Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  200 członków

Roon Labs Klub
IGNORED

Klub użytkowników aplikacji Roon Labs

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, chcheckitout napisał:

Sprawdzę to. Zauważyłem, że jak mam włączone MQA i DSD to sobie sam wybiera te pliki. MQA gra bardzo głośno (normalnie), DSD bardzo cicho i ta różnica jest znaczna. Wyłącze MQA, to DSD konwertuje wszystkie pliki ale i tak gra bardzo cicho. 

To jest kwestia konfiguracji. Skąd odtwarzasz pliki DSD? Tidal nie odtwarza DSD. 

Przedłuż abonament ROON za darmo. Wiadomość na priv.

• 2 tygodnie później...

Pomóżcie.

Jak się wrzuca playlistę do  Roona

Taką:

https://listen.tidal.com/playlist/

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

40 minut temu, daru0105 napisał:

Pomóżcie.

Jak się wrzuca playlistę do  Roona

Taką:

https://listen.tidal.com/playlist/

Dodajesz playlistę do Tidala i ją widać w apce Roon. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

Dodajesz playlistę do Tidala i ją widać w apce Roon. 

Właśnie tak zrobiłem. Na poczatku nie było widać. Ale się udało. Kliknąłem na playlisty Qobuz, a potem z powrotem na Tidal i się pojawiła.

Dzięki

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Właśnie tak zrobiłem. Na poczatku nie było widać. Ale się udało. Kliknąłem na playlisty Qobuz, a potem z powrotem na Tidal i się pojawiła.
Dzięki

Roon robi synchronizację w interwałach czasowych, więc jak chcesz odrazu to trzeba wejść na konto serwisu w ropnie i dać synchronizację.
  • 3 tygodnie później...

Cześć , mam Roon Rock i ostatnio przestał mi działać ARC . Wszedłem przez inny komputer po sieci i wpisałem jakieś błędny adres i Roon przestał być widoczny w sieci. Automatyczne wyszukiwanie też nic nie daje . Czy jest jakiś sposób aby zmienić  adres IP na poprawny ? Jestem załamany , nie wiem co robić … Czy jak podłączę monitor do komputera z Roon to jest tam jakaś możliwość zmiany adresu ? Pomocy ! 

Spróbuj podłączyć serwer prosto pod komputer kablem LAN. W komputerze zmień adres ipv4 na :62.21.32.34 brama 62.21.32.1 maska 255.255.255.0 i wtedy spróbuj się połączyć przez www 

Heh znalazłem , to było prostsze niż sądziłem 🙂 Tutaj rozwiązanie , dla następnych…

https://help.roonlabs.com/portal/en/kb/articles/reset-network-settings-on-roonos

Teraz dalej walka z ARC , zmienili mi w Inea publiczny adres i nie pamiętam gdzie to się wpisywało w moim routerze Asus…

Czy ktoś wie dlaczego się różnią pokazywane przy utworach liczby określające dynamikę w R128 Loudness Unit od tych pokazywanych w foobar2000, prawie zawsze inne są i czasami znacząco a nie mogę znaleźć zależności pomiędzy nimi?

Edytowane przez payong
  • 1 miesiąc później...
W dniu 31.01.2024 o 16:19, venom200 napisał:

Ktoś z was wspomaga roina HQPlayerem?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Hmm... To trochę dziwne pytanie. 

To raczej  HQ player jest wspomagany roomem. 

Sam roon ma bardzo przeciętną część odpowiedzialną za przetwarzanie sygnałów. 

Oczywiście jeśli jego żądanie ma polegać po prostu na przesłaniu sygnału to nic więcej nie trzeba. 

Mnie się wydaje jednak, że skoro są fajniesze możliwości to żal nie skorzystać. 

Ja bym raczej prędzej z roon zrezygnował niż z HQplayer. 

Razem tworzą jednak całkiem udany duet. 

Edytowane przez K8v8M
  • 4 tygodnie później...

Cześć.

Od dłuższego czasu, ok 2 lat, używam aplikacji Roon na McBook pro po wi-fi. To w głównym systemie ale kilka tygodni temu złożyłem sobie drugi zestaw, w innym pomieszczeniu, na innej kondygnacji. Wzmacniacz, kolumny, dac i na mini PC intel NUC system Roon Rock też po wi-fi.

W obu systemach gra to bardzo fajnie ale mam pytanie natyry software, w której zazwyczaj poruszam się dość intuicyjnie. 

O ile Roon postawiony na McBook jest samodzielny i "widzi" wszystkie strefy, w tym Rock i podpięte do niego elementy, to po wyłączeniu MacBook z Core sam Rock staje sie niewidoczny z poziomu aplikacji dostępowej na tablecie czy telefonie, nie ma go.

Czy to jest właściwe, czy te systemy: Core i Rock nie mogą funkcjonować niezależnie, obok siebie ?

43 minuty temu, turandy napisał:

Cześć.

Od dłuższego czasu, ok 2 lat, używam aplikacji Roon na McBook pro po wi-fi. To w głównym systemie ale kilka tygodni temu złożyłem sobie drugi zestaw, w innym pomieszczeniu, na innej kondygnacji. Wzmacniacz, kolumny, dac i na mini PC intel NUC system Roon Rock też po wi-fi.

W obu systemach gra to bardzo fajnie ale mam pytanie natyry software, w której zazwyczaj poruszam się dość intuicyjnie. 

O ile Roon postawiony na McBook jest samodzielny i "widzi" wszystkie strefy, w tym Rock i podpięte do niego elementy, to po wyłączeniu MacBook z Core sam Rock staje sie niewidoczny z poziomu aplikacji dostępowej na tablecie czy telefonie, nie ma go.

Czy to jest właściwe, czy te systemy: Core i Rock nie mogą funkcjonować niezależnie, obok siebie ?

Chyba sam sobie odpowiedziałeś: McBook jest core i dlatego jak jest włączony widzi inne end pointy. Jak instalowałeś RoonRock na NUC to "przeinstalowałeś "  core na niego ??

Moim zdaniem przy jednej licencji żeby wszystkie punkty w tej samej sieci  były widoczne w app urządzenie z core musi być włączone, a jeśli dobrze zrozumiałem jest nim u Ciebie McBook. 

2 minuty temu, carlos med napisał:

Chyba sam sobie odpowiedziałeś: McBook jest core i dlatego jak jest włączony widzi inne end pointy. Jak instalowałeś RoonRock na NUC to "przeinstalowałeś "  core na niego ??

Moim zdaniem przy jednej licencji żeby wszystkie punkty w tej samej sieci  były widoczne w app urządzenie z core musi być włączone, a jeśli dobrze zrozumiałem jest nim u Ciebie McBook. 

Nie, nic nie przeinstalowałem. 

Któregoś razu, przy uruchomieniu MacBook z Core coś się pogubiły systemy i wyświetliło info z Rock, że muszę wykupić drugą licencję by z niego korzystać. Ale po restarcie komputera wszystko wróciło do normy.

• 1 miesiąc później...

Cześć mam pytanie, korzystam z Roona połączonego z Tidalem, Streamer Roon ready i mam DACa pontus 12th który obsługuje do DSD1024, pomimo to w ustawieniach Roon mogę dać tylko max DSD128, czy ktoś wie gdzie leży problem? Dodam że połączenie mam I2s 

• 2 tygodnie później...
22 godziny temu, NRK napisał:

Nowe zabawki 😀

Nucleus One & Titan

https://roonlabs.eu/

One kosztował miesiąc temu 499$.

Europejska dystrybucja i cena w górę,choć transport z USA też pewnie byłby nie tanii. 

Z tego co pamiętam  z wcześniejszych lat  , zawsze były duże oczekiwania na promki black friday niestety nie było ,ale z racji tego że Roona przejął samsung to kto wie ;))

niezabardzo jestem obeznany, ale po co do Roona doinstalowywać HQplayer? Co to zmienia?
Wprowadza naprawdę niesamowite filtry. Nie że dodaje jakieś basy, soprany czy inne, po prostu taki najbardziej zaawansowany upsampler

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Znajomy sprzedaje komputer do zastosowań audio i ... a nóż kogoś zainteresuje.

"Możliwość instalacji na prośbę kupującego systemu audio Roon ROCK"

https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-audio-streamer-sieciowy-serwer-roon-CID99-ID13a3d3.html?reason=seller_profile

Edytowane przez Krzysztof_56775
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.