Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Iro, nie mam nic przeciwko ślepym testom, przy czym muszą być zrobione z głową, to znaczy nie polegają na przełączaniu co 5 sekund równolegle połączonych klocków. Ślepy test w wariancie: wybieramy kilka charakterystycznych utworów do testów a następnie słuchamy ich losowo i analizujemy poprawność wskazania jest jak najbardziej OK. Ostatnio nawet robiliśmy takie testy dotyczące okablowania, było to porównanie Kimbera Selekta z dwoma modelami Siltecha. Brało w nich udział trzech zawodników i nikt się nie pomylił. A kable były zbliżonej klasy jakościowej, więc tym bardziej zadanie do łatwych nie należało. Sam brałem udział w tym teście jako słuchacz i po przesłuchaniu kilku charakterystycznych utworów bez problemu wskazywałem który kabel jest w danym momencie podłączony.

Cześć tomkly :)

Rozumiem, że Twój wpis tutaj świadczy o tym, że Piopio z grubsza nakreślił Ci temat zorganizowania takiego ogólnopolskiego testu ABX?

Jeżeli nie, to streszczę Ci jak to widzę.

Warunkiem koniecznym jest lokal z dobrze zaadaptowaną akustyką i bardzo dobrej klasy zestawy głośnikowe, umożliwiające wyłapanie najmniejszych niuansów w muzyce.

Założeniem ma być przeprowadzenie ślepego testu ABX na możliwość usłyszenia różnic pomiędzy skrajnej klasy urządzeniami audio, takimi jak karta muzyczna AIM SC808 vs. high-end DAC, tudzież różnej klasy odtwarzacze CD zbudowane całkowicie na tranzystorach i tranzystorowe wzmacniacze, również ze skrajnych klas cenowych.

Mogą być też wszelkie kabelki :)

Założenie:

Warunek pierwszy: doprowadzenie poziomów głośności testowanych urządzeń do możliwie najbardziej równych (najlepiej miernikiem)

Warunek drugi: test ma się odbyć w ten sposób, że osoba testująca (odsłuchująca) nie będzie wiedziała co w danym momencie jest źródłem sygnału, czyli nie dopuszczenie czynników zewnętrznych (wzrokowych) do świadomości słuchacza

Warunek trzeci: całkowita swoboda słuchacza co do wyboru muzyki służącej za materiał odsłuchowy, oraz całkowita swoboda czasu potrzebego na podjęcie decyzji który "klocek" gra.

Wyglądałoby to następująco:

Osoba która jest poddana testowi słucha sprzętu A i widzi co to za sprzęt i stara się zapamiętać jaki dźwięk daje taka konfiguracja.

Następnie w ten sam sposób słucha sprzętu B (widzi co gra)

Nie ma limitu co do konieczności przełączania w sposób jawny urządzeń A i B, aby przygotować słuch do finalnego testu i osłuchać się z obydwoma konfiguracjami.

Następnie, gdy słuchacz będzie gotowy, zostanie puszczona wybrana przez niego muzyka 15x pod rząd, w losowej konfiguracji (raz sprzęt A, raz sprzęt B, raz sprzęt X będący jednym z tych dwóch), a słuchasz musi prawidłowo rozpoznać urządzenie A lub B

Jeżeli wynik będzie zawierał powiedzmy do 13x trafień - ewidentnie idzie rozpoznać dane urządzenie po samym dźwięku.

Jeżeli wynik trafień będzie mniejszy od 13x to mamy do czynienia z czystą losowością, strzelaniem w ciemno.

Oczywiście proporcje trafień dla testu ABX wziąłem póki co z głowy, gdy już ewentualnie padłyby jakieś konkrety typu u kogo i kiedy, to poczytałbym w necie jakie są normy dla testów ABX (ile trafień oznacza losowość, a ile faktyczne możliwości rozpoznania urządzenia zmysłem słuchu)

Co Ty na to?

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Niekoniecznie wygodny - bo np brak sortowania wg artysty w Tidal. (w ulubionych).

Poza tym musisz dodać , że jak sam napisałeś "wygodny" ale tylko dla tych którzy nie mają streamera tylko sam DAC.

Wiele streameów dostępnych na naszym rynku jest o wiele wygodniejszych w użytkowaniu. Ale trzeba zapłacić. Tak to już jest.

Dla mnie jest wygodny. Dla Ciebie nie musi być.

Na pewno bez żadnych emocji i z dużym "przyłożeniem się" do zagadnienia podczas odsłuchów.

Jak chcesz sensownych wniosków to się robi poważne testy porównawcze a nie przerzuca klocki. Do jedynych wniosków jakich możesz dojść na podstawie swoich testów to to czy dany klocek podoba się lub nie.

Nie mają na czym a testować a testy chcą robić :)

jar1, co z Tą anteną i jej wzmacnianiem prądu?

Czemu nie odniesiesz się do mojej propozycji zorganizowania ogólnopolskiego testu ABX?

Ty jako osoba znająca się na budowie i projektowaniu wzmacniaczy audio - i z tego co piszesz również na technice przeprowadzania testów ABX - byłbyś niezwykle cennym uczestnikiem.

Czemu Ty zawsze tylko filozofujesz, zamiast dać jakiś konkret :)

Przy czym Twoje kontrowersyjne filozofie są na zasadzie: powiem coś, i zobaczę co się będzie działo, jak będzie się działo to fajnie.

Jak nie będzie się działo to nie fajnie, to przy następnej okazji coś sobie napiszę.

Zero zaangażowania w polemikę.

Rozmowa na odwal się ;)

Jest konkret propozycja, padło konkret pytanie, a Ty znowu dałeś jakaś odpowiedź jakbyś się z choinki zerwał ;)

sly30, może u Ciebie byłaby możliwość zorganizowania takiego spotkania?

Edytowane przez BeatX

Sorry, ale pomimo tego że nie stoję po żadnej ze stron muszę wskazać ci pewien paradoks w twojej wypowiedzi. Sugerujesz że ktoś musi się wykazać że nie jest wielbłądem. Brak obrony oznacza że wielbłądem jednak jest ;)

no tak, wartosci posrednich nie bedzie. ale w koncu kazdy z wymienianych elementow audio typu dac, kable, platformy antywibracyjne, podkladki pod kable i bezpieczniki wnosi tak diametralne zmiany, ze nie powinno byc problemu z ich wychwyceniem, a moze jednak?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

A Daphile to nie zabawka voodo ?

na podstawie czego tak twierdzisz, co robi, albo czego nie robi ten system, ze chcesz go zaliczyc do voodoo?

jar1, co z Tą anteną i jej wzmacnianiem prądu?

Czemu nie odniesiesz się do mojej propozycji zorganizowania ogólnopolskiego testu ABX?

Ty jako osoba znająca się na budowie i projektowaniu wzmacniaczy audio - i z tego co piszesz również na technice przeprowadzania testów ABX - byłbyś niezwykle cennym uczestnikiem.

Czemu Ty zawsze tylko filozofujesz, zamiast dać jakiś konkret :)

Jest konkret propozycja, padło konkret pytanie, a Ty znowu dałeś jakaś odpowiedź jakbyś się z choinki zerwał ;)

"Bijesz" się i tłuczesz do drzwi, które Ci nie otworzą. Tutaj profesorowie High Endu kochają się w zamieszczaniu zdjęć kabli, opisywaniu wspaniałych właściwości bezpieczników itd.

Znajdziesz zapewne jakąś osobę, to pewne. Ale jedna jaskółka wiosny nie czyni skoro mowa o teście "ogólnopolskim" (cokolwiek to znaczy).

Takie testy są zawsze nie na rękę wszelkiej maści szamanom od opisywania bzdur o audio.

Pokaż mi gdzie i kiedy pochwalił się taki "profesor" badaniem słuchu, gdzie taka osoba podjęła temat dotyczący w szerszym zakresie zagadnien muzycznych czy akustycznych.

Opisywanie jak to sprzet nagle dostał "blasku i poklasku" po wymianie kabla zasilającego to zwykłe lanie wody.

Pora się obudzić, profesorowie są znawcami od opowieści dziwnej treści, ich jedynym wkładem jest opisywanie akcesorii i kabli do sprzętu audio.

no tak, wartosci posrednich nie bedzie. ale w koncu kazdy z wymienianych elementow audio typu dac, kable, platformy antywibracyjne, podkladki pod kable i bezpieczniki wnosi tak diametralne zmiany, ze nie powinno byc problemu z ich wychwyceniem, a moze jednak?

Nie będą w stanie tego wykazać w przypadku tych wszystkich audiovoodoo bzdur. Nie będą i wiemy dlaczego.

Tylko taki test powinien odbyć się na zasadzie kotary pomiędzy sprzetem a odsłuchującym, by nie było wiadomo kiedy mamy zmianę podstawki pod DAC'iem, zmianę kabla zasilajacego czy zmianą deski pod wzmacniaczem.

I by było czytelne - nie przeszkadza mi i nigdy nie przeszkadzało, że ludzie kochają bzdury i za swoje zarobione pieniądze kupują idiotyzmy. Życie składa się często z przyjemności opartych na idiotyzmach.

Tylko nie można się zgodzić z twierdzeniami, że to w jakikolwiek sposób wpływa na zmiane brzmienia, a tym bardziej jakiś koszmarek gdy twierdzi się, że ma to wpływ na uzyskiwanie bardziej naturalnego brzmienia.

Pokażcie mi jeden wzmacniacz bez względu na kwotę - może być nawet taki za 300K, który z dowolnie dobranym zestawem kolumn bez względu na kwotę wiernie odtworzy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Na pewno bez żadnych emocji i z dużym "przyłożeniem się" do zagadnienia podczas odsłuchów. Emocje są gdy czytam niektóre bzdury na tym forum ;)

Staram sie więc skupić w tych wolnych chwilach (a naprawdę jest ich niewiele ostatnio) na muzyce i testach sprzętu (ostatnio tego sporo przerzucam ).

Niekoniecznie wygodny - bo np brak sortowania wg artysty w Tidal. (w ulubionych).

Poza tym musisz dodać , że jak sam napisałeś "wygodny" ale tylko dla tych którzy nie mają streamera tylko sam DAC.

Wiele streameów dostępnych na naszym rynku jest o wiele wygodniejszych w użytkowaniu. Ale trzeba zapłacić. Tak to już jest.

wielka zaleta tego systemu jest jego otwartosc i elastycznosc. jestem pewny, ze gdybys zwrocil sie do autora o takie sortowanie, to jesli byloby to mozliwe, na pewno w systemie sie pojawi.

na prawde nie wiem, co mozna zarzucic daphile vs. streamery, chyba tylko to, ze jest darmowy, duzo szybszy i ma duzo mniejsze wymagania sprzetowe.

imho daphile i podobne systemy linuxowe to optimum, bardzo elastyczne optimum.

1- nie mam warunków na przyjęcie więcej niż 1 osoby. Taki jest układ miejsca odsłuchowego. Ci którzy u mnie byli, a było z forum kilka osób wiedzą jak u mnie jest.

2- nie zamierzam rozłączać skrupulatnie pospinanego systemu tylko dlatego, żeby coś komuś udowodnić. Nie namawiam nikogo na cokolwiek ani do niczego nie przekonuję. To co sam uważam to uważam dla siebie.

Żeby dojść do tyłu sprzętu i poprzełączać np kable to wpierw trzeba rozłączyć sprzęt stojący na podłodze, pościągać prawie 200kg sprzętu i wynieść gdzieś, potem zwinąć dywan a następnie wyjechać szafką z resztą sprzętu. Po zmianie kabli wszystko od nowa. Nie wchodzę w to.

Dla mnie jest wygodny. Dla Ciebie nie musi być.Jak chcesz sensownych wniosków to się robi poważne testy porównawcze a nie przerzuca klocki. Do jedynych wniosków jakich możesz dojść na podstawie swoich testów to to czy dany klocek podoba się lub nie.

Ja nie muszę takich testów robić. U mnie wszystko co przeniosę/wepnę brzmi inaczej.

Podstawa to akustyka nad którą zapanowałem u siebie (chociaż nie jest wciąż idealnie).

Ślepe testy powiadasz?

A co powiesz na brak kolumn ? U mnie w ogóle nie ma kolumn. Jak zamknę oczy (i nawet moja żona i córka które sie nie znają) to dźwięk dochodzi zewsząd. Są bliskie i bardzo odległe plany.

Tak sie dzieje ze wszystkim co podepnę. Różnice są takie, że jak podepnę coś innego to zmieniają się plany, źrodła pozorne ( niektórzy tylko o tym czytali na forum).

Jeśli nie masz u siebie takich efektów to (nie zrozum mnie źle) nie masz prawa "słyszec". I co byś do domu nie przytachał to będzie tak samo.

Tyle w największym skrócie o audio.

Poprzez cytaty przemyciły mi się na monitor co po niektóre wypowiedzi Piotr_57210 i z faktu że bije z tych wypowiedzi turbo nonsens - niestety moja natura wzięła górę i musiałem odpowiedzieć :D

Otóż system Daphile to nie audiovoodoo.

Daphile to dystrybucja linux'a okrojona do minimum i przygotowana aby system działał wyłącznie w jednym celu - odtwarzaniu muzyki i kilku usługach niezbędnych do zdalnego bądź lokalnego sterowania odtwarzaczem software'owym i LMS.

Daphile jest pozbawiony jakichkolwiek innych możliwości, typu praca na aplikacjach biurowych.

Dzięki takiej a nie innej konstrukcji, w efekcie końcowym zainstalowany na jakimkolwiek PC z procesorem x86 działa jak zwyczajny odtwarzacz sieciowy obsługujący wszelkie formaty plików, część platform streamingowych i usługi broadcastowe radia internetowego.

Ale najważniejsza jego cecha to fakt, że działa na zasadzie plug'n'play, czyli podłączasz w zasadzie jakikolwiek USB-DAC i działa on od razu, bez instalowania sterowników i konfiguracji czegokolwiek.

Nie poprawia on dźwięku w pojęciu, że jest lepsza scena, bardziej gładkie soprany itp.

Jedna, jedyna sytuacja gdy Daphile może poprawić jakość dźwięku to przypadek skrajny, gdy porównuje się USB-DAC, który ma do dupy sterowniki od Windows'a i z automata są powłączane jakieś audio poprawiacze lub efekty pogłosowe, a w Daphile tych polepszaczy nie ma i nie będzie.

Jest bit-perfect od razu po włączeniu i podłączeniu.

Jak można pisać głupoty o tym, że Daphile to zabawka voodoo - tego nie ogarniam o_O

Jak można pisać głupoty o tym, że Daphile to zabawka voodoo - tego nie ogarniam o_O

Tak samo jak można pisać, że wzmacniacze grają identycznie :)

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

1- nie mam warunków na przyjęcie więcej niż 1 osoby. Taki jest układ miejsca odsłuchowego. Ci którzy u mnie byli, a było z forum kilka osób wiedzą jak u mnie jest.

2- nie zamierzam rozłączać skrupulatnie pospinanego systemu tylko dlatego, żeby coś komuś udowodnić. Nie namawiam nikogo na cokolwiek ani do niczego nie przekonuję. To co sam uważam to uważam dla siebie.

Żeby dojść do tyłu sprzętu i poprzełączać np kable to wpierw trzeba rozłączyć sprzęt stojący na podłodze, pościągać prawie 200kg sprzętu i wynieść gdzieś, potem zwinąć dywan a następnie wyjechać szafką z resztą sprzętu. Po zmianie kabli wszystko od nowa. Nie wchodzę w to.

Ok, rozumiem.

Wielka szkoda :(

No nic, może jednak znajdzie się ktoś jeszcze z aktywnych uczestników dyskusji, aby przenieść ja na wyższy poziom? (od dyskusji na forum, poprzez spotkanie w realu i doświadczenie praktyczne)

Tak samo jak można pisać, że wzmacniacze grają identycznie :)

Właśnie chcę to zweryfikować.

Zamiast trollować, pomógłbyś zorganizować te spotkanie żeby mieć mocne argumenty w ręce (lub ich brak)

Jeśli nie masz u siebie takich efektów to (nie zrozum mnie źle) nie masz prawa "słyszec". I co byś do domu nie przytachał to będzie tak samo.

Czy ja gdzieś pisałem że wszystka gra tak samo?

Tak sie dzieje ze wszystkim co podepnę. Różnice są takie, że jak podepnę coś innego to zmieniają się plany, źrodła pozorne ( niektórzy tylko o tym czytali na forum).

A co podepniesz np.

Podstawa to akustyka nad którą zapanowałem u siebie (chociaż nie jest wciąż idealnie).

Jak to ogarnołeś?

A co powiesz na brak kolumn ? U mnie w ogóle nie ma kolumn. Jak zamknę oczy (i nawet moja żona i córka które sie nie znają) to dźwięk dochodzi zewsząd. Są bliskie i bardzo odległe plany.

Na każdym nagraniu?

na podstawie czego tak twierdzisz, co robi, albo czego nie robi ten system, ze chcesz go zaliczyc do voodoo?

A chodźmy na podstawie twierdzeń niektórych użytkowników , że działa zbawiennie w dziedzinie PC audio. Że Daphile + byle jaki DAC da nam super brzmienie z PC , wykosi jitter i takie tam brednie.

Zamiast trollować, pomógłbyś zorganizować te spotkanie żeby mieć mocne argumenty w ręce (lub ich brak)

Może spotkamy się na audioshow w pokoju diy. Będą rożne wzmacniacze, posłuchasz sobie.

Ja rzadko kogoś zapraszam do domu ...

Ja nie muszę takich testów robić. U mnie wszystko co przeniosę/wepnę brzmi inaczej.

Ślepe testy powiadasz?

Dobrze napisane. Kolumna jest źródłem dzwięku koniecznym do odsłuchu, jednak akustyka pokoju może doskonale wpływac na to, by tworzyć źródła pozorne. Jeśli się nad tym umie zapanować i przygotuje akustycznie pomieszczenie odsłuchowe…potrafimy bawić się ładnym, szerokim planem muzycznym przy nawet niewielkim pomieszczeniu. Nie zawsze i nie w kazdym przypadku. Jednak jestesmy w stanie przy okreslonym gatunku muzyki uzyskac doskonałe efekty.

Edytowane przez MrArkowski

Bijesz" się i tłuczesz do drzwi, które Ci nie otworzą. Tutaj profesorowie High Endu kochają się w zamieszczaniu zdjęć kabli, opisywaniu wspaniałych właściwości bezpieczników itd.

Znajdziesz zapewne jakąś osobę, to pewne. Ale jedna jaskółka wiosny nie czyni skoro mowa o teście "ogólnopolskim" (cokolwiek to znaczy).

Liczę się z tym.

Jednak ja wychodzę z założenia, że jestem wart tyle - ile moje słowo.

Powiedziałem A, to powiem B

Chcę przekonać sam siebie i przy okazji innych, jak to z tym słyszeniem wzmacniaczy jest naprawdę :)

"ogólnopolski" w pojęciu tej dyskusji znaczy przeprowadzony w Polsce (najlepiej w centrum Polski), z udziałem słuchaczy z kilku regionów kraju.

Chociaż nie jest to konieczne, wiadomo.

Mogą być osoby z tego samego miasta.

A chodźmy na podstawie twierdzeń niektórych użytkowników , że działa zbawiennie w dziedzinie PC audio. Że Daphile + byle jaki DAC da nam super brzmienie z PC , wykosi jitter i takie tam brednie.

I tylko brednie. I oczywiscie te osoby słyszą jitter :)

Gość

(Konto usunięte)

Ślepe testy powiadasz?

Wow ... A czemu to dowodzi...? ;-)

Edytowane przez Gość

Liczę się z tym.

Jednak ja wychodzę z założenia, że jestem wart tyle - ile moje słowo.

Powiedziałem A, to powiem B

Chcę przekonać sam siebie i przy okazji innych, jak to z tym słyszeniem wzmacniaczy jest naprawdę :)

"ogólnopolski" w pojęciu tej dyskusji znaczy przeprowadzony w Polsce (najlepiej w centrum Polski), z udziałem słuchaczy z kilku regionów kraju.

Chociaż nie jest to konieczne, wiadomo.

Mogą być osoby z tego samego miasta.

Na lokalnym podwórku można to wykonać. Jeśli ktoś ma ochotę na zabawę w przepinanie kabli i jest z okolic Katowic możemy się umówić na jakies spotkanie.

Może spotkamy się na audioshow w pokoju diy. Będą rożne wzmacniacze, posłuchasz sobie.

Ja rzadko kogoś zapraszam do domu ...

A będą tam odpowiednie warunki do przeprowadzenia testu?

Dobra akustyka, brak hałasu w tle, brak konieczności śpieszenia się w odsłuchach?

A gdzie takie bzdury wyczytałeś?

A będą tam odpowiednie warunki do przeprowadzenia testu?

Dobra akustyka, brak hałasu w tle, brak konieczności śpieszenia się w odsłuchach?

Obojętnie jaka będzie akustyka, usłyszysz zmianę wzmacniacza.

Przemek dyskutujesz z pieniaczem.

On jak na razie dał ZERO argumentów, tylko same złośliwości i audiofilskie teorie z kosmosu wzięte.

Na taki test nie przyjedzie bo po co, on słyszy i już

Weryfikować nie trzeba, ot choćby dla lepszego poznania samego siebie.

Ale skoro kierujecie się nauką i logiką z której wynika, że użyty w torze sygnału taki czy inny metal nie ma i nie może mieć wpływu na brzmienie, to dlaczego uważacie, że metal w lampie taki wpływ ma?....to jest nielogiczne i sprzeczne ze sobą.

Oczywiście pamiętam Twoje rozczulające wyznanie, że (cyt. niedosłowny) "to forum audio i nikogo nauka (w tym Ciebie) nie interesuje", ale...doczytaj gdzieś w wolnej lub zapytaj kogoś (z wiedzą), chwili czym się różni lampa od przewodnika (jakim jest kabelek i to obojętnie jaki, sieciowy, IC czy tam głośnikowy)

Obojętnie jaka będzie akustyka, usłyszysz zmianę wzmacniacza.

No ok, załóżmy przez chwilę że usłyszę.

Jak jest z hałasem tła? Będzie na tym show idealna cisza? Nie będzie presji, że trzeba kończyć odsłuch, bo inni chcą posłuchać?

Będą dostępne urządzenia high-end (w szczególności kolumny), żeby mieć co z czym porównać?

Odblokuj "Ignoruj" to ci odpowiem. W przeciwnym razie dialog nie ma sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi