Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

W minionej epoce to ja miałem w-f koedukacyjny w pierwszych klasach szkoły podstawowej i niestety też w liceum kształcącym. Było nas w klasie tylko 4 chłopaków, dla których "nie opłacało" się robić osobnej lekcji. Nasze postulaty, żeby zrobić osobny w-f łączony dla chłopaków z kilku klas na nic się zdały. Szkodą, że kilku muzułmanów albo muzułmanek nie mieliśmy w klasie

Czyżbyś narodził się w niżu? W mojej szkole średniej były dwie równoległe klasy. Łącznie było nas szesnastu do ćwiczeń. W pierwszej klasie miałem wspaniałego Nauczyciela WF. Dawał w kość lepiej niż kapral na unitarce, ale rzeczywiście było to wychowanie fizyczne. Na początek odpowiedni strój: slipy, białe spodenki i biały podkoszulek, po ćwiczeniach prysznic. Na sali przeważały ćwiczenia gimnastyczne ogólnorozwojowe i na przyrządach: materac, drabinki, ławeczka, koń, skrzynia, równoważnia i lina - obowiązkowa droga przez mękę. Na dworze też ćwiczenia rozciągające, rozgrzewające, etc. Przebieżki, sprinty, biegi terenowe. Pamiętam, kiedy w następnej klasie przyszedł nowy nauczyciel i chciał z nami pobiegać po lesie, to zrobił to tylko raz. Potem już biegał razem z nami... za pomocą składaka. Do tego lekkoatletyka - obowiązkowe 60 m płaskie i przez płotki, skok w dal i trójskok, sok wzwyż i pchnięcie kulą to była norma. Elementy zapasów. Gry zespołowe: piłka ręczna, koszykówka, siatkówka i piłka nożna w tej kolejności i ważności. Lekcja gier wyglądała tak: 5 minut zbiórka i krótkie omówienie, 30 minut ćwiczenia techniki i taktyki, indywidualnie i zespołowo, 10 minut gra szkolna. Kilka takich lekcji i zaliczanie poszczególnych elementów na stopień. Nigdy nie schodziłem poniżej oceny dobrej, ale i nie łapałem się powyżej. Zresztą na stopień zaliczało się wszystko od prostego przewrotu w przód po prowadzenie piłki podaniami w trójkach zakończonym rzutem na bramkę z wyskoku lub z dwutaktu do kosza. Była rywalizacja, nikt z nikogo nie szydził i nie było prawie zwolnień z ćwiczeń. Prawdziwe gry były na zawodach szkolnych, międzyszkolnych i rozgrywkach organizowanych np. przez ówczesny "Przegląd Sportowy".

Edytowane przez Włodzimierz_55692

białe spodenki i biały podkoszulek

Przegięcie. "Królewskich" chyba nie reklamowaliście.

Ale poza tym zazdraszam

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Opisałeś Włodeczku także i moją podstawówkę :-) Dodam jeszcze, że mój nauczyciel WFu był również trenerem siatkówki, a po zajęciach w ramach kółek zainteresowań była szermierka.

W.

... Też w szkole parę razy dostałem po gębie za nieodpowiednie spojrzenie na kogoś kto pewnie przemoc wyniósł z domu. Synowi mojego kolegi połamali szczękę na ulicy bo się nie spodobał paru chuliganom obok których przechodził. Leżał w szpitalu parę tygodni a potem chodził z zadrutowaną szczęką.

Do jakich Wy szkół chodziliście...?!

... Dodam jeszcze, że mój nauczyciel WFu był również trenerem siatkówki, a po zajęciach w ramach kółek zainteresowań była szermierka.

Po zajęciach były tzw. SKS`y czy jakoś tak.

Nie znam nikogo z mojego rocznika i terenu, kto nie uczęszczał na zajęcia dodatkowe z WF`u czy bardziej intelektualne; jakieś koła zainteresowań...

Ale to bardziej do wątku Upadek Europy (Polski)...

Do jakich Wy szkół chodziliście...?!

Państwowych. U mnie w LO była klasa tzw. "spadochroniarzy". Był tam najgorszy element z kilku lat szkolnych. Co ciekawe część tych "spadochroniarzy" i największych chuliganów po latach została cennymi specjalistami z różnych dziedzin. Miałem okazję spotkać po latach jednego, który w ogólniaku chciał mnie dla zasady pobić i nawet zgromadził w tym celu odpowiednią grupę. Pośmialiśmy się ze starych czasów choć element chuligański/konfrontacyjny w facecie został co wynikało z rozmowy. Był w czasie tej ostatniej rozmowy lekarzem ze specjalizacją.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Przegięcie. "Królewskich" chyba nie reklamowaliście.

Ale poza tym zazdraszam

Wówczas też tak uważałem. W drugiej klasie mieliśmy już kolorowe stroje. Teraz jak widzę ćwiczącą w dżinsach i swetrach młodzież ze szkoły średniej, a za bramką palącą papierosy w obecności belfra, który skończył podyplomowy zaoczny wf... aby mieć godziny albo panią od wf-u w szpilkach, która na boisko wychodzi z krzesełkiem, bo nogi ją od stania bolom... to już nie uważam tego za przegięcie.

Opisałeś Włodeczku także i moją podstawówkę :-) Dodam jeszcze, że mój nauczyciel WFu był również trenerem siatkówki, a po zajęciach w ramach kółek zainteresowań była szermierka.

W.

Takie lekcje WF-u miałem w szkole podstawowej już od V klasy. Prowadził je zwykły nauczyciel po AWF. W szkole średniej każdy z wuefistów miał już uprawnienia trenerskie - ten, którego wspominam najlepiej był trenerem piłki ręcznej.

Ale to bardziej do wątku Upadek Europy (Polski)...

Upadek Polski, Europa raczej nie padnie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Nie tak, oczywiście że nam nie wolno więcej, święci nie jesteśmy.

Ale nie podoba mi się że ktoś przychodzi do mojego domu i zaczyna stawiać warunki ..

Jest gościem jest mniejszością/uchodźcą to niech grzecznie dziękuje że mu u nas bomby na głowę nie spadają.. a nie ŻĄDA coraz więcej

Chyba że jest Polakiem, katechetą albo innym biskupem. Ten może żądać coraz więcej od wierzących i nie wierzących. Dlaczego? Bo jest "u siebie" i jemu więcej wolno.
Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Państwowych. U mnie w LO była klasa tzw. "spadochroniarzy". Był tam najgorszy element z kilku lat szkolnych. Co ciekawe część tych "spadochroniarzy" i największych chuliganów po latach została cennymi specjalistami z różnych dziedzin. Miałem okazję spotkać po latach jednego, który w ogólniaku chciał mnie dla zasady pobić i nawet zgromadził w tym celu odpowiednią grupę. Pośmialiśmy się ze starych czasów choć element chuligański/konfrontacyjny w facecie został co wynikało z rozmowy. Był w czasie tej ostatniej rozmowy lekarzem ze specjalizacją.

Zgadza się były SKS-y - Szkolne Kluby Sportowe. Teraz też są Uczniowskie Kluby Sportowe. Tylko, że nadal WF traktowany jest jako przedmiot utrudniający ułożenie dobrego planu, dobry nauczyciel wf w wielu szkołach jest rzadkością, a jak jest to i tak pozostali traktują go z przymrużeniem oka, bo przecież klasówek nie sprawdza. Znam przypadek nauczyciela wf, który pracuje w zawodzie blisko 40 lat jest po 60 i aktywnie uczestniczy w zajęciach demonstrując każde ćwiczenie i o dziwo lubią go nawet najmłodsze dzieci. Normalnie pasjonat zawodu.

Wielu z nas za młodu ocierało się o chuligankę - nawet nie zdając sobie z tego sprawy.

Tylko, że nadal WF traktowany jest jako przedmiot utrudniający ułożenie dobrego planu, dobry nauczyciel wf w wielu szkołach jest rzadkością, a jak jest to i tak pozostali traktują go z przymrużeniem oka, bo przecież klasówek nie sprawdza.

Tak, zauważyłem że religia wygrywa powoli z w-f. W prywatnych szkołach jest czasem problem sali do w-f, która jest przystosowana do np. gier zespołowych, które najczęściej interesują dzieci/młodzież.

Znam przypadek nauczyciela wf, który pracuje w zawodzie blisko 40 lat jest po 60 i aktywnie uczestniczy w zajęciach demonstrując każde ćwiczenie i o dziwo lubią go nawet najmłodsze dzieci. Normalnie pasjonat zawodu.

Szacunek dla tego nauczyciela. Robi dobrą robotę dla zdrowia uczniów. Pytanie czy uczniowie to doceniają i czy te wytyczne będą stosować po szkole.

Edytowane przez Lech36

Tylko, że nadal WF traktowany jest jako przedmiot utrudniający ułożenie dobrego planu, dobry nauczyciel wf w wielu szkołach jest rzadkością, a jak jest to i tak pozostali traktują go z przymrużeniem oka, bo przecież klasówek nie sprawdza.

Tak było zawsze.

Teraz jest jedna rzecz dużo gorsza. Masowe załatwianie zwolnień lekarskich z w-f. Katastrofa!

Z drugiej strony widzę też kilkuletnich szkrabów dowożonych przez mamy lub ojców na poważne treningi piłkarskie i to nie tylko w dużych miastach lecz również w okolicznych wioskach. Rodzice zawzięcie kibicują na treningach i meczach.

Za moich czasów czegoś takiego nie było - na pewno nie na prowincji. Orlików też nie było, za bramkę robiły czasem 2 cegłówki albo 2 tornistry.

Edytowane przez Less

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Gość Włodzimierz_55692

(Konto usunięte)

Pobocznie dyskusja zeszła na temat oświaty. A w telewizjach właśnie pokazują manifestacje nauczycieli i rodziców przeciwko reformom minister Zalewskiej. Na TVN 24 jest to goła transmisja. TVP Info objaśnia je słusznym komentarzem.

W każdym razie - Żyda. W kraju, w którym antysemityzm wysysa się z mlekiem matki.

To jest jakaś kompletna paranoja, tfu - na psa urok!

Edytowane przez Bezlitosna Niusia

W kraju, w którym antysemityzm wysysa się z mlekiem matki.

Polak, zrodzon cudownie z Matki-Polki

Macie coś na potwierdzenie...skoro żeście też wysysacze.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

a narodowa jak zwykle trzyma...."poziom "

1996 rok

"Rzeczniczka MEN tłumaczyła na łamach „Wprost”, że niektórzy dyrektorzy po otrzymaniu pakietu informacyjnego wyrzucili go do kosza, zamiast omówić go na radzie pedagogicznej. Włodzimierz Paszyński, wtedy kurator, a dziś wiceprezydent Warszawy, przekonywał na łamach „Wyborczej”, że trudno będzie opanować nauczanie pod testy. Na łamach „Naszego Dziennika” ukazał się tekst podpisany przez Stowarzyszenie Rodzina Polska. W nim chyba najbardziej miażdżąca dla reformy ocena. „Czy [projekt] budzi niepokój? To za mało powiedziane. On budzi grozę i przerażenie. Polskiemu społeczeństwu proponuje się drastyczne obniżenie poziomu nauczania”. Stowarzyszeniu nie podobało się ograniczenie liczby godzin języka polskiego i historii Polski (reforma położyła większy nacisk na historię powszechną), wprowadzenie matematyki na maturę i jednocześnie zmniejszenie liczby jej godzin w szkole, ograniczenie zajęć plastyki i muzyki, a także połączenie biologii, chemii i fizyki w przyrodę. Autorzy tekstu postawili tezę, że nadrzędnym celem reformy jest realizacja ekonomicznych interesów Unii Europejskiej. A był to dopiero początek krytyki.

Sceptycznie o reformach wyrażali się też nauczyciele. „Zgadzamy się z koniecznością reformy, ale nie z jej kształtem” – mówił dla „Wprost” prezes ZNP Sławomir Broniarz. „Przede wszystkim nie odpowiada, o jakiego absolwenta nam chodzi. Nie wiemy też, czy państwo na to stać, szczególnie kiedy w tym samym czasie wprowadzane są trzy inne reformy”. Jak się później okazało, ministerstwo też nie do końca to wiedziało. Prawdziwy zalew newsów wywołała wiadomość, że w pierwszym roku reformy tylko ułamek 190 z 1600 gmin dostanie gimbusy, którymi można było dowozić dzieci do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Powód? Błąd rachunkowy ministra edukacji."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można tez porozmawiać o przemocy w szkołach, zdaje się że ostatnio jakiś uczeń walczył o życie w szpitalu na skutek pobicia go przez kolegów po meczu.

A to przypadkiem nie był napad ateistów nie znających konstytucji na młodego patriotę ?

A to przypadkiem nie był napad ateistów nie znających konstytucji na młodego patriotę ?

Prędzej odwrotnie. To kato-narodowcy wykazują skłonności do agresywnych zachowań. Tak wynika z doniesień mediów. Pewnie te media kłamią ;-).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.