Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Przestał grać. To dobrze?

to on ci gral? hmmm najpierw kable, teraz NAS. obawiam sie najgorszego.a

a tak na serio, co to za nas?

ja uzywam 4 dyskowego qnap i bardzo go sobie chwale. ciekawi mnie, co uzywaja inni.

Edytowane przez leon28

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

to on ci gral? hmmm najpierw kable, teraz NAS. obawiam sie najgorszego.

No. Tak se bzyczał. Czasami. I mrugał oczkiem. Do mnie.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

No. Tak se bzyczał. Czasami. I mrugał oczkiem. Do mnie.

uuu, czyzbys po nieaudiofilskiemu mial ten nas gdzies w pokoju odsluchowym?

uuu, czyzbys po nieaudiofilskiemu mial ten nas gdzies w pokoju odsluchowym?

O, kurczę. Jednak można liczyć na forumowiczów. Zawsze coś podpowiedzą. Tylko on już nie bzyczy:-(

O, kurczę. Jednak można liczyć na forumowiczów. Zawsze coś podpowiedzą. Tylko on już nie bzyczy:-(

i bardzo dobrze, juz nic ci nie bedzie przeszkadzac w sluchaniu kabli. nirwana.

haha :D

Sprawa wyjaśniona, wszystkiemu winne są świnki morskie ;)

Nie ma świnek morskich, to zniewaga dla prawdziwego konika - konika morskiego!

33d62a217d7ee6ac654015977dd925a7.jpg

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

i bardzo dobrze, juz nic ci nie bedzie przeszkadzac w sluchaniu kabli. nirwana.

Bez kabli nawet Nirvany nie da się słuchać:-)

a tak na serio, co to za nas?

ja uzywam 4 dyskowego qnap i bardzo go sobie chwale. ciekawi mnie, co uzywaja inni.

Sorry, nie zauważyłemm pytania.

NAS wykorzystałem jako grę słów. Gram z kompa, a dokładnie z nettopa. Wersja bez wentylatorów. Zmieniłem tylko dysk na większy.

Mam CXN i CA poleca Foobara, więc specjalnie nie walczyłem z ich propozycjami. Generalnie gram z Foobara, albo przez Asseta po LAN. Niektóre płyty lepiej grają po LAN-ie, inne po USB. Zależy czego brakuje, albo czego jest za dużo:-)

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Panowie słyszący i niesłyszący, to nie jest żart ,a szczera próba zobrazowania różnic jakie można usłyszeć między sprzętem oraz jakie różnice mogą być pomiędzy nami, chociażby ze względu na inny kształt ucha. Wystarczy słuchając muzyki na własnym hifi wykonać to co na zdjęciu. A następnie delikatnie modyfikować ułożenie rąk. U mnie na atc w akustyce (kiepskiej) jaka tu mam słychać niesamowita wręcz różnice jak na taki mały trick. Polecam.

201412291419894592896940_2c8e5a5b28facfe29b487542474823d8-201412291419895199104644.jpg

Robiłem tak już wiele razy. Na szczęście uszy zawsze wracają do poprzedniej pozycji.

Bo nie masz audiofilskich uszu. I masz przechlapane.

Może taki "patent" pomoże?

uszy_do_gory_2014-01-25_03-50-23.jpg

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Bo nie masz audiofilskich uszu. I masz przechlapane.

Może taki "patent" pomoże?

uszy_do_gory_2014-01-25_03-50-23.jpg

Czy ten kot ma dumpera na uszach ? :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Panowie słyszący i niesłyszący, to nie jest żart ,a szczera próba zobrazowania różnic jakie można usłyszeć między sprzętem oraz jakie różnice mogą być pomiędzy nami, chociażby ze względu na inny kształt ucha.

Doskonały przykład na to jak akustyka pomieszczenia wpływa na dźwięk i jak niewielkie zdawało by się zmiany pozycji ucha względem źródła dźwięku potrafią zmodyfikować odbierane przez nas bodźce.

Całe szczęście że człowiek to nie mikrofon i z całego bałaganu jaki odbiera potrafi sklecić coś co da się słuchać ;)

Gość kizol666

(Konto usunięte)

Lepiej mieć przechlapane niż chlapać uszami :)

Chciałeś chyba powiedzieć że lepiej nie chlapać uszami bo można mieć przechlapane :)

niesamowita wręcz różnice jak na taki mały trick

Taki trick pozwala nam w łatwy sposób dostrzec różnice w budowie ucha i faktycznie może mieć to pośredni wpływ na to że każdy z nas trochę inaczej odbiera różne dźwięki.

Taki trick pozwala nam w łatwy sposób dostrzec różnice w budowie ucha i faktycznie może mieć to pośredni wpływ na to że każdy z nas trochę inaczej odbiera różne dźwięki.

To jak kto odbiera dźwięki czy inne bodźce jest nie do sprawdzenia. Można badać próg pobudliwości i to w zasadzie tyle reszta to subiektywne odczucia związane z danym bodźcem, za które odpowiedzialny jest nasz mózg z całym bagażem doświadczeń. Do tego dochodzi pobudzenie innymi bodźcami od innych zmysłów i bardzo ulotna pamięć dotycząca mało znaczących bodźców nie istotnych z biologicznego punktu widzenia.

Jedyne co łatwo sprawdzić to to czy ktoś w danym momencie naprawdę słyszy różnicę.

Niestety zmysły bardzo łatwo jest oszukać i dla własnego dobra lepiej być tego świadomym ;)

Edytowane przez Przemysław_51508

Robiłem tak już wiele razy. Na szczęście uszy zawsze wracają do poprzedniej pozycji.

dokladnie tez to przerabialem ;-)

kenijczyk, w sumie to pomysl na kolejny audio gadzet, jakies podkladki pod uszy, albo cos podobnego. tu efekt jest slyszalny i to od razu ;-)

Ile więcej szczegółów się robi :) Oczywiście nie namawiam, żebyście teraz słuchali w wyprostowanych uszach :) :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Panowie słyszący i niesłyszący, to nie jest żart ,a szczera próba zobrazowania różnic jakie można usłyszeć między sprzętem oraz jakie różnice mogą być pomiędzy nami, chociażby ze względu na inny kształt ucha. Wystarczy słuchając muzyki na własnym hifi wykonać to co na zdjęciu. A następnie delikatnie modyfikować ułożenie rąk.

201412291419894592896940_2c8e5a5b28facfe29b487542474823d8-201412291419895199104644.jpg

Wszystko już wiele lat temu sprawdzone/przebadane :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Panowie słyszący i niesłyszący, to nie jest żart ,a szczera próba zobrazowania różnic jakie można usłyszeć między sprzętem oraz jakie różnice mogą być pomiędzy nami, chociażby ze względu na inny kształt ucha. Wystarczy słuchając muzyki na własnym hifi wykonać to co na zdjęciu. A następnie delikatnie modyfikować ułożenie rąk. U mnie na atc w akustyce (kiepskiej) jaka tu mam słychać niesamowita wręcz różnice jak na taki mały trick. Polecam.

Jak założysz okulary odwracające świat do góry nogami, to też tak będziesz widział... ale tylko przez kilka dni. Potem świat wróci do normalności i jak wreszcie zdejmiesz te okulary, to będziesz miał jazdę :)

kenijczyk, w sumie to pomysl na kolejny audio gadzet, jakies podkladki pod uszy, albo cos podobnego. tu efekt jest slyszalny i to od razu ;

Już takie były tu na forum prezentowane. Dodatkowe "uszy" na uszy. To były bardzo stare zdjęcia i rozwiązania, ale w dobie nowych materiałów można by się pokusić do powrotu do tego sprzętu. Sprzęt znany z urządzeń wojskowych z II Wojny Światowej do nasłuchiwania nadlatujących samolotów przeciwnika.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No Panie.

Ładniej wykonać, nadrukować logo jakiejś mało znanej hajendowej firmy, i Wojciech Pacuła mógłby książkę o tym napisać na swoim blogu :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Wygląda ok

A takim 'uchem' wygrywa się nagrody nobla :)

echo_horn_antenna_BSTJ_vol_XL_july_1961.jpg

Jak założysz okulary odwracające świat do góry nogami, to też tak będziesz widział... ale tylko przez kilka dni. Potem świat wróci do normalności i jak wreszcie zdejmiesz te okulary, to będziesz miał jazdę :)

Tez oglądałem na bbc, dobry dokument ''The Brain with David Eagleman''.

• Pokaż nowe odpowiedzi