niż bezpośrednio z RoonCore (np na NUC) do DAC po USB ? To mnie zastanawia.  Sam planuje zakup DAC np. dcs Debussy głównie pod transport CD ale też pod streaming. Większość przy DAC z tego pułapu cenowego i tak jednak do streamingu kupuje transport, chociaż ja przy wykorzystaniu Roon nie słyszę aż takiej różnicy między transportem jako end point ,a bezpośrednio z NUC do DAC. Może lepszy DAC pokazuje takie różnice bardziej , chociaż to niby cyfrowy przekaz. 

3 minuty temu, carlos med napisał:

Większość przy DAC z tego pułapu cenowego i tak jednak do streamingu kupuje transport, chociaż ja przy wykorzystaniu Roon nie słyszę aż takiej różnicy między transportem jako end point ,a bezpośrednio z NUC do DAC.

Większość audiofili jest naiwna i nie zna się na technice. Konieczna jest jednak izolacja galwaniczna USB. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

7 godzin temu, carlos med napisał:

Twoim zdaniem mimo wszystko end point sotm neo

W przypadku synology jesteś skazany na end point. Synology w wersji softu 7 wyłączyło obsługę USB Audio. 

Ale można ponownie zainstalować DSM6, ja tak zrobiłem tylko dla obsługi USB Audio. Oczywiście wyłączyłem automatyczne aktualizacje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.