Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Xajas ma sportowy samochód, był w trakcie dyskusji na forum to dlaczego go nie spytać co o paru innych rzeczach nie sądzi

Czasy, w ktorych grzebanie w aucie (poza audio) sprawialo mi przyjemnosc minely. Teraz robi to kumpel, co 3 lata, i nawet nie wiem co tam wlewa

Wole ten czas poswiecic na budowanie glosnikow ze skrzynek po IKEA
Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, xajas napisał:

Uzyj dwa be quiet polaczone w szereg, to beda ciche

sama świadomość , ze są wentylatory wq.....a

już lepiej zwiększyć powierzchnię radiatorów

2 minuty temu, xajas napisał:

Czasy, w ktorych grzebanie w aucie (poza audio) sprawialo mi przyjemnosc minely. Teraz robi to kumpel, co 3 lata, i nawet nie wiem co tam wlewa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wole ten czas poswiecic na budowanie glosnikow ze skrzynek po IKEA

Trochę mało w takim razie jeździsz, olej silnikowy zależnie od klasy to co 10-20tysięcy 

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

8 minut temu, ASURA napisał:

Trochę mało w takim razie jeździsz, olej silnikowy

4 OT wymiana oleju silnikowego

Quffa co ma olej silnikowy do Audio mitów?

Albo tłumacz swoje audiobabole albo idź se stąd i nie rób śmieci!

Nie dokarmiać TROLLA!

Edytowane przez iro III
Gość

(Konto usunięte)
53 minuty temu, Lech36 napisał:

żeby zaraz parzyć to raczej nie.

Pass zalecał w ten sposób sprawdzanie temperatury radiatorów

10 s utrzymasz =55st

12 minut temu, ASURA napisał:

Trochę mało w takim razie jeździsz, olej silnikowy zależnie od klasy to co 10-20tysięcy 

bzdura  bez względu na klasę 10-12 tysi lub co rok

i zawsze sprawdzać filtr oleju pod kątem drobinek metalu

43 minuty temu, iro III napisał:

No tak, z tym, że Flinstony były bardziej, nacinali tak na oko z 1/8 speed...ten ptok to robił w pocie czoła o ile pamiętam...jaki to gatunek tam był ...pra-asur czy jak?

Niestety nie pamiętam, ale to działało 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

12 minut temu, slawek.xm napisał:

Pass zalecał w ten sposób sprawdzanie temperatury radiatorów

10 s utrzymasz =55st

Teraz taki lepszy multimetr ma pomiar temperatury, można też nabyć termometr do pomiaru temp ciała, który ma opcję pomiaru na innych powierzchniach niż skóra i w szerszym zakresie. Nie jest to dokładny pomiar, ale moim zdaniem wystarczający. Oczywiście z grubsza też stosuję od dawana ten sposób 10 sekundowy w/w. 

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

🙂

Na filmie działało, czyli wiarygodność podobna do opowieści audiofilskich 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

47 minut temu, slawek.xm napisał:

robiłem

musisz mieć pompkę obiegową a ta również nie jest cicha

Ja mam noctue i jest spoko, ale trudno mi uwierzyć że wodne  nie bedzie bardziej ciche od wentylatorów 😋

Kiedyś u kumpla słyszałem wodne, a właściwie nie słyszałem 😋

Godzinę temu, xajas napisał:

Uzyj dwa be quiet polaczone w szereg, to beda ciche

Ukryta Zawartość

IMG_2412.thumb.jpg.58a05dd5160baa7602e3c7f53f435980.jpg

Znam patent 🙂 Swego czasu używałem też takich.

Ukryta Zawartość

Mają odwrócony ciąg trzeba o tym pamiętać. Cześć wirująca jest w nich odizolowana wibroizolatorami, dzięki czemu nie przenoszą tak drgań na obudowę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

tak mi jeszcze przyszedł argument do głowy, ze wydajność pradowa wzmacniacza to nie histeria tylko potrzeba i ma wymierny wpływ na brzmienie

rozumial to ardzo dobrze Nelson Pass wychodzac na przeciw potrzebom spolecznosci diy i projektujac dla niej wzmacniacz F5 turbo

szczegół wyrózniający ten wzmacniacz to dodatkowe diody otwierające się przy odpowiednim spadku napięcia na rezystorze i dostarczające czystego prądu w przypadku takiego zapotrzebowania

płtytki do tej konstrukcji sa cały czas dosatepne w sklepie diyaudio,com

i jest to obecnie najbardziej popularna konstrukcja Passa szeroko komentowana w wątkach na diyaudio.com

a tu dla tych co chca się zapoznac z rozwojem poszczegolnych wersji i komentarzami Nelsona

obraz.thumb.png.281b68342f05a8858b0485ed585643b1.png

art_f5_turbo.pdf

sama świadomość , ze są wentylatory wq.....a
już lepiej zwiększyć powierzchnię radiatorów

Tak, ale czasami nie ma na nie miejsca.

BTW.
Akurat te wentylatorki chlodza super ciekawe ustrojstwo, ktore pogodzilo by wszystkich tutejszych pro/anty zwolennikow klasy A, A/B i D

To 5-kanalowa koncowka mocy, w ktorej sa zabudowany wszystkie trzy systemy:

- Class A 2x75W dla wysokotonowego
- Class A/B 2x140W dla niskotonowego
- Class D 1x600W dla subwoofera

Genialne!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Ja mam noctue i jest spoko, ale trudno mi uwierzyć że wodne  nie bedzie bardziej ciche od wentylatorów 😋

Kiedyś u kumpla słyszałem wodne, a właściwie nie słyszałem 😋

Jest cichsze zdecydowanie. Sam używam od kilkunastu lat. Cztery wolno obrotowe na chłodnicy zawsze będą cichsze od jednego na średnich obrotach.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

41 minut temu, slawek.xm napisał:

masz na zewnątrz?

Kiedyś kiedyś tak. Dużą pasywną. Ale od lat już jedną poczwórna aktywną wewnątrz.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

tak mi jeszcze przyszedł argument do głowy, ze wydajność pradowa wzmacniacza to nie histeria

Jak nie histeria, jak doskonały przykład na nią - wzmacniacz do pracy z pełną mocą z obciążeniem 0,7 oma kosztem niestabilności temperaturowej.

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, przemak napisał:

Jak nie histeria, jak doskonały przykład na nią - wzmacniacz do pracy z pełną mocą z obciążeniem 0,7 oma kosztem niestabilności temperaturowej.

nie wiem o czym piszesz

ale F5 turbo gralo u mnie bezproblemowo kilka lat , a zabezpieczenia prądowe wywaliłem  i stabilność temperaturowa byla bez zarzutu

a przykład dobrego wzmacniacza dla obciążenia ułamkami oma to Mephisto

cytat

"

Moc RMSSTEREO: Czysta klasa A (2 x 175W/8Ohm), 2 x 350W/4Ohm, 2x 700W/2Ohm, 2x 1400W/1Ohm
MONO: Czysta klasa A (2 x 200W/8Ohm), 2 x 400W/4Ohm, 2x 800W/2Ohm, 2x 1600W/1Ohm

Moc szczytowaSTEREO: 6000W przy 0,5 Ohm / kanał
MONO: 9000W przy 0.25Ohm / kanał

Ustawienia prądu podkładu3 nastawy prądu podkładu: wysoki, średni i niski
lub BIAS automatyczny poprzez układ Green Bias

Odstęp od zakłóceń
nieważony w paśmie 20Hz-20kHz< -80dB

Odstęp od zakłóceń
ważony A< -83dB

Dynamika111dB 

Poziom zniekształceń (THD+N)STEREO: < 0,06% przy 50W, < 1% przy 175W / 8Ohm
MONO: < 0,06% przy 50W, < 1% przy 200W / 8Ohm

Czułość wejściowaSTEREO: 1,055V
MONO: 1,130V

Wzmocnienie+31dB

Pasmo przenoszenia0-400kHz

Separacja kanałównieskończona

Impedancja wejściowaSTEREO: 20kOhm
MONO: 10kOhm

Impedancja wyjściowaSTEREO: < 0,025Ohm
MONO: < 0,013Ohm

WejściaSTEREO: 2 x pozłacane gniazda XLR, gniazdo triggera 12V
MONO: 1 x pozłacane gniazdo XLR, gniazdo triggera 12V

Wyjścia2 pary pozłacanych terminali głośnikowych

Pobór mocy w stanie gotowości< 1W

Pobór mocy w stanie jałowym700W na kanał (bias wysoki), 250W na kanał (bias średni), 100W na kanał (bias niski)

Pobór mocy maksymalnySTEREO: 2650W na kanał
MONO: 3000W na kanał

Pojemność kondensatorówSTEREO: 250 000 uF na kanał
MONO: 500 000 uF na kanał

jest to jedyny komercyjny wzmacniacz , który zrobił na mnie wrażenie tym co robił z kolumnami i jaki

dźwięk oferował

6 minut temu, slawek.xm napisał:

nie wiem o czym piszesz

"Unfortunately you also tend to get a thermally unstable circuit that is prone to bias hogging"

6 minut temu, slawek.xm napisał:

przykład dobrego wzmacniacza

Ja nie twierdzę, że to są złe wzmacniacze przecież. Wręcz histerycznie dobre 😉

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, przemak napisał:

Unfortunately you also tend to get a thermally unstable circuit that is prone to bias hogging

są pewne warunki ktore trzeba spełnić

u mnie zastosowalem termistory

poza tym nie można przewidzieć jaką wiedzą dysponuje budowniczy i niektórzy myślą , że wystarczy kupic i polutować plytki i już będzie sukces

8 minut temu, przemak napisał:

Ja nie twierdzę, że to są złe wzmacniacze przecież. Wręcz histerycznie dobre

Mephisto jest przynajmniej takim wzmakiem , który z czystym sumieniem mogę każdemu polecić

ma wszystkie cechy techniczne jakie uważam za potrzebne i do tego gra rewelacyjnie

8 minut temu, slawek.xm napisał:

są pewne warunki ktore trzeba spełnić

Ja tylko cytuję. Chyba wie, co pisze.

Naprawdę zestawy głośnikowe podłączane do wzmacniacza o mocy 50/8 czy nawet 100/4 wezmą 38A? W jakich warunkach? To jest spawarka...

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, przemak napisał:

Naprawdę zestawy głośnikowe podłączane do wzmacniacza o mocy 50/8 czy nawet 100/4 wezmą 38A? W jakich warunkach? To jest spawarka...

nie bierzesz pod uwagę subbasu z podbiciem charakerystyki np 🙂

poza tym dziwnych impedancyjnie konstrukcji w diy jest cała masa a wklejane tu już przeze mnie kolumny Rogali przy znanionowej 2 omy nie wiadomo jaki mają dołek

w hi-endzie musi być zawsze zapas mocy by każde zdarzenie muzyczne bylo odtworzone spektakularnie .... możesz to nazywać histerią ale audiofile szukają tej spektakularności czasem całe życie

np sly 30 ma 5 wzmacniaczy w jednym systemie kazdy z najwyzszej półki

i dopiero teraz jest zadowolony

taka była potrzeba i projekt i czasem nie da sie inaczej jesli ma być top

20 minut temu, przemak napisał:

mocy 50/8 czy nawet 100/4 wezmą 38A?

myślę , że moc musi być wyższa a prąd jest potrzebny do niskich impedancji

nie wiem czy 38 A

mnie wystarcza 24 A w piku i z doświadczenia wiem , że wszelkie moje proby z jakimkolwiek łączeniem głośników taki wzmak wytrzyma do 1 oma impedancji

niżej nigdy nie próbowałem , a zejście z impedancją tak nisko to też jest raczej ewenement niespotykany w fabrycznych konstrukcjach... no może poza Infinity

8 minut temu, slawek.xm napisał:

w hi-endzie musi być zawsze zapas mocy by każde zdarzenie muzyczne bylo odtworzone spektakularnie .... możesz to nazywać histerią ale audiofile szukają tej spektakularności czasem całe życie

Może być spektakularnie, tylko zapas mocy po to jest żeby być do wykorzystania a nie do niewykorzystania.

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, przemak napisał:

Może być spektakularnie, tylko zapas mocy po to jest żeby być do wykorzystania a nie do niewykorzystania.

ok , ale Twoje stwierdzenie , że każdy wzmak da radę jest nieprawdą niestety

ja to wiem bo już wypróbowałem, spaliłem itd

poza tym jeśli Kisiel pisze , że kolumny są trudne i nie każdy wzmak da radę to myślę , że warto to wziąć pod uwagę

tym którzy nie chcą mieć problemów z doborem wzmaka do kolumn warto polecać systemy aktywne mając na uwadze , że konstruktor wiedział co robi

odpada część kabli dobor wzmacniacza i system jest bardziej kompaktowy

tylko nie zawsze jest to dobry wybór pod kątem audiofilskiej jakości

5 minut temu, slawek.xm napisał:

ok , ale Twoje stwierdzenie , że każdy wzmak da radę jest nieprawdą niestety

Wiadomo, że to była lekka przesada, choć nie do końca. Bo problemem są zbyt duże oczekiwania posiadacza co do maksymalnej nieznieksztalconej głośności. Tu też się współczynnik kształtu kłania. W 50m kw to się koncert da zagrać na nagłośnieniu, a nie ze stuwatowego piecyka na monitorach uzyskuje te same wrażenia. 

nagrywamy.com

7 minut temu, slawek.xm napisał:

tym którzy nie chcą mieć problemów z doborem wzmaka do kolumn warto polecać systemy aktywne mając na uwadze , że konstruktor wiedział co robi

odpada część kabli dobor wzmacniacza i system jest bardziej kompaktowy

tylko nie zawsze jest to dobry wybór pod kątem audiofilskiej jakości

Nowe konstrukcje aktywne KEF, Buchardt, czy Dynaudio to już dojrzałe kolumny. Grają lepiej niż ich pasywne odpowiedniki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, slawek.xm napisał:

ja to wiem bo już wypróbowałem, spaliłem itd

poza tym jeśli Kisiel pisze , że kolumny są trudne i nie każdy wzmak da radę to myślę , że warto to wziąć pod uwagę

Co to znaczy da radę? Nie będzie grać, będzie znieksztalcal, spali się? Przy jakiej mocy? Jak wzmacniacz ma np. 100/4 to znaczy, że bez problemu daje 5A. Czyli na obciążeniu 1om będzie miał w najgorszym przypadku 25W, a próby zrobienia głośniej przy takim obciążeniu spowodują zniekształcenia. Obciążenie 1om nie jest w całym paśmie tylko w dość wąskim wycinku, więc można oszacować, jaką mniej więcej moc czy prąd na sygnale muzycznym ma szansę popłynąć. Będzie to w rezultacie na pewno więcej niż te 25W. Czyli mowa jest o 3dB spadku mocy/głośności... 

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Piopio napisał:

Nowe konstrukcje aktywne KEF, Buchardt, czy Dynaudio to już dojrzałe kolumny. Grają lepiej niż ich pasywne odpowiedniki. 

jeśli sluchałeś ich wszystkich i porównywałeś z pasywnymi odpowiednikami to możesz tak pisać

a jeśli nie to tylko dorabianie ideologii do własnych poglądów

ale też nie neguję , że może tak być bo nie sluchałem

zresztą stworzenie tych samych warunków kolumnom pod kątem sprzętowym i akustyki jest raczej niemożliwe tym bardziej , że nie da się idealnie odwzorować pasywnych filtrów w zwrotce aktywnej

a na pewno nie w każdym przypadku

dlatego wg mnie każda z tych konstrukcji jest inna i ma swoje brzmienie

5 minut temu, przemak napisał:

Co to znaczy da radę? Nie będzie grać, będzie znieksztalcal, spali się? Przy jakiej mocy? Jak wzmacniacz ma np. 100/4 to znaczy, że bez problemu daje 5A. Czyli na obciążeniu 1om będzie miał w najgorszym przypadku 25W, a próby zrobienia głośniej przy takim obciążeniu spowodują zniekształcenia. Obciążenie 1om nie jest w całym paśmie tylko w dość wąskim wycinku, więc można oszacować, jaką mniej więcej moc czy prąd na sygnale muzycznym ma szansę popłynąć. Będzie to w rezultacie na pewno więcej niż te 25W. Czyli mowa jest o 3dB spadku mocy/głośności... 

nie mam pod reka impedancji kolumn na ktorych wykrzaczal sie audiolab 8000

teoretycznie ma 150 wat przy 4omach a nawet przy dośc cichym sluchaniu w momencie szybkiej i mocnej stopy perkusji właczały sie zabezpieczenia nadmiarowe

radzil sobie tylko z monitorami korych impedancja nie spadała ponizej 5 omów gral z nimi nieźle i z nimi zostal sprzedany 🙂

to taki przyklad

chcesz wszystko przeliczyć i udowodnic ... czasem sie nie da bo w praktyce róznie bywa

21 minut temu, slawek.xm napisał:

nie mam pod reka impedancji kolumn na ktorych wykrzaczal sie audiolab 8000

teoretycznie ma 150 wat przy 4omach a nawet przy dośc cichym sluchaniu w momencie szybkiej i mocnej stopy perkusji właczały sie zabezpieczenia nadmiarowe

radzil sobie tylko z monitorami korych impedancja nie spadała ponizej 5 omów gral z nimi nieźle i z nimi zostal sprzedany 🙂

to taki przyklad

chcesz wszystko przeliczyć i udowodnic ... czasem sie nie da bo w praktyce róznie bywa

No, trafi się taki sprzęt co nie chce grać. Słaby sprzęt, przeczulone zabezpieczenia albo to słuchanie nie było "dość ciche" 😉

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi