Skocz do zawartości
IGNORED

Kable TOSLINK czy warto inwestować ?

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Światłowód najgorszym standardem transmisji ... To niedługo pewnie USB pociągną przez Atlantyk :)

Dobrej jakości przewód zawsze poprawia humor, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czy warto? Zawsze warto mieć lepszy humor :)

Ukryta Zawartość

Szanowny Kolega powinien wiedzieć, że to najgorszy standard transmisji, więc raczej nie warto;-)

... bo zapewnia doskonałą separację galwaniczną i pozwala wyeliminować przydźwięk sieciowy.
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie, nie wchodząc w szczegóły techniczne, a oceniając jedynie efekt dźwiękowy to TOSLINK jest najgorszym możliwym sposobem przekazania sygnału cyfrowego z transportu do DAC. Robiliśmy takie porównania w kilku konfiguracjach, czasem różnice były większe, czasem mniejsze, ale zawsze optyczny wypadał najgorzej. Oferował dźwięk mało przezroczysty, z dużą dawką zamglenia, zabrudzeń, szorstkości, itp. Słychać było ograniczoną rozdzielczość w stosunku do połączeń cyfrowych czy to po AES/EBU czy to COAXIAL.

Panowie, nie wchodząc w szczegóły techniczne, a oceniając jedynie efekt dźwiękowy to TOSLINK jest najgorszym możliwym sposobem przekazania sygnału cyfrowego z transportu do DAC. Robiliśmy takie porównania w kilku konfiguracjach, czasem różnice były większe, czasem mniejsze, ale zawsze optyczny wypadał najgorzej. Oferował dźwięk mało przezroczysty, z dużą dawką zamglenia, zabrudzeń, szorstkości, itp. Słychać było ograniczoną rozdzielczość w stosunku do połączeń cyfrowych czy to po AES/EBU czy to COAXIAL.

Do testów wykorzystywaliście szklany TOSLINK?

Najczęściej któryś z modeli Oehlbach Profi Opto. Jest ich kilka ale nie jestem w stanie ich rozróżnić.

Raczej to nie jest szklany. Z informacji wyczytanych w necie, niejedna osoba była zaskoczona poprawą jakości po wpięciu dobrej wersji szklanej. Sam jestem ciekaw jak jest, przymierzam się do zakupu Wireworld Supernova 7. W moim obecnym CD, który podpinam do DAC-a jedynym wyjściem cyfrowym jest optyczny TOSLINK, więc raczej do próby dojdzie. Mam nadzieję, że jeśli w CD jest tylko optyk, to został potraktowany poważnie :)

Do testów wykorzystywaliście szklany TOSLINK?

To nie kabel jest słabym punktem tylko nadajnik i odbiornik. Są to standardowe układy i nikt ich nie robi w wersji audiofilskiej bo i po co? Przy dwóch dodatkowych konwersjach sygnału i tak zawsze będzie gorzej.

Mam nadzieję, że jeśli w CD jest tylko optyk, to został potraktowany poważnie :)

Nie został, to wyjście jest w CD zawsze traktowane po macoszemu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Raczej to nie jest szklany. Z informacji wyczytanych w necie, niejedna osoba była zaskoczona poprawą jakości po wpięciu dobrej wersji szklanej.

Nie wiem co tam tkwi w środku, ale też nie przypuszczam żeby było to szkło. Te kable są relatywnie tanie, stąd ciężko stawiać przed nimi wygórowane oczekiwania jakościowe. Słuchaliśmy też innych, ale żaden z nich nie był specjalnie drogi, więc podejrzewam, że czystego szkła w środku też nie miały.

Nie miedziany ;)

Ty takie Toslinki robisz ;)

Szklany QED:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozbiłeś kiedyś takie porównianie?

Nie próbowałem szklanych toslinków bo jestem zainteresowany dobrymi rozwiązaniami, a nie trochę mniej gorszymi.

Zamiast wydawać na dobry toslink kup drugi transport, z wyjściem rca, było na forum dużo sugestii, co można kupić.

A w ogóle to po co muda taki temat zakładałeś, ty też chcesz grac po toslinku? Czy też chcesz jakiś sprzedać?

Nie próbowałem szklanych toslinków bo jestem zainteresowany dobrymi rozwiązaniami, a nie trochę mniej gorszymi.

Zamiast wydawać na dobry toslink kup drugi transport, z wyjściem rca, było na forum dużo sugestii, co można kupić.

Dzięki za "cenną" radę. A ktoś próbował szklanych i wie, że nie jest lepiej, a nie tylko gdyba?

Panowie .

Mam magnetofon DAT i traktuję go jako dodatkowe źródło ( niejeden by się zdziwił jak potrafi to grać ) a mam w DACu wolne tylko wejście toslink .

Na razie mam jakiś HAMA . Zdaję sobie sprawę ze toslink to ograniczenia ( nie zawsze ale o tym niżej ) ale jak można dać parę stów więcej na coś co chociaż minimalnie będzie lepsze to chcę te stówy wydać .

Robiłem wiele porównań i tu się zgadzam prawie zawsze toslink przy coaxialu wypadał blado . Blado dosłownie bo mniej wyraźnie , siadała dynamika , przejrzystość itd .

Prawie bo kiedyś się zdziwiłem jak podłączyłem DAC Wadia X32 i z nim nie było różnicy czy gra przez coaxial czy toslink . To było jedyne takie urządzenie .

Na pewno nie kupię Kimbera . Miałem taki i wtyczki w gniazdach były luźne . Nawet jakieś badziewia za parę dych potrafią solidnie siedzieć w gniazdach .

Myślałem nad The OPTOCOUPLER Mk II ale nie ma go u nas oficjalnie i czekam na info dystrybutora .

Proszę nie robić śmietnika i prób przekonywania co lepsze a co gorsze .

Temat jest jasny - sens inwestycji w lepszy kabel TOSLINK .

Leniwy jestem , nie chcę ;)

Jakość brzmienia podciągnę tutaj w inny sposób a skupmy się nad samym kablem .

Dobrej jakości przewód zawsze poprawia humor, np.

Ukryta Zawartość

A czy warto? Zawsze warto mieć lepszy humor :)

Cena akceptowalna , humor też ważny ale czekam na inne sugestie .

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem, w granicach do 2-3m nie warto przepłacać, chyba, że ktoś lubi biżuterię. Powyżej tej odległości, szkło ma sens, bo zapewnia dużo mniejsze straty na dużej odległości. W sytuacji takiej, że mamy klocki połączone toslinkiem, które stoją bezpośrednio przy sobie, żadne różnice nie będą słyszalne.

Czyli jaki konkretnie model ?

I teraz inne pytanie .

Czy ktoś i w jaki sposób czyścił gniazda Tsolink ?

Skoro jest światło to brud czy kurz stanowią barierę .

Panowie .

Mam magnetofon DAT i traktuję go jako dodatkowe źródło ( niejeden by się zdziwił jak potrafi to grać ) a mam w DACu wolne tylko wejście toslink .

Na razie mam jakiś HAMA . Zdaję sobie sprawę ze toslink to ograniczenia ( nie zawsze ale o tym niżej ) ale jak można dać parę stów więcej na coś co chociaż minimalnie będzie lepsze to chcę te stówy wydać .

Robiłem wiele porównań i tu się zgadzam prawie zawsze toslink przy coaxialu wypadał blado . Blado dosłownie bo mniej wyraźnie , siadała dynamika , przejrzystość itd .

Prawie bo kiedyś się zdziwiłem jak podłączyłem DAC Wadia X32 i z nim nie było różnicy czy gra przez coaxial czy toslink . To było jedyne takie urządzenie .

Na pewno nie kupię Kimbera . Miałem taki i wtyczki w gniazdach były luźne . Nawet jakieś badziewia za parę dych potrafią solidnie siedzieć w gniazdach .

Myślałem nad The OPTOCOUPLER Mk II ale nie ma go u nas oficjalnie i czekam na info dystrybutora .

Proszę nie robić śmietnika i prób przekonywania co lepsze a co gorsze .

Temat jest jasny - sens inwestycji w lepszy kabel TOSLINK .

Kolega. Globtroter o ile dobrze pamiętam przerzucał furę optyków do 4Kzł no ale bez przesady po co kabelek droższy od 20 letniego DAT-a?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Belkin raczej nie do dostania a VDH w kraju nie ma :)

no ale bez przesady po co kabelek droższy od 20 letniego DAT-a?

No ale ja nie pytałem czy warto do DATa , pytam jaki i czy warto inwestować w " lepszy " w sensie słyszalnych różnic ;)

Mam magnetofon DAT i traktuję go jako dodatkowe źródło ( niejeden by się zdziwił jak potrafi to grać )

Super rozwiązanie: taśma, a jednak cyfra :) Szkoda, że nie było cyfrowego zapisu na vinylu :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.