Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Do jakich doszliście wniosków ? Grają te kable czy nie ?

Jedni piszą że grają a inni że należy zawsze to sprawdzić osobiście a nie wierzyć w słowo pisane.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jedni piszą że grają a inni że należy zawsze to sprawdzić osobiście a nie wierzyć w słowo pisane.

A ja głupi myślałem, że wszyscy sprawdzają :)

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

A ja głupi myślałem, że wszyscy sprawdzają :)

Możliwe, ale jedni robią to prawidłowo technicznie a inni po audiofilsku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Rzecz w tym, że tzw. audiofile nie chcą dopuścić do swojej świadomości prostego w gruncie rzeczy rozwiązania tego dylematu. Mianowicie, że to nie kable stanowią tu problem, rzeczywistym problemem są urządzenia które tymi kablami łączą.

A słyszał kolega o czymś takim jak dopasowanie falowe linii? bo widzę kolega mondrości wypisuje tu jak i pod innym nickiem gdzie indziej!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dobrze :) Tylko zacytowałeś nie tą wypowiedz.

Już zmieniłeś, ok :)

Przeglądałem kilka rzeczy na raz na pc-stąd to zamieszanie,zauważyłem dopiero po chwili,sorry:)

l'enfant sauvage

Możliwe, ale jedni robią to prawidłowo technicznie a inni po audiofilsku.

I kto jest bardziej szczęśliwy ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

A słyszał kolega o czymś takim jak dopasowanie falowe linii? bo widzę kolega mondrości wypisuje tu jak i pod innym nickiem gdzie indziej!

Żebyś Ty rafaellu miał jakiekolwiek pojęcie o tym w jakich warunkach można w ogóle rozpatrywać zjawisko dopasowania falowego linii przesyłowej to moglibyśmy rozmawiać ale niestety brak Ci elementarnej wiedzy nie tylko na ten temat ale na wiele innych tak więc daruj sobie i nie wysilaj się.

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

a słyszał kolega o równaniach telegrafistów? Czy zna kolega warunki,które muszą być spełnione by uznać pare przewodów za linie długą, tak by dopasowanie falowe miało sens?

Czy np. interkonekty lub kable głosnikowe ten warunek spełniają?

Tak dla otrzeźwienia w tych zapędach do kategorycznych oświadczeń na temat tego co ma wpływ na brzmienie podam swój świeży przykład. Ostatni tydzień chorowałem, przeziębienie czy coś w tym rodzaju, leczenie typowe scorbolamid, petarda z witaminy C i rutinoscorbinu i przeszło po paru dniach ale pozostałości jeszcze trochę są. Zmierzam do tego, że moje drogi oddechowe, nos, zatoki, wszystko było nie tak. I co z tego? Ano to, że słuchałem muzyki i myślałem, że sprzęt mi się popsuł, masakra po prostu. Sięgajac po audiofilskie popularne sformułowania basu ubyło i się spowolnił, scena się zwężyła, rodzielczość siadła itp.

Po tym doświadczeniu mogę powiedzieć, że do kolumn, wzmacniacza, źródła, akustyki i realizacji nagrania, do najważniejszych czynników wpływających na odbiór i ocenę brzmienia dodałbym stan psycho-fizyczny słuchacza. Jeśli któraś z tych rzeczy jest do niczego to inne pierdoły typu kable, podstawki etc. , nie mają żadnego znaczenia.

Edytowane przez audiofan01

Czy np. interkonekty lub kable głosnikowe ten warunek spełniają?

Napisałem Ci żebyś się nie wysilał, a jeśli chodzi o interkonekty i kable głośnikowe to żeby można było w ogóle podejmować dyskusję na temat dopasowania to ich długość musiałaby być liczona w kilometrach o pozostałych warunkach nie wspominając - przestań się kompromitować i nie pisz już nic więcej.

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Tak dla otrzeźwienia w tych zapędach do kategorycznych oświadczeń na temat tego co ma wpływ na brzmienie podam swój świeży przykład. Ostatni tydzień chorowałem, przeziębienie czy coś w tym rodzaju, leczenie typowe scorbolamid, petarda z witaminy C i rutinoscorbinu i przeszło po paru dniach ale pozostałości jeszcze trochę są. Zmierzam do tego, że moje drogi oddechowe, nos, zatoki, wszystko było nie tak. I co z tego? Ano to, że słuchałem muzyki i myślałem, że sprzęt mi się popsuł, masakra po prostu. Sięgajac po audiofilskie popularne sformułowania basu ubyło i się spowolnił, scena się zwężyła, rodzielczość siadła itp.

Po tym doświadczeniu mogę powiedzieć, że do kolumn, wzmacniacza, źródła, akustyki i realizacji nagrania, do najważniejszych czynników wpływających na odbiór i ocenę brzmienia dodałbym stan psycho-fizyczny słuchacza. Jeśli któraś z tych rzeczy jest do niczego to inne pierdoły typu kable, podstawki etc. , nie mają żadnego znaczenia.

Stan psyschofizyczny ma zasadnicze znaczenie, tylko z reguły jest przez audiofilów zupełnie ignorowany. Oni wolą wierzyć w podstawki pod kable, których "działanie" jest własnie typową manifestacją stanu psychofizycznego słuchacza ;)

Napisałem Ci żebyś się nie wysilał, a jeśli chodzi o interkonekty i kable głośnikowe to żeby można było w ogóle podejmować dyskusję na temat dopasowania to ich długość musiałaby być liczona w kilometrach o pozostałych warunkach nie wspominając - przestań się kompromitować i nie pisz już nic więcej.

To chyba nie do mnie ;)

Edytowane przez bum1234

To jest przecież samooczywistość nie wymagająca szczególnego akcentowania.

Dla Ciebie oczywiste, a dla wielu nie.

Oczywiste oczywistości to mówią tylko w sejmie :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

To chyba nie do mnie ;)

Nie do Ciebie, w końcu jesteśmy swoimi klonami.

Ty na pewno jesteś klonem. I tak, bardzo prawdopodobne ,ze gadasz sam ze sobą.

No popatrz, nie zauważyłem a to ci dopiero heca.

Żebyś Ty rafaellu miał jakiekolwiek pojęcie o tym w jakich warunkach można w ogóle rozpatrywać zjawisko dopasowania falowego linii przesyłowej to moglibyśmy rozmawiać ale niestety brak Ci elementarnej wiedzy nie tylko na ten temat ale na wiele innych tak więc daruj sobie i nie wysilaj się.

Super mocny argument wypowiedziała z Delf a raczej z za klawiatury po zażyciu uspokajających dragów Pytia !

Dobranoc

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dobranoc

By, by.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Stan psyschofizyczny ma zasadnicze znaczenie, tylko z reguły jest przez audiofilów zupełnie ignorowany. Oni wolą wierzyć w podstawki pod kable, których "działanie" jest własnie typową manifestacją stanu psychofizycznego słuchacza ;)

Oczywiście ze jest! Pisałem nawet wcześniej o tym jak go badam wskakując na motocykl...

Tylko jak stan psychofizyczny ma takie znaczenie to gdzie te wasze wszystkie ślepe testy, ABXy można sobie wsadzić?

Każdy kto zna się trochę na temacie wie ze trzeba testować przynajmniej pare dni aby zrozumieć co jak gra. I tak własnie testują ci wasi 'audiofile' gdy zmiany nie są łatwo słyszalne czy zrozumiale.

A nie takie zabiegi jak wy tu proponujecie - podczas jednej wizyty u kolegi, po podroży przez pol kraju... bzdura totalna.

No popatrz, nie zauważyłem a to ci dopiero heca.

To się nazywa rozdwojenie jaźni.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenie_dysocjacyjne_to%C5%BCsamo%C5%9Bci

Zazwyczaj poszczególne osobowości nie wiedzą o istnieniu pozostałych.[1]

Edytowane przez kennijczyk

To się nazywa rozdwojenie jaźni.

Sugerujesz, że masz jakiś problem ? Jeśli tak to niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości, nie jestem niestety psychiatrą i nie jestem w stanie Ci pomóc. Przykro mi.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Sugerujesz, że masz jakiś problem ? Jeśli tak to niestety nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości, nie jestem niestety psychiatrą i nie jestem w stanie Ci pomóc. Przykro mi.

Tak, masz problem. Zakładanie nowego konta i bawienie się w klona sugeruje ,że masz nierówno pod sufitem.

Edytowane przez kennijczyk

Tłuszcza to nie ma nawet czym manifestować. :)

Nie mówiąc już o stanie psychicznym....

Edytowane przez jar1
Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jeśli masz jakiś problem to zgłoś się do kompetentnych w dziedzinie Twojego problemu osób zalecam psychiatrę lub ... administratora, wybór należy do Ciebie o ile jesteś w stanie dokonać jakiegoś wyboru, EOT.

Ty masz problem ,bo wszyscy wiedza ,że jesteś klonem.

• Pokaż nowe odpowiedzi