Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro sprzęt nie ma znaczenia -zamień się z nim. W końcu kasetę też dostaniesz - leży przecież obok.

Takie gadanie "sprzęt nie gra", "pieniądze nie grają" a na tych wszystkich audio show czy po sklepach pełno latających "oglądaczy", którzy gdyby tylko mieli okazje - kupili by bez zastanowienia nie patrząc na cenę to, co im się najbardziej podoba pod ich preferencje muzyczne.

Wtedy nie byłoby "kasa nie gra", "sprzet nie ma znaczenia".

Faktycznie, jak trzeba chodzić z buta, to nie ma znaczenia, że obok na parkingu Mercedes za pół melona. Ale jakby jeden z drugim dostali papier i kluczyki do takiego "mesia" nagle chodzenie z buta nie byłoby juz takie "cool".

Oj , odjechałeś ostatnio w stronę audiofilizmu .... Co się stało ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Musi telekonferencja że slajem, czy cóś :D

Dobra Panowie, jutro też jest dzień.

Dobranoc :)

Edytowane przez patrick.mc

Absolutnie nie odjechałem :)

Tylko druga strona tez zaczyna robić zjazd w absurdy twierdząc, że w sumie to wszystko jest takie samo…wystarczą odpowiednie procedury i prawidłowo wykonane testy.

A może popatrzmy na muzyke i audio hobby jako na subiektywny odbiór tego, co sprawia nam po prostu przyjemność.

A za tym kryją się również róznice w odbiorze tego, co stanowi dla nas podstawę do satysfakcji z posiadanego sprzetu.

A na razie to skonczyła się teoria "g.o wiesz, mało w zyciu słyszałeś" i zaczęło piep..ie "wszystko gra tak samo jesli przeprowadzi się poprawnie testy".

Muzyka i audio hobby to nie testy i regulowanie głosności. jak mam ochotę, to przywalam głośniej bo akurat słucham Led Zeppelin czy Scorpions. A jak mam ochotę, to słucham cicho…bo tak mi się podoba.

Po co ciągle rozwalac muzykę i subiektywne doznania do poziomu wykresów, tabelek, testów i gadania, że wszystko jest czerwone nawet jak jest zielone?

Brakuje zdrowego środka, nic wiecej.

Pozdrawiam.

p..s

Audiofilia to nie moja bajka, audiofile nie potrzebuja mojego wsparcia - sami świetnie dadzą sobie radę z własnym wyrażeniem zdania. Chciałbym tylko, by skończyc te bzdury siane od kilkudziesięciu stron i wieczne pisanie, że najlepiej wszyscy kupmy sobie zestaw za 2K bo i tak wszystko w zyciu "inne" jest takie same…wystarczy odpowiednia procedura testowa.

Daris wygląda to tak:

-"lepsze i droższe" wcale nie gra lepiej

- a miałeś?

- nie

- to skąd wiesz

- wiem bo wiem

- ale miałes i słuchałeś?

- nie

- to kup i porównaj, zrób odsłuch, poznaj na sobie co oznacza to "inne"

- ale nie chce

- dlaczego?

- bo "lepsze i droższe" wcale nie gra lepiej

i tak wygląda dyskusja od kilkudziesięciu stron, na dodatek przenosi sie w inne tematy

Edytowane przez MrArkowski

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Oczywiście, że jest środek. Jest nim masa ludzi na forum, która się nie odzywa żeby nie dostać z lewej i z prawej.

Tak muzyka ma sprawiać przyjemność, a czy ta przyjemność płynie z radyjka czy z sprzętu za gruby hajc to indywidualna sprawa. Po prostu nie wpadać w ekstrema.

Ostatnio sąsiad zagrał na gitarze i zaśpiewał kilka kawałków Dżemu, normalnie ekstaza dźwiękowa.

p.s.

Bałem się, że napiszesz dłuższy tekst :) Ale dało radę ....

p.s.

stale coś dopisujesz :) :)

Edytowane przez daris666

Nie, nie może. Ale mnie nie musisz wierzyć, zapytaj informatyka.

Ta sama płyta

Laptop, jako transport, podaje sygnał 1:1 PCM do DAC

To samo robię z CD,Player wyjście Digital 1:1 PCM do DAC

Gra inaczej

Edytowane przez .:Gerard:.

A u mnie gra tak samo.

Laptop - dac

transport - dac

Robiłem testy.

Pioneer najbardziej odbiegał, całkowicie inna barwa, i tu mnie zastanawia, jak to możliwe, ze po wyjściach Digital sygnałem PCM grał barwa odtwarzacza ?

Na trzeci świat blokują, ale znam ten kawałek, dlatego napisałem ze różnice są

CD player gra swoją rozdzielczością i barwa, po wyjściu Digital, z ominięciem wbudowanego DACa, bez upsampling,

ale "taką samą" co po analogu

inaczej od Laptopa i innych Transportów które miałem

Po co ciągle rozwalac muzykę i subiektywne doznania do poziomu wykresów, tabelek, testów i gadania, że wszystko jest czerwone nawet jak jest zielone?

Jedni mają tabelki, drudzy mają kabelki i wszyscy dumni, ze swoich osiągnięć.

Trzeba mieć pasję żeby tak przenosić taką niewdzięczną robotę jak hodowla drobiu poza mury kurnika.

Za dużo amoniaku się nawdychał hrabia chyba...

To moze też być hobby.

Skoro sprzęt nie ma znaczenia -zamień się z nim. W końcu kasetę też dostaniesz - leży przecież obok.

Takie gadanie "sprzęt nie gra", "pieniądze nie grają" a na tych wszystkich audio show czy po sklepach pełno latających "oglądaczy", którzy gdyby tylko mieli okazje - kupili by bez zastanowienia nie patrząc na cenę to, co im się najbardziej podoba pod ich preferencje muzyczne.

Wtedy nie byłoby "kasa nie gra", "sprzet nie ma znaczenia".

Faktycznie, jak trzeba chodzić z buta, to nie ma znaczenia, że obok na parkingu Mercedes za pół melona. Ale jakby jeden z drugim dostali papier i kluczyki do takiego "mesia" nagle chodzenie z buta nie byłoby juz takie "cool".

W końcu nie kasa gra i nie sprzęt, wszystko na dobrą sprawę brzmi prawie identycznie, kwestia dobrania odpowiedniego poziomu głośności.

A skoro tak, to wystarczy:

IMG_2564.JPG

Tylko jak do chol…ry wyregulować prawidłowo poziom głośności?

No cóż, ten pan będzie musiał przyjąć, że jego sprzęt juz zawsze będzie grał inaczej niz wszystkie inne.

Nie wiedxiałem, że te porównania dotyczą takiego sprzętu. Fakt, tu szum morza może być tylko szumem ale to też trzeba by sprawdzić.

Przecież napisałem, że mam ale mp3 wyłapię :)

Przyjemność ze słuchania muzyki nie ma wiele wspólnego z posiadanym sprzętem.

Jesteś w błędzie:)

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Ta sama płyta

Laptop, jako transport, podaje sygnał 1:1 PCM do DAC

To samo robię z CD,Player wyjście Digital 1:1 PCM do DAC

Gra inaczej

A u mnie gra tak samo.

Laptop - dac

transport - dac

Robiłem testy.

U mnie podłączone wszystko do daca po optyku...

1 . squeezebox touch

2. bluray sony.

Odmienne charaktery brzmienia słyszalne natychmiast / można przełączać w locie.

Ale gównoburza.

Nawet moderatorzy porzucili to bagno.

Z małej chmury ....

duży deszcz :)

Edytowane przez daris666

U mnie podłączone wszystko do daca po optyku...

1 . squeezebox touch

2. bluray sony.

Odmienne charaktery brzmienia słyszalne natychmiast / można przełączać w locie.

Wyrównałeś poziom głośności? ;)

Wykonałeś poprawnie testy zgodnie z "procedurą"?;)

Jeśli nie, to znaczy - mylisz się i wszystko gra praktycznie tak samo.

;)

Na 2 zestawie brzmi to po prostu fantastycznie. Szum wody jest szumem wody, a odgłos ptaków jest odgłosem ptaków.

Kolejna rzecz: od 1min. 40sek. u niego słychać JAKBY miotełki perkusyjne. Ale tylko JAKBY. Na droższym zestawie TO SĄ MIOTEŁKI PERKUSYJNE.

Mam dla ciebie złą wiadomość. w pracy na smartfonie i starych słuchawkach panasonica te ptaki też brzmią jak ptaki.

Mówisz, że to są miotełki ?

Wyrównałeś poziom głośności? ;)

Wykonałeś poprawnie testy zgodnie z "procedurą"?

Jeśli nie, to znaczy - mylisz się i wszystko gra praktycznie tak samo.

;)

Nie znudziło Ci się trolowanie?

Nie wiem czy nie rozumiesz tego co mówią sceptycy, czy raczej co bardziej prawdopodobne rozumiesz i szukasz po prostu zaczepki.

Nie znudziło Ci się trolowanie?

Nie wiem czy nie rozumiesz tego co mówią sceptycy, czy raczej co bardziej prawdopodobne rozumiesz i szukasz po prostu zaczepki.

Wzoruje się na najlepszych. Podobno to żaden problem gdy się kogoś "szykanuje". Czyżbyś zaprzeczył słowom sceptyków?

Skoro jednym wolno krytykowac innych za zakupy nic nie znaczących podobno akcesorii - a nawet droższej elektroniki, to dlaczego nie mozna krytykowac tych, co krytykują innych?

A tak poważnie - robię sobie "jaja". Piękny dzionek za oknami, trzeba więcej luzu pokazać.

Mam dla ciebie złą wiadomość. w pracy na smartfonie i starych słuchawkach panasonica te ptaki też brzmią jak ptaki.

Mówisz, że to są miotełki ?

Dziś mnie oświeciło - to jest szelest sypiącego się srebra…sypiącego z kabli posrebrzanych. Srebro postanowiło ze zgryzoty opuścić miedź i udać się w świat szukając sobie lepszego zajęcia niż tylko oszukiwanie audiofilii.

A nam pozostanie łatwiejszy repertuar, gdzie jest szansa, że wszystko gra tak samo.

.

Dziś mnie oświeciło - to jest szelest sypiącego się srebra…sypiącego z kabli posrebrzanych. Srebro postanowiło ze zgryzoty opuścić miedź i udać się w świat szukając sobie lepszego zajęcia niż tylko oszukiwanie audiofilii.

Czy ja coś pisałem o kablach ?

Edytowane przez jezz

A teraz mam pytanie do wszystkich:

Podobno wszytskie DAC'i grają identycznie - pod warunkiem, że spełni sie wymogi o jakich pisał mn. Sympatyczny Kolega BeatX.

I mógłbym sie z nim zgodzić całkowicie skoro tak mocno dziś udowadnia, że nie ma siły - musi grac tak samo jeśli sprzet spełnia określone wymogi, gdyby nie jedno "ale", a może kilka tych "ale":

Cytuję:

"W (…) znalazłem dokładnie to czego szukałem - dźwięk wypełniony po brzegi, niesamowicie transparentny i analityczny, bez zaóważalnych podbarwień (przynajmniej ja ich nie słyszę), o bardzo szerokiej scenie i holeografii - ale sound jednocześnie nie słodki czy muzykalny.

Określiłbym go jako trochę suchy, i jak dla mnie wystarczająco płaski.

No w każdym bądź razie nie jest to "atrakcyjne" granie z punktu widzenia miłośników ciepłego dźwięku."

(Na marginesie ładne opisy, rodem z najlepszych audiofilskich recenzji - jestem pod wrażeniem).

Chcecie więcej tych audiofilskich opisów? To jedziemy:

"Jedne waliły wysokimi po uszach, inne dawały dźwięk jak z kartonu, jeszcze inne buczały, a jeszcze inne szumiały." To już o głośnikach.

A teraz o torze cyfrowym, który podobno zawsze MUSI grac tak samo, bo ZERO I JEDEN TO ZAWSZE ZERO I JEDENQ

Ten sam człowiek negujący dziś jakiekolwiek róznice w temacie cyfrowego źródła pisze o poszukiwaniu..."ulepszeniach w torze cyfrowego audio." Po co, skoro cyfra zawsze musi grac tak samo, a jeśli nie gra tak samo to coś jest "popsute".

Kolejny orzech do zgryzienia, jak to jest, że wszystko po wyrównaniu…itd. gra tak samo, skoro jeden sprzet gra neutralnie, a drugi już nie? Dowód?

"nijak się ma sformułowanie, że tor jest neutralny a w rezultacie uzyskujemy naturalny dźwięk"

No i teraz wisienka na torice…a podobno wszystkie DAC'i grają identycznie:

"Ale podejrzewam, że będzie brzmiał jak reszta DAC'ów od Audio-gd, czyli.... sucho i płasko :)" - zapytam, a to jakieś DAC'i grają inaczej?

Tak tylko nieśmiało pytam, bo jestem skołowany - to pisze ta sama osoba, która stwierdza:

"także uwierz mi na słowo, że każdy z wymienionych przeze mnie urządzeń będzie Ci grał tak samo :)"

"Mogę wam napisać jako ciekawostkę, że przy całym moim sceptyźmie do możliwości tego co tu się niby słyszy"

"Czasem zastanawiam się, czy on serio w to wszystko wierzy w co pisze, że niby mu zmienia/poprawia dźwięk"

"sprzęt jest transparentny dla ludzkiego zmysłu słuchu i niemożliwy do odróżnienia wyłącznie po dźwięku"

Tak Panowie zmienia się człowiek, jego poglady i nastawienie do hobby. I uwierzcie mojej skromnej osobie - ma do tego PRAWO po własnych doświadczeniach jakie w zyciu przeszedł w temacie audio…pytanie tylko, czy ludzie nie maja prawo po własnych subiektywnych doświadczenia wyciągnąc zgoła w druga stronę wniosków i po przekroczeniu "magicznej" kwoty kilku tysięcy na sprzęt o kilka razy droższy doświdczyć subiektywnie innych wniosków?

A jeśli mają prawo i dochodzą do takich wniosków to jak nazwać to, że inni po swojej metamorfozie zarzucają innym wymysły i ułudę oraz słuchowe omamy?

Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.

.

Czy ja coś pisałem o kablach ?

Nie, Ty nie - ja natomiast tak, moje subiektywne spostrzezenie z dnia dzisiejszego.

bez zaóważalnych podbarwień (przynajmniej ja ich nie słyszę), o bardzo szerokiej scenie i holeografii

No, to jest bomba. Szczególnie ta "zaóważalna holeografia" :)

Przyjemność ze słuchania muzyki nie ma wiele wspólnego z posiadanym sprzętem.

Chyba jednak ma bardzo duzo wspolnego, z tym, ze nie tyle z cena posiadanego sprzetu, a z rodzajem tego sprzetu i z tym, w jakim akustycznie pomieszczeniu on stoi i jak jest ustawiony.

A jak mialbys ochote sie o tym przekonac, to zapraszam do siebie na posluchanie. Przy okazji na miejscu wyjasnie, jakiej - tylko - wartosci jest sprzet. Azeby jeszcze sie w pelni przekonac czy posiadany sprzet ma wplyw na przyjemnosc sluchania muzyki i zeby co do tego nie bylo zadnych watpliwosci, to w kuchni sto radio, wiec sobie porownamy, jesli po odsluchu nadal bedziesz twierdzil jak powyzej :-)

No, to jest bomba. Szczególnie ta "zaóważalna holeografia" :)

I teraz jak traktowac takie osoby?:

Opinia numer 1:

"gra ten DAC swoim charakterem"

"Inne propozycje w cenie ~ 1500 pln o płaskim brzmieniu nie przychodzą mi do głowy."

"To musisz sam sobie odpowiedzieć, czy szukasz neutralności, czy naturalności?

Bo to są dwie zupełnie inne cechy brzmienia.

W skrócie:

neutralny = plaski, suchy, techniczny

naturalny = podkolorowany, muzykalny, ciepły

Poziom proporcji jednego do drugiego determinuje końcowy sound."

POWYŻEJ WSZYSTKO TO OPINIE O BRZMIENIU DAC'ów!

Opinia numer 2:

"Wzrok potrafi tak przekonująco stymulować mózg że coś "gra", że faktycznie w Twojej głowie i tylko w Twojej głowie może Ci "grać" podczas słuchania muzyki i patrzenia na jakiś diwajs, lub czytania recenzji o danym sprzęcie."

Nic więcej nie mam do dodania… smutne to jakieś. I nie wiem gdzie mam się doszukiwać naprawdę tej "gównoburzy" - na Forum czy zgoła gdzie indziej.

I teraz jak traktowac takie osoby?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piękne :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
  • Pokaż nowe odpowiedzi