Skocz do zawartości
IGNORED

Dac HEGEL HD25 - czy warto kupić na rynku wtórnym?

dfx5

Rekomendowane odpowiedzi

Nie winiłbym za to jedynie DAC-a....

Masz na myśli akustykę?

Odpowiadam: Żadne nie zagrają dobrze choćbyś się zes ał. Akustyka to podstawa i nie podlega dyskusji.

AMEN.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odpowiadam: Żadne nie zagrają dobrze choćbyś się zes ał. Akustyka to podstawa i nie podlega dyskusji.

Podstawa to kultura i dyskusja na poziomie

Juz ktorys raz udowadniasz ze prosty z ciebie chlopek a argument z akustyka jest ostatnim jaki ci zostaje

Fekalny humor fekalny przekaz

Kolego owszem akustyka jest najistotniejsza jednak coś w niej musi wydawać dzwięki i to coś tez musi być dopasowane do pomieszczenia a jaka jest podstawowa zasada doboru kolumn do pomieszenia każdy wie .

pytanie jest glupie bo ja moge zapytac czy slyszales 3 drożną aplikację tych dwoch swietnych przetwornikow w polaczeniu z 10 calowym basowcem tej samej klasy?

Nie, nie jest glupie. Trzeba je tylko zrozumieć. I żeby wydawać takie sądy trzeba dużo przesłuchać.

?👈

A jesli kasa nie gra roli to lepiej zagraja w 30 metrach dwudrozne czy trzydrozne oparte na tych samych glosnikach tylko z dodatkowym basowcem nieograniczajacym sredniotonowego?

To zależy od konstruktora - czy nie sp...i nic po drodze. Ja odnoszę się do danego budżetu, ale mówiąc o dowolnym budżecie oczywistym jest, że umiejętne dzielenie pasma jest wskazane :)

Nie, nie jest glupie. Trzeba je tylko zrozumieć. I żeby wydawać takie sądy trzeba dużo przesłuchać.

czyli uwazasz ze dwa przetworniki moga zagrac lepiej niz te same dwa w umiejetnoym polaczeniu z dobrym basowcem i podziałem na 3 drogi?

to sie nazywa zaklinanie rzeczywistosci

Nie powtarzasz sie.

Wczesniej napisales ze glupota jest twierdzenie ze 3 drogi graja lepiej od dwoch drog.

Dopiero pozniej dodales ze masz na mysli konstrukcje budzetowe. To manipulacja z Twojej strony bo oczywistym jest ze za 4 tys nie zbuduje sie 3 drog na przyzwoitym poziomie.

W skali absolutnej i bez limitu budzetowego 3 drogi zagraja zawsze lepiej niz 2 drogi

Posiadam 3 drogi budzetowe ale slyszalem konstrukcje bezkompromisowe i to jest zupelnie inne granie. Rozmach potega zero kompresji pelny swobodny bas ktorym dwie drogi nigdy nie zagraja

Dlatego napisałem że 3 drogi mają sens przy bezkompromisowej budowie przy użyciu najlepszych elementów. Ty masz budżetowe 3way, a piszesz:

Dokladnie to samo odczulem po przesiadce na 3 drogi. Mozna kombinowac ze sprzetem przewealac klocki ale dopiero 3 drogi pozwolily na pelna swobode rozmach i uniwersalnosc. Dwudrozne kolumny to dla mnie kompromis

W twoim przypadku dwu drozne paczki mogą się okazać lepsze. Chyba że masz na basie wspomniane 10" i salon 40m. Przy takich gabarytach oczywiste jest budowanie 3way choć i tu można się spierać, bo są świetne kolumny na wielkich szerokopasmowcach.

?👈

pod koniec roku przeprowaadzam sie do 40m2 i kolumny zbudowałem docelowo do tego pomieszczenia

moje kolumny są na glosnikach sb acoustics ktore pomimo niskiej ceny graja bardzo dobrze

teraz gram na nich w 15m2 i wspomagam się dsp bo są zbyt duze ale tę potęgę czuć juz tutaj - grają zdecydowanie lepiej niz drozsze dwudrozne PMC które mialem wcześniej

pod koniec roku przeprowaadzam sie do 40m2 i kolumny zbudowałem docelowo do tego pomieszczenia

moje kolumny są na glosnikach sb acoustics ktore pomimo niskiej ceny graja bardzo dobrze

teraz gram na nich w 15m2 i wspomagam się dsp bo są zbyt duze ale tę potęgę czuć juz tutaj - grają zdecydowanie lepiej niz drozsze dwudrozne PMC które mialem wcześniej

Widzisz podaleś przykład ze swojego życia, a ja mogę ci podać ze swojego. Przesiadłem się z 3 drożnych KEF na kolumny 2 drożne i też jest znaczna poprawa, dlatego na początku napisałem że w budowie kolumn jest dużo zmiennych takich jak same przetworniki, ich aplikacja itd żeby jednoznacznie twierdzić że 3 drożne są lepsze z wyjątkiem budowy kolumn bezkompromisowych lub gdy poprostu takie są wymogi. Np woofer 30cm, który raczej slabo się sprawdzi w roli midwoofera.

EOT

?👈

kefy to akurat wyjatkowy model bo maja glosnik koncentryczny - nie jest to klasyczna konstrukcja trzydrozna zreszta bas zaczyna fajnie grac powyzej 20cm

słuchałes klasycznych trzech drog?

Biniek daj spokoj mowimy o konstrukcji a Rafał pisze o cenach i umiejetnosciach konstruktorow oraz innych ograniczeniach . To są dwie róźne kwestie .

no wiem bez sensu dyskusja no chyba że budżet jest argumentem ale w ten sposob mozna podważyć wszystko

to tzw wypieranie bo moje jest najmojsze

no wiem bez sensu dyskusja no chyba że budżet jest argumentem ale w ten sposob mozna podważyć wszystko

to tzw wypieranie bo moje jest najmojsze

Zwłaszcza jak się poświęci czas, pieniądze na skonstruowanie własnych 3 way skrzynek.

Wtedy to "najmojsze" ma jeszcze większe uzasadnienie :)))

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Panowie po to się buduje 3 drogi żeby było niskie i swobodne zejście basu rozumiem że chcecie nam wmówić że dwie drogi ( proszę sobie zobaczyć zakres zejścia kolumn 2 drożnych oraz 3 drożnych ) które kastrują muzykę z niskich częstotliwości są lepsze od konstrukcji które to pasmo odtwarzają w pełni swobodnie ? :) no to brawo Biniek masz dobry słuch bo wybrałeś na podstawie odsłuchów konstrukcje grające już z założenia oraz realnie poprawniej od z założenia ułomnej w niski bas konstrukcji 2 drożnych .

Osobną sprawą jest że audio to taka dziedzina że kazdy ma prawo wyciąć sobie część nagrania mimo że kompozytor zawarł je w utworze i twierdzić że tak jest lepiej , są osoby i znam takie osobiście które wręcz nie lubią basu kochają dźwięk szczupły odchudzony dla nich odjecie z muzyki basu jest wręcz pozytywnym krokiem .

Przytoczone tu konstrukcje szerokopasmowe mają bardzo dużą wadę mianowicie prędzej czy później popadają w zlewanie instrumentów sami konstruktorzy potwierdzają że są to konstrukcje z pewnymi zaletami ( świetne zszycie dla ucha 3 pasm ) ale i z ograniczeniami nigdy nie są one uniwersalne , nie każdego gatunku da się na nich posłuchać .

Ciężko żeby dwu drozne schodzily niżej jak zazwyczaj midbas ma maks 20cm. Tylko trzeba wziąć pod uwagę że dla 90% tutejszych użytkowników taki rozmiar woofera wystarcza w 100% ze względu na warunki. Biniek złożył siebie 3way na garnku 25cm średniej klasy do 15mkw i mu gra. A niech gra. Ja zamiast tego zrobił bym 2way na lepszych przetwornikach. Lapiecie czy jeszcze nie?

?👈

Ale czy ta kłótnia może iść do inne wątku?

Było już mnóstwo takich które kolumny konstrukcyjnie są lepsze i dlaczego i do tej pory nic z nich nie wynika.

Czemu teraz miało by być inaczej?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.