Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Rubicon 2 czy Kef r300

daniel-de

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem na końcówce poszukiwań głośników. Słuchałem m.in. MA GX100, B&W cm5, Kef r300. Odsłuch przeprowadzałem w swoim salonie 40m2 z tym, że salon jest lekko oddzielony od kuchni i stanowisko odsłuchowe to ok 2/3 kubatury pomieszczenia. Głośniki są oddalone od siebie ok 3m a od słuchacza ok 4m. Jeśli chodzi o stereofonię, wysokie tony i średnicę to najlepsze były MA tylko bardzo blado było z basem. Pod tymi pierwszymi względami najgorsze okazały się B&W ale za to bas był najlepszy. Kef r300 były gdzieś w środku stawki, nigdzie nie brylowały i nigdzie nie były najgorsze. Troszkę czytałem i w większości testów najlepsze recenzje mają Rubicony 2. Cenowo wypadają 2000zł ale czy pod każdym względem będą lepsze niż Kefy. Czy warto dołożyć te 2tys. Nie słuchałem Rubiconów bo nikt w Poznaniu ich nie posiada. Byłbym w stanie zaryzykować zakup w ciemno dlatego moje pytanie.

https://www.audiostereo.pl/topic/125616-dali-rubicon-2-czy-kef-r300/

R300 słyną z solidnego basu, nie wiem czy jakies inne monitory zapewnia taką dawke, tym bardziej w takim pomieszczeniu. Na czym je słuchałes?

Na Audiolabie 8200A i 8200CD. Bas był nawet ok, choć myślę, że mógłby być bardziej soczysty, wypełniający. Głośniki niestety nie były wygrzane i może byłoby lepiej. O Rubiconach natomiast pisze się, że grają dużym dźwiękiem. Tak na Marginesie słuchałem też starych B&W cdm 1nt i pod każdym względem było bardzo dobrze.

Oczywiście subiektywnie:

Porównywałem łeb w łeb jakieś 1.5 roku temu.

Nie były tak "bezwzględne" jak R300, bardziej "aksamitne" w górnych rejestrach.

Do tego lepsza jakość wykonania i wygląd ogólny.

Oczywiście subiektywnie:

Porównywałem łeb w łeb jakieś 1.5 roku temu.

Nie były tak "bezwzględne" jak R300, bardziej "aksamitne" w górnych rejestrach.

A jak z basem. Mam dość duże pomieszczenie a słyszałem, że mentory są dość oszczędne w tym zakresie.

Może warto pomyśleć o kolumnach podłogowych , salon masz dość duży i wydaje mi się że monitory to nie ta droga.

Zawsze miałem kolumny podłogowe i chcę czegoś innego. Obecnie od kilku lat mam duże trójdrożne podłogówki grające bardzo dobrze. Kef r300 radzą sobie z nagłośnieniem salonu ale brakuje kropki nad i. Zastanawiam się już tylko nad tymi dwoma modelami. Czy droższe Rubicon 2 dadzą to samo co Kef i dołożą coś ekstra od siebie. Stąd moje pytanie czy skala dźwięku Rubiconów będzie na tym samym poziomie z jednoczesnym progresem w zakresie stereofonii, szczegółowości, soczystości niskich tonów.

Jaką wersje R300 oglądałeś/odsłuchiwałeś? Bo jeśli wersję piano to nie wiem co można tam zarzucić w jakości wykonania. Porysowane były czy jak? Przeciez to idealna bryła polakierowana na czarno i tyle (tam nie ma co spier...), ciężkie jak niejedne podłogówki.Wygląd rozumiem, każdy ma swoje gusta, ale wykonanie?

Do basu w Mentorach 2 nie mogę się przyczepić - wielofakturowy, dobrze kontrolowany, schodzi nisko kiedy trzeba.

Tribul, R300 jest dobrze wykonana - ciężko się przyczepić do czegoś, ale Mentory 2 to krok dalej moim zdaniem. Fornir, zaokrąglone płaszczyzny wyglądają super.

Oczywiście wszystko jest - tak jak piszesz, kwestią upodobań.

Ja osobiście nie kupiłbym niczego tylko na podstawie opinii. Możesz tutaj się mocno zawieść. Jeżeli r300 nie były wygrzane to na pewno zagrają jeszcze lepiej a i ucho musisz przyzwyczaić do innego brzmienia (2-3 dni to stanowczo za mało). Opisując brzmienie konstrukcji, które słuchałeś masz zastrzeżenia przede wszystkim do basu. Właśnie tutaj w porównaniu do podłogówki Twoje ucho ma niedosyt.

Uważam, że R300 to najlepszy wybór.

Czesc,

Jako byly uzytkownik Kef-ow R300 sprobuje cos napisac od siebie.Drive,emocje w przekazie bas ja osobiscie nie slyszalem takiego basiska!wiele podlogowek te paczki zawstydza.wracajac jednak do sedna sprawy.Kefy u mnie graly troszke w nietypowym palaczeniu Luxman L-550a ii i ten wzmaczniacz po mimo 20W na kanal robil z tymi glosnikami co chcial wrecz wyrywal je z obudowy.Co do dzwieku to prawda przez pierwszy tydzien byl nijaki glosniki potrzebuja czasu.Wielu uzytkownikow nie zdaje sobie z tego sprawy i narzekaja ze kefy nie graja.Druga sprawa solidne podstawy to piorytet dla tych paczek i adaptacja akustyczna a odwdziecza sie pieknym dzwiekiem.Te glosniki niczego nie koloryzuja,nie upiekszaja przekaz jest naturalny tam niczego sie nie oszuka.Dla mnie powodem dla ktorego sie ich pozbylem byl brak tego ciepelka.Teraz gram na Dynaudio Excite x34 i jest tego co szukam ale brakuje mi tego co oferowal R300 wlasnie tego czegos w Dynkach brakuje mi tej vigry,emocji itd.Kef to taki WARIAT ktory nic nie ukryje.Tego mi wlasnie w Dynkach brakuje.Na plycie Rebecki Pidgeon The Raven Kefy wyrywaly z butow ta baba jak rykla!!!Dynaudio nie potrafi tego tak przekazac.

3maj sie

Czesc,

Jako byly uzytkownik Kef-ow R300 sprobuje cos napisac od siebie.Drive,emocje w przekazie bas ja osobiscie nie slyszalem takiego basiska!wiele podlogowek te paczki zawstydza.wracajac jednak do sedna sprawy.Kefy u mnie graly troszke w nietypowym palaczeniu Luxman L-550a ii i ten wzmaczniacz po mimo 20W na kanal robil z tymi glosnikami co chcial wrecz wyrywal je z obudowy.Co do dzwieku to prawda przez pierwszy tydzien byl nijaki glosniki potrzebuja czasu.Wielu uzytkownikow nie zdaje sobie z tego sprawy i narzekaja ze kefy nie graja.Druga sprawa solidne podstawy to piorytet dla tych paczek i adaptacja akustyczna a odwdziecza sie pieknym dzwiekiem.Te glosniki niczego nie koloryzuja,nie upiekszaja przekaz jest naturalny tam niczego sie nie oszuka.Dla mnie powodem dla ktorego sie ich pozbylem byl brak tego ciepelka.Teraz gram na Dynaudio Excite x34 i jest tego co szukam ale brakuje mi tego co oferowal R300 wlasnie tego czegos w Dynkach brakuje mi tej vigry,emocji itd.Kef to taki WARIAT ktory nic nie ukryje.Tego mi wlasnie w Dynkach brakuje.Na plycie Rebecki Pidgeon The Raven Kefy wyrywaly z butow ta baba jak rykla!!!Dynaudio nie potrafi tego tak przekazac.

3maj sie

Dzięki. Bardzo pomocna opinia. Tak myślałem, że Kefy się nie otworzyły z uwagi na brak wygrzania.

Witaj,

Sprawdź jeszcze Chario Dephinus, Magnat Quantum 803 oraz wspomniane przez kolegę Mentory 2. Ze względu na ich wycofanie można je dostać w bardziej zbliżonej cenie.

Pozdrawiam

O Chario myślałem ale czytałem, że grają ciepłym miękkim dźwiękiem a nie tego szukam. Magnata słuchałem i wypada blado jeśli chodzi o stereofonię i bas tak jak w przypadku B&W cm5. Co do Mentorów to obawiam się skromnego basu.

Witaj,

Dali Rubicon zagrają lekko skrajami pasma, bas będzie mocniejszy niż w Kef, soprany trochę wyraźniejsze. Może rzeczywiście okazać się to dobrym "złotym środkiem".

Z mojej jednak strony zastanawiałbym się jednak nad Monitor Audio, które wspomógłbym dobrym subwooferem np. Rel (http://q21.pl/category/kolumny-subwoofery/1/short/name/asc/64?filter=1) lub Sumiko (http://q21.pl/category/kolumny-subwoofery/1/short/name/asc/55?filter=1). Ewentualnie proponuję jeszcze posłuchać świetnej kolumny Kef LS50 (http://q21.pl/kef-ls50.html), w tym przypadku jednak subwoofer będzie konieczny.

Na koniec dołożyłbym jeszcze do listy odsłuchowej jeden z modeli kolumn ATC np. model SCM 11 (http://q21.pl/atc-scm11-new.html) oraz bardzo dynamicznie grającą ze świetnym środku Xavian XN125 junior (http://q21.pl/xavian-xn-125-junior.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi o stereofonię, wysokie tony i średnicę to najlepsze były MA tylko bardzo blado było z basem.

Czyli olales Monitor audio przez bas choć reszta była ok?? Nieźle.

Czesc,

3maj sie

Słuchałem R300 i pamiętam, że tam stopy perkusji to było jak na lekarstwo. Dziwie się skąd bierzecie tam te piękne basy. Wzmak był ok, bo Hegel H80. Kolega który był ze mną stwierdził to samo. W domu mam Kefy tylko niższa półka podłogowe do kina domowego i bas (w muzyce) też jest tam średni. Generalnie wg mnie Kefy grają średnicą i nie pasi mi ich brzmienie. Na pewno przesłuchaj sobie te kolumny vs ikony, magnaty, monitor audio albo focale gdzie tego basu jest na pewno dużo.

obiektywnie o audio

Regulamin

2. Użytkownik przystępujący do korzystania z Forum przyjmuje do wiadomości i akceptuje warunki niniejszego Regulaminu oraz zasady Netykiety obowiązujące na Forum.

Netykieta forum AudioStereo

13. Nie zamieszczaj ogłoszeń na forum - od tego jest zakładka ogłoszenia. Na forum obowiązuje także zakaz reklamy - takie wpisy będą usuwane. Jeśli chcesz przestawić swoją komercyjną ofertę skorzystaj z tematu sponsorowanego.

Czyli olales Monitor audio przez bas choć reszta była ok?? Nieźle.

Słucham muzy gdzie bas jest istotną częścią przekazu. MA byłyby idealne ale w mniejszym pomieszczeniu. Lubię też bas twardszy z wyraźnie zaznaczonymi krawędziami a MA był zupełnie na odwrót.

ikony, magnaty, monitor audio albo focale gdzie tego basu jest na pewno dużo.

Co do ikonów to mam zupełnie odmienne zdanie.( mówimy o monitorach rzecz jasna)

Moim zdanie to ich najsłabsza strona. Co do reszty to dają rade.

Chodzi mi o bas

Dali Rubicon zagrają lekko skrajami pasma, bas będzie mocniejszy niż w Kef

Bardzo interesująca opinia. Cały czas obawiałem się, że będzie na odwrót. Naczytałem się o basie w Kef ale po osobistym odsłuchu w moich warunkach nie stwierdziłem jego potęgi.

Słuchałem R300 i pamiętam, że tam stopy perkusji to było jak na lekarstwo. Dziwie się skąd bierzecie tam te piękne basy. Wzmak był ok, bo Hegel H80. Kolega który był ze mną stwierdził to samo. W domu mam Kefy tylko niższa półka podłogowe do kina domowego i bas (w muzyce) też jest tam średni. Generalnie wg mnie Kefy grają średnicą i nie pasi mi ich brzmienie. Na pewno przesłuchaj sobie te kolumny vs ikony, magnaty, monitor audio albo focale gdzie tego basu jest na pewno dużo.

To widocznie ten Hegel nie napędził ich jak trzeba. U siebie wrzucam Creeda i stopa miażdży klate mimo że to monitory. Jak ktoś pisze ze grają średnicą to chyba jakas prowokacja albo żart? Mam Daca Hegla, który eksponuje średnicę, wzmak, ktory ani trochę nie jest ciepły ale jakoś nie słyszę tam ekspansjii średnicy.

Na Audiolabie 8200A i 8200CD. Bas był nawet ok, choć myślę, że mógłby być bardziej soczysty, wypełniający.

Wypełniającego basu to one mają aż nadto. Moglbym napisać ze jest wręcz napompowany, dmucha na lewo i prawo.

?👈

Co do ikonów to mam zupełnie odmienne zdanie.( mówimy o monitorach rzecz jasna)

Moim zdanie to ich najsłabsza strona. Co do reszty to dają rade.

Chodzi mi o bas

To widocznie ten Hegel nie napędził ich jak trzeba. U siebie wrzucam Creeda i stopa miażdży klate mimo że to monitory. Jak ktoś pisze ze grają średnicą to chyba jakas prowokacja albo żart? Mam Daca Hegla, który eksponuje średnicę, wzmak, ktory ani trochę nie jest ciepły ale jakoś nie słyszę tam ekspansjii średnicy.

Wypełniającego basu to one mają aż nadto. Moglbym napisać ze jest wręcz napompowany, dmucha na lewo i prawo.

Na jednym odsłuchu słuchałem hegla z R300 a potem z ikon 6 i to zdecydowanie basy na korzyść ikonów. Dodam, że byłem napalony na te R300 ale wyszło jakoś średnio. W domu słuchałem tą niższą półkę i też stopa taka w tyle. Słuchałem też te Kefy z avatara puszkina i monitor audio S6 były sporo lepsze (w kwestii basu). Od razu powiem, że te porównanie jest nie fair bo i MA i ikony to małe podłogówki więc teoreycznie powinno być lepiej a basem ale np magnaty quantum są z basem na poziomie MA6 (a to podstawki). Na te R300 byłem na prawdę nastawiony pozytywnie, nie mają złych opinii, ale to co usłyszałem to nie było to po prostu. Na podstawie tych 3 odsłuchów twierdze, że Kefy grają środkiem pasma.

obiektywnie o audio

Nie w moim pomieszczeniu i nie z moją elektroniką. Bas był zwarty, twardy dobrze trzymający tempo ale nie dmuchający na prawo i lewo. Może w dużo mniejszych pomieszczeniach z inną elektroniką. Tak jak pisałem Kefy były świeże a ja od lat jestem przyzwyczajony do dużych podłogówek.

Ja konkretnie pisałem o Dali ikon 2 mk2 ( podstawki ) i tam bas był chudziutki pomimo dość dużej konstrukcji. Byłem w ich posiadaniu prawie 2 lata i słuchałem w kilku zestawieniach ( hk, naim, gryphone). Ikon 6 to podłogówka i raczej nie porównywałbym ich z podstawkami.

ucha swojego nie oszukasz. Kup to co najbardziej Ci pasuje. Pamiętaj tylko, że często podczas odsłuchów gdy w pierwszej chwili myślisz "WOW" w domu po 3-4 tygodniach może Cię najzwyczajniej w świecie męczyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.