Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, NRK napisał:

Nie przez aplikacje, a przez www.

A do włączania możesz sobie kupić inteligentne gniazdko.

ja bym miał obawy trzymać na dole szafki cały czas włączony NUC - lepiej nie kusić złego...

4 minuty temu, NRK napisał:

Po ip core.

no mam to. dzięki.

24 minuty temu, NRK napisał:

Nie przez aplikacje, a przez www.

A do włączania możesz sobie kupić inteligentne gniazdko.

IMG_20230911_152042.jpg

to inteligentne gniazdko to sprawdzone, czy faktycznie włączy się Roon 

7 minut temu, tomtu napisał:

to inteligentne gniazdko to sprawdzone, czy faktycznie włączy się Roon

Ktoś gdzieś kiedyś pisał jak to miał zrobione, że właśnie w taki sposób uruchamiał system. Nie pamiętam gdzie to było.

33 minuty temu, NRK napisał:

Ktoś gdzieś kiedyś pisał jak to miał zrobione, że właśnie w taki sposób uruchamiał system. Nie pamiętam gdzie to było.

Moim zdaniem gniazdko inteligentne się nie sprawdzi, bo ono tylko poda napięcie...PC też się nie włączy sam jak włożymy wtyczkę do gniazdka, tak można włączyć np grzałkę ... 

8 minut temu, carlos med napisał:

Moim zdaniem gniazdko inteligentne się nie sprawdzi, bo ono tylko poda napięcie...PC też się nie włączy sam jak włożymy wtyczkę do gniazdka, tak można włączyć np grzałkę ... 

Wiem, tam było jeszcze coś dodane i w ten sposób gość uruchamiał system.

Trzeba by zobaczyć czy w biosie Nuc-a jest opcja uruchomienia systemu po powrocie zasilania.

Edytowane przez NRK
30 minut temu, carlos med napisał:

A nieprawda. Zależy od BIOS PC. Można ustawić, żeby się włączał od razu. 

rtaImage.jpg

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

A nieprawda. Zależy od BIOS PC. Można ustawić, żeby się włączał od razu. 

To chyba , że tak.

to weź

1 godzinę temu, tomtu napisał:

Wydaje mi się że w aplikacji nie ma wyłącznika.

a nawet jak by był to przy włączaniu musiał bym te samą procedurę z klękaniem 😉

sobie zainwestuj w przedłużacz z wyłącznikiem zasilania. Wyłączaj przez www a włączaj przez przedłużacz 🙂

10 godzin temu, marek.pap napisał:

Można w app korzystać z ustawień DSP, ale tylko w pozycji poziomej.

Na smartfonie nie obraca mi do pozycji poziomej , inne app tak. Gdzieś znalazłem na stronie roon info , że na urządzeniach o przekątnej ekranu poniżej  8"jest uproszczona wersja app. Spróbuję na tablecie .

To jeszcze takie pytanko trochę off topic ,ale jednak w temacie biblioteki roon.

Do ripowania CD używam EAC , czy to dobry wybór? Czy napęd użyty do ripowania ma wpływ na jakość uzyskanrgo materiału? W sensie czy "zwykly" nowy laptop ustępuje jakością zgranego do pliku materiału np zewnętrznym napędom ? W sumie to materiał cyfrowy, więc może nie powinno być różnicy. Chociaż w transportach CD jest ewidentnie przy odtwarzaniu. 

9 godzin temu, carlos med napisał:

Na smartfonie nie obraca mi do pozycji poziomej , inne app tak. Gdzieś znalazłem na stronie roon info , że na urządzeniach o przekątnej ekranu poniżej  8"jest uproszczona wersja app. Spróbuję na tablecie .

Potrzebna jest dodatkowa apka wymuszająca obrót Roona. Ja korzystam z Rotation Control Pro (wer. 4.1.3). Dawniej była dostępna w Google Play, obecnie trzeba instalować z innych źródeł.

https://apkpure.com/pl/rotation-control-pro/jp.snowlife01.android.rotationcontrolpro

• 1 miesiąc później...

Do tej pory miałem bazę muzyki wpiętą na dysku zewnętrznym USB do komputera. Zakupiłem teraz dysk SSD wewnętrzny i na stronie www Roon Rock widoczny jest jako "Internal Music Storage" , musiałem go sformatować z poziomu Rock. Wcześniej muzyka była podzielona na katalogi, chciałbym by tak zostało, ale jak zmusić ROON aby zobaczył w nowym miejscu starą muzykę i połączył ją ze starą bazą danych o utworach, , playlistach i tagach?

Ktoś mi wytłumaczy na czym polega i jak to ma działać  Roon ARC ? skonfigurowałem to że działa ok fajnie tylko jak to ma działać po za domem skoro jak wyłącze wifi w telefonie to już mam kominikat że brak połączenia z core / to nie kumam w jaki sposób to ma działąć w sieci gsm lte czy 5g ?

7 minut temu, freju napisał:

Ktoś mi wytłumaczy na czym polega i jak to ma działać  Roon ARC ? skonfigurowałem to że działa ok fajnie tylko jak to ma działać po za domem skoro jak wyłącze wifi w telefonie to już mam kominikat że brak połączenia z core / to nie kumam w jaki sposób to ma działąć w sieci gsm lte czy 5g ?

Chodzi o to, że Roon ARC łączy się z Twoim Core spoza sieci domowej. Jak nie łączy to masz coś poblokowane w routerze. W normalnej apce Roon jest funkcja sprawdzania czy ARC będzie działał. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, freju napisał:

na czym polega i jak to ma działać  Roon ARC

Czyli ta funkcja ma umożliwiać np. odsłuchiwanie na swoim telefonie poza domem (siecią lokalną) odsłuchiwanie muzyki z zasobów serwera w domu?

2 minuty temu, payong napisał:

Czyli ta funkcja ma umożliwiać np. odsłuchiwanie na swoim telefonie poza domem (siecią lokalną) odsłuchiwanie muzyki z zasobów serwera w domu?

No to się wie ,tylko że jak wyłącze wifi w tel połączenia brak z roon core , Pipio sugeruje że na routerze mam coś poblokowane , hm wyłączyłem na chwile całkowicie zapore 

Zapora firewall IPv6

Zapora sieciowa

Włączony

Blokuj fragmentowane pakiety IP

Włączony

Wykrywanie skanowania portów

Włączony

Wykrywanie ataków typu IP flood

Włączony

1 minutę temu, NRK napisał:

Publiczny adres IP tu się kłania. Nie masz go, to zapomnij o ARC.

Nieprawda. Mam internet z kablówki i działa. 

4 minuty temu, freju napisał:

Neta mam z upc teraz play czyli oni to blokują?

U mnie nie. 

"Blokuj fragmentowane pakiety IP" to mam wyłączone

i mam przekierowany port 55000 na wewnętrzne ip Roon core

Edytowane przez Piopio

3 minuty temu, freju napisał:

jaki masz router ?

i mam wyłączone 2,4ghz  bo latam tylko na 5ghz czy to może mieć wpływ?

Nie bo przecież nie mamy korzystać z WiFi.

A i IP Roon jest w DMZ !!! - to jest najważniejsze.

Edytowane przez Piopio

7 minut temu, Piopio napisał:

U mnie nie. 

"Blokuj fragmentowane pakiety IP" to mam wyłączone

i mam przekierowany port 55000 na wewnętrzne ip Roon core

To mam tak samo ,jak się to przekierowywuje?

18 minut temu, payong napisał:

Pod warunkiem jak ma się publiczne IP i otwarty port na routerze.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.