Skocz do zawartości
IGNORED

MIFLEX KPCU-01 - informacja / zamówienie grupowe

zjj_wwa

Rekomendowane odpowiedzi

UWAGA: Założyłem / wyodrębniłem nowy temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przenoszę listę zainteresowanych, stan obecny, do tamtego nowego tematu.

Uprzejma prośba o dalsze rozmowy dotyczące kwestia zamówienia specjalnego (srebro + Mylar + PIO) w nowym wątku, tak jak wskazałem powyżej.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Chyba pora się zwrócić do moderacji o przeniesienie stosownych wpisów do nowego wątku .. np.

"Zamówienie Specjalne Kondensatory Miflex Srebro + Mylar + PiO"

To jest znakomity pomysł , który juz poruszałes , nie mogłem nic napisac oprócz lajka , bo byłem na "fundowanym" urlopie, a koledzy z diyaudio sa tez uzytkownikami tego forum wiec jesli nowy wątek powstanie to jesli będa chcieli zapisza się też:)

W zależności od tego jakie ceny zapropnują tez sie piszę.

Zapisz się na listę. Ale już w tym nowym wątku.

Jak na razie to i tak ta lista jest "indykatywna". Zbieramy / szacujemy informację o potencjalnych zainteresowanych.

############### LISTA PRZENIESIONA. ##################

Wszelkie dalsze operacje na liście - w nowym wątku / temacie proszę.

Ten wątek - pozostanie wierny wcześniejszej tematyce, czyli serii KPCU-01.

A tak swoją drogą - wygrzały się już Wam te kondensatory ?

Wrażenia jakieś ?

Może jest tak dobrze, że trudno opisać wrażenia, albo może tak źle, że wstyd o tym napisać i przyznać się do wtopy.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Może jest tak dobrze, że trudno opisać wrażenia, albo może tak źle, że wstyd o tym napisać i przyznać się do wtopy.

A może być taki "Wiem, ale nie Powiem" syndrom ....

Na moich gratach, wraz z malutkim korekcyjnym SM - gra to zacnie.

Sęk w tym, że inni koledzy mogą mieć ciekawsze graty, jak te moje.

Sam jestem ciekaw, jak to na ich systemach zagrało.

Czy ktoś kolegów się orientuje czy kondensatory mikowe KSG ( w metalowych kubełkach jak MBGO ) były też produkowane przez MIFLEXa ?

Raczej nie, ze względu na lata produkcji wydaje się, że producentem był krakowski Telpod a nie Miflex z Kutna.

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

mam kpcu 0,22uf i mogą one tylko pomarzyć o brzmieniu k75-10 i ft1,2nf! Nie są one w torze sygnału.Dlatego dla odmiany te 0,22uf zbocznikuje sgm 100pf ,ruska mika ze srebrem i miedzią-góra doskonała ,sprawdzone.Na nowe kondy się nie piszę.

Kurcze, czy ja głuchy jestem, czy co ? Mam podłączone te 4 x 0,47 uF KPCU na wyjściu bufora symetrycznego, do którego sygnał kradnę z Waldkowego DAC 4490. Jest dobrze. Idąc w ślad za wcześniejszymi poradami z niniejszego wątku, dałem jeszcze 0,1 uF silver mica. Jak dla mnie - teraz jest super. W każdym przedziale pasma. O co chodzi ??

Kurcze, czy ja głuchy jestem, czy co ? Mam podłączone te 4 x 0,47 uF KPCU na wyjściu bufora symetrycznego, do którego sygnał kradnę z Waldkowego DAC 4490. Jest dobrze. Idąc w ślad za wcześniejszymi poradami z niniejszego wątku, dałem jeszcze 0,1 uF silver mica. Jak dla mnie - teraz jest super. W każdym przedziale pasma. O co chodzi ??

Chyba chodzi o to, ze firma podniosla w ciagu kilku dni ceny o polowe, dalej sie uczy hajendu od d.. Strony, czyli marketingowej, a wy piejecie z zachwytu bo co macie robic? Jakies bocznikowanie miką itd. Napiszcie , ze kondy nie maja wysokich i koniec tematu, tak chyba by bylo uczciwie, jest to duzy minus i wymaga dalszej pracy nad konstrukcja, albo uzycia w systemach suchych ,tranzystorowych z duza iloscia gory czyli typowej budzetowce, No jednemu te kondensatory jakos siadly w sytemie , a drugiemu nie siadly, moze gluchy jestes, a moze koledze poprostu nie siadly, jego prawo....mialem waldkowego dac-a kiedys, zupelnie mi nie siadl, taka czesc cyfrowa, czy to moja wina albo waldka? Chyba nie...gral gorzej niz inne daci, ktore mialem, nie winilem waldka, ani swojego sluchu, u kolegi gra do dzisiaj bo nie ma porownania z niczym lepszym, to samo jest z kondensatorami i cala resztą...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Electro jak zwykle z grubej rury, ale co tu kryć, ma dużo racji. Z resztą jak się czyta coś takiego, to tak sobie myślę...

mam kpcu 0,22uf i mogą one tylko pomarzyć o brzmieniu k75-10

...że właśnie ta cecha jest właśnie ich wielką zaletą. Miałem kilka lat temu krótki romans z k75-10 i w mojej skromnej opinii jest to niesamowicie przewartościowany kondensator. Z resztą wystarczy przeanalizować jego budowę, aby nabrać podejrzeń. A że w ręku go parę lat nie miałem, podpuściłem i odpytałem na okoliczność znanego i cenionego za wiedzę forumowicza, bo ma je w szufladzie. Przyznam, że aż byłem zaskoczony tak zbieżną z moją opinią.

Kolega tedi02 głosem krytycznym się podzielił ... ale w kontekście "nie w torze sygnału" - więc gdzie ? Chyba filtr zasilacza miał na myśli. (?)

Gdzie wsadził? Słowo na cztery litery może być?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Gość

(Konto usunięte)

Jak to ktoś gdzieś kiedyś napisał „nie ma złych kondów tylko trzeba umieć je stosować" :)

a tak na poważnie k75-10 można nazwać krótko - suchotnik, zwłaszcza jeśli chodzi o barwę, za to to co on robił z mikrodynamiką i szczegółami jako bocznik... to już inna bajka...

U mnie dalej siedzi w dacu i ciężko go zastąpić czymś innym zwłaszcza w tym przedziale cenowym.

zwłaszcza w tym przedziale cenowym.

, w dodatku obecnie mocno zawyżonym

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Jakas polska firme wchodzaca na rynek kondensatorow produkowanych w starym stylu mozna rozpatrywac tylko w kategorii jakosci i ceny. Sa niemcy, ktorzy to robia zapewne na starych maszynach, jest duelund i wiele innych firm wiec zwiekszanie cen gdy ryba chwycila haczyk nazwe tylko i wylacznie bezczelnoscia, bo nie wierze , ze poprzednia wycena tych kondensatorow byla bledna, poprostu na rynek audiofilski wycenia sie produkt w sposob absurdalny bo jelen i tak kupi kawal blachy za ogromną sume. taka jest prawda.

wiele radzieckich komponentow spokojnie wyczerpuje definicje dzisiejszego hajendu, ale sa ruskie i tanie, wiec sie nie licza. no moze cena niektorych lamp rosnie .

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

jest duelund i wiele innych firm

ELECTRO CAP, także w tekturowych tulejach, stare kondensatory :

Które trzeba wymieniać na nowsze, bardziej przejrzyste, od starych w tekturze.

Ukryta Zawartość

$T2eC16h,!zcE9s4g4wQgBSFMZ2ZP3Q~~60_1.JPG

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • 5 tygodni później...
Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

Koledzy to w końcu jak jest z tym Miflexem, mamy rodzimego konkurenta dla Duelund, Jensen, Jupiter itp, czy to tylko taki wystrzał z kapiszona ????

Chyba kondy już się wygrzały w Waszych sprzętach, może coś więcej powiecie...

• 2 tygodnie później...
zjj_wwa jakieś postępy?

Nie rozumiem pytania. Zamówienie grupowe zostało zakończone. Do wszystkich z listy, którzy zamówili i wpłacili - kondensatory rozesłałem.

Z mojego punktu widzenia - zamówienie grupowe zostało zamknięte. Niektórzy je sobie chwalą, że dobry price/performance. Inni je oczywiście krytykują, że cudza trawa zawsze zieleńsza. Wiadomo. Jak to w życiu.

O co zatem konkretnie pytasz ?

• 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...

Witam

Nie wiem gdzie napisać więc temat Miflexu chyba będzie najodpowiedniejszy.

Posiadam takie kondensatory tak na zdjęciu.

Jakie one mają brzmienie - czy może Ktoś się wypowiedzieć ???

Chętnie Komuś oddam za darmo parę na testy tych kondensatorów - oczekuję tylko rzetelnego opisu jak to gra - czy jest to coś warte - z tego co widzę to są to kondy z papierowym dielektrykiem i bez oleju - całość zalana żywicą w aluminiowym kubku.

Miflex 2uF, 250V KPT-01 --- 06.1966 rok

Ukryta Zawartość

post-69415-0-92485300-1514030448_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.