Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

To ciekawe co piszesz. Stary o moim systemie nie wiedział nic bo nigdy go nie słyszał. Zresztą ten system ciągle się zmieniał i do obecnego poziomu doszedł pół roku temu. Natomiast dziwi mnie to co piszesz a propos mojej osoby. Nigdy nie chciałem tego pisać na forum. Stary czasem do mnie dzwonił i opowiadał mi różne rzeczy na temat różnych osób, również tych którzy dziś uważają się za jego przyjaciół. Nie wszyscy chcieli by widzieć co uważał na ich temat. Ale zostawmy już ten temat. Być może podobną opinię miał na mój temat i przekazywał ją innym osobom. Tego już nie zweryfikuję.

Za ten wpis należy ci się ban. Jest jeszcze gorszy od twoich występów na bocznicy, za które dostałeś ostatni urlopik. Są granice, których się nie przekracza ze względu na zwykłą ludzką przyzwoitość. Ale dla ciebie są to niestety tylko puste słowa. Obrzydliwość.

Czyli jednak przeważa u Ciebie złośliwość jak widzę, bo z obiektywną prawdą to nie ma nic wspólnego....

A chcesz zobaczyć zdjęcia?

Gość

(Konto usunięte)

Jeśli chodzi Ci o to, czy przy niewielkiej głośności jest odczuwalny bas w brzmieniu,

to ja się mogę przyznać. Adamy A77X to bardzo dynamiczne głośniki ze względu na wykorzystanie maksymalnego poziomu ciśnienia dźwięku.

DAC Hegel HD20 idealnie je napędza.

W efekcie brzmienie jest pięknie wypełnione nawet przy cichym odsłuchu

najpierw powinienes zrozumiec co to jest zróznicowanie dynamiczne dźwieku, jesli odtwarzany jest dźwiek najgłośniejszy i przy tym słyszalny jest dźwiek najcichszy to oznacza dobra lub bardzo dobra dynamikę

DAC jest żródłem dźwieku i napięcie odbierane z wyjścia jest niskopoziomowe rzedu 1V- 3V

wiec nie mozna pisac ,że "napędza kolumny" od tego sa w monitorach dwie oddzielne koncówki mocy dla każdego glosnika

Nie muszę nic kombinować ze wzmacniaczami i kabelkami aby wstrzelić się w synergię całości - bo aktywna kolumna głośnikowa czy ma wzmacniacze które idzie odróżnić po dźwięku czy nie, to w tym wypadku nie ma znaczenia, bo ona gra jako kompletne urządzenie, które wybieram po końcowym dźwięku jaki tworzy suma brzmienia zastosowanych elementów w jej wnętrzu.

Popieram.

No ale nie każdemu może przypasować taki suchy, studyjny sound - co rozumiem.

Ależ aktywne monitory studyjne wcale nie muszą tak brzmieć. To jest najbardziej rozpowszechniony

mit na forum oraz ten, że się nie nadają do odsłuchu domowego, bo są przystosowane do pracy w studiu.

Ktoś, kto tak pisze nie ma kompletnie pojęcia o brzmieniu aktywnych monitorów studyjnych w warunkach domowych,

bo po prostu nigdy tego nie sprawdzał, albo ma wyjątkowo kaprawą akustykę swojego pomieszczenia.

to wytłumacz nam wszystkim jaki sens jest kupować aktywne monitory , które w danej cenie najlepiej dla Ciebie odtwarzają dźwiek, ustawić je w domu i stwierdzic ,że graja do dupy bo brakuje im basu , br dudni a to wszystko ma wpływ na całe pasmo.

Co Ty w ogóle bredzisz? Jesteś jakimś znawcą aktywnych głośników, czy tylko sobie teoretyzujesz i strzelasz co Ci do głowy przyjdzie?

Ze słuchawek nie usłyszysz innego basu jak pneumatyczny , nie poczujesz masażu na ciele nie uslyszysz ostatniej oktawy fortepianu inaczej jak tylko w harmonicznych,

Kolejna bzdura. Jakie Ty słuchawki miałeś?

Posłuchaj sobie np. Audio-technicę ATH W-5000, oczywiście na dobrym wzmacniaczu, który je odpowiednio napędzi.

DAC jest żródłem dźwieku i napięcie odbierane z wyjścia jest niskopoziomowe rzedu 1V- 3V

wiec nie mozna pisac ,że "napędza kolumny" od tego sa w monitorach dwie oddzielne koncówki mocy dla każdego glosnika

Nie łap mnie za słówka. Wiadomo co miałem na myśli.

Gość

(Konto usunięte)

Ależ aktywne monitory studyjne wcale nie muszą tak brzmieć. To jest najbardziej rozpowszechniony

mit na forum oraz ten, że się nie nadają do odsłuchu domowego, bo są przystosowane do pracy w studiu.

Ktoś, kto tak pisze nie ma kompletnie pojęcia o brzmieniu aktywnych monitorów studyjnych w warunkach domowych,

bo po prostu nigdy tego nie sprawdzał, albo ma wyjątkowo kaprawą akustykę swojego pomieszczenia.

jesli zmienisz w kolumnie analogowa zwrotnice pasywna na analogowa zwrotnice aktywną , to każdy taki zespół glosnikowy bedzie kolumna aktywną wysterowywana przez wzmacniacze zewnętrzne a nie wbudowane w kolumnę

i wielu kolegów tak robi , wiec Twoje gdybanie o tym kto nie ma pojęcia o aktywnych kolumnach w domu jest bezpodstawne

Zadam kilka prostych pytań. Czy miałeś kiedyś u siebie wzmacniacze firm:

-Accuphase

-Pass

-Burmester

-Gryphon

-Vitus

-D'Agostio

-Krell

-Musical Fidelity

-MBL

-Jadis

-Kondo

-Ayon

-Octave

-Einstein

-inne tej klasy? I jakie modele?

Czy testowałeś u siebie kable firm:

-MIT

-Transparent

-Harmonix

-Purist Audio Design

-Tara Labs

-Nordost

-Acrolink

-Synergistic Research

-Stealth

-Kubala Sosna

-Kimber

-Siltech

-Cardas

-Fadel Art

-XLO

-inne tej klasy? Jakie modele?

Czy testowałeś DAC-i / źródła firm:

-MBL

-Accustic Arts

-Gryphon

-dCS

-Jadis

-Metronome

-MSB

-EMM Labs/Meitner

-Esoteric

-Accuphase

-Cary

-CEC

-Luxman

-Vitus

-Thrax

-inne tej klasy? Jakie modele?

A kolumny jakie miałeś:

- Avalon

- Dynaudio

- Focal

- Sonus Faber

- TAD

- Kawero

- MBL

- Burmester

- Wilson Audio

- Tidal

- Marten

- Von Schweikert

- Magico

- T+A

- Martin Logan

Mamy 60 pytań. WIadomo, że wszystkiego mieć nie mogłeś ale ile z tego jest na TAK?...NIC?...60 x Nie?

To nie zawracaj gitary i wróć jak trochę posłuchasz.

Pozdrawiam serdecznie... :-)

Pochwal się jeszcze, że masz 10 tysięcy płyt CD i nie słuchasz winyli, bo Ci trzeszczą i szumią. ;-)

Nie zauważyłem nigdy pompatycznego nadęcia u ludzi mających pieniądze za granicą.

Bo tam nie uznaje się to za nadęcie, tylko za posiadanie. Wyjazd swoim autem za 300.000 euro na Avenue des Champs-Élysées wieczorem by…posiedzieć ze swoimi znajomymi w knajpce nie jest odbierana jako lans, a korzystanie z zycia.

I nie ważne, że mieszka taki ktoś na Rue De Rivoli i może przejść się te kilkaset metrów.

A w Polandii - jesteś nadętym bogaczem. Na światłach wszyscy oczekują, że musisz dać w rurę by się "pochwalić", a jak okazuje się, że nie to i tak jestes andętym bogaczem. Posiadanie w Polsce bywa niebezpieczne, dla posiadającego - bo albo jesteś złodziej (i pijak rzecz jasna, bo każdy…), albo przekręt, albo masz układy itd.

Nie pisz więc jak gdzie indziej postrzegani są ludzie. Mój Onkel mieszkający we Frankfurcie mieszka w okolicy, gdzie większość to lekarze, prawnicy, jacyś profesorowie. I…tam nikt nie patrzy jeden na drugiego z zazdrością i zażenowaniem "bo 70 letni emeryt jeździ "mercem" za 200 000 Euro. Jak jeździ to znaczy, że na to zarobił.

A u nas…więc nie dawaj takich porównań, bo Polska to dziki kraj pełny zawistnych ludzi. Czy kogoś to boli czy nie taka jest prawda. Są normalni, zwykli ludzie. ale pełno zwykłych zawistników. Dla nich wszystko co kupujesz to robisz to by "pochwalić się na dzielni" jak to juz przeczytałem na forum.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

jesli zmienisz w kolumnie analogowa zwrotnice pasywna na analogowa zwrotnice aktywną , to każdy taki zespół glosnikowy bedzie kolumna aktywną wysterowywana przez wzmacniacze zewnętrzne a nie wbudowane w kolumnę

i wielu kolegów tak robi , wiec Twoje gdybanie o tym kto nie ma pojęcia o aktywnych kolumnach w domu jest bezpodstawne

Ale musisz przyznać Sławek, że generalnie aktywne systemy głośnikowe nie cieszą się zbyt dużą popularnością wśród audiofili.

Ja podejrzewam, że chodzi o mało podkolorowany dźwięk i brak możliwości zmiany kabelków głośnikowych i wzmacniaczy, co dla wielu jest źródłem przywiązania do tego hobby :D

Edytowane przez BeatX

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Ale śmieszny jesteś. ;-)

Myślisz, że to wystarczy, żeby taka kolumna stała się pełnosprawnym aktywnym monitorem. który zapewni brzmienie na wysokim poziomie?

Pochwal się jeszcze, że masz 10 tysięcy płyt CD i nie słuchasz winyli, bo Ci trzeszczą i szumią. ;-)

Jeśli mu trzeszczą to ich nie słucha i ma rację. Mnie wkurzała obsługa gramofonu ?(pisałem juz o tym) i pomimo sporego wydatku na gramofon sprzedałem go za marne pieniądze bo chciałem pozbyć się kolejnego grata zbierającego mi jedynie kurz.

Nie mozna? Komus stała się krzywda? Przynajmniej ktos ma frajdę za smieszne pieniądze, a byc moze nie byłoby go na to stac wprost ze sklepu. I co w tym złeg? Ma 10 000 CD? Super!

Czy musimy zaglądac wszystkim co mają i przez ten pryzmat oceniac ludzi?

A moze popatrzmy na nich - skoro ma, znaczy łebski facet, dorobił sie, ma o czymś pojęcie i mozna z nim pogadać.

U nas NIE - atak bo to lanser i idiota z kasą.

Edytowane przez MrArkowski

generalnie aktywne systemy głośnikowe nie cieszą się zbyt dużą popularnością wśród audiofili.

Ja podejrzewam, że chodzi o mało podkolorowany dźwięk i brak możliwości zmiany kabelków głośnikowych i wzmacniaczy, co dla wielu jest źródłem przywiązania do tego hobby :D

Dokładnie. Dźwięk jest bardzo naturalny, a przy tym niezwykle selektywny i poukładany.

Ale dla niektórych to oznacza suchość i niemuzykalność.

Co za bzdura.

Gość

(Konto usunięte)

Co Ty w ogóle bredzisz? Jesteś jakimś znawcą aktywnych głośników, czy tylko sobie teoretyzujesz i strzelasz co Ci do głowy przyjdzie?

Zapytaj Macka o to jak graja jego ADAM'y u niego w pokoju to będziesz wiedział czy bredzę.

Posłuchaj sobie np. Audio-technicę ATH W-5000, oczywiście na dobrym wzmacniaczu, który je odpowiednio napędzi.

ok poslucham tylko podaj jeszcze typ wzmacniacza z jakim mam tych słuchawek posłuchać by wyrobic sobie zdanie na temat Twoich preferencji dotyczących basu

dla mnie bas zaczyna byc fajny od powierzchni membran ok 0,7m2 na jeden kanał.

soundchaser, slawek.xm miał na myśli topologię budowy, która sprawia że kolumna głośnikowa pracuje jako aktywna, albo pasywna :)

Fizyczne umiejscowienie wzmacniaczy od przetworników kolumny aktywnej ma drugorzędne znaczenie.

Edytowane przez BeatX

Gość

(Konto usunięte)

Ale śmieszny jesteś. ;-)

skoro zaszczycasz mnie takimi określeniami , to po pierwsze wydajesz sam o sobie świadectwo a po drugie nie mam Ci nic wiecej do powiedzenia, żyj w nieswiadomości:)

pozdrawiam

Zapytaj Macka o to jak graja jego ADAM'y u niego w pokoju to będziesz wiedział czy bredzę.

Nie tylko ja używam ADAM A7X.

Słucha na nich jeszcze Kennijczyk z takim powodzeniem, że twierdzi że słyszy na nich kabelki przeróżne - wbrew temu co twierdzi sly30:

Ale co ty tam podłączałeś za kable? Rożne kolory tego samego chińskiego kabelka ze szpulki. Miałeś kiedykolwiek jakieś sensowne kable? Nie miałeś. Taka prawda. Poza tym trzeba mieć jeszcze do czego to podłączać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyznasz, że poziom absurdu tego co tu jeden z drugim wypisują jest tak ogromny, że spokojnie można zgłaszać do księgi rekordów Guinness'a

To byłby rekord w kategorii: "Największy syntax error wśród filozofów audiofilskich"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez BeatX

dd6 przecież on nie ma pojęcia nie tylko o jakimkolwiek sprzęcie ale również o ustawieniu kolumn!! Pisze tylko po to żeby wywiązała się pyskówka.

Przecież widziałem

I co? I co?

dd6 przecież on nie ma pojęcia nie tylko o jakimkolwiek sprzęcie ale również o ustawieniu kolumn!! Pisze tylko po to żeby wywiązała się pyskówka.

A jak tam eksperyment z komóreczką? Buczy, wiem, że buczy. Ale się nie przyznasz;)

Czy musimy zaglądac wszystkim co mają i przez ten pryzmat oceniac ludzi?

A moze popatrzmy na nich - skoro ma, znaczy łebski facet, dorobił sie, ma o czymś pojęcie i mozna z nim pogadać.

U nas NIE - atak bo to lanser i idiota z kasą.

Czemu mi nie wolno go oceniać, skoro On to robi w niemal każdym poście?

Ta sama wyliczanka sprzętu, który miał - oprócz pochwalenia się po raz n-ty, to nic innego jak pokazanie: popatrz jak ja się znam, jakie mam bogate doświadczenie i wiedzę, a ty jeszcze duuużo musisz się uczyć, bo jesteś głęboko w lesie i w ogóle to z czym do gościa...

skoro zaszczycasz mnie takimi określeniami , to po pierwsze wydajesz sam o sobie świadectwo a po drugie nie mam Ci nic wiecej do powiedzenia, żyj w nieswiadomości:)

pozdrawiam

Nie obrażaj się. Po prostu piszesz moim zdaniem głupoty i tyle.

Również pozdrawiam. :)

Czemu mi nie wolno go oceniać, skoro On to robi w niemal każdym poście?

Ta sama wyliczanka sprzętu, który miał - oprócz pochwalenia się po raz n-ty, to nic innego jak pokazanie: popatrz jak ja się znam, jakie mam bogate doświadczenie i wiedzę, a ty jeszcze duuużo musisz się uczyć, bo jesteś głęboko w lesie i w ogóle to z czym do gościa...

Ależ to nie była wyliczanka sprzętu który miałem. To była lista popularnych marek.

I nie chodzi ani o kasę,ani o pouczanie kogokolwiek. Chodzi o proste sprawy. Dużo piszesz, wydajesz kategoryczne oceny ale nie słyszałeś praktycznie NIC!! Twoje doświadczenie w audio jest zerowe.

Sylwek przychodzi gość do sklepu i pyta "jaki poleca mi pan sprzęt z segmentu H-E"

Na to sprzedawca - "no wie pan…. Nie słuchałem wielu rzeczy bo i po co."

-To znaczy, że nie ma pan jako sprzedawca żadnego doswiadczenia?

- Mam! Moje doświadczenie jest na etapie poprawnego ustawienia poziomu głośności.

- ale nie pytam o poziom głośności, tylko co mi pan może powiedzieć o zestawie VVV+CCC+RRR.

- zasadniczo nic, ale czy sądzi pan, że jak wymieniłbym panu wszystkie nazwy firm, to cos by to panu dało? Ja sądzę , że jedynie uznałby pan, że chwalę się poprawnym wymawianiem nazw firm audio. Więc nie słucham, nie wiem, nie znam się, a tak naprawdę to jestem zarobiony do końca roku i mnie nie ma.

;)

Edytowane przez MrArkowski

ok poslucham tylko podaj jeszcze typ wzmacniacza z jakim mam tych słuchawek posłuchać by wyrobic sobie zdanie na temat Twoich preferencji dotyczących basu

Schiit Lyr (hybrydowy).

Brzmienie jest bajeczne, a bas jest taki, że chciałoby się słuchać i słuchać.

Nic nie kłuje w uszy, żadnych sybilacji, wszystko jak trzeba. Po prostu miód na uszy.

Ależ to nie była wyliczanka sprzętu który miałem. To była lista popularnych marek.

Nie? To w takim razie masz nikłe doświadczenie i wiedzę. ;-)

Gość

(Konto usunięte)

Ale musisz przyznać Sławek, że generalnie aktywne systemy głośnikowe nie cieszą się zbyt dużą popularnością wśród audiofili.

Mysle ,że każde rozwiązanie i kolumn pasywnych i aktywnych ma swoje zalety i wady, Ci , którzy zwiekszaja swoja wiedzę i są otwarci na nowe pomysły poparte odsłuchami zmierzaja w kierunku aktywnych rozwiązań tym bardziej ,ze mozliwości np DSP sa dzis znacznie wieksze niz 10 lat temu, i niektórzy widza zalety np w formie redukcji polączeń kablowych, zastosowania kilku mniejszych wzmacniaczy niz jednego potężnego pieca.

i raczej tu bym szukał róznic, a nie w tym czy dźwiek jest podkolorowany czy bardziej neutralny bo sa to stwierdzenia wzgledne i odbierane przez kazdego subiektywnie

Dla Sły najważniejsza jest powierzchowność. Prześlizguje się po powierzchni. W ten sposób nigdy nie dotrze do sedna i będzie potrzebował DSP.

a ja myślę, że Sly chce pokazac, że od głupiego bredzenie w sieci nie przybywa zrozumienia jak brzmi sprzęt z pewnego pułapu cenowego.

I dobitnie wskazuje, by zamiast bredzić o czymś, czego się nie słyszało - iść raz w życiu i poświęcić czas, pieniądze i wykazać się odrobiną woli by kupić, posłuchac, wymienić, posłuchać…az wreszcie przyjść i powiedzieć: "Sylwek, nie p…ol, miałem zestaw za 200 koła, gra tak samo"

I wtedy Sly - opad szczęki i zero argumentów. A na dziś to raczej zero argumentów w jego stronę, no bo co napisac…że kolumny za 1200 zeta para grają wybitnie?

On ma A7X, a ja A77X.

Czy widzisz tę subtelną różnicę?

Pewnie nie, stąd takie Twoje teksty.

Mysle ,że każde rozwiązanie i kolumn pasywnych i aktywnych ma swoje zalety i wady

Ostatnio chciałem kupic dla siebie ELAC Air-X 407. Tak, dla innego brzmienia, a przy okazji, że nie miałem juz miejsca na kolejne graty audio - padło na aktywne.

I co? I dziękuję, postoję. Grało to bardzo, bardzo. Jak grało. Jak nie grało w przerwach między utworami transmiter audio sypał takimi szumami i jakimś syfem, że odpuściłem sobie.

Podobno "ten typ tak ma". Wydając 20 koła dla zwykłego fun'u chciałbym by jednak ten typ tak nie miał.

Efekt - wiem coś, czego nie wie inna osoba. Czy to oznacza, że ktoś się z czymś "lansuje"?

To co jest głupotą a co nie to już kwestia względna. Dla ciebie ktoś kto wydaje milion na samochód i pół miliona na sprzęt jest głupi i Twoje prawo myśleć co tylko chcesz. Ten ktoś ciebie będzie uważał za głupiego, bo wtedy gdy ty wolałeś grać w piłkę on zakuwał i dziś jest cenionym neurochirurgiem albo super maklerem i na swoje drogie zabawki zarabia w rok czasu, gdy ty na swoje duże tańsze musisz pracować 5 lat. Nie oceniaj więc innych po sobie.

Zastanów się nad zdolnościami marketingowymi ludzi którzy sprzedają im :P

Gość

(Konto usunięte)

Słucha na nich jeszcze Kennijczyk z takim powodzeniem, że twierdzi że słyszy na nich kabelki przeróżne - wbrew temu co twierdzi sly30:

to sprawa kenijczyka co slyszy a co nie , pisałem juz Ci co sądze o tych monitorach , i dla mnie są to kolumny nie do zaakceptowania, ze względu na słaby dla mnie bas brak homogeniczności , jak również absolutnie nieudany dobór głosników , mogą sie komus te kolumny podobać ale mnie nie i kropka.

• Pokaż nowe odpowiedzi