Skocz do zawartości
IGNORED

Granit i marmur w Hi-End

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Planowałem cały regal na sprzęt, lawę, stół, pomyślałem kamień to echo i wybrałem dąb,

małe elementy na dociążenie nie miałbym leku ale ze się nie boja ci z podłogą i nieraz jeszcze ścianami w kamieniu.co mają.

Mogę sobie wyobrazić ile będzie kosztował podstawek pod amp jak się uda przytagrać jakiś materiał na podstawki z Marsa - to będzie dobiero jakość dżwięku! Kosmiczna!

Parker's Mood

Nie należy kierować się żadnymi uprzedzeniami i mieć otwarty umysł,

nie wykluczać różnych nawet dziwnych materiałów pod sprzęt ,nie kierować się opiniami tylko samemu eksperymentować .

U mnie jak wspomniałem powyżej wzmak lampowy stoi na platformie Divine Acoustics i na dolomicie ,

natomiast odtwarzacz CD Nirvana ( z kilkoma lampami w środku) najlepiej ,najpełniej brzmi na

platformie Gravity też Divine Acoustics .

O dziwo wzmacniacz słuchawkowy lampowy Eurydyka w moim zestawieniu "uwielbia" granit :-) ,

może dlatego ,że ma "gumowe nóżki" ?

Akurat cos w tym granicie jest pozytywnego, jak widac po sprzetach HI-END w ktorych zostaly zastosowane,czysty przyklad naszej znanej firmy,ktorej nie trzeba

przedstawiac:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z jakiej półki jazzu słuchasz free jazzu? Interesuje mnie ten temat... napisz coś.

Dziwnie sformułowałeś pytanie: "z jakiej półki?" Trzecia półka od góry mojej płytoteki;-)

A poważnie. Jako wielbiciel Schoenberga, Weberna, Berga, młodego Pendereckiego i Lutosławskiego a będąc znudzony zbyt melodycznym i ospałym Davisem z lat nagrań Columbia Records znalazłem coś pokrewnego tym klasykom w jazzie. Okazał się nim free jazz.

To wybitnie niszowy styl w jazzie mający wybitnych prekursorów: Ornette Colemana, Cecila Taylora, Alberta Aylera, Sun Ra. Ten typ muzyki charakteryzuje się niezwykłą intensywnością przekazu muzycznego, dużą swobodą harmoniczną, dominuje pozorny chaos i zbiorowe szaleństwo improwizacyjne(proszę posłuchać Coltrane Ascension czy Meditations a skarpety wam opadną) Dużo jest smaczków w postaci skrzypień, szurania, zgrzytów, duszenia się, a nawet wrzasków jakby ludzi obdzierano ze skóry.(proszę posłuchać mojego ulubieńca Petera Brotzmanna) Twórcą nurtu free jazzu był w Polsce Tomasz Stańko(odległe lata 60,70-te), grał go też Andrzej Przybielski z niedalekiej Bydgoszczy. Składy Stańko, Seifert, Muniak, Suchanek Stefański i późniejsze Stańko, Szukalski, Vesala,Warren to najlepsze lata free jazzu w Polsce. Obecnie z polskich wykonawców klasą samą w sobie stanowią Mikołaj Trzaska, Piotr Wojtasik, Wojciech Mazolewski ale tylko na koncertach bo płyty są fatalnie nudne i źle nagrane, niektóre płyty braci Oleś z Trzaską. Polecam szczególnie już weterana scen Petera Brotzmanna a z młodszych: Ballister, Samuel Blaser Quartet, zespół Sabriny Siegel z Bryanem Day i Tomem Dillem,, zespół Rocheleau-Bussiere-Couture, Wilhelm Matthies&Raid Karris, Palimpest trio, Volcano Radar, Harve Perez&Andre Darius, Rosalind Hall, Adę Rave.

Mam nadzieję, że małolaty z tego forum może zainteresują tym stylem i tą wyjątkową muzyką czyli free jazz, improv chociaż wymaga ona niezwykłych zdolności percepcyjnych i intelektualnych.

Polecam z naszych:)

Mikołaj Trzaska

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziwnie sformułowałeś pytanie: "z jakiej półki?" Trzecia półka od góry mojej płytoteki;-)

A poważnie. Jako wielbiciel Schoenberga, Weberna, Berga, młodego Pendereckiego i Lutosławskiego a będąc znudzony zbyt melodycznym i ospałym Davisem z lat nagrań Columbia Records znalazłem coś pokrewnego tym klasykom w jazzie. Okazał się nim free jazz.

To wybitnie niszowy styl w jazzie mający wybitnych prekursorów: Ornette Colemana, Cecila Taylora, Alberta Aylera, Sun Ra. Ten typ muzyki charakteryzuje się niezwykłą intensywnością przekazu muzycznego, dużą swobodą harmoniczną, dominuje pozorny chaos i zbiorowe szaleństwo improwizacyjne(proszę posłuchać Coltrane Ascension czy Meditations a skarpety wam opadną) Dużo jest smaczków w postaci skrzypień, szurania, zgrzytów, duszenia się, a nawet wrzasków jakby ludzi obdzierano ze skóry.(proszę posłuchać mojego ulubieńca Petera Brotzmanna) Twórcą nurtu free jazzu był w Polsce Tomasz Stańko(odległe lata 60,70-te), grał go też Andrzej Przybielski z niedalekiej Bydgoszczy. Składy Stańko, Seifert, Muniak, Suchanek Stefański i późniejsze Stańko, Szukalski, Vesala,Warren to najlepsze lata free jazzu w Polsce. Obecnie z polskich wykonawców klasą samą w sobie stanowią Mikołaj Trzaska, Piotr Wojtasik, Wojciech Mazolewski ale tylko na koncertach bo płyty są fatalnie nudne i źle nagrane, niektóre płyty braci Oleś z Trzaską. Polecam szczególnie już weterana scen Petera Brotzmanna a z młodszych: Ballister, Samuel Blaser Quartet, zespół Sabriny Siegel z Bryanem Day i Tomem Dillem,, zespół Rocheleau-Bussiere-Couture, Wilhelm Matthies&Raid Karris, Palimpest trio, Volcano Radar, Harve Perez&Andre Darius, Rosalind Hall, Adę Rave.

Mam nadzieję, że małolaty z tego forum może zainteresują tym stylem i tą wyjątkową muzyką czyli free jazz, improv chociaż wymaga ona niezwykłych zdolności percepcyjnych i intelektualnych.

Polecam z naszych:)

Mikołaj Trzaska

Ukryta Zawartość

Bardzo wyrafinowany gust muzyczny, trzeba duzo sluchac, zeby zajsc tak daleko.

Przyznam, ze dla mnie ciagle jeszcze free jazz jest za daleko, modernistyczni klasycy rowniez.

Audiofilska droga pewnie mnie tam zaprowadzi, bardziej do klasyki , niz free jazzu - moge go posluchac, ale go chyba nie polubie. Predzej na koncercie.

Sorry za ot.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Przyznam, ze dla mnie ciagle jeszcze free jazz jest za daleko, modernistyczni klasycy rowniez.

Audiofilska droga pewnie mnie tam zaprowadzi, bardziej do klasyki , niz free jazzu - moge go posluchac, ale go chyba nie polubie

Jeśli lubisz klasykę to trzeba się przemóc i chociaż spróbować.Polecam wydawnictwo muzyczne Aeon. Nagrania technicznie bez zarzutu.

Ukryta Zawartość

U ciebie na tubach to będzie rewelacja. Spróbuj takich kompozytorów:

Xenakis, Harvey, Dusapin, Ligeti,Ferneyhough, Britwistle,Gerhard, Stockhausen,Rihm

Można wysłuchać po najechaniu na zdjęcie okładki i kliknięciu play samples. Polecam szczególnie string quartets wykonywane przez Arditi Quartet

Ukryta Zawartość

Jeśli lubisz klasykę to trzeba się przemóc i chociaż spróbować.Polecam wydawnictwo muzyczne Aeon. Nagrania technicznie bez zarzutu.

Ukryta Zawartość

U ciebie na tubach to będzie rewelacja. Spróbuj takich kompozytorów:

Xenakis, Harvey, Dusapin, Ligeti,Ferneyhough, Britwistle,Gerhard, Stockhausen,Rihm

Można wysłuchać po najechaniu na zdjęcie okładki i kliknięciu play samples. Polecam szczególnie string quartets wykonywane przez Arditi Quartet

Dzieki , na pewno sprawdze i cos sobie sprawie.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Muza ma sprawiać mi przyjemność,

Mnie właśnie free jazz i awangarda w klasyce sprawia wyjątkową przyjemność. Wszelaka melodyczność właśnie mnie irytuje.

A ten pan poniżej z trąbką szczególnie. Kiedyś tak nie było. Być może z wiekiem człowiek idiocieje;-)

Ukryta Zawartość

A ten pan z kolei nigdy mnie nie denerwował i cenię go wyżej niż Miles Davisa.

post-18481-0-71351500-1450783326_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisałem z jakiej półki, bo free jazz posiada wiele twarzy i jako fan frytowego grania zapewne o tym wiesz, ale śliczne dzięki za wyjaśnienie i wielce pouczającą lekcję . Tak, Coltrane jest obowiązkowy - podobnie jak Miles i chyba najważniejsza postać w nowoczesnym jazzie, czyli Bird.

P.S. A co cię irytuje w muzyce Milesa?

będąc znudzony zbyt melodycznym i ospałym Davisem z lat nagrań Columbia Records znalazłem coś pokrewnego tym klasykom w jazzie. Okazał się nim free jazz.

Już doczytałem - rozumiem twoje rozterki chochlo i jako wytrawny jazzman widzę, że jesteś niebywale selektywny. Columbia z MD to pewnie około pięćdziesiąt płyt, razem z koncertami - dużo się działo, a i otwartych form można się doszukać w muzyce Milesa jak się chce, chociaż on sam twierdził, że nie pasuje mu ten styl - po czym eksperymentował z drugim wielkim kwintetem i w okresie elektrycznym, czyli BB. Tak mi się wydaje, ale być może mi się tylko wydaje.

Parker's Mood

Akurat cos w tym granicie jest pozytywnego, jak widac po sprzetach HI-END w ktorych zostaly zastosowane,czysty przyklad naszej znanej firmy,ktorej nie trzeba

przedstawiac:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Firma dalej istnieje i się rozwija :) ?

btw. a robił ktoś kolumy (dobrze grające) z kamyka ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja miałem to samo, odpusciłem sobie ten temat.

a śledziliście temat czym to spowodowane ?

kolumny wyżej podłogi przez co ona mniej "wzmacnia" basy, ale lepiej słychać górę bo się minimalnie mniej odbija ?

Ja stosowałem to pod kolumnami podłogowymi. Dokładnie o te 2.5cm tweeter był już za wysoko. Pogorszyła się lokalizacja źródeł pozornych (bardziej spłaszczyła), przycięły się pogłosy, zmalała potęga w basie.

.

a śledziliście temat czym to spowodowane ?

kolumny wyżej podłogi przez co ona mniej "wzmacnia" basy, ale lepiej słychać górę bo się minimalnie mniej odbija ?

To ile Ty tego granitu posiadasz pod kolumnami ze tak wysoko poszły w górę :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Po prostu podnieś trochę siedzisko. Nie pomyślałeś o tym?

Może nie zna się na tapicerowaniu, High end jest wymagajacy ;)

Może nie zna się na tapicerowaniu,

Nie trzeba zaraz bawić się z tapicerką, można wystrugać specjalne audiofilskie podkładki pod nóżki. Najlepiej pójść na maksa np. z drogiego hebanu lub polskiego dębu jak nie ma się kasy.

Oczywiście kanapa też musi być audiofilska np. pokryta skórą renifera- polecam;-)

Nie trzeba zaraz bawić się z tapicerką, można wystrugać specjalne audiofilskie podkładki pod nóżki. Najlepiej pójść na maksa np. z drogiego hebanu lub polskiego dębu jak nie ma się kasy.

Oczywiście kanapa też musi być audiofilska np. pokryta skórą renifera- polecam;-)

Ja po prostu zmieniłem kanapę na wyższą przestałem siedzieć w kucki poprawił się komfort dla nóg i mogłem słuchać po ludzku, taka opcja też istnieje :)

Po prostu podnieś trochę siedzisko. Nie pomyślałeś o tym?

Spokojnie, to też przerabiałem. Jednak lepiej mi się słuchało gdy siedziałem niżej i głośniki tez były niżej (czyli na standardowej wysokości).

.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.