Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, iskra2012 napisał:

Ta wersja claritycap Mr 2.2uf  to 245 zł :l może polecicie jakaś tańsza alternatywę? 

Wersja CSA jest całkiem dobra i zdecydowanie tańsza.

3 godziny temu, iskra2012 napisał:

Ta wersja claritycap Mr 2.2uf  to 245 zł :l może polecicie jakaś tańsza alternatywę? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trafiłem też na niezłe opinie:

Ukryta Zawartość

ale zależy, czego się w dźwięku szuka ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

9 godzin temu, iskra2012 napisał:

Nie znam tego kondensatora, ale Alumen Jantzena jest niezły lecz niewiele tańszy. Jeśli ma być taniej, a wciąż przyzwoicie, to Miflex MKP-13 https://audiomiflex.pl/pl/p/MKP-13/63
Prostych recept nie ma. Trzeba ryzykować :)

Nie jestem zwolennikiem mundorfow, ten dźwięk mi nie odpowiada. W podobnej cenie mozna zalezc lepsze alternatywy. Jednak bez względu co tam wstawisz z proponowanych tytaj propozycji będzie lepiej niz na orginalnych starych i wysłużonych elemenach. Na tweeter i średnicę daj coś lepszego, a na dolne pasmo byle co nawet mundorfa 😉.

Nigdy nie inwestuj wiecej w zwrotnice niz kosztowala sama kolumna. Lepiej jest nieraz sprzedać kolumny dołożyć to co chcesz zainwestować w zwrotnice i kupić coś lepszego. Więcej można na tym zyskać, ale nie zawsze. 

Ja na Twoim miejscu wstawilbym bezpieczne i tanie csa Claritycap,plus dobre rezystory i będzie Pan zadowolony. 

Inne propozycje jak bardzo dobry janzen alumen, Claritycap cmr, auricapy xo z średniej półki to dalbym do dużo lepszych kolumienek przynajmniej za 10tys. A medziaki typu audyn, Jupiter lub deudland do jeszcze wyższej klasy.

Bo cały sprzęt musi być na tym samym poziomie, aby usłyszeć i wykorzystać potencjał lepszych komponentow. 

Napiszę jeszcze dwa słowa o rezystorach w zwrotnicy. One moim zdaniem są ważniejsze niż same kondensatory. Bo to najważniejsze gardło każdego systemu. Wolałbym kupić lepsze rezystory niż kondesator na Twoim miejscu. A dobrać odpowednie to nie jest to takie proste.

Wymień od razu kabelki przynajmniej na odpowiednie grubości przekroju ,aby pasowaly do każde pasma (Naskórkowość).

ja się zgadzam z Mariuszem. Próbowałem kiedyś upgradować kolumny i efekt był słaby. Poprawa w stosunku do nakładów niewielka. Robiłem tak 2 razy i za każdym razem tak samo. Więc wg mnie serio lepiej dołożyć i kupić inne kolumny. A jak chcesz po prostu przywrócić do życia, to z tanich MKP - ja niestety innych nie miałem okazji testować - to najlepiej wypadały JB Premium JFX i te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , teraz już w Polsce rzadko dostępne, więc nie gwarantuję za tego linka. Te najtańsze MKP mundorfa, solena to była porażka.

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może ma porównanie i wyrobioną opinie o KEMETach vs Mundorf m-lytic? 

Chodzi mi o zasilanie wzmacniacza o parametrach 10 000uf 63v. 

Chodzi po głowie upgrade w tym zakresie mojego leciwego Hegla. 

Czytam sobie różne wątki i konkretów nie znalazłem. Charakter Mundorfów znam, bo mam je w dacu i usłyszałem ich wpływ, tu się zgadzam w 100% z opiniami o nich.

O charakterze Kemetów trochę cisza, gdzieś ktoś pisał że podkreślają niższą średnicę, wyższy bas...

W dniu 24.01.2024 o 08:38, rafa napisał:

1 w ogole nie ruszaj bo jest jak wczesniej pisalem czescia filtra RLC. Jesli np celowo fabryka dobrala ze elektrolit mial zawyzona w stosynku do nominalu wartosc to rozstroisz pulapke. To czy jest poprawny na 100% pokazalby dopiero pomiar. Poza tym i tak elementow filtra RLC niemal nie slychac sygnatury.

Kemet to slit foilowa wersja BHC/ Aerovoxa a o tym już znajdziesz. Ta sama technologia.

19 godzin temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Dla mnie są wyprane z barwy. Jak te Miflexy MPK. Słabo.

W dniu 27.01.2024 o 12:20, iskra2012 napisał:

Ukryta Zawartość

PUR to zloty środek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, kramyeu napisał:

Kemet to slit foilowa wersja BHC/ Aerovoxa a o tym już znajdziesz. Ta sama technologia.

Ktoś może miał osłuchane w porównaniu do Mundorf m-lytic?

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Charakter Mundorfów znam, bo mam je w dacu i usłyszałem ich wpływ, tu się zgadzam w 100% z opiniami o nich.

Zastanawiam się, czy będzie miał tu zastosowanie "firmowy charakter grania" Mundorfów. Te w DACu to MKP w sygnale a do Hegla elektrolity potrzebne. Sporo dobrego niektórzy piszą o tych M-Lytic, ale tak jak Ajothe docieka, Kemety podają jako tańszą a równie ciekawą alternatywę.

Witam. Wie ktoś co to za seria Elny? Znalazłem wśród Nipponów SME na płytce wzmacniacza Denona. Wygląda jak Silmic ale bez oznaczeń. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podaj link jak.mozesz dobrych opinii. Chętnie poczytam. Ja w PRE mam srebro / złoto / olej ale muszę jeszcze coś dokupi 2.2uF

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Kondensatory tantalowe . Przez analogię do rezystorów tantalowych można by pomyśleć , że grają ciekawie ale nie mam wielu doświadczeń w tym temacie , stosuję głównie w filtrowaniu zasilania cyfry , bezpośrednio przy nogach scalaków . Nie słyszę różnic w stosunku do elektrolitów . 

A co w torze sygnału ? Na przykład na wyjściach przedwzmacniaczy , analogów itp .

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

@Marcin Wielgus

Moja wzmianka dotyczyła całkiem innego zastosowanie tego kondensatora;

kiedyś skupiałem się właściwie wyłącznie na elementach zwrotnic głośnikowych.

Opisy dotyczyły chyba tylko tych układów i to dość dawno ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 28.01.2024 o 15:44, Ajothe napisał:

Ktoś może miał osłuchane w porównaniu do Mundorf m-lytic?

Mam Kemeta for audio i mlytic niestety nie porównywałem ich w tym samym miejscu. Jednak co mogę powiedzieć to jeden i drugi jest wart grzechu. 

Pierwszy jest znaczenie większy i chyba zaznaczam chyba (subiektywna odczucie ) równiejszy, zwłasza dolna średnica jakby ciut wieksza. Do mundorfa daję zawsze pastylkę niebieska i jest wtedy super. (Inne nie mają podejscia)

W mlytic cztero pinowym nic nie trzeba dodawać jest miodzio. (Polecam do wzmakow zwłaszcza lampowych)

Mlytic z bardzo dobrą pastylka gra podobnie, a nawet lepiej niz kaisei nonpolar. Nie żartuje. 

Z Kemetami tyle nie eksperymentowałem. Trzeba to nadrobić.  

Edytowane przez Mariusz03
16 godzin temu, Ajothe napisał:

Dzięki, co masz na myśli pisząc o niebieskiej pastylce? 

Też nieśmiało zadaję to pytanie 🙂

Subiektywne odczucie , kwestia bocznika ,jego pojemności .w mlitic największy problem to monotonny ,jednostajny i techniczny środek .Przy nagraniach akustycznych  , nie tylko , np.Nils Lowfgren ,powstaje wrażenie jakby gitarzysta używał tylko jednej ,dwóch stron. Bas też jakaś dziurę ma , 

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

Jakiś sprawdzony, mocno polecany ten bocznik?

Jest tu na forum wątek o bocznikowaniu Mundorf m-lytic, szukajcie. Z tego co pamiętam to najlepsze boczniki tanie nie były.

Z  tego co kojarzę, a przeczytałem cały ten wątek (sam w to nie wierzę), to Mariuszowi chodzi o te 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tylko wartości trzeba już dobierać w zależności od pojemności głównego.

Ja nie porównywałem bezpośrednio tych Kemetów i M-Lyticów w tej samej aplikacji, ale z obu jestem zadowolony. Testowałem większość tych filtrujących (poza BC Vishay) i oba lubię. Jeszcze Nippony KMH i CDE380LX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zombie7
11 minut temu, zombie7 napisał:

Z  tego co kojarzę, a przeczytałem cały ten wątek (sam w to nie wierzę), to Mariuszowi chodzi o te 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tylko wartości trzeba już dobierać w zależności od pojemności głównego.

Ja nie porównywałem bezpośrednio tych Kemetów i M-Lyticów w tej samej aplikacji, ale z obu jestem zadowolony. Testowałem większość tych filtrujących (poza BC Vishay) i oba lubię. Jeszcze Nippony KMH i CDE380LX

Moim zdaniem to stanowczo za duża pojemność bocznika , i to się nazywa leczenie dżumy, cholerą. 

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, tedi02 napisał:

Moim zdaniem to stanowczo za duża pojemność bocznika , i to się nazywa leczenie dżumy, cholerą. 

ja tylko wkleiłem typ, nie sugeruję, by używać tej pojemności. Nie mam dużego doświadczenia w tej kwestii.

Czy ktoś próbował kupić Nippony 10000uf 63v?

Wszędzie wysyłka z Chin, czy to nie podróby?

Czy ktoś ma za sobą bezpośrednie porównanie Nipponów z Mundorfami?

@tedi02 widzę, ze krytykujesz Mundorfy za średnicę, a możesz coś polecić 10000uf 63v? 

NoTo co ci mogę polecić jest trudno dostępne i drogie ,czyli Siemens ,Epcos SIKOREL ,śrubowe .W dodatku duuuzy rozmiar , mlitic ma też dynamiczny ,duży ,uproszczony bas  .Dla mnie szkoda kasy na niego ,stosowałem boczniki , ale one zawsze coś dodają a coś zabierają . Najczęściej stosowane chyba kondy w high end to nippon smh ,kmh  + bocznik można z pewnością więcej wyciągnąć niż z mundorfa.

Dzieki, Te Nippony interesujące i niedrogie, a co ze źródłem ich kupna? 

Edytowane przez Ajothe
  • Pokaż nowe odpowiedzi