Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, xajas napisał:

De facto jedyne co potrzebujesz to mikrofon UMIK-1 (za 100€) i darmowy program REW.
Musisz opanowac robienie pomiaru (proste w oparciu o dobre Video w youtube).

A potem mozesz mi wyslac pomiary, to ci wylicze filtry, albo sie sam nauczysz, jak to robic

Super, dzięki. Będzie co robić w długi weekend. 👍

• 2 tygodnie później...

Roon mam zainstalowany na NAS Synology DS720+. Po ostatniej aktualizacji DSM Roon przestał odtwarzać pliki w formacie AAC.
nformacja od Synology "Server-side transcoding of AAC-encoded content has been a redundant and resource-consuming process that was removed in DSM 6 starting from this version."
Czy ktoś znalazł już rozwiązanie tego problemu?

Chyba będzie zaraz poprawka. Jest za dużo błędów. Historia nie działa. Ktoś mi mówił, że na Windows 7 Roon wywala error.

I chyba ma rację bo jak próbowałem uruchomić Roon-a w trybie zgodności z Windows 7, to error i do widzenia. 

Brak odtwarzania plików AAC to nie błąd oprogramowania, tylko decyzja Synology. Już wcześniej w DSM 7 zrezygnowano z AAC, ale na starszej wersji DSM 6 można je było odtwarzać. W sieci są opisy, jak uruchomić odtwarzanie AAC na DSM 7. Niestety, nie znalazłem opisu dla DSM 6.

• 3 tygodnie później...

Hej, czy ktoś miewa pustą historię odtwarzania w "Recent listening", tak jak ja:

image.thumb.png.57342c23b9283bcc9939c86ff00d396c.png

Raz po raz mi się to pojawiało, po chwili wracało. Dość często poruszany problem na forum roonlabs ale w zasadzie bez dobrej odpowiedzi co, jak i dlaczego. Teraz mi to utknęło na dobre już ze dwa tygodnie. Mam Roon Core na Synology DS718+ i dyskach HDD od 4 lat i było OK (poza czekaniem jak to z HDD). Kiedyś zauważyłem związek z resetującymi się ustawieniami regionalnymi w DSM, losowo mi się ustawia 01.01.2000 (bateria cmos do wymiany) i Roon szaleje. 

image.thumb.png.11cc97e5e36ef02ff106ea87b801d19a.png

Zmęczyło mnie to i na dniach zbuduję swój Nucleus na Intel NUC11PAHi5, 16GB DDR4 3200, Samsung 970 EVO Plus NVMe M2 SSD 250GB i pasywnej obudowie Akasa Plato. Mam nadzieje, że problem zniknie.

Pytanko dla tych co mają obudowę Akasa Plato. Jest ich kilka wersji, na oko różnią się układem wyjść z tyłu (różne generacji NUC). Mój NUC11PAHi5 (Panther Canyon) nie pasuję do żadnej tak na oko, bo mam Display Port i USB-C przy HDMI. Czy ktoś z Was kto ma gen 11 to musiał np. rozwiercać czy nacinać cokolwiek z tyłu czy od razu jakoś pasowało?

NUC11PAHi5 (pojedynczy DP po lewej na środku) - układ Panther Canyon:

image.thumb.png.34ad8d265896888479047ecc2a3265ee.png

Akasa Plato TN (A-NUC65-M1B) (HDMI + USB-C po lewej i prawej)

image.thumb.png.d04446b5b6012cb18731a7138a594b1c.png

Inne (i tańsze) warianty Akasa Plato jeszcze gorzej bo po lewej i prawej tylko HDMI.

Akasa Plato TN (A-NUC65-M1B) wydaję się być najbliżej zgodna z NUC11 Panther Canyon, ale chyba jednak z drobną pomocą wiertarki, chyba, że ktoś ma jakiś inny pomysł. 🙂 

Aha mam też regularne codzienne zawieszenia się aplikacji Roon pod Windows. Też mam wielką nadzieje, że ten problem zniknie wraz z pojawieniem się NUC.

roonnieodpowiada.thumb.jpg.72ab03575353835c4af25f45b7c0d2ab.jpg

Dzięki 🙂 

6 minut temu, leszeksz napisał:

Aha mam też regularne codzienne zawieszenia się aplikacji Roon pod Windows. Też mam wielką nadzieje, że ten problem zniknie wraz z pojawieniem się NUC.

Nie zniknie.

6 minut temu, leszeksz napisał:

Kiedyś zauważyłem związek z resetującymi się ustawieniami regionalnymi w DSM, losowo mi się ustawia 01.01.2000 (bateria cmos do wymiany) i Roon szaleje

To nie ma nic wspólnego z Roon.

2 minuty temu, NRK napisał:

To nie ma nic wspólnego z Roon.

Piszę ze swojego doświadczenia, jak poprawiałem date w DSM Synology, "Recent listening" od razu powracał. Założyłem, że Roon Core bazuje na dacie z DSM Synology bo kilka razy się zgadzało, może przypadek, nie wiem. Na chłopski rozum, skoro słuchasz muzyki w 2023, buduję się statystyka i naglę Roon "przenosi" się do roku 2000 no to tej historii i statystyk z 2023 nie widzi. Nie wiem, może powód jest inny ale nie chce już mi się z tym "walczyć" i stawiam na dedykowany NUC.

Teraz, leszeksz napisał:

Piszę ze swojego doświadczenia, jak poprawiałem date w DSM Synology, "Recent listening" od razu powracał. Założyłem, że Roon Core bazuje na dacie z DSM Synology bo kilka razy się zgadzało, może przypadek, nie wiem. Na chłopski rozum, skoro słuchasz muzyki w 2023, buduję się statystyka i naglę Roon "przenosi" się do roku 2000 no to tej historii i statystyk z 2023 nie widzi. Nie wiem, może powód jest inny ale nie chce już mi się z tym "walczyć" i stawiam na dedykowany NUC.

Błąd był gdzieś w Roonie, nie mam core na Synology a ten opisany błąd statystyk też miałem i to na obu Core.

Błąd aktualizacji daty w synology jest już od dawna. Niby był opis co za to odpowiada ale zauważyłem, że poprawił on może w 50 procentach ten problem.

Mi na przykład e-mail nie działa jak data jest nie aktualna.

15 minut temu, NRK napisał:

Błąd był gdzieś w Roonie, nie mam core na Synology a ten opisany błąd statystyk też miałem i to na obu Core.

Tak, problem jest znacznie głębszy bo jest zgłaszany na roonlabs z wszystkich możliwych platform. Naprawdę liczyłem, że wraz z 2.0 wszystkie te drobne problemy i zwisy znikną a tu "tylko" dodali ARC 😉 Czekamy dalej 🙂 

• 4 tygodnie później...
21 minut temu, stary napisał:

Cześć, ktoś poleci dobry sprawdzony zasilacz do nucleusa?

Ale po co ? Nie wpłynie to jakość dźwięku. Chyba, że połączenie jest po USB. A wtedy to warto kupić izolację galwaniczną USB a nie zasilacz. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

Ale po co ? Nie wpłynie to jakość dźwięku. Chyba, że połączenie jest po USB. A wtedy to warto kupić izolację galwaniczną USB a nie zasilacz. 

Ano po to żeby go podłączyć, mam nucleusa bez zasilacza, stąd moje pytanie.

Izolacją galwaniczną nie zasilę, więc podaj nazwę sprawdzonego zasilacza lub link.

30 minut temu, stary napisał:

Izolacją galwaniczną nie zasilę, więc podaj nazwę sprawdzonego zasilacza lub link.

Dowolny zasilacz do notebooka byleby pasowała wtyczka, napięcie i moc. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minuty temu, stary napisał:

Sigma11

16 minut temu, stary napisał:

Taki będzie dobry?

Musi mieć 19V na wyjściu. 

Cześć

A ja właśnie zakończyłem kolejną roczną subskrypcję Roon i przesiadłem się na tą chwilę na Audirvanę Studio. Powiem tak, Audirvanę, którą pamiętam sprzed kilku lat a obecna to ogromna przepaść. Interfejs bardzo poprawił się na plus. Oczywiście jest możliwość wykupienia wersji Origin gdzie korzystamy tylko z usług streamingowych albo Studio gdzie dorzucamy pliki lokalne. Pod Windows działa wyśmienicie. Bardzo przejrzyste i proste w obsłudze menu. Oczywiście remote jest dostępny na urządzenia mobilne. Cena wersji Studio to 329pln na rok albo miesięcznie 32,90pln.

Oczywiście nie jest tak rozbudowana jak Roon jeśli chodzi o zarządzanie biblioteką ale też jest wystarczająca. 

Z Rose 150b komunikuje się poprzez protokół UPNP, gęste formaty działają poprawnie. Być może Rose otrzyma certyfikat "Plays with Audirvana" to wtedy będzie możliwość natywnego odtwarzania DSD. Na dzień dzisiejszy DSD odtwarzane jest w protokole DoP. 

1 godzinę temu, Basstech napisał:

Rose 150b

To jest 9,5 raza droższe niż mój DIY. Parametry robią wrażenie. Gratuluję. OK 9x bo zapomniałem o koszcie NUCa

No i mój wyświetlacz jest gorszy choć także dotykowy 🙂

Edytowane przez payong
4 godziny temu, payong napisał:

To jest 9,5 raza droższe niż mój DIY. Parametry robią wrażenie. Gratuluję. OK 9x bo zapomniałem o koszcie NUCa

No i mój wyświetlacz jest gorszy choć także dotykowy 🙂

Rose RS150b + NUC z Audirvana. 😀

• 4 tygodnie później...

Dochodzi mnie powoli wymiana Synology na nowe. Mam obecnie Roon Rocka postawionego na dedykowanym serwerze ale z chęcią bym zminimalizował zestaw i postawił go na Synology jakie mam na strychu. W tej chwili bazą dla NUC jest NUC7i7DNHE czyli i7-8650U. W zasadzie porównywalny byłby AMD Ryzen Embedded V1500B na jakim bazuje kilka Synology, stawiał ktoś jednak na takim CPU w Synology Roon-a ?

Oczywiście zakładam, że baza leżałaby na dysku SSD M2.

26 minut temu, barni napisał:

Dochodzi mnie powoli wymiana Synology na nowe. Mam obecnie Roon Rocka postawionego na dedykowanym serwerze ale z chęcią bym zminimalizował zestaw i postawił go na Synology jakie mam na strychu. W tej chwili bazą dla NUC jest NUC7i7DNHE czyli i7-8650U. W zasadzie porównywalny byłby AMD Ryzen Embedded V1500B na jakim bazuje kilka Synology, stawiał ktoś jednak na takim CPU w Synology Roon-a ?

Zakupiłem Synology DS923+ i postawiłem na nim testowo ROON, baza na SSD. Niestety podczas pracy pojawiały się zacięcia (nie korzystałem nawet z DSP), wróciłem więc do dedykowanego serwera ROON, który spokojnie obsługuje nawet kilka stref + DSP.

Wybaczcie, bo nie zgłębiałem tematu jeszcze. Jak korzystam z ROONa ogólnie to mam w to zaangażowane min. 3 urządzenia:

1) NUC z ROCK (Core)

2) DAC podłączony do NUCa poprzez USB

3) Coś do sterowania z aplikacją ROON - u mnie to notebook.

Kolega @barni chciał postawić na strychu NASa z ROCK-iem. A jak DACa podłączy po USB?

Kolega @mojave miał DACa przy Synology?

23 godziny temu, payong napisał:

Wybaczcie, bo nie zgłębiałem tematu jeszcze. Jak korzystam z ROONa ogólnie to mam w to zaangażowane min. 3 urządzenia:

1) NUC z ROCK (Core)

2) DAC podłączony do NUCa poprzez USB

3) Coś do sterowania z aplikacją ROON - u mnie to notebook.

Kolega @barni chciał postawić na strychu NASa z ROCK-iem. A jak DACa podłączy po USB?

Kolega @mojave miał DACa przy Synology?

DAC-a nie da się podłączyć do Synology, musisz mieć odtwarzacz sieciowy (np. Bluesound), albo inny komputer wpięty do sieci.

23 godziny temu, barni napisał:

Tez nie lubie mnożyć urządzeń , ale Roon potrzebuje mocy tego synology nie daje . Dwa lata próbowałem - wiecej pamieci - szybszy dysk - niby to działało ale wyszukiwanie czy dodawanie utworów = MEKA . Postawiłem roon-a na Nuc 12 i5 i to wreszcie działa szybko i sprawnie . Biblioteka została na serwerze .  

W dniu 26.07.2023 o 17:31, mojave napisał:

DAC-a nie da się podłączyć do Synology, musisz mieć odtwarzacz sieciowy (np. Bluesound), albo inny komputer wpięty do sieci.

Można podłączyć DAC-a do Synology. Warunkiem jest, aby na Synology był zainstalowany starszy system DSM 6. Nowsze wersje nie obsługują wyjścia audio na USB. Do odtwarzania wystarczy odtwarzacz programowy. Może być systemowy Audio Station lub Roon.

W dniu 26.07.2023 o 17:37, Fan Blusa & Sonusa napisał:

Tez nie lubie mnożyć urządzeń , ale Roon potrzebuje mocy tego synology nie daje . Dwa lata próbowałem - wiecej pamieci - szybszy dysk - niby to działało ale wyszukiwanie czy dodawanie utworów = MEKA . Postawiłem roon-a na Nuc 12 i5 i to wreszcie działa szybko i sprawnie . Biblioteka została na serwerze .  

Synology DS720+ świetnie sobie radzi z Roonem, nawet z obsługą kilku stref i jednocześnie korzystając z DSP.

11 godzin temu, marek.pap napisał:

Można podłączyć DAC-a do Synology. Warunkiem jest, aby na Synology był zainstalowany starszy system DSM 6. Nowsze wersje nie obsługują wyjścia audio na USB. Do odtwarzania wystarczy odtwarzacz programowy. Może być systemowy Audio Station lub Roon.

Synology DS720+ świetnie sobie radzi z Roonem, nawet z obsługą kilku stref i jednocześnie korzystając z DSP.

Teraz to ja mam już DSM 7.2 i bardziej zależy mi na bezpieczeństwie danych.  Roon się niestety zacinał, bazę plików podpiąłem na dysku USB do serwera i tu pojawiła się jeszcze jedna wada, gdy dysk się uśpił to Roon nie potrafił go obudzić, pomagało albo wyjęcie i włożenia kabla, albo odpalenie go z poziomu managera plików.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.