Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mam klasyczny zestaw z bi-wiring. Czego nie mogę zrobić?

Ustawić suba w innym miejscu. 

nagrywamy.com

28 minut temu, rafa napisał:

Czyzby? A masz zrobione odciecie dolne w swoich monitorach?

W najlepszym razie mozemy mowic o 2.5 drogach - zasadniczo.

Ja faktycznie mam 2,5way i to koślawe bo z jednym tylko subikiem... ale ja mam jeden z najtańszych systemów na rynku, a jak ktoś za sub w stereo zabiera się na poważnie, to monitory od dołu przycina i wychodzi mu 3way (zasadniczo).

8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mam klasyczny zestaw z bi-wiring. Czego nie mogę zrobić?

Masz w cytowaym fragmecie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nikt nie łączył Rogers LS3/5A czy ich klonów ze słabą elektroniką (mini wieża) ! Wbrew pozorom to są bardzo drogie kolumny. 

To ze sa bardzo drogie, to jeszcze nic nie znaczy.
11 minut temu, przemak napisał:

Ustawić suba w innym miejscu. 

Za fotelem 😁.
Mogę ustawić kolumny w innym miejscu+miejsce odsłuchu.
To ma być argument za subem?

Czy ktoś słuchał te LS3/5A?

Wiele lat temu miałem okazję. Wiem, że było wielu producentów. Spełniające jakieś tam wymagania sygnowało BBC... Wszystkie bodaj oparte o te same przetworniki...

Zademonstrował je człowiek, który chciał się pochwalić. Rzeczywiście maleństwa. Głodne mocy... Niektórzy się zachwycali. Może wrażenie robiły małe gabaryty i nieproporcjonalnie dobre brzmienie.

Następnym razem przesłuchaliśmy je obok ZG z normalnym wooferem (12 cali). Mit prysnął.

Jak ktoś gada o basie w przypadku tych ZG to ich nie słyszał. Albo ma mierne wyobrażenia w stosunku do tego zakresu.

Fizyki się nie oszuka. To co nawet za pierwszym razem było na nie, to ewidentna kompresja basu właściwa dla małych skrzynek obudów zamkniętych. Samo pasmo również lipne. Ze sceną były jakieś cyrki; trzeba było wybrać miejsce. W ogóle nie rozumiem zachwytu. 

4 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Za fotelem 😁.

No właśnie. Mówimy o muzyce czy o efektach KD?

19 minut temu, xajas napisał:

18 lat na forum i wątpisz w jakość Rogers LS3/5A ? Nie są uniwersalne ale średnicę mają zjawiskową. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

No właśnie. Mówimy o muzyce czy o efektach KD?

Już pisałem, ja do stereo nigdy bym suba nie podłączył.
Kiedyś byłem kupować Yamahy 7ki bodajże i sprzedający miał włączonego suba.
Mocno było słychać, że coś nie tak. Pewnie że to może wszystko sprawa zestrojenia dopasowania i miejsca odsłuchu. Jednak wolę pełnowartościowe ZG niż wspomaganie subem.

27 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Głodne mocy...

Zaraz ci sie kaza z tego tlumaczyc 😉 Chyba ze "swojego" nie rusza 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

22 minuty temu, Piopio napisał:

Nie są uniwersalne ale średnicę mają zjawiskową. 

W mojej ocenie, to produkt skierowany bardziej do melomana,  z co najwyżej lekkim audiofilskim zapędem, któremu bliższa treść, a nie forma. 

22 minuty temu, piano napisał:

W mojej ocenie, to produkt skierowany bardziej do melomana,  z co najwyżej lekkim audiofilskim zapędem, któremu bliższa treść, a nie forma. 

Powiedziałeś wszystko i nic: w każdej kategorii cenowej tak się mówi o monitorkach, którym po prostu brakuje basu.

-----

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

...do stereo nigdy bym suba nie podłączył.

Widzę nie do końca zrozumiałeś: możesz ustawić kolumny w miejscu korzystniejszym akustycznie dla bazy stereo, a sub (suby) korzystniejszym dla basu, po czym ustawić równe pasmo przenoszenia w miejscu odsłuchu swojego pokoju a nie laboratorium producenta.

Skoro masz kolumny schodzące do 3xHz to do niczego nie namawian, ale nie pisz bzdur. Nie bez powodu sub to bardzo często stosowane rozwiązanie w hiend, na które nie zareagowałbyś alergiczmie gdyby ktoś opisując swój system zamiast trzema literkami napisał np sekcja basowa zasilana dedykowanymi końcówkami mocy...

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Powiedziałeś wszystko i nic: w każdej kategorii cenowej tak się mówi o monitorkach, którym po prostu brakuje basu.

przeczytaj ponownie 😉

ograniczone pasmo, to jedno, jednak napisałem coś jeszcze - skierowane bardziej do melomana niż audiofila. 

W moim rozumieniu, to informacja dla tych słuchaczy, którym bliżej do treści, nie formy. 

To produkt, który skupia uwagę na muzyce, nie na szukaniu kurzu na strunach. 

Nic w tym złego, dla każdego coś 😉

20 minut temu, szymon1977 napisał:

tak się mówi o monitorkach, którym po prostu brakuje basu.

mimo tego, wiele z nich nie ma tej plastyki dźwięku co omawiany model.. Innymi słowy, różna jest zawartość cukru w cukrze.  

Edytowane przez piano
23 minuty temu, piano napisał:

przeczytaj ponownie 😉

Przeczytałem - powtórzyć komentarz?

24 minuty temu, piano napisał:

mimo tego, wiele z nich nie ma tej plastyki dźwięku co omawiany model.

Co kto lubi.

45 minut temu, szymon1977 napisał:

Widzę nie do końca zrozumiałeś: możesz ustawić kolumny w miejscu korzystniejszym akustycznie dla bazy stereo, a sub (suby) korzystniejszym dla basu, po czym ustawić równe pasmo przenoszenia w miejscu odsłuchu swojego pokoju a nie laboratorium producenta.

Piszesz bzdury, z podłogowymi ZG spaceruje się po pokoju by znaleźć dla nich ( i siebie ) najkorzystniejsze warunki i głównie chodzi o niskie częstotliwości bo to z nimi jest największy problem. Poskromić średnie i wysokie jest dalece łatwiej. Podłogówki, szczególnie z bassreflexami z tyłu, potrzebują "powietrza" właśnie od tyłu ale nie ze względu na bazę stereo.  Wszystkim ZG powinniśmy stwarzać jak najlepsze warunki, tym z KD też.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Wbrew pozorom to są bardzo drogie kolumny. 

Tylko ile jest w tej cenie legendy a ile rzeczywistej jakości technicznej nieosiągalnej dla innych? Konstrukcję podobną w wykonaniu DIY i jej bezpośrednie porównanie do Rogersów opisałem wyżej. Brałem w nim udział. Pytanie, ile ZG o podobnej konstrukcji do LS3/5A (Kef B110 i T27) produkowanych obecnie, takich do np. wspomnianych dobrych mini wież też w odsłuchu da podobne wrażenia? Legendami nie warto żyć. Lepiej posłuchać, techniczne możliwości takich konstrukcji są znane. Mogę Tobie wysłać test tych LS-ów wykonany przez Hi-Fi Choice w czasach kiedy oryginał był w bieżącej produkcji.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Choć moje kolumny zaliczane są do Hi-End ( podobno ) to w prawdziwych zestawach Hi-End ( cokolwiek to znaczy ) z poważnymi głośnikami basowymi dodatkowy sub jest dokładany by raczej czuć a nie słyszeć. Zgodnie z nazwą subwoofera. IMHO

11 minut temu, Lech36 napisał:

wspomnianych dobrych mini wież

Podaj przykład. Bo mam wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. 

Kolumny o efektywności 83 dB i mini wieża ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Taki kondensator to musi grać 😉:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

45 minut temu, Piopio napisał:

Podaj przykład.

Już pisałem że nie interesowałem się ostatnio tym działem, a moją uwagę w ubiegłym wieku przykuła w sklepie jakaś dwuczęściowa Yamaha, wyglądająca z zewnątrz bardzo hi-endowo z dwudrożnymi równie dobrze wyglądającymi zestawami głośnikowymi w stylu tych LS-ów w drewnianych obudowach z porządnie wyglądającymi głośnikami. Grało to całkiem ciekawie i nawet przez chwilę pomyślałem że to fajny zestaw do sypialni. Niestety o model mnie nie pytaj bo nie pamiętam.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

24 minuty temu, Lech36 napisał:

Ukryta Zawartość

Już pisałem że nie interesowałem się ostatnio tym działem, a moją uwagę w ubiegłym wieku przykuła w sklepie jakaś dwuczęściowa Yamaha, wyglądająca z zewnątrz bardzo hi-endowo z dwudrożnymi równie dobrze wyglądającymi zestawami głośnikowymi w stylu tych LS-ów w drewnianych obudowach z porządnie wyglądającymi głośnikami. Grało to całkiem ciekawie i nawet przez chwilę pomyślałem że to fajny zestaw do sypialni. Niestety o model mnie nie pytaj bo nie pamiętam.

Piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia. Ma to sens ? Akurat znam się na zestawach Yamaha. Najwyższa Yamaha to MCR-N870D. To sprzęt dla początkujących ... Porównywać kolumny z tego zestawu do  LS3/5A to totalna ignorancja. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

53 minuty temu, Piopio napisał:

Kolumny o efektywności 83 dB i mini wieża ? 

Mini wieża którą wspomniałem wyżej miała chyba ca 60W/kanał, ale fakt że pewnie na 4 omach a LS-y to chyba 16 omowe zestawy, mógłby być z nimi pewien kłopot, z tym że ta DIY konstrukcja kolegi naśladująca LS-y była już normalna 8 może nawet 4 omowa.

1 minutę temu, Piopio napisał:

Piszesz o czymś o czym nie masz pojęcia. Ma to sens ?

Jeżeli Ty masz pojęcie to napisz coś więcej. Forum jest od wymiany wiedzy i dyskusji a nie od rzucania enigmatycznych hasełek że ktoś nie ma o czymś pojęcia.  

P.S. Te LS-y u znajomych napędzał NAD 3020 i naprawdę w pokoju w którym stały nie było potrzebne nic więcej do normalnego słuchania dla przyjemności. NAD 3020 to zdaje się jakieś 2x20W czy coś koło tego. 

10 minut temu, Piopio napisał:

Porównywać kolumny z tego zestawu do  LS3/5A to totalna ignorancja. 

Zalecałbym ostrożne używanie słowa ignorancja, bo nie wiadomo kto jest ignorantem. Widzę że jesteś pod wpływem legendy LS-ów. To ogranicza horyzont poznawczy.

17 minut temu, Piopio napisał:

MCR-N870D

To nie był ten model, to było w ubiegłym wieku. Jeszcze raz nie interesowałem się zbytnio tym działem audio i raczej nie zamierzam się nim interesować. Dobrze wiesz że moje zainteresowania oscylują wokół innych kategorii sprzętu oraz wokół DIY.

26 minut temu, Lech36 napisał:

Te LS-y u znajomych

To nie były LS-y 😉 Nie zapędzaj się.

Zaczęło się od tego, że stwierdziłeś, że nawet mini wieża zagra w przyjaznym akustycznie pomieszczeniu i nie trzeba nic więcej. Wybacz ale to bzdura. A do tego jak przykład mini wieży podajesz budżetowy zestaw Yamahy z ubiegłego wieku. Potem twierdzisz, że właściwie kolumny to  mogłyby być  LS3/5A napędzane przez mini wieżę 😉 

Dla mnie to ignorancja level high.

To nie były LS-y

U znajomych były oryginalne LS3/5A porównywane do podobnie wyglądającej z zewnątrz konstrukcji kolegi wykonanej na głośnikach z firm Tonsil i Isophon ale pewnie ty wiesz lepiej co to było. Tych LS3/5A słuchałem u moich znajomych wielokrotnie tak że mogę powiedzieć że na tamten czas znałem je bardzo dobrze.

5 minut temu, Piopio napisał:

Dla mnie to ignorancja level high.

O.K, nie będę się wypowiadał w tym temacie co do właściwości Twojej osoby 😉.

8 minut temu, Piopio napisał:

Potem twierdzisz, że właściwie kolumny to  mogłyby być  LS3/5A napędzane przez mini wieżę

A dlaczego nie, skoro napędzał je NAD3020?

13 minut temu, Lech36 napisał:

ale pewnie ty wiesz lepiej co to było

Miałem na myśli te DIY. 

EOT bo szkoda już pisać i prostować bzdury jakimi nas raczysz. 

28 minut temu, Piopio napisał:

EOT bo szkoda już pisać i prostować bzdury jakimi nas raczysz. 

Straszna ignorancja z Ciebie wyszła w tym temacie.

29 minut temu, Piopio napisał:

Miałem na myśli te DIY.

Co z tymi DIY opisanymi wyżej? Co jest takiego niespotykanego technicznie w konstrukcji LS3/5A że są one wg oceny wybitne? Potrafisz coś na ten temat napisać?

14 minut temu, Lech36 napisał:

Straszna ignorancja z Ciebie wyszła w tym temacie.

A na czym polega moja ignorancja ? 

4 godziny temu, xajas napisał:

No i co się kryje pod pojęciem słaba elektronika?

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

z poważnymi głośnikami basowymi dodatkowy sub jest dokładany by raczej czuć a nie słyszeć.

Ostatnio z racji grzebania w ZG OB momentami miałem 6 wooferów 15 cali na pokładzie zabudowanych. Mogłem poeksperymentować. Oczywiście odgroda to kulturalny bas ale chodziło o współpracę. 

W zakresie poniżej około 60Hz subwoofery można rozstawiać w jakiś tam sposób (na pewno nie dowolny, mowa o muzyce). Natomiast powyżej tego podziału słychać brak koherentności. Normy THX podają tę granicę dla bodaj 80Hz ale to zapewne dla KD.  

Ale co kto lubi. Znam osoby, które tłuką z podziałem 200Hz z suba gdzieś 2 m obok ZG w muzyce i twierdzą, że jest git bo im DSP ustawiło... 

Przedwczoraj (opisałem to w wątku o OB) miałem przyjemność obserwować kilka osób z powyższej kategorii. Zawieźliśmy do jednej z nich jakieś moje przejściowe konstrukcje. Na szybko zwrotnice. Odgrody dwudrożne z szerokopasmowcem na górze. Szczena im opadła. Zasilane z jakiegoś Pianokrafra Yamahy. Ale gorzej. Dziś nowy właściciel dzwoni mi od rana, że mają one potencjał. naczytał się o wpływie kondensatorów i chce modernizować zwrotnicę. Nawet wybrał podzespoły. Tak na szybko to chce wrzucić w to 4000PLN! Spytałem go czy przeliczył sobie ceny... Przeliczył. 

Właśnie mowa o tej kategorii cenowej. Naczytał się takich Forów jak AS... 

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Ukryta Zawartość

Do tego cewki powietrzne wstęgowe... a indukcyjności są nieco powyżej 10mH przy tym podziale... 

Jak mu to wytłumaczyć 😞 ?

Ukryta Zawartość

A na czym polega moja ignorancja ? 

Przeczytaj co piszesz może przyjdzie jakaś refleksja. Popatrz nikt tu na forum nie toleruje wzmacniaczy pracujących w klasie |D, ale też odsuwają od siebie dokładniejszą wiedzę na ich temat. Ty zdaje się nie jesteś ich przeciwnikiem. To wynika z pewnego zasobu wiedzy, analogicznie jest przy dyskusji czy można podłączyć LS3/5A do dobrej mini wieży. Ty twierdzisz że to ignorancja nie rozważając nawet warunków technicznych takiej współpracy. Dla mnie to jest bardziej ignorancja i nawet test znajomych to potwierdził bo tam te ZG były zasilane słabiutkim, aczkolwiek też owianym legendą wzmacniaczem firmy NAD.

7 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Do tego cewki powietrzne wstęgowe... a indukcyjności są nieco powyżej 10mH przy tym podziale... 

Przy niskich podziałach to takich kondensatorów może być potrzebna nielicha bateria. Zwrotnice pasywne potrafią zrujnować wierzącego w ich moc sprawczą hobbystę. Oczywiście te oparte o ultra hi-endowe komponenty.

21 minut temu, Lech36 napisał:

dobrej mini wieży.

Sęk w tym, że nie ma takich. 

22 minuty temu, Lech36 napisał:

Dla mnie to jest bardziej ignorancja i nawet test znajomych to potwierdził bo tam te ZG były zasilane słabiutkim, aczkolwiek też owianym legendą wzmacniaczem firmy NAD.

Podłączyć można. Założę się, że było to bardzo kiepskie połączenie. NAD 3020 to był budżetowy klocek. 

Sęk w tym, że nie ma takich. 

Możliwe, nie badałem tematu, jak już wspominałem działam w innych kategoriach sprzętowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi