Skocz do zawartości
IGNORED

Pogłos od kaloryfera

MusicManiacX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam troche śmieszny problem. Aż się boję co jeszcze zaczne słyszeć ;). Dzisiaj stwierdzilem, że w miejscu odsłuchowym słyszę pogłos od kaloryfera taki metaliczny przydźwięk gdy kaszlne ;) Usłyszałem to przy włączonym telewizorze, więc teraz się zastanawiam czy w muzyce to nie powoduje jakiś tam rezonansów... nie wiem jak rozwiązac ten problem bo nie chcę zasłaniać kaloryfera żadnymi drewnianymi obudowami ze względu na ogrzewanie ;) Macie jakieś pomysły?

https://www.audiostereo.pl/topic/126096-pog%C5%82os-od-kaloryfera/
  • Moderatorzy

Przymocuj solidnie ten kaloryfer do ściany, spróbuj założyć jakieś gumowe podkładki w miejscach mocowania. Nie wiem czy to stary żeliwny żeberkowy czy nowy, w tych nowych te górne osłony często są luźno przymocowane i dzwonią.

-----------------

Nowy, dzwoni jak dzwon Zygmunta. Był luz, uszczelniłem podkładkami nadal dzwoni tylko w tym miejscu akurat gdzie siedzę :) Ten kaloryfer jest na złość tak zbudowany z dwóch paneli w środku pusto i musialbym chyba go wyrzucić... przez okno ;) albo przesunąć się na środek pokoju, co jest nie do przyjęcia :)

Jeszcze zacznę słyszeć kable, to dopiero będzie problem ;)

Wszystko przed Tobą. Póki co może naklej matę butylową na każdą część od strony ściany i środka. To by mu dodało masy i trochę usztywniło.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Póki zima - mam prostsze rozwiązanie:

Kalafior generuje suche, nieprzyjemne powietrze.

Wepchnij między panele stary ręcznik, zalej wodą i - spoko.*

Masz dwa w jednym. Nie rzęzi a i sen przyjemniejszy.

* a nie zapomnij podłożyć jakowegoś gora, coby Ci podłogi nie umoczyło!:-)

U mnie jest tak samo. Najbardziej hałasowała ta blaszka użebrowana - ja pod nią wcisnąłem uszczelkę do okien (gumową).

Teraz jak kaloryfer jest za firanką to już go nie słychać.. tak bardzo.

W samochodach na podłogę przykleja się takie kwadratowe gumowe panele na pastę głuszącą - w domu się chyba tak nie da bo ta pasta trochę śmierdzi do czasu jej wyschnięcia.

Ale kierunek działania już znasz.

To by mogło oznaczać, że przestajesz raczkować....w audio oczywiście;-)

W kwestii Twojego problemu polecam metodę zastosowania gumy, co było już wspominane, o różnej grubości i twardości, rozpierającej powierzchnie stykające się. Przy dobrym dostosowanych grubościach i odpowiednim umiejscowieniu, możesz wyeliminować problem, czego Ci życzę!

naklej matę butylową na każdą część od strony ściany i środka. To by mu dodało masy i trochę usztywniło.

Przy okazji kup każdemu członkowi rodziny gruby sweter. Zaiste genialny to pomysł by naklejać izolatory cieplne na kaloryfer.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Miałem podobny problem - kaloryfer aluminiowy, wpadał w rezonans kiedy klasnąłem w dłonie... Słyszalny - niestety - również podczas głośniejszych odsłuchów.

Postawiłem przed nim dwa fotele (wcześniej miałem po jednym na stronę - robiły za wytłumienie pierwszego odbicia). Na ścianie gdzie zniknął fotel powiesiłem panel z wełny skalnej. Teraz z jednej strony tłumi wełna, z drugiej fotele i kaloryfera nie słychać :)

Dziękuję wszystkim za pomoc. Wcisnąłem między ścianę, a panel kaloryfera ręcznik tak aby na dole i na górze był zwinięty w rulon, co usztywniło bardziej kaloryfer i problem znikł :)

Montage ;) Już wysechł...

Przecam godoł!!:-)

Teraz go jeszcze delikatnie zamocz.

Swoją drogą - albo kalafior kiepsko wykonany, albo montaż skiepszczony...

Ustaliłeś przy jakiej częstotliwości rezonuje?

Jakie dokładnie nie, ale na pewno niskie. Warknij sobie to będziesz wiedział ;) może pieska zdenerwuj ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.