Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Jasne że są. Żona mojego przyjaciela, audiofila jest laryngologiem. Ma taką dokładną aparaturę pomiarową w szpitalu, w którym pracuje. Da się wyznaczyć całą krzywą słyszenia, wraz ze spadkiem wrażliwości ucha w poszczególnych zakresach. Mam takie wydruki z badań, powyżej 12 kHz krzywa zaczyna dość wyraźnie opadać.

Właśnie dokładnie to miałem na myśli kiedy pisałem, ze ludzie różnie słyszą.

Nie dość, że bywają róznice pomiędzy ludźmi, to jeszcze sami możemy słyszeć róznie w jednym i drugim uchu.

I nie mówię to utracie zdolności słyszenia, bo w normalnych warunkach/na codzień, absolutnie żadnych deficytów nie odczuwamy, tylko o"dziurach" spadkach w audiogramie w konkretnych częstotliwościach, co może mieś znaczenie przy słuchani muzyki na dobrym sprzęcie.

audiogram.gif

A są badania audiometryczne powyżej 8kHz?

Kiedyś w jednej z gazetek , chyba HIFI i M, była do testowania z nagranymi próbkami do 22 khz

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Właśnie dokładnie to miałem na myśli kiedy pisałem, ze ludzie różnie słyszą.

Nie dość, że bywają róznice pomiędzy ludźmi, to jeszcze sami możemy słyszeć róznie w jednym i drugim uchu.

I nie mówię to utracie zdolności słyszenia, bo w normalnych warunkach/na codzień, absolutnie żadnych deficytów nie odczuwamy, tylko o"dziurach" spadkach w audiogramie w konkretnych częstotliwościach, co może mieś znaczenie przy słuchani muzyki na dobrym sprzęcie.

audiogram.gif

Kiedyś w jednej z gazetek , chyba HIFI i M, była do testowania z nagranymi próbkami do 22 khz

Ten audiogram jest gorszy niż audiogram mojego kolegi, który ma bardzo duży ubytek słuchu w jednym uchu (90%). W drugim ma ubytek szacowany na 30% ale audiogram wygląda znacznie lepiej niż ten zaprezentowany wyżej. Ten audiogram wygląda na audiogram jakiegoś muzyka rockowego lub osoby często bywającej na koncertach rockowych blisko sceny. Tak może wyglądać też audiogramy ludzi, którzy pracują w wyjątkowo dużym hałasie. Audiofil w wieku 30-40 lat, dbający o słuch, powinien mieć dosyć płaską charakterystykę do tych pomiarowych 8 kHz. Oczywiści odchyłki mogą być spore bo to tylko pomiar zgrubny. Oczywiście nie można wykluczyć błędów pomiaru wynikających ze stanu organizmu np. przeziębienie lub woskowina w uszach, oraz zakłóceń zewnętrznych w czasie pomiaru. Kabiny pomiarowe rzadko są dobrze odizolowane od zakłóceń zewnętrznych. Jak robiłem pomiar to ktoś piętro wyżej szurał krzesłami co mnie mocno rozpraszało. Znaczący wpływ na wynik pomiaru ma to czy ktoś pali papierosy czy nie. Pierwsze pytanie jakie zadał mi technik wykonujący pomiar było "czy pan pali ?". Po usłyszeniu odpowiedzi (nie) powiedział, że to widać na tym audiogramie.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

No to policzymy efekt Dopplera:

- ktos slucha dzwieku 18kHz w glosniku

- przesuwa glowa jak szybko? powiedzmy 0,2 m/s (to juz szybki ruch glowa)

Co uslyszy?

Fo=Fz x ((V/V-Vz)) czyli:

Fo= 18kHz x (340 m/s (340 m/s - 0,2 ms)) = 18,0106 kHz

Bez komentarza dla znawcow :)

No to policzymy efekt Dopplera:

- ktos slucha dzwieku 18kHz w glosniku

- przesuwa glowa jak szybko? powiedzmy 0,2 m/s (to juz szybki ruch glowa)

Co uslyszy?

Fo=Fz x ((V/V-Vz)) czyli:

Fo= 18kHz x (340 m/s (340 m/s - 0,2 ms)) = 18,0106 kHz

Bez komentarza dla znawcow :)

Doppler to nie, ale jakies znikształcenia fali akustycznej w muszli usznej mogą pewno skutkować jakimiś intermodulacjami.

Nie da się tego opisać tak supełnie prosto, bo ucho nie jest punktem w przestrzeni.

Padl zarzut, ze jak ktos "przeleci" uchem kolo kopulki generujacej 18kHz to moze byc to zle interpretowane bo "klania sie Doppler".

Zatem prosze udowodnic na ile "klania sie Doppler". Ja zrobilem to klasycznym Dopplerem, nie relatywistycznym. Jak widac roznica to 0,01k Hz (10Hz)

Ja wiem, ze jest sporo rzeczy, ktrorych nie jest latwo wytlumaczy, nauka nie wie wszystkiego niestety... Dlatego jestem zawsze otwarty na wiedze i ostrozny w ferowaniu skrajnych opini. Mimo, ze slysze "kable" to czytam co przeciwnicy maja do powiedzenia. Prawda lezy czesto posrodku:)

Edytowane przez Undziak

Ucho ani zmysł słuchu nie są "urządzeniami" liniowymi. Moga powstawać, być odbierane zmysłem zniekształcenia które wynikają z np. z róznic wynikających ze zjawiska doeplera. Czyli, jak wyliczyłeś jakieś wielokrotności tych 10 Hz. ;)

Zdudnienia i intermodulacje. To, ze dopiero przy ruchu głową słychać, jest raczej na to dowodem, że to (czyli ruch głowy) jest przyczyną tego słyszenia.

Bo niby jak wytłumaczyć, że bez ruchu nie słychać a z ruchem słychać?

Edytowane przez jar1
Znaczący wpływ na wynik pomiaru ma to czy ktoś pali papierosy czy nie. Pierwsze pytanie jakie zadał mi technik wykonujący pomiar było "czy pan pali ?". Po usłyszeniu odpowiedzi (nie) powiedział, że to widać na tym audiogramie.

Obawiam się, że po odpowiedzi TAK, powiedziałby, że to widać na tym audiogramie ;)

Obawiam się, że po odpowiedzi TAK, powiedziałby, że to widać na tym audiogramie ;)

Możliwe, ale raczej nie bo rozmowa była bardzo rzeczowa i poważna. Ten technik powiedział mi dużo ciekawych rzeczy o tym jak słyszy współczesna młodzież. No może nie współczesna bo to było w ubiegłym wieku, ale raczej jakichś wybitnych zmian statystycznych bym nie oczekiwał, chyba że pogorszenia wyników bo dostęp do koncertów rockowych i innych imprez wytwarzających duże ciśnienia akustyczne jest teraz większy. Nawet dyskoteki teraz pracują bardziej agresywnie dla słuchu niż kiedyś.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ucho ani zmysł słuchu nie są "urządzeniami" liniowymi. Moga powstawać, być odbierane zmysłem zniekształcenia które wynikają z np. z róznic wynikających ze zjawiska doeplera. Czyli, jak wyliczyłeś jakieś wielokrotności tych 10 Hz. ;)

Zdudnienia i intermodulacje. To, ze dopiero przy ruchu głową słychać, jest raczej na to dowodem, że to (czyli ruch głowy) jest przyczyną tego słyszenia.

Bo niby jak wytłumaczyć, że bez ruchu nie słychać a z ruchem słychać?

Mysle ze tu nie chodzi o sam ruch ile znalezienie odpowiedniej pozycji przy ktorym ucho bedzie odbieralo fale najlepiej. Podobnie jak siedzac w pomiesczeniu i sluchajac muzyki przekrecasz glowe w jakims kierunku - wtedy takze zmienia sie odbior fal dzwiekowych.

Odnosnie efektu Dopplera i slyszenia:

dla mnie sprawa jest prosta, jest dzwiek np 18KHz i przemieszczanie glowy tego dzwieku prawie nie zmieni. Sluch owszem nie jest liniwoy (patrz czulosc sluchu wyrazona w fonach) ale my koncentrujemy sie na konkretnej czestotliwosci. Ruch glowa powoduje tylko ze mozemy trafic na najlepsza wiazke promieniowania (jak wiadomo im wyzsza czestotliwosc tym wezsza wiazka promieniowania dzwieku). Dlatego ruszajac i "nastawiajac" ucho mozemy znalezc nejlepsze miejsca do odsluchiowania dzwieku. Reszty tez bym w to nie mieszal - mimo, ze moga miec marginalny wplyw.

Edytowane przez Undziak

Oj tam oj tam, nie szukajmy dziury w calym:) Myslalem o tym, ze w tych wywodach koncentrujemy sie na slyszeniu 18kHz, ktore sobie generujemy zeby sprawdzic czy slyszymy:)

BeatX gdzie na tej stronie jest test ?

Znalazłem :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

BeatX skup się i wykonaj ten test co podałem.

Podaj wynik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Ja tu sobie siedzę i testuje, staram się usłyszeć jakiś tam dźwięk w okolicach 17k a tu cisza... wchodzi moja dziewczyna z kuchni i mówi: ''Mógłbyś to wyłączyć bo mnie wkurza''

feature61.jpg

Ha! słyszę jak zrobię głośniej ;) Mowa o http://plasticity.szynalski.com/tone-generator.htm

Aha wszystko stremowane z laptopa, przez linn'a na scm11

Na słuchawkach z tego generatora słyszę od 1Hz :-)

A to dziwne bo na lapku zaczyna się od 100Hz ...

Masz dobre słuchawki :) :)

Edytowane przez daris666

A to dziwne bo na lapku zaczyna się od 100Hz ...

Masz dobre słuchawki :) :)

sprawdzales u siebie ?

Edytowane przez .:Gerard:.

Ukryta Zawartość

jak o ten chodzi, to wałkuje go do wczoraj. Słucham na głośnikach z laptopa i słuchawkach. Głośniki z laptopa dają jakoś radę.

Zrób ten i podaj wyniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez daris666

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

sprawdzales u siebie ?

U mnie do 14hz jest pikanie, a później pojawia się ciągły dźwięk.

O dziwo scm11 graja już przy 49hz cicho. Trochę nie ufam temu generatorowi.

Test słuchu w zakresie wysokich częstotliwości - słyszę pisk do 16kHz, od 16,5 kHz słyszę cos ale ciężko nazwać to dźwiękiem, raczej dziwny szum

Potwierdzam, nawet na tym Audio generatorze podanym przez Daris666 słyszę do 16,5kHz dźwięk

U mnie do 14hz jest pikanie, a później pojawia się ciągły dźwięk.

O dziwo scm11 graja już przy 49hz cicho. Trochę nie ufam temu generatorowi.

U mnie z tego testu co podałeś od początku brzmi jak "puls szybkiego bicie serca", czym wyżej tym szybciej

Na słuchawkach z tego generatora słyszę od 1Hz :-)

Na pewno słyszysz, a nie czujesz? (np. bardzo niskie wibracje) :)

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

U mnie z tego testu co podałeś od początku brzmi jak "puls szybkiego bicie serca", czym wyżej tym szybciej

Co ciekawe, na PC z medirianem i Adamami nie ma tego pikania. Adamy zaczynaja buczec przy 36hz o_0

Ja myślę, że po prostu generuje się jeszcze jakiś syf. Dlatego coś tam słychać.

Dokładnie słychać takie tłoczenie powietrza, ale to nie dźwięk stricte słyszalny jako częstotliwość.

• Pokaż nowe odpowiedzi