Skocz do zawartości
IGNORED

Sprzęt polecany czyli buble Hi-Fi

123stop

Rekomendowane odpowiedzi

Ja się chcę czegoś dowiedzieć?! Chłopie, obudź się, przestań śnić.

To oczywiście żart. Ty nie chcesz się niczego dowiedzieć. Wątek założyłeś w określonym celu. Myślisz, że nie wiem o co chodzi?

Tradycyjnie zabłysnąłeś, ale chciałeś błysnąć sprytem, z zalśniła plwocina i piana na ustach.

Piana na ustach w tematach audio to zawsze jest u ciebie... :-))

Gość wypisuje bzdury do kwadratu. Wiele sprzętów na wtórnym rynku to szrot, ale jest też całe mnóstwo sprzętu od pierwszego właściciela i to sprzęt jak nowy, który był zakupiony jako zupełnie nowy.

haha jesli mowa o wciskaniu i polecaniu sprzetu, to jest jeszcze osobna grupa handlowcow ktorzy tego nie robia. dlaczego tego nie robia? bo sa zbyt gburowaci zeby w ogole rozmawiac z klientem.

przyklad z dzisiaj, kolejna wizyta w jednym ze sklepow z audio video w bydgoszczy - konkretnie elektropunkt bydgoszcz.

ile razy tam nie bylem denerwowalem sie po wyjsciu na gburowatosc, bucowatosc i olewactwo tych sprzedawcow, goscie nigdy jeszcze nie wstali zza komputerow, zeby pogadac, odpowiedziec na pytania itd. zawsze byly to tylko gburowate burkniecia i krotkie odzywki.

byc moze nastawieni sa na sprzedaz internetowa, gdzie nie trzeba sie za wiele wysilac w kontakcie z klientem. ja zdecydowany na 99% na zakup niestety kolejny raz odpuscilem jakikolwiek handel z nimi. wiecej ich nie odwiedze i mimo tego, ze sa z moich stron, nie skorzystam z ich uslug.

nie uogolniajmy wiec, ze wszyscy handlowcy chca nam wcisnac akurat to co maja na stanie, sa wyjatki, a ze niechlubne. coz. nikt nie jest doskonaly.

Bo oni akurat nie wciskają niczego i się nie odzywają i nie ingeruja w decyzję kupującego. Jak kiedyś u nich byłem to wystąpiło wiele przesłanek mówiących , że nie zależy im na tym, aby sprzedać jak najdroższy sprzęt.

A w Emarze na Fordonskiej byłeś?

Nie wiecie z kim macie do czynienia i dajecie się wkręcać i nieświadomie bierzecie udział w trollowaniu forum!

Część z nas jednak wie kim jest Ów postać.. Początkowy temat zmierza jednak znowu do autodestrukcji..

Nie wiecie z kim macie do czynienia i dajecie się wkręcać i nieświadomie bierzecie udział w trollowaniu forum!

123stop to słynny troll i nienawidzący audio i audiofilów...pawelxyz, wyrzucony z tego forum, wyrzucany z innych forów, powraca jako klon!!

Wy mnie jeszcze nie znacie. ale wy mnie jeszcze poznacie, hehehe Kto nie kojarzy niech szuka cytatów, z jakiego to filmu.

No niestety nie. Nie jestem XYZPawel. To tak gwoli ścisłości. Już pomijając wszystko XYZPawel to nie jest to samo co pawelxyz. Taka subtelna różnica.

123stop jak kupujesz coś używanego i starego to trzeba się z tym liczyć, że coś będzie trzeba naprawić. Tyczy się to nie tylko audio. To oczywiste i każdy to akceptuje.

Nawet używana igła w szczególnych przypadkach jest możliwa :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Trochę rzeczy używanych kupiłem i każda była niewypałem. Kiedyś kumpel chciał mi sprzedać swoją żonę, w zasadzie chciał oddać darmo. Szczęściem nie wziąłem.

Każdy sprzęt audio to rzecz o niewiadomej przeszłości. Co z tego, że ktoś poleca, że super i zadbane? Samochody też polecają, ale niestety znam trochę handlarzy aut i wiem co i jak. Nawet topielce są polecane. I nowi właściciele sobie chwalą, a jakże, dopóki autko nie zacznie sztynić.

Bo oni akurat nie wciskają niczego i się nie odzywają i nie ingeruja w decyzję kupującego.

Kiedyś byłem u nich posłuchać ATC SCM-40, ze swoimi gratami. Wszystko co przywlokłem podłączyli mi do kolumn, pokazali gdzie są płyty (chociaż miałem swoje), i wyszli z pokoju odsłuchowego.

Przez dwie godziny mogłem słuchać, jak mi się podobało (głośność). Po odsłuchach nawet nie sprawdzili czy wszystko jest na swoim miejscu.Grzecznie podziękowałem, za udostępnienie pomieszczenia,

i kolumn do odsłuchu, nic nie kupiłem, pozbierałem graty, i wychodząc mówiąc , dziękuję, i do widzenia, usłyszałem zapraszamy ponownie. Byłem zadowolony z tej wizyty, szczególnie że nikt mnie nie

namawiał do jakichkolwiek zakupów. -:))

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Trochę rzeczy używanych kupiłem i każda była niewypałem. Kiedyś kumpel chciał mi sprzedać swoją żonę, w zasadzie chciał oddać darmo. Szczęściem nie wziąłem.

Każdy sprzęt audio to rzecz o niewiadomej przeszłości. Co z tego, że ktoś poleca, że super i zadbane? Samochody też polecają, ale niestety znam trochę handlarzy aut i wiem co i jak. Nawet topielce są polecane. I nowi właściciele sobie chwalą, a jakże, dopóki autko nie zacznie sztynić.

Ja kupiłem sporo i żadna nie była niewypałem. Faktyczny stan otrzymanej rzeczy zawsze był zadowalający.

Może po prostu masz pecha że trafiasz na buble. Niektórzy tak mają ....

Oj przesadzasz z tymi samochodami.... Wystarczy poszukać.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Kiedyś byłem u nich posłuchać ATC SCM-40, ze swoimi gratami. Wszystko co przywlokłem podłączyli mi do kolumn, pokazali gdzie są płyty (chociaż miałem swoje), i wyszli z pokoju odsłuchowego.

Przez dwie godziny mogłem słuchać, jak mi się podobało (głośność). Po odsłuchach nawet nie sprawdzili czy wszystko jest na swoim miejscu.Grzecznie podziękowałem, za udostępnienie pomieszczenia,

i kolumn do odsłuchu, nic nie kupiłem, pozbierałem graty, i wychodząc mówiąc , dziękuję, i do widzenia, usłyszałem zapraszamy ponownie. Byłem zadowolony z tej wizyty, szczególnie że nikt mnie nie

namawiał do jakichkolwiek zakupów. -:))

Potwierdzam.Rowniez mam pozytywne doswiadczenia z Elektropunkt-em.

Gość wypisuje bzdury do kwadratu. Wiele sprzętów na wtórnym rynku to szrot, ale jest też całe mnóstwo sprzętu od pierwszego właściciela i to sprzęt jak nowy, który był zakupiony jako zupełnie nowy.

Potwierdzam. Sam sprzedałem kilka sztuk sprzętu, który zakupiłem jako nowy i do dzisiaj jestem w stanie opowiedzieć o każdym z nich i pomóc kolejnym właścicielom np. w egzekwowaniu zobowiązań gwarancyjnych.

Każdy z nas wie, że na początku tej wielkiej przygody "audio" popełnia się wiele błędów łatwo przeliczalnych na PLN...

Problem jest kiedy się kupuje towar używany od osób nie zajmujących się profesjonalnie handlem. Najczęściej ludzie sprzedające pojedyncze sztuki mające jakąś wadę lub z jakichś powodów są towarem niechodliwym "polecają".

Absolutnie się z tym nie zgadzam. Zazwyczaj pojedyncze sztuki sprzedawane przez "nieprofesjonalnych" sprzedawców to właśnie nietrafione zakupy, które u innych mogą się świetnie sprawdzić.

Użytkownik jbmar dnia 11.02.2016 - 12:07 napisał

A zatem kolega ma również zdolność oceniania ludzi po wyglądzie...

Zwłaszcza po wyglądzie auta.

Bardzo ciekawe, szczególnie że w większości znanych mi salonów audio sprzedawcy nie widzą jakimi autami podjeżdżają kupujący...

Od 23 lat pracuję w handlu i gdybym oceniał Klientów po wyglądzie auta, to pewnie teraz bym stukał w kasę w jednym z popularnych dyskontów...

Pomijając wszystkie bzdury napisane przez kolegę 123stop wydaje mi się, że warto gdyby na tym forum zaistniał ranking sklepów/salonów audio.

Sam doświadczyłem kontaktów z kilkunastoma (w Warszawie, Bydgoszczy i Gdańsku) i uważam, że warto dzielić się opiniami na ich temat. Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że temat na tym forum może być mocno "niepoprawny politycznie", bo wiele z tych sklepów jest sponsorami audiostereo.pl.

Bo oni akurat nie wciskają niczego i się nie odzywają i nie ingeruja w decyzję kupującego. Jak kiedyś u nich byłem to wystąpiło wiele przesłanek mówiących , że nie zależy im na tym, aby sprzedać jak najdroższy sprzęt.

A w Emarze na Fordonskiej byłeś?

wiesz co roznie mozna ich milczenie interpretowac. chcialem kupic cos co mieli w ofercie, jakies smieszne kolumny focala do kina domowego dla corki, nie wiem, moze zbyt duzo chcialem, ale poprosilem, ze chcialbym je zobaczyc przed zakupem. odpowiedz, badz bardziej burkniecie brzmiala mniej wiecej, mamy zapakowane na magazynie. i tyle. wiem, ze ten sprzet nie kosztuje majatku, ale moglem chyba chciec zobaczyc towar czy nie?

wszystko odbywalo sie w pozycji siedzacej przed komputerem. po odpowiedzi odwrocili sie z powrotem do monitorow i tyle.

podziekowalem grzecznie i wyszedlem. cale szczescie, ze wszstko z ich oferty mozna kupic gdzie indziej. ja na pewno z ich uslug juz nie skorzystam, choc staram sie wszystko co mozna kupowac lokalnie, nawet jesli jest drozej (oczywiscie bez przesady). takie mam zboczenie.

w emar bylem kiedys 2-3 razy, nic tam jednak nie kupowalem.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

W większych miastach to przynajmniej macie jakiś wybór sklepów audio - u mnie w okolicy jest tylko jeden :/

A wracając do tematu, to chyba trzeba na własnej skórze przerobić kilka transakcji, żeby nauczyć się kupować.

chyba trzeba na własnej skórze przerobić kilka transakcji, żeby nauczyć się kupować.

Może więc rzeczywiście trzeba złamać nogę ucząc się jeździć na nartach? Albo dwie? Może się nie znam, ale uważam, że lepiej posłuchać instruktora. W ogóle lepiej się uczyć na cudzych błędach, w końcu kilka miliardów ludzi na przestrzeni lat zebrało jakieś doświadczenie. Czy rzeczywiście każdy musi na nowo wynaleźć koło, proch i wyważyć otwarte drzwi?

Nic merytorycznego i tak nigdy nie napisze.

A to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dużo ciekawsze od dywagacji o grających kablach. Zjawiska znane i nielubiane przez audiofilów.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tam jest zupełnie błędne rozumowanie. Dźwięk nie jest jedną linią jak na schemacie, tylko wiązką o jakiejś szerokości rozchodzenia się (ekstremalnie częstotliwość np. 50 Hz rozchodzi się w kształcie kuli). Czyli odbija się od śiany w różnych kierunkach, tym samym dana częstotliwość w różnych czasach dociera do słuchacza. W tak uproszczony sposób - na zasadzie wiązki zbliżonej do linii - można traktować chyba jedynie sytuację odbicia się dźwięku od tylnej ściany za kolumną. Opóźnia to dojście dźwięku do uszu - tu zgrubnie biorąc wysłanej w linii prostej od kolumny i zaraz nałożonej po odbiciu na wydłużonej drodze. We wszystkich innych przypadkach nie można setek fal różnie opóźnionych traktować jako fali źródłowej, której dotyczy sygnalizowane zjawisko. Gdyby założona teza była prawdziwa, to u nikogo i nigdy nie byłoby stabilnej sceny stereo. Krótko: sly30 ma rację, pisanie na aferę bez sprawdzenia czegokolwiek samemu.

Sprzęt używany, to również 3 dni po zakupie. Czasami błędną decyzje odkrywa się bardzo szybko.

Jaki horyzont czasu przyjąć, żeby uznać używane urządzenia za gorszy sort?

Dźwięk nie jest jedną linią jak na schemacie

To jest zaiste epokowe odkrycie. Mi się wydawało, że dźwięk jest falą, ale widocznie tkwiłem w mylnym błędzie. Pozwolę sobie jeszcze spytać: a co to za schemat?

Mogę jedynie potwierdzić to, że mam także pozytywne doswiadczenia z Elektropunkt-em; ok. 10 miesięcy temu kupowałem u nich daca, bez problemu na dzień dobry dostałem porządny rabat, a to że są niespecjalnie rozmowni i nie popisują się tym co wiedzą o sprzęcie audio i nie nadskakują to co z tego. Wychodzą pewnie z założenia, że jak ktoś do nich przychodzi to wie co szuka ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Mogę jedynie potwierdzić to, że mam także pozytywne doswiadczenia z Elektropunkt-em; ok. 10 miesięcy temu kupowałem u nich daca, bez problemu na dzień dobry dostałem porządny rabat, a to że są niespecjalnie rozmowni i nie popisują się tym co wiedzą o sprzęcie audio i nie nadskakują to co z tego. Wychodzą pewnie z założenia, że jak ktoś do nich przychodzi to wie co szuka ;)

to nie byly pytania, czy moga mi cos polecic, albo czy dany kabel jest kierunkowy czy nie.

ja tez wiedzialem czego szukam, spytalem czy moge zobaczyc te glosniki focala. odpowiedz byla jak powyzej. coz, zawsze wychodze z zalozenia, ze to ja mam kase i jak nie tu, to kupie to gdzie indziej. za to oni z tym sprzetem beda siedziec, nie ja.

nie wiem, moze mam zbyt duze wymagania, co do obslugi, ale cos takiego co jest tam bardzo, ale to bardzo mi nie pasuje. tak jak sa twarze np. bardziej radiowe niz telewizyjne, to oni najwidoczniej lepiej czuja sie w sprzedazy internetowej niz na zywo. oczywiscie to moja prywatna opinia.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Schemat jest twój @123stop. Nie bierzesz pod uwagę kolumn takich jak MBL - promieniujących daną częstotliwość dookólnie lub jak moje - w 180 stopniach pokrycia na wysokich. A jeśli to uwzględniasz, to całkowicie cię zawodzi analiza tego, co słyszy ucho i co dzieje się po drodze z falą. A raczej wieloma falami jednej częstotliwości odbijanymi pod zbliżonymi (acz różnymi) kątami, co powoduje, że nie ma tak prostego przesunięcia czasowego z jednego kierunku, jak to sugerujesz.

Poziom technologiczny wyznaczają duże korporacje i je stać na reklamę. Ogólnokrajową lub światową. Wszystkie marki audiofilskie reklamują się poprzez współpracę z magazynami. Nawet w zwykłych dziennikach są artykuły realizujące współpracę, czyli druk jest opłacony. Na tym forum wiele rekomendacji wynika z chęci sprzedaży posiadanego sprzętu. Reklama nie jest informacją, tylko formą zachęcenia do zakupu. Ostatnio podawani ceny za jedną kolumnę, gdy kupować można tylko parami. Najbardziej wiarygodne jest polecenie od długoletniego właściciela czegoś. Ale audiofil znajduje przecież sens w zmianach. Poszukuje lepszego, więc branża odpowiada reklamami. W związku z tym buble co najwyżej się reklamuje, a nie poleca. Tak samo jak rzeczy najwyższej jakości. Te same metody. Trzeba stworzyć własną na weryfikowanie tych reklam. Albo w ciemno skorzystać z polecenia kogoś, z kim się zgadzamy w dyskusjach. Na pewno nie warto kupować od kogoś, kto nas zbanował w jakimś wątku - dla swojego dobra :-)

Masz, sam to zamieściłeś i dajmy już spokój.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz, sam to zamieściłeś i dajmy już spokój.

No nie, to by była wielka szkoda. Prawie zawsze, kiedy czytam Twoje posty, przypomina mi się taka scena z filmu Tarzan. Otóż ktoś w obecności Tarzana opowiada o swoim aucie mówiąc ile ono ma koni. Na co Tarzan rzekł: "Wystarczy jedna dzida, żeby zabić wszystkie konie." Twoje uwagi o akustyce świadczą, że masz takie zrozumienie dla niej jak Tarzan dla motoryzacji, przy całym respekcie należnym Tarzanowi.

Bardzo mnie bawią Twoje uwagi i szkoda by było, żeby to się miało skończyć.

to nie byly pytania, czy moga mi cos polecic, albo czy dany kabel jest kierunkowy czy nie.

ja tez wiedzialem czego szukam, spytalem czy moge zobaczyc te glosniki focala. odpowiedz byla jak powyzej. coz, zawsze wychodze z zalozenia, ze to ja mam kase i jak nie tu, to kupie to gdzie indziej. za to oni z tym sprzetem beda siedziec, nie ja.

nie wiem, moze mam zbyt duze wymagania, co do obslugi, ale cos takiego co jest tam bardzo, ale to bardzo mi nie pasuje. tak jak sa twarze np. bardziej radiowe niz telewizyjne, to oni najwidoczniej lepiej czuja sie w sprzedazy internetowej niz na zywo. oczywiscie to moja prywatna opinia.

leon28 ja nie zaprzeczam, że tak można jak ty poczuć się niekomfortowo przez takie kiepskie reakcje tych sprzedawców-handlowców sprzęteu. Ja jednak wolę aby mi się ktoś nie narzucał jak to w paru miejscach odczułem - od wejścia -"chcą pomagać". Pomoc niech zachowają dla " niepełnosprawnych", którzy im pozwolą na pomaganie :)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Tam jest zupełnie błędne rozumowanie

Czy mam rozumieć że zjawisko filtracji grzebieniowej w akustyce nie istnieje ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.