Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nie chce nikogo banowac ale dyskutujmy na poziomie

od dzis do jutra troche pomoduje nowe wpisy wiec wycieczki personlane zgloszę do usunięcia a najaktwyniejszy w tym procederze poleci

Edytowane przez biniek84

Panowie nie chce nikogo banowac ale dyskutujmy na poziomie

od dzis do jutra troche pomoduje nowe wpisy wiec wycieczki personlane zgloszę do usunięcia a najaktwyniejszy w tym procederze poleci

Tylko broń boże nie banuj jar1.

Jego liczne wypowiedzi wnoszą najwięcej do tematu.

Branża audio chyba zaczyna na poważnie brać się za pliki. Zarówno ta mała i duża. Moim zdaniem do grania plików nie potrzeba zbyt wiele dobre oprogramowanie i kawałek bezgłośnego pc. To co ma rzeczywisty wpływ na dźwięk jest w dalszej części toru. Dopóki branża nie odkryła tej niszy był względny spokój. Teraz zaczynają się łowy na jelenie. Mamy kabelki usb, sata, ulepszacze do usb, specjalizowane streamery czy modyfikowane komputery do audio, no i audiofilskie odtwarzacze programowo. Na tym forum jest względny spokój ale na zachodzie paranoja nabiera rumieńców.

Czego wam potrzeba do grania plików i dlaczego taki wybór?

Ja to ja, ale ty, jako propagator prawidłowo prowadzonych testów odsłuchowych masz chyba jakiś sposób na radzenie sobie z tym problemem. Inaczej one (te testy) nie mają sensu. ;)

To zdanie najlepiej pokazuje, że tłumaczenia audiofilom co może zakłócać porównanie to tak jak w wątku o katastrofie smoleńskiej próbować przekonać że nie było zamachu lub że brzoza może uciąć końcowy odcinek skrzydła. Część piszących tam wierzy z zamach i pancerne skrzydło, Ty wierzysz że zawsze wszystko generuje zmiany i tkwią one zawsze w sprzęcie a nie w zjawiskach poza sprzętowych (biologia, akustyka).

Ciekawe jest tylko to, że część audiofilów nie wierzy w zamach w Smoleńsku. To oczywiście jest pozytywne.

P.S. Niedawno na forum był wątek o zjawisku filtracji grzebieniowej. Na pewno go zauważyłeś.

Inaczej one (te testy) nie mają sensu.

A jakie testy porównawcze (audio) mają Twoim zdaniem sens ?

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

zaraz klasa D będzie brzmiała coraz lepiej pojawi sie nowa generacja kosci sabre, format MQA, udoskonalane bedzie oprogoramowanie z korekcja akustyki - dostęp do bardzo dobrej jakosci bedzie latwiejszy i tanszy

Ty wierzysz że zawsze wszystko generuje zmiany i tkwią one zawsze w sprzęcie a nie w zjawiskach poza sprzętowych (biologia, akustyka).

To nieprawda. Poszukaj wcześniejszego mojego opisu doświdczenia, dotyczacego odsłuchiwania dwóch takich samych nagrań i wniosków, jakie zostały z tego wyciagnięte. Jak najbardziej dotyczące biologi i własciwosci ludzkiego słuchu.

A jakie testy porównawcze (audio) mają Twoim zdaniem sens ?

Sam dałeś przykład filtracji grzebieniowej jako czegoś co zakłóca porównywanie daców i prawdopodobną przyczyne tego, ze słychać różnice. Chiałem więc zrozumieć, jak to zjawisko, wystepujące przecież niezaleznie co porównujemy ma się do twojej procedury prowadzenia testów oraz wiarygodności jej wyników.

oprogoramowanie z korekcja akustyki

Takie oprogramowanie by mogło działać potrzebuje danych. Potrzebny będzie sprzęt pomiarowy.

W studiu to nie problem w domu już będzie trochę gorzej. Kolejna sprawa to czy samo oprogramowanie da tyle co adaptacja. Co do tego mam wątpliwości.

Nowe formaty nic nie wniosą do momentu gdy nie będą ogólnie dostępne nagrania. Nowe kości dac co w wniosą zobaczymy, jak na razie chyba rewolucji nie będzie za to wysyp nowych klocków na pewno.

na pewno nie zastapi adapatacji ale Ci co mają kiepsko w tym aspeckie pewnie beda mieli ciut lepiej

MQA zrobi rewolucje w serwisach streamingowych bo plik hi res bedzie wazyl troche wiecej niz mp3

a nowe kosci dac to jeszcze bardziej wyzylowane parametry i lepsze wspolczyniki - lepiej rozwiazane zasilanie ktore jest bolączką

Edytowane przez biniek84

Chiałem więc zrozumieć, jak to zjawisko, wystepujące przecież niezaleznie co porównujemy ma się do twojej procedury prowadzenia testów oraz wiarygodności jej wyników.

Zachowanie stałej pozycji odsłuchowej zapewnia eliminację wpływu tego zjawiska przy porównaniu. I nie trzeba głowy wkręcać w imadło jak to kiedyś sugerował ktoś na tym forum. Dotyczy to porównań odsłuchiwanych przy pomocy kolumn. Nie dotyczy przy zastosowaniu przełącznika AB dostępnego z miejsca odsłuchu bo wtedy łatwo zachować dokładnie identyczną pozycję odsłuchową.

Oczywiście jak porównujesz DAC przez słuchawki to zjawisko to nie występuje.

Wątek o filtracji grzebieniowej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nieprawda

O.K. nieprawda.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

a nowe kosci dac to jeszcze bardziej wyzylowane parametry i lepsze wspolczyniki - lepiej rozwiazane zasilanie ktore jest bolączką

Tylko co to da w efekcie końcowym?

dostepnosc do lepszego dzwieku dla wiekszej ilosci odbiorców

rozwoj napedza konkurencje konukrencja ceny a ceny popyt i zadowolenie klientów :)

jeśli nowa klasa D i nowoczesne przetworniki rzeczywiscie sie upowrzechnią to dzisiejszy hi end bedziemy mieli w amplitunerach za pare lat a dostep do muzyki w wysokiej jakosci bedzie standardem

Edytowane przez biniek84

Nie dotyczy przy zastosowaniu przełącznika AB dostępnego z miejsca odsłuchu bo wtedy łatwo zachować dokładnie identyczną pozycję odsłuchową.

Z ta idealnie taką samą pozycją odsłuchową to bym nie przesadzał.

Dam przykład. Dwa lata temu chodziliśmy sobie po Audioshow z kolegami i kilkukrotnie zaraz po wejściu do danego pomieszczenia, gdzie grała muzyka, od razu stwierdzałem, że tu grają z plików. Moja pozycja, muzyka i reszta nie miała na to wpływu. Więcej moje stwierdzenia były zadziwiająco trafne i praktycznie prawdziwe w 100%. Mam na to świadków;)

Wiecej, w jednym z pomieszczeń aż podszedłem do wystawcy i spytałem co gra, bo widząc włączonego kompa dźwięk wydawał mi się jednak nie kompowy. Okazało się, ze w danej chwili akurat to nie grało z plików.

Także rzeczywistość naszego "słyszenia" nie jest tak do końca prosta i banalna.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Zapraszam do testu jaki zaproponowałem Sly30, Kennijczykowi i Jar1. Wykaż się słuchem.

To tak a jak bys zapraszał studentów do przedszkola na naukę alfabetu.

Co prawda ja mogę być pierwszoroczniakiem ,ale i tak daleko od przedszkola :P

dostepnosc do lepszego dzwieku dla wiekszej ilosci odbiorców

rozwoj napedza konkurencje konukrencja ceny a ceny popyt i zadowolenie klientów :)

jeśli nowa klasa D i nowoczesne przetworniki rzeczywiscie sie upowrzechnią to dzisiejszy hi end bedziemy mieli w amplitunerach za pare lat

Najsłabszym ogniwem są moim zdaniem głośniki z pasywną zwrotnicą. Upowszechnienie systemów aktywnych to by był progres w domowym audio. A tak same problemy. Monitory potrzebujące elektrowni do napędzenia, grające kable itp.

To udowodnij że masz zdaną podstawówkę i pokaż wyniki testu.

ICEpower szykuje ich zdaniem jakąś rewolucję - Ci ktorzy byli na CES2016 potwierdzaja że rzeczywiscie jest postęp więc nie mam nic przeciwko takiej powszechności :)

byle tylko nie zakazali preampów lampowych :D

emotiva szykuje fajne zabawki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek84

tak czy inaczej zawsze troche lepiej i do przodu :)

Nie. Ponieważ audio (słuch) działa w domenie analogowej i taki sygnał musi docierać do człowieka. Także na końcu zestawu musi być sygnał analogowy.

A cyfrowe przetwarzanie sygnałów, zbawienne dla przesyłania szybkiego informacji i jej cyfrowej obróki samo z siebie jest źródłem degeneracji dla analogówki.

To udowodnij że masz zdaną podstawówkę i pokaż wyniki testu.

Co za bezczelność i hipokryzja! Na prośbę o pokazanie systemu, by było wiadomo, że koleś może mieć jakkolwiek pogląd na audio, odpowiedzią było plucie jadem. Wiadomo, źe mocny jest tylko w gębie, a sprzęt widział na zdjęciach. Teraz jednak innych nawołuje do udowadniania, że mają prawo wypowiadać się o audio.

sly mógłbyś posłuchać u siebie kawałka który przytaczałem? masz prawdopodobnie najbardziej wyrafinowany zestaw z tutejszych dyskutantów - ciekaw jestem gdzie u Ciebie rozkładają się te dźwięki przestrzenne

u mnie to wygląda mniej wiecej tak - krzyzykiem zaznaczyłem miejsce trzasków z 1:05

Bez_tytu_u.jpg

Edytowane przez biniek84
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jak tam fachowcy od ABX? Mogę każdemu łatwo udowodnić, że w teście ABX dwóch kolorów od siebie nie odróżnią, takich które różnią się w sposób oczywisty. I jak sie to ma do waszych testów?

Testy ABX zakłamują rzeczywistość i nie nadają się do testów zmysłów człowieka.

To jest to co moja dziewczyna (zielona w audio ,ale cos tam słyszy) wczoraj powiedziała jak jej opisywałem co się tu wypisuje. Zaskoczyła mnie niesamowicie :)

Powiedziała dokładnie ,ze jak masz dwa bliskie odcienie różowego koloru kolo siebie to widzisz różnice. Ale jak pokażesz tylko jeden kolor to nie wiesz ,który to był ciemniejszy czy jaśniejszy. Ponownie jak je zobaczysz razem to w znowu widzisz różnice. Jak ma się male doświadczenie z odcieniami różu (dziewczyny są ekspertami - sminka itp) to się nie zgadnie jak jest pojedynczy kolor. A w muzyce jest jeszcze taki problem ze nie można pościć dwóch dźwięków razem. Czyli tak jakby nigdy się nie widziało tych dwóch odcieni kolo siebie.

Ode mnie dodam tylko ,ze wystarczy dołożyć jeszcze pamieć wzrokowa, a przy muzyce pamięć dźwiękowa i dochodzimy do sedna problemu czemu dla jednych wszystko gra tak samo, a inni słyszą różnice.

Edytowane przez kennijczyk

Co za bezczelność i hipokryzja! Na prośbę o pokazanie systemu, by było wiadomo, że koleś może mieć jakkolwiek pogląd na audio, odpowiedzią było plucie jadem. Wiadomo, źe mocny jest tylko w gębie, a sprzęt widział na zdjęciach. Teraz jednak innych nawołuje do udowadniania, że mają prawo wypowiadać się o audio.

Wielokrotnie pisałem na czym słucham gdy wymagał tego kontekst.

Zaproszenie do opublikowania wyników testu ma uwiarygodnić możliwość słyszenia małych zmian w dźwięku. Co nie powinno być dla was problemem.

No chyba że jest ;)

Edytowane przez Przemysław_51508

W jednej z amerykańskich uczelni dano studentom zadanie wyciągnięcia prostym patykiem piłeczki pingpongowej z pionowej rury bez uszkadzania jej. Nikt z grupy studentów nie potrafił tego dokonać. Zrobił to przedszkolak który podszedł do otworu pogrzebał patykiem po czym wyjął siusiaka i nasikał do otworu i wyjął piłeczę.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

W jednej z amerykańskich uczelni dano studentom zadanie wyciągnięcia prostym patykiem piłeczki pingpongowej z pionowej rury bez uszkadzania jej. Nikt z grupy studentów nie potrafił tego dokonać. Zrobił to przedszkolak który podszedł do otworu pogrzebał patykiem po czym wyjął siusiaka i nasikał do otworu i wyjął piłeczę.

Tylko ze taki przedszkolak często się nie trafia :)

Tak samo jak często się nie trafia osoba bez doświadczenia w temacie ,która potrafi usłyszeć różnice o których tu piszemy.

Wielokrotnie pisałem na czym słucham gdy wymagał tego kontekst.

Zaproszenie do opublikowania wyników testu ma uwiarygodnić możliwość słyszenia małych zmian w dźwięku. Co nie powinno być dla was problemem.

No chyba że jest ;)

Mam centralnie wywalone na takie apele o jakieś śmieszne testy z telefonami na sprzęcie, testy słuchu i inne bzdury.

Powiedziała dokładnie ,ze jak masz dwa bliskie odcienie różowego koloru kolo siebie to widzisz różnice. Ale jak pokażesz tylko jeden kolor to nie wiesz ,który to był ciemniejszy czy jaśniejszy.

To jest dosyć dokładne odniesienie do monitorowania A-B dźwięku przy porównaniach.

u mnie to wygląda mniej wiecej tak - krzyzykiem zaznaczyłem miejsce trzasków z 1:05

U mnie mniej więcej w tym samym miejscu na w miejscu pierwszego bocznego odbicia.

ps.

Wokalista ma nienaturalnie wielką głowę i pluje mi w twarz ;)

Mam centralnie wywalone na takie apele o jakieś śmieszne testy z telefonami na sprzęcie, testy słuchu i inne bzdury.

Do szkoły muzycznej też byś zdał tylko Ci się nie chce.

Rozumiem.

Dało mi to więcej do zrozumienia niż wyniki testu.

• Pokaż nowe odpowiedzi