Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Moje stwierdzenie odnosiło się zasadniczo do samej elektroniki. Wielu z piszących tu "cośtam" wie, wielu się wydaje, że coś wiedzą ...

Z tej wiedzy jednak nic nie wynika ... gdyby potrafili z niej korzystać zbudowali by w końcu dobry wzmacniacz.

A inne urządzenia elektroniczne audio też wchodzą w grę, czy muszą to być koniecznie wzmacniacze? ;)

nagrywamy.com

Popatrzcie na temat "kabel sieciowy diy", tam dopiero jest jazda, ilu Ainsztajnów kablologii stosowanej się chwali uzyskaniem spektakularnych efektów za pomocą swoich robótek na drutach! Normalnie odlot- wszystko można poprawić kabelkiem sieciowym, ale wiedza tajemna wymaga wielu prób i doświadczeń.

Ależ w dzisiejszych czasach zbudowanie dobrego, co ja piszę, bardzo dobrego wzmacniacza nie stanowi najmniejszego problemu.

Zaryzykuje stwierdzenie, że przy obecnym poziomie wiedzy można zrobić wzmacniacz dużo lepszy niż jesteśmy w stanie usłyszeć.

Jeżeli to nie problem to dlaczego nikt nie robi takich wzmacniaczy?

>porlick, znalazłem. O takie widły chodzi? Zamówię aż trzy paczki, bo mam dwie pary kabi do wykonania i cztery zworki dla chrześniaka. Nieaudiofilskie- fuj, ale jakoś przeżyje ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli odp rozmiar, to tak. Ja akurat kupiłem oczka, bo widelek w rozmiarze pasującym do zacisków akurat nie mieli (przeciąłem je z przodu), ale jak pasują, to kup- na pewno nie będziesz żałował.

Oczka są okrągłe i lepiej pasują do zacisku.

A chrzesniakowi zworek nie rób- będzie lepiej, jak polaczysz od wewnątrz odpowiednie zaciski przez polutowanie grubym przewodem.

Edytowane przez porlick
Gość

(Konto usunięte)

>porlick, znalazłem. O takie widły chodzi? Zamówię aż trzy paczki, bo mam dwie pary kabi do wykonania i cztery zworki dla chrześniaka. Nieaudiofilskie- fuj, ale jakoś przeżyje ;-)

https://sklep.avt.pl/42206.html

"materiał - miedź elektrolityczna"

A jaka czystość? ;-)))

Kiedyś czytałem, że polska miedź elektrolityczna ma standardowo 99,98%.

Te widelki są bez porównania lepsze od jakichkolwiek mosiężnych, czy z brązu berylowego, zloconych i za grubą kasę.

Mają tylko 2 wady:

Za mało prestiżowe.

Za tanie.

Edytowane przez porlick

Celowo napisałem liniowy a nie "naturalny" czy "neutralny". Przecież to słychać. Jak masz do czynienia z aktywnymi monitorami to na pewno wiesz o czym mówię.

Aktywne monitory też różnią się brzmieniem. Nie wiadomo więc które brzmią liniowo.

Wzmacniacze w nich zastosowane są pewnie "nieudane". ;-)

Samo wyprodukowanie czegokolwiek elektronicznego dzisiaj nie stanowi żadnego problemu. Nieco większy problem to wymyślenie tego czegoś, a największy to to, żeby to ktokolwiek kupił. Reklama, marketing, kanały dystrybucji, to jest wyzwanie.

nagrywamy.com

To do mnie pytanie?

Tak, ale nie sądzę, ze otrzymam sensowną technicznie odpowiedź.

Samo wyprodukowanie czegokolwiek elektronicznego dzisiaj nie stanowi żadnego problemu. Nieco większy problem to wymyślenie tego czegoś, a największy to to, żeby to ktokolwiek kupił. Reklama, marketing, kanały dystrybucji, to jest wyzwanie.

Zapomniałeś o czynniku najważniejszym- o księgowym.

Edytowane przez porlick

Nieco inną kolejność bym ustawił.

Najważniejsze to coś takiego wymyśleć i skonstruować! Tu jest sedno problemu.

Jeszcze nie słyszałem dobrze grającego wzmacniacza firmowego.

Marketing to pikuś, biorąc pod uwagę jakie szroty są promowane i kupowane. Ludziom wciśniesz każdy kit.

Nieco inną kolejność bym ustawił.

Najważniejsze to coś takiego wymyśleć i skonstruować! Tu jest sedno problemu.

Marketing to pikuś, biorąc pod uwagę jakie szroty są promowane i kupowane. Ludziom wciśniesz każdy kit.

Piszesz z doświadczenia czy teoretycznie? Bo ja mniej więcej wiem, jak to działa. Owszem, wymyślenie jest trudne, produkowanie bardzo łatwe, ale sprzedaż... Aliexpress ma wszystko. Tak, "ludziom wciśniesz każdy kit", widać na forum ;), jednak nie wszyscy chcą się szmacić.

Daj linka do strony producenta Twojego wzmacniacza - przecież jest taki dobry, już dawno powinien opanować rynek ;)

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

To jest dokładnie taka odpowiedź, jakiej się po Tobie spodziewałem.

A co Ty sprawdzasz moją wiedzę?

Zadajesz mi pytanie, na które sam znasz odpowiedź?

Przecież to jest trolling, nie wspominając już o obraźliwym zachowaniu.

Piszesz z doświadczenia czy teoretycznie?

Częściowo z doświadczenia, częściowo teoretycznie

Daj linka do strony producenta Twojego wzmacniacza - przecież jest taki dobry, już dawno powinien opanować rynek ;)

Chcesz kupić czy tylko poteoretyzować?

Jeżeli masz jakieś dobre kolumny to podjadę do Ciebie, posłuchamy i kolumn i wzmacniacza.

Chcesz kupić czy tylko poteoretyzować?

Jeżeli masz jakieś dobre kolumny to podjadę do Ciebie, posłuchamy i kolumn i wzmacniacza.

Nie, chcę dowodu na opanowanie rynku przez dobry przecież produkt, jak pisałeś.

Częściowo z doświadczenia, częściowo teoretycznie

Czyli częściowo nic takiego nie wymyśliłeś, a częściowo nie udało się tego sprzedać, czy odwrotnie? Jeżeli odwrotnie, to daj linka.

nagrywamy.com

Jeśli już ktoś chce rozmawiać o kablach, to fajnie by było aby ten ktoś, najpierw sam coś sprawdził, a potem się wypowiadał.

Jak ktoś chce rozmawiać o kablach i innych sprzętach porównywanych w domenie słuchu (organoleptycznie) to powinien zapoznać się z różnymi czynnikami pozatechnicznymi które wpływają na wynik porównania organoleptycznego. Tych czynników jest trochę. Wszystkie były omawiane w tym wątku.

Wolałbym zrobić to z synem aby on szarpał druty, a ja mógł się wsłuchiwać w brzmienie.

Tylko tak jest w miarę prawidłowo. Jeszcze lepiej ze zdalnym przełącznikiem.

Zrobię ten eksperyment sam.

Nie warto. To będzie odznaka że trolle uzyskują nad Tobą przewagę.

Po co produkują i sprzedają tańsze i gorsze?

Są jeszcze inne parametry które decydują o tym np. moc. Jednemu będzie wystarczy 60W a drugi musi mieć 1000W do dobrego samopoczucia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przemak czytaj uważnie co napisałem.

Trudno jest skonstruować dobry wzmacniacz.

Patrząc na rynek nie jest trudno wypromować kiepski - cały rynek zalany jest kiepskimi.

Pisałem również, że mogę podjechać do Ciebie posłuchasz mojego wzmacniacza, po co chcesz link? Żeby teoretyzować na temat na którym się nie znasz?

Pisałeś, że robisz wzmacniacze, widocznie kiepskie skoro nie opanowałeś rynku.

A co Ty sprawdzasz moją wiedzę?

Zadajesz mi pytanie, na które sam znasz odpowiedź?

Przecież to jest trolling, nie wspominając już o obraźliwym zachowaniu.

Nie mam czego sprawdzać, przecież sam napisałeś, ze naukę Masz w dupie.

Trollingiem jest wypowiadanie się na tematy techniczne bez wiedzy w temacie oraz pisanie na potęgę postów bez żadnej wartości merytorycznej, co czynisz namiętnie.

Przemak czytaj uważnie co napisałem.

Trudno jest skonstruować dobry wzmacniacz.

Patrząc na rynek nie jest trudno wypromować kiepski - cały rynek zalany jest kiepskimi.

Pisałem również, że mogę podjechać do Ciebie posłuchasz mojego wzmacniacza, po co chcesz link? Żeby teoretyzować na temat na którym się nie znasz?

Pisałeś, że robisz wzmacniacze, widocznie kiepskie skoro nie opanowałeś rynku.

Czytam. Tak, trudno jest skonstruować dobry wzmacniacz. Ty masz taki. Pisałeś, że marketing to pikuś, stąd pytanie o ten konkretny wzmacniacz - gdzie go można kupić, dlaczego jego konstruktor jeszcze nie zalał rynku, skoro to jest według ciebie wyznacznikiem jego wiedzy. To będzie praktyka, podjechanie z testowym egzemplarzem to jest teoria. Czytaj uważnie, nie pisałem, że robię wzmacniacze, więc nie są ani dobre ani kiepskie ;)

nagrywamy.com

Aktywne monitory też różnią się brzmieniem. Nie wiadomo więc które brzmią liniowo.

Tu masz przegląd z jednej firmy testowej 36 sztuk:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Czytaj uważnie, nie pisałem, że robię wzmacniacze, więc nie są ani dobre ani kiepskie ;)

Ręki nie dam sobie uciąć ale o ile dobrze pamiętam pisałeś, że kiedyś robiłeś. Nie chce mi się tego szukać.

Nieco większy problem to wymyślenie tego czegoś, a największy to to, żeby to ktokolwiek kupił. Reklama, marketing, kanały dystrybucji, to jest wyzwanie.

I dlatego wrócił trolling do tego wątku ;-).

Ręki nie dam sobie uciąć ale o ile dobrze pamiętam pisałeś, że kiedyś robiłeś. Nie chce mi się tego szukać.

Na studiach nie takie rzeczy robiłem jak wzmacniacze ;) Kiedyś.

nagrywamy.com

Może podchodzisz do tematu z uprzedzeniem albo skażony jakimś niewłaściwym wzorcem. Na początku tego wątku pisała tu osoba usilnie lansująca zalety wzmacniacza SE na jednym mosfecie mocy o impedancji wyjściowej ca. 8 omów. Prosta symulacja w złożeniu z kolumną o zmiennej impedancji wykazała znaczne odchyłki charakterystyki od liniowości nawet do +6 dB w przypadku użycia kolumny o dosyć popularnej charakterystyce impedancji. Właścicielowi się taka właściwość tego wzmacniacza podobała i bronił takiego rozwiązania bardzo dzielnie.

Trollingiem jest wypowiadanie się na tematy techniczne bez wiedzy w temacie oraz pisanie na potęgę postów bez żadnej wartości merytorycznej, co czynisz namiętnie.

Zauważ że Ty również piszesz na potęgę posty o zerowej wartości merytorycznej, tak jak kilka ostatnich, nasycone nienawiścią do strony przeciwnej, obrażaniem, wytykaniem niewiedzy, itp... i nie mam tu na myśli tylko swojej skromnej osoby.

Więc skończ już proszę odbijać piłeczkę zanim znów moderator nas upomni o niewłaściwe zachowanie.

Tu masz przegląd z jednej firmy testowej 36 sztuk:

Ukryta Zawartość

Dzięki. Pamiętam tę stronę.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi