Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

dobra sprobuje, wylutowalem je po 3 dniach i dalem fw o tych samych wartosciach, zagraly od startu zywiej, zobacze jeszcze ze 3-4 dni.

KW i FW są bardzo podobne. KW są nowsze i wymagają więcej czasu niż FW. Szczególnie dobrze się sprawują jako filtry w zasilaczach.

Nie przesadzaj z pojemnościami. Zbyt pojemny kondensator - a więc i większy - może zepsuć dźwięk. Szczególnie dotyczy to DAC i preampów na op-ampach, gdzie pobór prądu jest stosunkowo nieduży. Dawanie 2200uF zamiast 470uF to duży błąd.

Czy porównywałeś może kiedyś BG Standard do BGN, czy mają podobną sygnaturę dźwiękowa?

STD do zasilania a jak w sygnał to BGN

KW i FW są bardzo podobne. KW są nowsze i wymagają więcej czasu niż FW. Szczególnie dobrze się sprawują jako filtry w zasilaczach.

Nie przesadzaj z pojemnościami. Zbyt pojemny kondensator - a więc i większy - może zepsuć dźwięk. Szczególnie dotyczy to DAC i preampów na op-ampach, gdzie pobór prądu jest stosunkowo nieduży. Dawanie 2200uF zamiast 470uF to duży błąd.

piszesz ze fw i kw sa zblizone sonicznie? na dzien dobry roznice byly znaczne. pojemnosci stosuje wg oryg , nie wariuje zbytnio.

KW to upgrade'dowany FW. (sorry za czeskie błedy)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez toptwenty
  • 2 tygodnie później...

Panowie pytanie, Elna BP, ktoś coś o niej dobrego powie czy nie warto zawracać głowy? Porównując do Nichicona Muse BP na przykład.

haj-fajowo jest;)

Elna BP jest bardziej rozdzielcza z lepszym basem i bardziej mięsista niż zielone muse BP. Potrafi być krzykliwa na górze w gorszych systemach. Ogólnie fajny kond w przeciwieństwie do "bezpłciowego" muse BP. Takie są moje odczucia :)

Ja sobie wstawiam podstawki precyzyjne w newralgicznych miejscach i testuje różne kondy. Czasami kondy, które są uznawane za "słabe" potrafią zaskoczyć. W jednym miejscu się sprawdzają w drugim już nie.

No zobaczymy jak wypadną, zastąpią białego mundorfa na wejściu wzmacniacza, może to i bez sensu podmianka, ale wpadły mi w ręce te Elna i zwyczajnie chcę się przekonać do czego się nadają.

haj-fajowo jest;)

No zobaczymy jak wypadną, zastąpią białego mundorfa na wejściu wzmacniacza, może to i bez sensu podmianka, ale wpadły mi w ręce te Elna i zwyczajnie chcę się przekonać do czego się nadają.

To daj znać jak Ci zagrały :). Daj im też parę godzin pograć.

Edytowane przez boomaga

Po pierwszej płycie, jest dobrze :) pogra to kilka dni to będzie wiadomo, na pewno jest lepiej niż z nichiconami, boomaga masz może 100/16 lub /25 V ? chętnie w sprzeżeniu bym zastosował bo, mam tam nichicona, jak coś to priv.

haj-fajowo jest;)

jesli elna bp to tylko z tych starych jak na fotce - i miekko i detal. te nowe rozmywają i ogolnie mulą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze pytanie, części z allegro, nowe, traktujecie jako orginalne, czy raczej z przymrużeniem oka? Ostatnio przy uruchamianiu końcówki mocy, na zasilaniu wzm. napięciowego zauważyłem że kondensatory 100 uF/50V zrobiły się ciepłe, były już używane dłuższy czas, więc na pewno "wygrzane" zmieniłem na inne i jest ok, są zimne. Co o tym myślicie?

haj-fajowo jest;)

Jeszcze pytanie, części z allegro, nowe, traktujecie jako orginalne, czy raczej z przymrużeniem oka? Ostatnio przy uruchamianiu końcówki mocy, na zasilaniu wzm. napięciowego zauważyłem że kondensatory 100 uF/50V zrobiły się ciepłe, były już używane dłuższy czas, więc na pewno "wygrzane" zmieniłem na inne i jest ok, są zimne. Co o tym myślicie?

Doprecyzuj: na inne tego samego producenta / typu, czy na inne pochodzące od innego producenta / inna seria / inny typ ?

Jeśli przypadek drugi, to myślę, że jest spora szansa na to, że odpowiedź na to pytanie znajdziesz w specyfikacji technicznej ("pdf") każdego z tych dwóch rodzajów / typów kondensatorów, Porównywałeś parametr "maksymalny ripple current" dla każdego z nich ?

Nie, nie porównywałem, dzięki za naprowadzenie na odpowiedni trop. Wymieniłem na zupełnie inne, innego producenta. Zastanowiło mnie że w ogóle rogrzał sie przy napięciu 40 V.

haj-fajowo jest;)

• 2 tygodnie później...

potrzebuje kondensatorów do przedwzmacniacza lampowego, będą montowane koło lamp (mam problem ze znalezieniem tych wartości jednego producenta)

10uF 250v

22uF 100v

220uF 16v

• 2 tygodnie później...

Jakie kondy polecacie do odsprzęgania WO (OPA1611), zasilacz to LT317/337 za mostkiem będzie 470uF za stabilizatorem dobiorę doświadczalnie. Przy kościach planuje dać małe pojemności i zastanawiam się ile uF i jakiego typu kondensatory. Co myślicie o MKP1837 47nF do odsprzęgania wzmacniacza operacyjnego? Pytam gdyż płytki dwustronne i nie chce za dużo zmieniać żeby ich nie poniszczyć.

• 1 miesiąc później...

Koledzy, pomocy. potrzebuję dobrać kond 150uF do zwrotnicy na bas, połączenie równoległe

opcje: mundorf mcap MKP, mundorf mcap evo aluminium, czy mundorf ecap bipolar?

• 2 tygodnie później...

potrzebuje dwóch kondów do zasilaczy przetwornika D/A dużej pojemności, 10.000 i 15.000uF - najlepsze to jakie? żeby nie muliły!

i jeszcze kilkanaście małej pojemnosci 22, 33, 47uF również do daca - czy Elna Silmic II to będzie wypas? czy jest coś lepszego?

a może ta ROA cerafine? jakie są Wasza doświadczenia, co się najlepiej sprawdza w dacach?

Edytowane przez robeeert

Fajny mix na analogu w moim CD wyszedł na :

rubycon zl + 1uf wima przed stabami i elna rjh za nimi.

No ale później musiałem brzmienie trochę przygasić głównymi kondami zasilającymi :

Fine Gold przed stabami i Silmic ARS za nimi (prawdą jest że silmic II TO KUPA PRZY NICH)

No właśnie i po co ci taka pojemność do daca?

Edytowane przez kopik99

A po cholere ci taka wielka pojemność do daca,tak jak napisali m-lytic mundorfa(sprawdzałem na końcówkach mocy),lub nippona seria lxy

Takie tam są, jeden 10.000uF a drugi 15.000uF. dzieki za podpowiedz.

• Pokaż nowe odpowiedzi