Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, J.Jerry napisał:

No i zrobił to...a tak dobrze szło...ja sobie wyobrażałem jakieś 3 drożne hiendy na 20-30cm basach i spokojnie był kupił te harce z obudowy zamkniętej...szkoda.

Przepraszam, nie chciałem nikogo zawieść 😉 .

Szczerze mówiąc od sprzedawcy usłyszałem, że to zamknięte obudowy. Nie wnikałem i nie wiedziałem do tej pory, że pasywka od razu dyskwalifikuje obudowę jako zamknięta. Dla mnie obudowa otwarta to z bass reflexem, otworem stratnym czy też labiryntowa. Z membranami biernymi, radiatorami czy innymi wynalazkami to wariacje obudowy zamkniętej.
W takim przypadku cofam te 29Hz z obudowy zamkniętej, przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
12 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dla mnie obudowa otwarta to z bass reflexem, otworem stratnym czy też labiryntowa. Z membranami biernymi, radiatorami czy innymi wynalazkami to wariacje obudowy zamkniętej.

"...układ z membraną bierną można uznać za odmianę bas-refleksu, a w żadnym przypadku nie jest odmianą obudowy zamkniętej (chociaż fizycznie jest ona "zamknięta" przez membranę bierną, to akustycznie reaguje podobnie jak bas-refleks), ani też obudowy z otworem stratnym"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 godzin temu, Piopio napisał:

Magico, YG Acoustics, TAD

I to jest właśnie dowód na to , że nie ma kolumn które każdemu pasują, bo jak dla mnie to w przypadku TAD i YG to wystarczyło kilka minut odsłuchu na AS aby usłyszeć, że ich brzmienie nie dużo wspólnego z moim rozumieniem naturalności dzwięku.

TUX

24 minuty temu, TUX napisał:

I to jest właśnie dowód na to , że nie ma kolumn które każdemu pasują, bo jak dla mnie to w przypadku TAD i YG to wystarczyło kilka minut odsłuchu na AS aby usłyszeć, że ich brzmienie nie dużo wspólnego z moim rozumieniem naturalności dzwięku.

TUX

A dla mnie to dźwięk idealny 😉 Jaki więc powinien być dźwięk naturalny wg Ciebie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minut temu, Piopio napisał:

A dla mnie to dźwięk idealny 😉 Jaki więc powinien być dźwięk naturalny wg Ciebie ?

Na to NIE MA sensownej uniwersalnej odpowiedzi

Rownie dobrze mozna by pytac jak powinno wygladac dobre auto

dla jednego to coupe, bo szybkie

dla innengo VAN, bo ma 4 dzieci

dla innego ciezarowka, bo ma firme

...

Jeden lubi Elektrostaty

inny lubi Tuby

inny lubi Szerokopasmowe

inny lubi OB

Edytowane przez xajas
11 minut temu, xajas napisał:

Na to NIE MA sensownej uniwersalnej odpowiedzi

Rownie dobrze mozna by pytac jak powinno wygladac dobre auto

dla jednego to coupe, bo szybkie

dla innengo VAN, bo ma 4 dzieci

dla innego ciezarowka, bo ma firme

...

Moim zdaniem jest dobrze jak kolumny sprawiają, że kwartet smyczkowy materializuje się w pokoju odsłuchowym 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To jak z kobietami...
Ta jest naturalnie szczupła a tamta naturalnie rubensowska ...

Co kto lubi 🙂

1 minutę temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem jest dobrze jak kolumny sprawiają, że kwartet smyczkowy materializuje się w pokoju odsłuchowym 😉 

Dla mnie jest super jak są emocje. Jak pojawia się gęsia skórka.

Co ciekawe, chyba wszystkie słuchawki jakie posiadam mają lepsze i bardziej wyrównane pasmo niż mój duet "kolumny + pomieszczenie odsłuchowe"...
Ale żadne nie dostarczają takich wrażeń...

Słuchawki to jak jazda symulatorem, niby fajnie ale jednak nie to...

Ale jak sprawdzasz "zejście" to warto założyć dobre słuchawki aby usłyszeć jak to rzeczywiście schodzi. Wyrównanie pasma podobnie, pod warunkiem oczywiście kalibracji układu przetwornik słuchawek - słuch...

36 minut temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem jest dobrze jak kolumny sprawiają, że kwartet smyczkowy materializuje się w pokoju odsłuchowym

Wrażenie obecności instrumentów w pokoju odsłuchowym jest dla mnie bardzo ważne. Ale druga kluczowa sprawa to BARWA dzwieku, a to jest największy problem w kolumnach głośnikowych. Nie słyszałem kolumn z metalowym głośnikiem średniotonowym który oddawałby prawidłową barwę smyczków. Podobnie z głośnikami wysokotonowymi, choć tu już nastąpił postęp i na przykład wysokotonówka w nowych Magico ( beryl pokryty czymś tam .. ) gra bardzo dobrze.

TUX

46 minut temu, Grzegorz7 napisał:

pod warunkiem oczywiście kalibracji układu przetwornik słuchawek - słuch...

W jaki sposob kalibrujesz układ przetwornik słuchawek - słuch?

47 minut temu, xajas napisał:

W jaki sposob kalibrujesz układ przetwornik słuchawek - słuch?

Patyczkiem 😁
Żart taki 😉
Jeśli uraziłem przepraszam 😉

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Ale jak sprawdzasz "zejście" to warto założyć dobre słuchawki aby usłyszeć jak to rzeczywiście schodzi. Wyrównanie pasma podobnie, pod warunkiem oczywiście kalibracji układu przetwornik słuchawek - słuch...

Tak właśnie uświadomiłem kumpla, że tam jeszcze ten bas był.
Z ZG nie było słychać na słuchawkach już tak.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Widze ze nic nie będzie 😉

W takim razie polecam

To samo można robić z ZG i... i naszymi preferencjami.

Apropo "dostrajania" słuchawek do naszych uszu.
W kolekcji słuchawek mam między innymi KOSS UR20. Niszowe, tanie słuchawki. 
Czas sprawił, że pady się sypały. Zamówiłem nowe zamszowe. Te nowe pady powodują, że słuchawki są bardziej oddalone od uszu niż przy fabrycznych. Słuchawki mniej basują, przez co można odnieść wrażenie, że się "rozjaśniły", wyostrzyły...
Pady kosztowały połowę wartości słuchawek 😂.
To są jedne z tych słuchawek, których wartość wzrasta dwukrotnie, gdy wymienimy pady🙂

23 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Ale jak sprawdzasz "zejście" to warto założyć dobre słuchawki aby usłyszeć jak to rzeczywiście schodzi.

Skąd będziesz wiedział że na "dobrych słuchawkach" jest prawidłowe zejście? ASR robi ostatnio sporo pomiarów słuchawek i pierwsze co się rzuca w oczy to "target curve", która (krzywa) jest zupełnie inna niż dla ZG. Jak w związku z tym porównywać słuchawki z ZG? To się raczej nie uda. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Skąd będziesz wiedział że na "dobrych słuchawkach" jest prawidłowe zejście? ASR robi ostatnio sporo pomiarów słuchawek i pierwsze co się rzuca w oczy to "target curve", która (krzywa) jest zupełnie inna niż dla ZG. Jak w związku z tym porównywać słuchawki z ZG? To się raczej nie uda. 

To nie ma sensu z założenia. Żadne słuchawki nie zagrają jak ZG i odwrotnie.
Ale słuchawki zdecydowanie są mniej problematyczne. I można na nich dużo więcej usłyszeć, szczególnie tego co się dzieje na dole pasma.

51 minut temu, Lech36 napisał:

Jesli sie zaglebisz w temat, to znajdziesz podobienstwo/korelacje miedzy tymi "target curve"

Sluchawki, Target Harman

Harman-target-curves-overlaid-1100x590.j

Zestawy glosnikowe (patrz Target Harman Int.)

Ukryta Zawartość

IMG_0619.thumb.jpg.e0cccfb69ac70ece6c3717581250d345.jpgIMG_0608.thumb.jpg.14be876a194ae7abe48df16b0dcf0ea0.jpg

Tutaj wiecej detali o Target Curve dla sluchawek

Ukryta Zawartość

A detale o Target Curve dla zestwow glosnikowych znajdziesz tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

I można na nich dużo więcej usłyszeć, szczególnie tego co się dzieje na dole pasma.

Ja wolę przy pomocy głośników, ale czasem słuchawek używam i słucham u innych. Żeby więcej usłyszeć trzeba mieć sprzęt który nie zniekształca i słuchać go z głośnością szczytową powyżej ca 105dB SPL. Niestety zauważa się wśród audio hobbystów w kwestii zniekształceń często inne tendencje, tolerujące zniekształcenia na poziomach przy których mogą już wpływać na nasz odbiór muzyki ze sprzętu nagłaśniającego. 

2 godziny temu, xajas napisał:

Zestawy glosnikowe (patrz Target Harman Int.)

Ciekawy materiał, dzięki. Widać z niego że u Harmana preferowany jest silny dół zarówno ze słuchawek jak i z głośników.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Jak w związku z tym porównywać słuchawki z ZG? To się raczej nie uda. 

Przecież nie chodzi o porównywanie słuchawek z ZG.

Chodzi o to aby znaleźć taki system reprodukcji muzyki, który da nam usłyszeć więcej. Na tej podstawie z czasem zbierając doświadczenie i rozmaite "systemy" możemy dochodzić wniosków.  

Nie wiem, czy w tym czy w innym wątku dałem przykład jak to słuchacze nie poznawali swoich ulubionych płyt. W tym przypadku nie chodziło o pasmo lecz o scenę. 

..w innym wątku dałem przykład jak to słuchacze nie poznawali swoich ulubionych płyt. W tym przypadku nie chodziło o pasmo lecz o scenę. 

Niedziwota. Scena w sluchawkach (poza specjalnymi rozwiazaniami) jest niemalze zawsze) do dupy.
Ale pasmo/strojenie/timbere mozna zdecydowanie porownywac.
2 godziny temu, xajas napisał:

Scena w słuchawkach (poza specjalnymi rozwiązaniami) jest niemalże zawsze) do dupy.

Ale pasmo/strojenie/timbre mozna zdecydowanie porownywac.

Uff, jakoś wychowałem się na słuchawkach - i do tego od kilku lat wróciłem (lubię ruch), na szczęście mniej miejsca i hałasu robią (sąsiadom).

Na moje wielkie uszy (7 cm wysokości) wreszcie mam komfortowe. 

Za młodu - np. Akai ASE 30 (stare dzieje), potem różniaste - np. Ultras. Hfi 15g, Pro 900, a wypoczynkowo - Pioneer HRM 7 (otwartych nigdy nie polubiłem).

Sceny nie doceniam i lekceważę ją  - dla mnie to jakby margines zainteresowań.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

pewnie nie zwraca uwagi na budowanie sceny bo jest to dla niego naturalny aspekt nagrania a zwraca uwagę na inne rzeczy

gdyby miał sluchać na jednej sluchwce na pewno zaczaiłby , że coś jest nie tak 🙂

17 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Chodzi o to aby znaleźć taki system reprodukcji muzyki, który da nam usłyszeć więcej.

Więcej muzyki jest jak jest głośniej, nie od dziś wiadomo że urządzenie grające głośniej w porównaniach postrzegane jest jako lepsze o ile nie wyrówna się głośności.

4 minuty temu, xajas napisał:

Ja lubie WIECEJ basu

Wbrew pozorom to chyba każdy lubi, ale to powinno być dobrane już na etapie tworzenia mastera studyjnego, choć w pewnych niewielkich granicach można też dopuścić korekty w domu zarówno te naturalnie wytworzone jak i te skorygowane elektronicznie. 

Wbrew pozorom to chyba każdy lubi, ale to powinno być dobrane już na etapie tworzenia mastera studyjnego

Nie, wlasnie sie o tym przekonalem i nie ma nic wspolnego z masterem.

Pisalismy powyzej o sluchawkach. Sa tacy, ktorzy lubia sennheisery 660 albo beyery Amiron, ktore dla mnie sa absolutnie No-Go, bo bez basu

Ukryta Zawartość

2129135296_HD660.thumb.jpg.f3d0b1b5dad918af87600ee4ed499257.jpg

Ja wole takie

1002578495_FocalUtopia.thumb.jpg.dcb2a70f78e481ffd4adfe808a55f81d.jpg

438280495_AudezyLCD-2.thumb.jpg.4cb462e5036890bbe84ecf5682d13f2a.jpg

1583137793_DT1770.thumb.jpg.626201b4898ec70387eeee19bf01995b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi