Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Tak zapewne jest, tylko teraz weź to powiedz facetom, których żony noszą spodnie w ich domach 
Cztery subwoofery w salonie??? 

Mam pelne zrozumienie dla takich sytuacji i tez mam w salonie tylko jeden (i to stojacy w „koncie“ ), ale mam odwage sie do tego przyznac, ze w salonie akceptuje optyczny kompromis i nie wymyslam jakichs absurdalnych teorii i hipotez dyskredytujacych ich uzycie

Pamietaj ze najwazniejsza madrosc zyciowa audiofila to:

happy wife, happy life…

Ide na pierwsza kawusie ️, z zona, w salonie, przy jednym subwooferze
12 minut temu, xajas napisał:

happy wife, happy life…

Ja mogę mieć każde kolumny... byle by były białe 😁 ewentualnie black gloss... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

10 godzin temu, xajas napisał:

IMG_2776.thumb.jpg.62fe258920db3f26c13102f9392188d8.jpg

Na tym stoliku musi być ciekawie jak się coś na nim ustawi. Jako stolik to już chyba tylko dla wyglądu, choć wygląda to zrobione dla jaj 🙂

Ja mogę mieć każde kolumny... byle by były białe

Moja zona tez tak uwaza. Kupilem biale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 minut temu, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

Przejdą jako czarne 🤪 

Warunkowo... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

7 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Zjechana przez kogo

10 godzin temu, Piopio napisał:

Owszem. Kolumny były specyficzne. Na nich nie powinno się było robić testu.

I wcześniej też. Cechą podkreślana przez @AudioAddicted - punktowe źródło - jest taka sama. Jedne są ok, drogie nie 😉

7 godzin temu, AudioAddicted napisał:

utwór Madonny - Music, na CD bas brzmi równo na obu kanałach, na Tidal wyraźnie słyszę, że jest przesunięty w stronę lewego kanału... Według aplikacji "Spectroid" mówimy tu o 50Hz, czyli teoretycznie o tonach których lokalizacji nie da się wychwycić...

Nie da się określić lokalizacji tonu prostego 50Hz, czyli sinusa. Bas, nawet syntetyczny, grający niskie G jest łatwo lokalizowany, bo sinusem nie jest. 

6 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Przecież każdą kolumnę można przestawiać

Suba można ustawić w innym miejscu, nie jest to obowiązek. Można. To jest argument. To, czy komuś się to podoba albo nie to nie jest argument. 

nagrywamy.com

Na tym stoliku musi być ciekawie jak się coś na nim ustawi. Jako stolik to już chyba tylko dla wyglądu, choć wygląda to zrobione dla jaj

Nie dla jaj, ale to zabawka w porownaniu z tym innym „stolikiem“ ktory powyzej przytoczylem.
Mysle ze to wszystkim umknelo.

Kumpel wsadzil dwie modyfikowane osiemnastki do obudowy podobnej do Ripola.

Ukryta Zawartość

Uzupelniaja dwie wielkie tuby.

IMG_2787.thumb.jpg.5f6e54fec8099df51b407fcb97a94b6c.jpg

Efekt nie do opisania.

Na takie ustrojstwo potrzebujesz „pozwolenie na bron“

Tak, swiat subwooferow nie konczy sie na SVSach i RELach, stojacych ladnie w rzadek na przedniej scianie (no i oczywiscie brzmiacych „niespojnie“ )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, xajas napisał:

No wiesz, powyzsze komentarze to jak proba wmawiania ludziom, ze sex malym i miekkim jest lepszy, bo nie uwiera

Ukryta Zawartość

bzdurę popełniłeś i niepotrzebnie zwulgaryzowałeś.

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, xajas napisał:

Wiekszosc tutejszych „ekspertow“ wypowawiada sie

Ciekawe jak by się wypowiadali, gdyby wprowadzano ich z zaslonietymi oczami do pokoju w ktorym grać będzie ich wybrana płyta. Do pokoju gdzie gra sytem, o ktorym NIC nie wiedzą, którego akustyki nie znają, nic nie wiedzą o jego wielkości i ustawieniu ZG.

Oczy zasłonięte, wprowadzeni za rączkę, posadzeni w switspocie na dupie i do dzieła, słuchać, oceniać...

...po wszystkim dopiero obejrzeć sobie co i gdzie grało...oj przeczuwam, że działo by się, słynny test wjelkopolski to małe miki

Taką wizję, utopijną mam, wiem, że żaden z "ekspertow", szczególnie tych oceniajacych po zobaczeniu zdjęcia, nigdy by na coś podobnego nie poszedł.

Edytowane przez iro III

Nie ma sensu zacietrzewiać się w poglądach o systemach audio, bo to czysto subiektywny świat. 

Inaczej oceniać będzie 20sto latek, a inaczej 60cio late, bo sluch się diametralnie zmienia. To tylko jeden czynnik. 

Osobiście miałem monitory z subwooferem do muzyki Mj acoustics pro 50 III. Jak najbardziej polecam to jest super uzupełnienie monitorów i nadaje muzyce nowego wymiaru. Nie rozumiem przeciwników. 

Obecnie mam podłogówki, ale gdyby ten sub się nie zepsuł to zapewne bym próbował go dodać do systemu. 

Jeśli ktoś nigdy nie słyszał subìw typu REL to proszę najpierw posłuchać, a potem się wypowiadać.

• Redaktorzy
1 minutę temu, Ajothe napisał:

Jeśli ktoś nigdy nie słyszał subìw typu REL to proszę najpierw posłuchać, a potem się wypowiadać.

Słyszałem w roku 2014 u kolegi Kubła. Nie mógł wykrzesać basu z Thieli CS 1,6 i dopalał RELem. Ładnie to grało. Gdyby mi nie powiedział, że REL stoi ukryty za zasłoną, to bym się nie kapnął. Generalnie Thiele są wredne do napędzenia, zwłaszcza CS: 2,4  3,6 i 3,7.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

9 minut temu, Ajothe napisał:

Ja słuchałem i nawet miałem, gra to świetnie. Ale wolę bas z 2 kolumn. U mnie mam miejsce na subwoofer tylko po lewej stronie pomieszczenia i zawsze słyszałem go tam 🙄 a racze przesunięty na lewo balans całości. 

Od kilku lat mam podłogówki (choć aktualne Audium to raczej małe monitorki plus sub w podłogę) i skonczył się problem z nierównym basem, do tego korekcja DSP i mam to co zawsze chciałem, a nie mogłem uzyskać monitorami i jednym subwooferem . 

Edytowane przez marcinmarcin

@kangie

Jak się dobrze zszyje z systemem, a to nie jest wybitnie trudne to taki efekt jak mówisz jest właśnie pożądany 😁. Te suby maja dodatkowo płynną regulację phase....

Ja z kolei nie kumam ludzi którzy mają monitorki z odcięciem na 60hz i się jarają głosząc, że sub  w stereo nie ma sensu i jest to profanacja 😋

Edytowane przez Ajothe
3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Ja słuchałem i nawet miałem, gra to świetnie. Ale wolę bas z 2 kolumn. U mnie mam miejsce na subwoofer tylko po lewej stronie pomieszczenia i zawsze słyszałem go tam 🙄 a racze przesunięty na lekko balans całości. 

Od kilku lat mam podłogówki (choć aktualne Audium to raczej małe monitorki plus sub w podłogę) i skonczył się problem z nierównym basem, do tego korekcja DSP i mam to co zawsze chciałem, a nie mogłem uzyskać monitorami i jednym subwooferem . 

No i super, ja też poszedłem w podłogówki, ale czasami myślę że fajnie byłoby mieć takie z 12" wooferami 😂 może kiedyś...

Dyskusja przypomina przekonywanie dziadka żeby wsiadł do samolotu: nie bo nie i ch.j!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy
4 minuty temu, Ajothe napisał:

No i super, ja też poszedłem w podłogówki, ale czasami myślę że fajnie byłoby mieć takie z 12" wooferami 😂 może kiedyś...

Mam 12" calowe przetworniki od 9 lat. Nie schodzą fest nisko, ale z obudowy zamkniętej jest fest kultura pasma od 40 do 700Hz. Nie twierdzę, że z innych rozwiązań kultury takiej nie ma.

SUBa nie daję, bo nie!

😉

Wygląda to na jakieś np. Infinity.

4 minuty temu, kangie napisał:

Nie twierdzę, że z innych rozwiązań kultury takiej nie ma.

Oj jest!

Ciekawi mnie nadinterpretacja. Piszę o tym, że nie dla mnie dołożenie suba do monitorów w odpowiedzi dostaję fotki z bardzo drogimi zestawami w zaadoptowanym pomieszczeniu. Czyli jestem niedoświadczonym laikiem. Napisałem też, że kiedyś słyszałem jak grają Yamahy 777 z dołożonym subem i że mnie to nie odpowiadało bo było coś w tym nienaturalnego.

Apropo samoróbek subów... ponad 20 lat temi chciałem podrasować mój "Home Theater System"...
Coś takiego :

Ukryta Zawartość

1.thumb.jpg.cce80715275bd2a671d8cb1d34c35b4e.jpg

Zmodyfikowałem biurko na którym stał monitor, klawiatura itd. Dołożyłem 2 x 20cm + dodatkowy wzmacniacz. I potwierdzam że granie w np. Quake III Arena było o wiele emocjonujące 😉 .

Kiedyś też dawno dawno temu za dużym fotelem na którym siedziałem słuchając muzy postawiłem dwie kolumny Alton 110 z odłączonymi średniotonowcami i wysokotonowcami. Wrażenia też ciekawe a miny kumpli bezcenne. Jeden z kumpli to prawie uciekł jak wszedł bass z utworku Madonny - Like A Prayer.

Robiłem sobie też charakterystykę pomieszczenia ( albo raczej całego mojego systemu ) za pomocą generatora. Jedna kolumna, druga kolumna, obie jednocześnie. I za każdym razem bez problemu wiedziałem która aktualnie jest pobudzona. Oczywiście zaraz będą głosy, że wiedziałem bo sam se włączałem 😆.

Dla mnie to dyskusja "moje jest mojsze".
Moje ZG według producenta schodzą do 29Hz i w moim przypadku nie widzę sensu wspomagania subem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, kangie napisał:

SUBa nie daję, bo nie!

No ale masz 12" i 40Hz to tak jakbyś suba miał.

29 minut temu, szymon1977 napisał:

Dyskusja przypomina przekonywanie dziadka żeby wsiadł do samolotu: nie bo nie ch.j!

Dokładnie tak samo się zachowujesz. Jesteś w tym doświadczony nie przeczę 😉

• Redaktorzy
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

No ale masz 12" i 40Hz to tak jakbyś suba miał.

Niby tak. Ale od 16 do 40Hz nic nie mam. Wykastrowane pasmo. Organy kościelne, bas syntezatorowy. Tutaj tego u siebie nie mam. SUB dałby radę.

32 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dla mnie to dyskusja "moje jest mojsze".

Zadałeś pytanie o zalety suba. Zaletą jest możliwość ustawienia go w innym miejscu niż zestawów głośnikowych. W polemice twierdzisz, że zestawy głośnikowe też można przestawić. To jaka to dyskusja jest i o czym? 

nagrywamy.com

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dokładnie tak samo się zachowujesz. Jesteś w tym doświadczony nie przeczę 😉

Wprost przeciwnie: ja przedstawiam argumenty na "tak" - Ty na "nie" masz tylko "nie bo nie".

Godzinę temu, kangie napisał:

Niby tak. Ale od 16 do 40Hz nic nie mam. Wykastrowane pasmo. Organy kościelne, bas syntezatorowy. Tutaj tego u siebie nie mam. SUB dałby radę.

Zależy jaki sub, podejrżewam ze większość nawet tych średnich w podobnym zakresie zalicza już spadek, a Ty też tam coś jednak masz.

30 minut temu, przemak napisał:

Zadałeś pytanie o zalety suba. Zaletą jest możliwość ustawienia go w innym miejscu niż zestawów głośnikowych. W polemice twierdzisz, że zestawy głośnikowe też można przestawić. To jaka to dyskusja jest i o czym? 

Czyli mogę go postawić w dowolnym miejscu? Bez znaczenia dla wrażeń odsłuchowch?
To u mnie coś nie tak, bo przestawienie suba nie było neutralne jeśli chodzi o dźwięk.
Może ten dziadek nie chce wejść do samolotu bo już w nim był i wie, że to nie dla niego...

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie: ja przedstawiam argumenty za - Ty na nie masz tylko "nie bo nie".

Pisałem, że słyszałem i mnie to nie pasowało. Nie ma to nic wspólnego z "nie bo nie".
A Twój argument za to taki że sub nadrabia to czego nie dostajesz z ZG. I ok. Ale gdybyś miał ZG z możliwościami suba?

19 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Pisałem, że słyszałem i mnie to nie pasowało. Nie ma to nic wspólnego z "nie bo nie".

To jest dokładnie "nie bo nie" wszak Twój kaprys nie jest argumentem obiektywnym.

20 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A Twój argument za to taki że sub nadrabia to czego nie dostajesz z ZG. I ok. Ale gdybyś miał ZG z możliwościami suba?

Gdyby miał to bym nie potrzebował - proste. Ale faktom bym nie przeczył, a sub ma dodatkowe możliwości, o których tu już pisano, a kolumna mieć takich nie może. ,

12 minut temu, szymon1977 napisał:

To jest dokładnie "nie bo nie" wszak Twój kaprys nie jest argumentem obiektywnym.

Nie, jest dokładnie odwrotnie. Słyszałem i na tej podstawie stwierdzam, że to nie dla mnie. Mam też w KD. Ale zdaje się, unikasz tych wpisów.
Kaprys? To słowo pasuje tutaj jak świni siodło...

12 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale faktom bym nie przeczył

Jakim i w którym miejscu faktom przeczę?

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
41 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie, jest dokładnie odwrotnie. Słyszałem i na tej podstawie stwierdzam, że to nie dla mnie.

Czyli jest dokładnie odwrotnie, bo przedmiotem dyskusji nie jest Twój subiektywny gust, a fakty obiektywne. Czy ktoś tu pisał, że Twój system gra źle bo nie ma suba, albo chociaż żebyś sprawdził? Nie. Więc skąd u Ciebie potrzeba udowadniania, ze Twój hiend 2.0 gra lepiej niż mój lowend 2.1? Gra i nikt temu nie przeczy.

Mam też w KD. Ale zdaje się, unikasz tych wpisów.

Jak spotkamy się w dziale KD to nie uniknę.

Jakim i w którym miejscu faktom przeczę?

Przede wszystkim dwóm i w każdym miejscu:

- możliwosci wyregulowania zwrotnicy tak, aby mieć równe pasmo w miejscu odsłuchu swojego pokoju a nie laboratorium producenta kolumn,

- możliwości ustawienia głośnika basowego w korzystniejszym akustycznie miejscu niż stoi baza stereo,

No i trzeciemu, od którego próbę zrozumienia tematu powinieneś zacząć:

- że 2.2 z subami aktywnymi niczym nie różni się od 2.0 w biampingu z końcówkami dedykowanymi dla głosników niskotonowych.

Ps.

A ze sub może być pasywny a kolumna półaktywna, co wywraca Twój pogląd na sprawę do góry nogami...

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

że 2.2 z subami aktywnymi niczym nie różni się od 2.0 w biampingu z końcówkami dedykowanymi dla głosników niskotonowych.

A membrany? Kultura pracy przetwornika...?

Teraz muszę jechać w miejsce gdzie, wspominałem grają moje odgrody. Możecie zacząć dyskusję.... znaczy pyskówkę....

• Pokaż nowe odpowiedzi