Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś zna się na pralkach?

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ nie ma wątku o AGD w kuchni a tu padają posty dotyczące nie tylko pralek pozwólcie, że napiszę swoje ostatnie spostrzeżenia.

Zaprojektowałem sobie meble do kuchni. Wyszło 18 szafek. Zlecenie poszło do znanego polskiego producenta. Wycięli płyty, okleili, nawiercili otwory pod okucia, natrasowali pod śruby.

O błędach i idiotyzmach nie będę wspominał. W efekcie poprawek (komu by się chciało znosić dechy z powrotem z 5 piętra bez windy i czekanie...) powstało to co chciałem.

Wspomnę o płycie gazowej polskiej marki.

Dwie kolejne miały wyciek gazu na zaworach, sprawiały trudność w podłączeniu wątłego przyłącza do instalacji. Totalna porażka. W efekcie mimo pochłaniacza i piekarnika tej firmy, płyta gazowa jest firmy konkurencyjnej. Nie będę podkreślał, że montaż i ułatwiające go rozwiązania biją te polskie na łeb.

Trochę to dziwne bo marka polska wciąż uchodzi za lidera w tej grupie wyrobów.

Nie przeceniałbym znaczenia pieluch dla trwałości pralki. Ile przeciętna rodzina (2+1, 2+2?) w ciągu tych trzynastu lat życia mojej Amici pierze pieluchy?

Moja jest nieprzeciętna wręcz patriotyczna ;) i jest 2+3 stąd tak kosztowny żywot użytkowania Amicy !!

W ciagu 5 lat dołożyłem do 1400zł (zakup) 2000zł (naprawy + części) tyle zaoszczędziłem (1650zł) po drodze w postaci 3 krotnej naprawy programatora (kosztującego 550zł i podobno nienaprawialnego wg serwisu Amicy) przez znajomego elektronika.

Tak że dobił bym spokojnie do 5000zł SIC!

Nie zmienię zdania nie jestem rozrzutny i nie stać mnie na gówno z Amicy nawet jak ono jest nasze rodzime i dowodzi to patriotyzmu.

Trochę to dziwne bo marka polska wciąż uchodzi za lidera w tej grupie wyrobów.

Miała być Samsunga :) Szkoda że nie widziałeś w realu jej grubych spasionych prezesów Widok jak z obrazka; taka uwłaszczona nomenklatura i stara krew.

W Amicy Samsung wymógł stosowanie ISO i firma obecnie ginie w papierkowej robocie zamiast zająć się produkcją. Z jednej strony niby dobrze bo nawet na pierdniecie maja odpowiednie procedury ale na pewne korekcje technologii już w czasie produkcji nie maja czasu bo otwiera to masę nowych procedur.

Za taką ekspertyzę dla nich na zachodzie pewnie wziął bym majątek a tak jest szansa ze jej z racji niedostępności dla nie zalogowanych na Bocznicy nie przeczytają czyli do transakcji nie dojdzie :)

A ile skarpetek, monet czy spinek do włosów wpada między bęben a obudowę w klasycznej pralce. W ładowanej od góry bęben jest szczelnie zamknięty, a obudowa jest w kształcie leja, aby ewentualnie wszystko tam wpadło!

Porównaj średnice bębnów jednych i drugich pralek.

Co tu porównywać masz w 60cm froncie drzwi o średnicy 47cm? :)))

Jeszcze raz wytłumaczę jak dziecku licencja na cały system tłumienia wibracji, łozyskowanie, e.t.c zostały przez AEG zakupione od Alfa Laval producenta najlepszych na świecie wirówek bez których nie może obejść się w codziennym życiu świat.

Dla tego pralka również jest sporo cichsza od konkurencji.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Co tu porównywać masz w 60cm froncie drzwi o średnicy 47cm? :)))

Ile spędzasz czasu przed tym okienkiem? Uspakaja, hmmm....

Po raz kolejny wytłumaczę jak dziecku. Co jest lepsze:

- łożyskowanie w jednym, wielorzędowym łożyskiem, wieczne problemy z rozłożeniem masy, większe wibracje, bezsensowne ogromne obciążenie bębna betonem w dodatku trzeba się schylać aby coś wyjąć.

czy

- bęben podparty w 2 punktach, mniejszymi łożyskami (=mniejsze tarcia i hałas), z lepszym rozłożeniem masy.

Po raz kolejny wytłumaczę jak dziecku. Co jest lepsze:

Wirówki Alfa Laval nie przejmują się tym bo ich producent znalazły na to rozwiazanie.

Moje poza pralkowe doświadczenie na polu łożyskowania z własnej firmy za własne pieniądze (20 lat topienia kasy we własne badania na swoje potrzeby)

Zmiana smaru na smar specjalistyczny z dobrymi dodatkami=4x dłuższa żywotność łożysk.

Wyważenie dynamiczne układu drgającego kolejne oszczędności na zużyciu łożysk

Założenie łożysk w wyższej klasy kolejne wydłużenie czasu ich pracy.

Amica bezmyślnie wkłada typowe łożyska kulkowe o małej obciążalności !!! w klasie P5 z gównianym zwykłym smarem-To nie ma prawa dłużej pracować przy tak niewyważonych masach w bębnie!

Znów powinienem dostać za bezpłatne porady trochę kasy od Amicy :)

Oczywiście, taki silnik krokowy to najlepsze rozwiązanie pod prawie każdym względem, oprócz ceny! Można zrobić direct drive i nie ma pasków i innych problemów. Ale chyba tylko kilka firm, może tylko jedna ma takie rozwiązanie. Na pewno nie jest to AEG.

hi_aroooo wiesz co? tak czytam i wiem że wiesz że gdzieś dzwonią.

BLDC to silnik prądu stałego (z komutatorem elektronicznym) czyli Direct Drive i takie obecnie stosuje się w pralkach, to nie są silniki krokowe.

Moje poza pralkowe doświadczenie na polu łożyskowania

Po raz kolejny odpowiadasz na proste pytanie, elaboratem o Twoim doświadczeniu. Zadam prościej pytanie:

Czy bardziej optymalne pod kątem mechanicznym, jest bęben podparty w jednym czy w dwóch punktach?

Odpowiedz jedno albo drugie.

Jeżeli mówisz że Twój "pindolek" jest dłuższy niż mój, niech tak będzie. Moje doświadczenie to 10 lat jako automatyk wszelakiej maści obrabiarek. Pomyśl o jakiejś, ja taką serwisowałem. Kolejne 3 jako "członek" zespołu modernizujący obrabiarki. U mnie było czasu na teoretyzowanie.

to nie są silniki krokowe.

...czyżby?

To jest Direct Drive, tak k woli wyjaśnienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...czyżby?

Ukryta Zawartość

no pewnie że nie

Ukryta Zawartość

Zadam prościej pytanie:

Czy bardziej optymalne pod kątem mechanicznym, jest bęben podparty w jednym czy w dwóch punktach?

Odpowiedz jedno albo drugie.

W urządzeniu tak mało sztywnym!!! jakim jakim jest pralka nie jest to specjalnie istotne! Nawet w pewien sposób szkodliwe! gdyż powinny być wtedy zastosowane łożyska wahliwe kompensujące te odchylenia od osi wynikające z naruszenia sztywności przez wirujące masy!!! a tak nie jest i są wkładane klasyczne łożyska promieniowe!!! Najzwyklejszy bubel pod słońcem! W przemyśle maszynowym też jest to nagminnie łamane i jest wybierane podparcie z jednej strony łozysk np w układzie X (najprostsze z rozwiązań)

Chłopie robiłem remonty generalne wrzecion do 180'000 obr/minutę Ty masz pojęcie jakie tam jest potrzebne doświadczenie a Ty mi takie szkolne pierdoły piszesz. Ja Cię rozumiem że tak Cię w szkole uczono o tych dwóch punktach podparcia i jest to na zdrowy rozum paradoks! ale życie pokazuje że przy obudowie z mało sztywnej blachy jest to zupełnie co innego i o kant dupy potłuc takie rozwiązanie!

EOT

Przestań dłubać zacznij słuchać co inni do ciebie mówią ;P

Czy ty masz jakieś problemy z tekstem, napisz które rozwiązanie w odniesieniu do przeznaczenia, czyli prania, jest lepszym rozwiązaniem?. Jaka jest sztywność układu w Twojej pralce?

To jest pralka nie wrzeciono. Stosuje się rozwiązania optymalne pod każdym kątem dla danego urządzenia, czy to rozumiesz.

P.S.

Bardzo jestem ciekaw tego wrzeciona 180000 obr/min. Podaj jakiś link, chętnie poczytam.

Chyba, że to jakaś tajemnica:)

Przestań dłubać zacznij słuchać co inni do ciebie mówią ;P

Po raz kolejny bicie piany. Proste odpowiedzi. Czekam na link:)

Bardzo jestem ciekaw tego wrzeciona 180000 obr/min. Podaj jakiś link, chętnie poczytam.

Chyba, że to jakaś tajemnica:)

Wirówki do ciężkiej wody...

Tudzież, napęd grawitacyjny... ale tu rzeczywiście musiałby cię zabić gdybyś się dowiedział...

I tak się zastanawiam; dlaczego śmigłowiec nie ma podparcia z drugiej strony? Od strony nieba...

Ciągle szukam, echelon już mnie namierzył jako potencjalnego terrorystę. Z uwagi na wyszukiwane frazy. Nikt nie słyszał o takich wirówkach, tym bardziej wrzecionach.

Ja piszę poważnie. Dajcie jakiś namiar.

Głupio dyskutujesz hi_aro

Usadzę Cię na ziemi i nie dyskutuję z Tobą więcej!

Te łożyska na zdjęciu kosztują więcej niż Twoja nawet full wypas Amica nawet więcej niż 2 full wypas Amice :)))

Zrobione są w najwyższej klasie dokładności i tylko druga firma na świecie ma tej klasy produkty. Co do wrzecion wysokoobrotowych to są No1 na świecie i kręcą sie spokojnie latami wysoko nad ziemią z prędkością 220'000 obrotów na minutę, domyśl się w czym! bez tego GPS byłby głęboko tam!

Zdjęcia specjalnie pokazałem Ci na dowód że wiem o czym piszę w przeciwieństwie do Ciebie.

EOT maluszku

WOW!

Ca ty rafik, satelyty serwisujesz? A, który mpek tam kursuje, z Salwatora, czy Cichego Kącika?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Co do wrzecion wysokoobrotowych to są No1 na świecie i kręcą sie spokojnie latami wysoko nad ziemią z prędkością 220'000 obrotów na minutę, domyśl się w czym! bez tego GPS byłby głęboko tam!

Znaczy piszesz ze stratosfery, woow. Jak wylądujesz, kiedyś tam, to pokaż te wrzeciona którym robiłeś remonty główne.

I w końcu opowiadaj na pytania a ciągle pokazujesz ściągnięte gacie.

P.S.Nie mam Amici, nawet na myśl mi by nie przyszło ją mieć. Być może tam w kosmosie nie ma dostępu do netu, ale jak tylko wpiszesz frazę Amica awarie, to zobaczysz wykresy statystyk. Połasiłeś się na Amicę, bo była po taniości, więc zapłaciłeś za to karę. Amica potrzebuje bardzo dużo zmian aby coś sobą przedstawiać. Sprzedaj im kilka pomysłów, to może kupisz sobie coś lepszego niż AEG.

Jakie podkładki pod pralkę żeby nie łaziła po łazience ? Moja tania pralka od nowego przesuwa się, jest wypoziomowana .

Mają w castoramie, ale wali jak chińskie buty, także trzeba to czymś opatulić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O czym wy tu pier**licie koledzy na wizji!!

Czekamy na relacje rafaela z misji wymiany łożyska Jowisza, bo na skutek precesji istnieje zagrożenie zmiany jego orbity na kolizyjną z Ziemią!

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jakie podkładki pod pralkę żeby nie łaziła po łazience ? Moja tania pralka od nowego przesuwa się, jest wypoziomowana .

Wypoziomuj dokładnie i dokręć mocno śruby nóżek , wytnij z dętki kawałki 10 x 10 cm , spełnią funkcje mat które podał Piotr .

Wypoziomuj dokładnie i dokręć mocno śruby nóżek , wytnij z dętki kawałki 10 x 10 cm , spełnią funkcje mat które podał Piotr .

Zamiast dętki podłożę taką czarną gumę którą wykłada się tarasy drewniane przed zalaniem betonem itd. Kiedyś kładłem taką gumę na pałać dachu z blacho dachówki i można łazić po tej gumie bez trzymanki , taka przyczepność , takie duże tarcie . Mogę podłożyć cięnszą którą daje się pod podwaliny ścian w Danwoodzie . Taką gumę podłożyłem pod chodniczki i jak staniesz nie przesuniesz .

Pomyślałem sobie może dam gumę wielkości maty pod całą pralkę .

Widać że nie prałeś ubrań dzieci młodzieży gdzie jest masa rzeczy po kieszeniach i akurat przy wkładaniu prania do bębna z góry lubią sobie wpadać w przestrzeń między bęben a otwór do wkładania wsadu, Po jakimś czasie trzeba do tak "napełnionej pralki" Wzywać fachowca. Kolejna sprawa samo otwieranie bębna na obwodzie powoduje to że otwór do wsadzania prania jest mały nie wygodny a jego brzegi nie do końca są tak sympatyczne dla rąk wsadzającego pranie. No ale o plusach tylko z punktu kinematyki pralki napisałem wcześniej (podparcie bębna po obu stronach) Ale nie jest to tak do końca-jest to temat na inną bajkę :) Pralki z bębnem otwieranym z boku mogą być bardzo wąskie u mnie w rodzinie jest taka pralka która ma tylko 33 cm głębokości tak że zarzut niewygody przez zajmowanie dużej powierzchni też odpada..

A kolumny ile mają? Zmień na plytsze, lepsze są :) a ten otwor z góry to jak otwor, wsadzasz i wyjmujesz. Z tą różnicą że na stojąco, a nie na kolanach.

I co najwyżej capi tylko starym Rometem :)

?👈

Miesiąc temu pochwaliłem swojego Whirpoola w tym wątku i we środę w zeszłym tygodniu zdechł :(.

Kupiłem nową pralkę też ładowaną od góry i też Whirpoola , ale mam problem ponieważ ona ma 1200 obrotów ( poprzednia 400 :/ ), i przy pierwszej próbie testowej wchodzi na takie obroty przy wirowaniu że chodzi do przodu i tyłu.

Strasznie źle to wygląda. Co można zrobić żeby stała w miejscu.....? Próbowałem wypoziomować i podłożyłem gumowe dywaniki ale za dużo to nie dało..... Macie jakiś pomysł?

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Jak kupowałeś przez internet odstąp od umowy :)

Zupełnie nie znam się na pralkach....

Myślisz że jest zepsuta?

Gdyby nie była ładowana od góry można by czymś dociążyć, a tak pozostaje jedynie umocować do posadzki za pomocą kołkow rozporowych. Ewentualnie można wstawić do rogu pomieszczenia i zablokować starą pralką.

Zupełnie nie znam się na pralkach....

Myślisz że jest zepsuta?

Nie, gorzej! Jeśli faktycznie masz ją wypoziomowaną to jest po prostu u producenta w biurze konstrukcyjnym sp....

Nie dziw się może biuro przeniesiono np. do Indii i obecnie projektuje ją zdalnie tani ale chętny do pracy Hindus?

a jeszcze nie tak dawno jeden jegomość dałby się zabić twierdząc że bęben podparty z obu stron jest bezdyskusyjnie lepszy... - jednak Rafaell miał rację :)

łyso ci hi_aro

No ładnie !! czytam i zgłębiam temat " chodzących po łazience pralek" i powtarza się jedno słowo

Blokada Transportowa , patrzę na tył pralki a tutaj w całej okazałości "Blokada Transportowa w postaci 6 śrub założonych na aluminiowej listewce.!!!!

Kur... zapłaciłem 90 zł za serwis ( podłączenie pralki ), a tutaj taki kwas.........co więcej jeszcze pralka jest zabudowana umywalką łazienkową , którą drugi raz muszę demontować..........

Po usunięciu blokady pralka "nie goni"

Myślicie że uruchomienie pralki bez wkładu na sucho.... z tymi śrubami mogło uszkodzić bęben ?

Jak na razie wygląda ok pralka pracuje wydaje mi się że cicho , wirowanie też cichutko nic nie goni, ..........

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.