Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnętrzne kolumn hi end

////

Rekomendowane odpowiedzi

W kolumnach Spendor A5R które posiadam producent zastosował do połączeń kabel Van den Hul CS-122 Hybrid ... a więc nie jest tak źle. Oczywiście przy okazji zachwalam i polecam moje Spendory bo grają naprawdę z klasą. Pozdrawiam

Cewki na rdzeniach metalowych czyli jeszcze gorsze od rdzeni proszkowych, elektrolity, rezystory cermetowe.

Widocznie to jest żerowanie na niewiedzy, bo przecież mało kogo obchodzi wiedza czysto techniczna. Tu przykład monitora 4x tańszego Dynaudio widać porządne elementy w torze jak za tą cenę nie można się przyczepić. W kolumnach za 19tyś elementy powinny być wyższego sortu, a nie poniżej tego, co oferują konstrukcje budżetowe...

18139-max_dynaudio_focus__.jpg

Wspomniane już CABASSE Iroise 3

37557-cabasse_iroise3_fot10.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tak powinna wyglądać zwrotnica ;)

Ukryta Zawartość

W kolumnach Spendor A5R które posiadam producent zastosował do połączeń kabel Van den Hul CS-122 Hybrid ... a więc nie jest tak źle. Oczywiście przy okazji zachwalam i polecam moje Spendory bo grają naprawdę z klasą. Pozdrawiam

CS 122 VDH to neutralny kabelek bez podbić i zamulenia jak to mają niektóre inne modele VDH.Jak na przewód cena/jakość

bardzo wysoka kultura brzmienia ( imho)

Producent Sonus Faber wsadza do środka przewody Winda VdH tylko nie wiem czy do wszystkich obecnych modeli.

Był taki moment że przez jakiś czas Franco Serblin zastosował VDH The Wind w pierwszych egzemplarzach nowych podłogówek

który mocno zdeformował brzmienie Amati a zwłaszcza w basie, który zwyczajnie dudnił.Po jakimś czasie firma zrozumiała

wpadkę ale nie wiem czy dalej stosowano ten model kabla czy zamieniono go na inny przewód.

no to Sonus Faber na pewno stosuje inne przewody , tylko jakie ?

Przeglądając zdjęcia zwrotnic SF widać przewody jakby były srebrne bądź posrebrzane.

no i kondensatory Munndorfa ;)

A jakie kable macie we własnych kolumnach. Wiecie?

Ja, osobiście wielkiej wagi do kabli nie przykładam, ale jeśli ktoś co jakiś czas wymienia i próbuje szukają poprawy w dźwięku, wydając nieraz kwoty sięgające wartości samych kolumn, to chyba jednak warto wiedzieć?

Bo to raczej dość groteskowe może być ;)

U mnie w 4way Rafaell's Cable to każdego głośnika w innej konstrukcji i z innego materiału.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

U mnie w 4-way :

- Srebrne kabelki Audio Note Japan QSSC na basie LF

- Oryginalne kabelki z cynowanej miedzi na średnicy MF

- Srebrzona miedź QED Silver Special 25th Anniversary Edition na HF

- Srebrzona miedź QED Silver Special 25th Anniversary Edition na UHF

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Moim zdaniem porządna zwrotnica powinna wygladać tak:

prosta, solidna i ma wajchę

Tak ale jak widać jest dopiero przed upgrade ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Czy to były standardowe okablowania czy też wymiana?

Chodzi mi o kolumny standardowe, z półki a nie robione na zamówienie.

Oczywiście że kolumny oryginalne i hardcore'owo rozbudowane/przykoksowane.

Oryginalnie/firmowo montowane kabelki ze zbitą wiązką bardzo drobnych/twardych cynowano-miedzianych drucików, czyli to co na średnicy – super selektywne i wyraziste, świetna kontrola na dźwiękiem. To są twardziele do połączeń bez użycia cyny która ich praktycznie nie bierze, tylko przepala.

Na skrajach ich u mnie nie było, bo kiedyś wieloletni właściciel za Skandynawii wstawił miedziane kabelki Supra i AudioQest o w ogóle innym gorszym/słabszym brzmieniu, których to się pozbyłem. Co on głuchy był, czy co, że AudioQest'a na wysokie, a Supra'ę na bas dał.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Ja w swoich focal aria 948 uzylem neotech

Ukryta Zawartość

Brdcc20 na bas

Brdcc22 na srednice

Brdcc24 na wysokie.

Polecam

Ukryta Zawartość

Całkowicie zgadzam się, że kwestia okablowania wewnętrznego bywa niedoceniona.

Przy odrobinie samozaparcia można jednak temu zaradzić. Efekt wart jest (sporego) zachodu...

Bipolary w pułapce basowej też robią pa pa.

Ukryta Zawartość

post-529-0-25667900-1453397796_thumb.jpg

post-529-0-74435100-1453397796_thumb.jpg

post-529-0-24515300-1453397824_thumb.jpg

post-529-0-74475200-1453397910_thumb.jpg

post-529-0-97220000-1453397974_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może warto zastanowić sie jednak dlaczego wiele uznanych firm "pomija" ten marketingowy aspekt i stosuje "zwykłe", choć najlepsze, pochodzące od najlepszych producentów kabli eklektrycznych przewody, a nie modulujące brzmienie "adiofilskie" kabelki?

Ponieważ masowi producenci kolumn chcą zarobić bardzo dużo. Wszelkie prace nad modelem którymi się chwalą polegają na tym że należy tak zaprojektować układ żeby można było użyć jak najtańszy komponent bez drastycznej utraty jakości. Dlatego tak duży nacisk idzie na prace laboratoryjne, pomiary i projekty. Na projekt wydaje się najwięcej pieniędzy po to, aby potem można było tanio produkować coś względnie udanego.

Kolejna kwestia, producentom nie zależy na osiągnięciu maksymalnej jakości, bo uważają że rynek audio, także ten sort audiofilski jest zbyt chaotyczny, że powyżej pewnego powodu klient ze średnim budżetem nie ma zdolności aby docenić wysokiej jakości produkt. Niestety klient sam się prosi o taki stan rzeczy. "Głosujemy" portfelem i skoro schodzą słabe kolumny za 20kzł z gównianym okablowaniem i zwrotnicą ze słomy, a nabywcy przekonani są że to znakomite produkty, to znaczy że stan rzeczy jest właściwy. Sami zobaczcie jak wielkie rozbicie jest nawet na tym forum w sprawie kabli, jedni uważają że kable nie grają, a inni dadzą się pociąć. Np. są tacy co zalecają do okablowania Kimber TC a ja zabiję ich śmiechem, to słaby kabel.

Kolejna sprawa. Waszym zdaniem jaki środki techniczne zostawią sobie producenci kolumn dla referencyjnych modeli za kilkadziesiąt tys.€? Nie można już opracować lepszego układu zwrotnicy. Zostaje wyłącznie gra jakością komponentów i wtedy włącza się dbałość o materiał obudowy, o rezonanse, o najlepsze przetworniki, o kable i elementy zwrotnicy. Te środki są zarezerwowane dla najbogatszych klientów, których jest mało, ale mogą obficie kasą sypnąć.

Podsumowując "nie wolno" na rynek średnio-budżetowy wprowadzać elementów które spowodują że produkty będą perfekcyjne, bo popsuje to rynek.

A może coś takiego, jak Lecontoure Mobile 160

i to zarówno na wysokich, jak na basie...

Ukryta Zawartość

Z tym jednak, że polecam każdemu takie okablowanie;

szczególnie do Hi-End'owych gratów.

Żaden Hi-End nie powinien mieć PCB zwrotnicy, tylko P to P,

a najważniejsze - solid taki, jak w Lecontoure na wysokich.

Ale to MOJE zdanie, któremu też nie daję wiary ;-))

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

są tacy co zalecają do okablowania Kimber TC a ja zabiję ich śmiechem, to słaby kabel

Oczywiście że w kategoriach bezwzględnych słaby, tym niemniej i tak zdecydowanie lepszy od tego co większość producentów montuje seryjnie. Natomiast co do reszty Twojego postu to masz w 100% rację... Pomysł producentów polega na tym, żeby do tych samych przetworników dołożyć trochę lepszą obudowę, ciut lepsze druty i już jest podstawa do pomnożenia ceny x 2 albo x 3.

Oczywiście że w kategoriach bezwzględnych słaby, tym niemniej i tak zdecydowanie lepszy od tego co większość producentów montuje seryjnie. Natomiast co do reszty Twojego postu to masz w 100% rację... Pomysł producentów polega na tym, żeby do tych samych przetworników dołożyć trochę lepszą obudowę, ciut lepsze druty i już jest podstawa do pomnożenia ceny x 2 albo x 3.

Również przyznam Ci rację. Kimber TC jest sporo lepszy od zwykłej linki. Rozwiązaniem jest zakup przewodów w równoważnej cenie, ale naprawdę dobrych. Takie są i poleca je nawet tu panerai_47

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Takie są i poleca je nawet tu panerai_47

Osobiście nie mam jakoś przekonania do wyrobów Neotecha. Może to wynika z faktu, iż zraziłem się do ich wtyków, które są wyraźnie słabsze niż moje ulubione złote Furutechy. Mam na myśli oczywiście złote odpowiedniki. W mojej ocenie najlepszą w historii miedź produkowała Furukawa, ale obecnie marki już nie ma i cholera wie, kto używa teraz tej technologii. Mnie się wydaje że Mitsubishi, ale pewności nie mam.

Art loudspekers w swojej serii Art Deco stworzył trzy pozycje wersja podstawowa jakiś nieznany kabel i podstawowa wersja zwrotnicy ,wersja wyższa okablowanie AudioNote miedziane i najwyższy model srebrne AudioNote i zmieniali też elementy zwrotnicy

Niestety jest, w focal jest zwykly drut z rolki i jak patrze na zdjecia zwrotnic, nawet w kolumnach za ponad 100 tys zl jest taki sam jak w moich ariach. A jak sie przekonalem zminana na plus jest bardzo duza. Nawet na neotechu. Juz nie mowiac ze cala zwrotnice wywalilem oryginalna

Na zdjeciu na koncu po prawej wiekosc oryginalnej zwrotnicy w aria 948, w porownaniu do poprawionej, wywalone kondy bipolar. Itp itd. Cewki z rdzeniem tez do zmiany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dynaudio trzyma w miarę poziom odnośnie zwrotnic przynajmniej od średnich modeli. Tylko żeby mieć Mundorfy z najtańszej serii trzeba dopłacić 2000 zł za wersje 1.4 contour LE. Szkoda że w cenie 15000 uchował się tajwański Bennic.

Ukryta Zawartość

A tu kolejny kwiatek AUDIO PHYSIC Cardeas Plus za 82 000 pln. Widać "profesjonalny" lut od Mirka z garażu ze skrętką z Shenzen.post-49028-0-58460100-1453405153_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.