Skocz do zawartości
IGNORED

Hiendowy sprzet do sluchania plikow - transport i DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Ustalili :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ustalili :-)

Ukryta Zawartość

Trochę nacinają, ale to i tak nic w porównaniu do zawodowych naciągaczy z branży.

Przynajmnie oferują obiektywnie "najlepszy" streamer i jeden z najlpeszych na świecie pomierzonych przetworników DA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Przynajmnie oferują obiektywnie "najlepszy" streamer i jeden z najlpeszych na świecie pomierzonych przetworników DA.

Fajnie, że pomierzony ale jak to brzmi?

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Szkoda, że po SPDIF puszcza tylko do 96khz. Myślałem, że dziś już nie ma takich DAC-ów.

Szkoda, że po SPDIF puszcza tylko do 96khz. Myślałem, że dziś już nie ma takich DAC-ów.

Podstwę tego urządzenia stanowi jednak Ethernet (RAVENNA/AES67) :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Wiem, ale nie każdy gra z kompa lub tylko z kompa. Nie rozumiem co stało na przeszkodzie by po SPDIF mogło pójść 24/192 a nawet więcej?

Fajnie, że pomierzony ale jak to brzmi?

Posłuchaj sobie np. nagrań 2L. Nawet na tym czym dysponujesz.... :)

Pomyśl, ze z tym urzadzeniem mozesz je usłyszeć rzeczywiście tak jak zostały wyprodukowane. Pomijam inne obiektywne, akustyczne ograniczenia w odtworzeniu tego dźwięku.

Koszty nie są takie małe:

Komputer: 3500 (w tym ładna obudowa Streacom 1400)

PPA 600

Zasilacz do PPA 600

Zasilacz 12V do kompa 1700

Audiophile Optimizer 500

Pilot 120

Razem około 7000.

Do tego kabel USB, drugi komp i dyski. Drugiego kompa nie liczę, bo i tak go mam. To zwykły komputer dopracy.

Nie porównywałem tego z niczym oprócz komputera bez modyfikacji. Tu róznica jest kolosalna, ale o tym to każdy wie.

Jeszcze jest Licencja JRiver i Win Server, ale Win Server ma półroczny trial.

To z tymi gratami jest hajend?

Zatrważające............brrrr

co stało na przeszkodzie by po SPDIF mogło pójść 24/192 a nawet więcej?

Akurat z tym nie ma problemu, nawet w odpowiednio mądrych grajkach za kilka stówek.

A w innych przypadkach na straży stoją:

a) nowe obwarowania licencyjne z działu copyright (vide OPPO z ograniczeniem do 48kHz )

b) ramy standardu SPDiF , ot cymbały nie pomyślały o szybszych nadajnikach i odbiornikach.

Nitką TOSLINK można przepychać o wiele, wiele większe pakiety, ale to standady telekomunikacyjne.

Posłuchaj sobie np. nagrań 2L. Nawet na tym czym dysponujesz.... :)

Pomyśl, ze z tym urzadzeniem mozesz je usłyszeć rzeczywiście tak jak zostały wyprodukowane. Pomijam inne obiektywne, akustyczne ograniczenia w odtworzeniu tego dźwięku.

Przejrzałem teraz teksty reklamowe i powiem Ci szczerze, że jak widzę studyjną technologię "łaskawie" zaadoptowaną do potrzeb potrzebujących Audifilów w połączeniu z Sabre to chyba jednak podziękuję i postoje, już tam kiedyś byłem, Mytek DSD 192... nigdy więcej... technologia to nie wszystko, technologia potrzebuje duszy a tej jest jak na lekarstwo w większości sprzętów z rodowodem studyjnym, z którymi miałem styczność.

Co do nagrań 2L są dobre ale głowy nie urywają.

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Wiem, ale nie każdy gra z kompa lub tylko z kompa. Nie rozumiem co stało na przeszkodzie by po SPDIF mogło pójść 24/192 a nawet więcej?

Urzadzenie stanowi logiczną odpowiedź na zwyczajowe ograniczenia innych protokołów transmisji dźwięk i ich problemy.

Więcej niz 24/192 po Spidif jest poza zasiegiem tego formatu. Zwyczajowy standard studyjny to i tak 24/96. 90% nagrań jest robiona i tak w takiej/ max rozdzielczości.

Większość sprzetu nagrywającego nadal pracuje max z tymi parametrami

Pomijam jak później kończą, sztucznie upsamplowane. :0

Podstawę tego urzadzenia stanowi jednak port RJ45, akceptujący 44.1kHz – 384kHz PCM, DXD, DSD 64, DSD128, DSD256

Pamiętam jak słuchaliśmy u Rocha systemu w którym grał serwer Piopio. Nawet jeśli w danym momencie grało Reimyo a nie serwer dźwięk był kiepski i brudny. Do momentu w którym nie rozłączyliśmy tych wszystkich antenek, nadajników, routerów i innego badziewia. Wtedy momentalnie zaczęło się inne granie. Czyli wszystkie te elektromagnetyczne śmieci w powietrzu mają katastrofalny wpływ na dźwięk.

Też tam byłem i proszę nie pisać nieprawdy-bo kolega piopio dał popis niekompetencji w temacie audio.

Granie z servera i z Reimyo to dwa różne światy........Tomaszu nie słyszałeś olbrzymiej różnicy?

Już nie będę sie tu Wam wtrącał.........ale swoje napiszę.

Ludzie litości,taki temat w hajendzie,toż to nieprzystoi w/g mnie.

Granie z plikow bedzie udane tzn. dość dobre tylko po spdif i z daka lampowego i jak dak bedzie miał tylko wejście po spdif,bo

dodatkowe wsjścia robią zakłocenia-nawet o tym nie wiedzieliście.

Jcata już mam trzy lata.........co wszyscy na to powiedzą,a w szczególności Pan Marslo,który mija sie z prawdą o pochodzeniu kabla.

Piszcie dalej fajnie sie czyta te spostrzeżenia i ciekawostki.

U mnie jako streamer najprostszy linn-wiecie dlaczego?

Wciąż się jeszcze uczysz)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Też tam byłem i proszę nie pisać nieprawdy-bo kolega piopio dał popis niekompetencji w temacie audio.

Granie z servera i z Reimyo to dwa różne światy........Tomaszu nie słyszałeś olbrzymiej różnicy?

Ja tylko chciałem zauważyć, że Reimyo zagrało bardzo dobrze dopiero jak odpięliśmy te antenki;-) Wcześniej owszem grało lepiej niż serwer, ale daleko od oczekiwań, przynajmniej moich.

Rozumiem ,że na obecną chwilę nie masz ( niekomercyjnego ) urządzenia do posłuchania?

Zależy mi o tyle na czasie bo w piątek będę miał u siebie DCS -a i Meitnera i chętnie bym spróbował czegoś do odtwarzania plików czego jeszcze nie słuchałem.

Pozostałe Aurendery , Linny itd.itp. grały na tyle słabo ,że zniechęciłem się do przesiadki na pliki.

Liczę ,że Twój zestaw zagra znacznie lepiej i zmienię zadnie na ten temat.

Byłbym zobowiązany ( zapraszam ew. do siebie ) na sesję ;)

pozdr.

Zaproś Marslo-on wie najlepiej co z czym itd,itp)

Najlepiej z francuskim winem niech przybędzie

Przejrzałem teraz teksty reklamowe i powiem Ci szczerze, że jak widzę studyjną technologię "łaskawie" zaadoptowaną do potrzeb potrzebujących Audifilów w połączeniu z Sabre to chyba jednak podziękuję i postoje, już tam kiedyś byłem, Mytek DSD 192... nigdy więcej... technologia to nie wszystko, technologia potrzebuje duszy a tej jest jak na lekarstwo w większości sprzętów z rodowodem studyjnym, z którymi miałem styczność.

Co do nagrań 2L są dobre ale głowy nie urywają.

Pomyśl tylko, że tą duszę, której się doszukujesz, starasz się uzyskać za pomącą m.in. nagrań dokonanych na takim właśnie sprzęcie. I nie chodzi tu tylkoo 2L.

Aktualnie nie ma lepszej technologii nagrań niż Merging!

Paradoksem byłoby, ze istnieje lepsza, "prawdziwsza" technologia do ich odtworzenia.

Kwesti gustu jest tu zatem drugoplanowa i trochę/ całkiem :) subiektywna.

Po raz wtóry powtórzę zatem , że w audio czasem gorzej/ mniej wiernie oznacza subiektywnie.... lepiej.

Mamy do tego prawo, ale warto zachować świadomość i nie robić z tego obiektywnej zasady.

Pomyśl tylko, że tą duszę, której się doszukujesz, starasz się uzyskać za pomącą m.in. nagrań dokonanych na takim właśnie sprzęcie. I nie chodzi tu tylkoo 2L.

Aktualnie nie ma lepszej technologii nagrań niż Merging!

Paradoksem byłoby, ze istnieje lepsza, "prawdziwsza" technologia do ich odtworzenia.

Kwesti gustu jest tu zatem drugoplanowa i trochę/ całkiem :) subiektywna.

Po raz wtóry powtórzę zatem , że w audio czasem gorzej/ mniej wiernie oznacza subiektywnie.... lepiej.

Mamy do tego prawo, ale warto zachować świadomość i nie robić z tego obiektywnej zasady.

Najlepszy paradoks był pokazany w filmie Podróż do przeszłości-nie pamietasz?

pozdr.

Ostania zdanie dotyczy też wypowiedzi Starego! :)

Piotrek uśmiechnij się w końcu! :)

Ostatnie ostrzezenie.

Wytluscilem ,aby sie wszystkim dyskutantom w tym watku utrwalilo, dzieki Seb.

Wytłuściłeś,bo masz Lampizatora i on wytłuszcza,bo pliki grajom chudo,nawet cienko.

Ostania zdanie dotyczy też wypowiedzi Starego! :)

Piotrek uśmiechnij się w końcu! :)

Nie mogę sie smiać z dwóch powodów

1. wszyscy w domu spią.

2.to przecież watek kolegi Marslo-tu trza być poważnym,bo to powazny watek jest!!

Gość

(Konto usunięte)

... pliki grajom chudo,nawet cienko.

Szanowny Kolego...Skąd takie informacje?

Z tych odartych do granic możliwości z emocji przetworników USB?

Grać to trza w ethernet...wtedy gra jak jest zrealizowane...reszta emocji zależy już tylko od całości systemu...jak kto lubi...

Przepraszam za OT...

Pozdrawiam ...

będą 3 pudełka: streamer, zasilacz, biblioteka z muzyką

Czy zasilanie będzie oparte o zasilacz który zrobił Andrzej Piwowarczyk? Tak gra Szymon i z tego co wiem Ty też masz taki wypasiony zasilacz i to robi olbrzymi postęp w graniu z plików.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Jestem bardzo ciekaw pierwszych testow Nadac i w ogole doswiadczen z transmisja przez port RJ 45.

Na WBF jest watek poswiecony Merging i Nadac, ale poki co pisza o daku wielokanalowym

Ukryta Zawartość

Kolejna firma , ktora wkrotce zaproponuje ten rodzaj transmisji w daku dwukanalowym jest vermeeraudio, model Two Network

Ukryta Zawartość

Trzeba uwaza z wydatkami na transporty ,serwery i daki oparte o transmisje usb, bo moze to czasami wszystko isc do kata, jak ethernet zacznie rzadzic.

Na pewno trzeba zachowac zdrowy rozsadek , jak zwykle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Ale bez takiego kabla to nie będzie High- Endu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale bez takiego kabla to nie będzie High- Endu.

Ukryta Zawartość

Smiech smiechem ,ale od zeszlego roku uzywam kabla Lan od Jcat zamiast zwyklego od gniazda w scianie do W20.

Niestety slychac roznice, dlaczego- nie mnie pytac. Pewno jak zwykle rozne RMI, EMI maja wplyw.

Testowalem tez Lan Reference od Jcat i cos mi za bardzo dzwiek odchudzil, wiec zostalem przy standardowym.

Kto nie poslucha , nie uwierzy.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Czy zasilanie będzie oparte o zasilacz który zrobił Andrzej Piwowarczyk? Tak gra Szymon i z tego co wiem Ty też masz taki wypasiony zasilacz i to robi olbrzymi postęp w graniu z plików.

Zasilanie to fundament grania ,dobrego grania.

Szymonowe zasilanie to ze 60 kilo waży.

Szymon przesyłał mi zdjęcia swoich zasilaczy robionych przez Amplifona ... rzeczywiście to robi wrażenie, kilka wyjść na różne napięcia, wszystko zamknięte w profesjonalnej ładnej obudowie (co tam dokładnie wewnątrz jest to tajemnica Andrjuszy) ... niestety cena takich rozwiązań nie jest niska ... podobno u Szymona granie z plików doop'u urywa :) ... szkoda, że chłopa na AS "posadzili do pierdla" bo mógłby dużo merytorycznych uwag dodać w tym wątku ... ma olbrzymie doświadczenie w graniu z plików.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Poza merytorycznymi doswiadczeniami potrzebna jest jeszcze zdolnosc do kulturalnej komunikacji i respektwanie ogolnie przyjetych zasad w formie netykiety, a tych elementow mu brakuje calkowicie.

Bardzo dobrze, ze go nie ma na forum, jego rozdmuchane ego potrafilo rozwalic kazdy watek. Jak ktos chce skorzystac z jego doswiadczen moze pisac na priv.

Konto w trakcie usuwania

To z tymi gratami jest hajend?

Zatrważające............brrrr

Skąd mam wiedzieć jak reszta toru nie puszcza? Buziaczki :)

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Mariusz dużo w tym prawdy, mógłby mieć więcej tolerancji w swoich wypowiedziach ... zobacz, nasz jedyny w swoim rodzaju "Staruszek" posiedział trochę "na wygnaniu" i jak widać z "wilka alfa" stał się bardziej 'delikatny" tz. inaczej wyraża swoje jedynie słuszne tezy :) niż rok temu (w bardziej cywilizowany sposób) ... dajmy i Szymonowi czas, z wiekiem człowiek robi się bardziej pokojowy i tolerancyjny (przynajmniej tak ma większość ludzi).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.