Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, slawek.xm napisał:

od kiedy to zasilacze a nie wzmacniacze stosowane są do napędu kolumn glośnikowych?

To chyba oczywiste że głośnik kontroluje wzmacniacz zasilany przez zasilacz. Jak nie będzie zasilacza nie będzie kontroli.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

26 minut temu, Lech36 napisał:

Możesz powiedzieć coś więcej na temat tego "koszmaru" jakim jest ASR?

Tym że pomiary mają niewiele wspólnego z jakością. Topping D90 miał super pomiary, a jak wpiąłem z innym dobrze mierzącym się dac to nie było co zbierać z Toppinga. A różnica w pomiarach poza możliwości usłyszenia różnicy. Jedyny wniosek że mędrce ASR owe jeszcze nie umio mierzyć tego co istotne 🙄

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

I przy okazji. Każdy wywalony impulsiak z systemu i okolic to poprawa jakości. Nawet w switchu do streamera... 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Tym że pomiary mają niewiele wspólnego z jakością. Topping D90 miał super pomiary, a jak wpiąłem z innym dobrze mierzącym się dac to nie było co zbierać z Toppinga.

A przyszło Tobie na myśl że nie zrobiłeś porównania prawidłowo?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Jedyny wniosek że mędrce ASR owe jeszcze nie umio mierzyć tego co istotne 🙄

Sa tez inne wnioski: moze ty masz inny smak niz te medrce

Uwazasz sie za jedyna nieomylna wyrocznie, odnosnie tego co jest istotne?

I przy okazji. Każdy wywalony impulsiak z systemu i okolic to poprawa jakości. Nawet w switchu do streamera... 

Yyyyy.....jasne 😉

Teraz, Lech36 napisał:

A przyszło Tobie na myśl że nie zrobiłeś porównania prawidłowo?

A przyszło Tobie na myśl że powtarzasz bzdury marketingowe ASR? I promujesz pewne produkty? 

Nie Lechu, nie ma takiej opcji ani możliwości, porównywałem bardzo starannie, wielokrotnie. Niestety przy czymś porządnym Topping z górnej półki pomiarowej brzmi słabiutko przy każdym poziomie głośności 😊

Teraz, marcinmarcin napisał:

A przyszło Tobie na myśl że powtarzasz bzdury marketingowe ASR?

Nie byłbym taki pewny że na ASR powstają bzdury marketingowe.

2 minuty temu, xajas napisał:

Sa tez inne wnioski: moze ty masz inny smak niz te medrce

Uwazasz sie za jedyna nieomylna wyrocznie, odnosnie tego co jest istotne?

Powtarzacze po Amirze... 

Jak jest bardzo duża różnica, a w pomiarach nie wychodzi, znaczy że pomiary mało wiarygodne. Niestety. 

Sam miałem etap fascynacji ASR i też miałem kilka Toppingów dzięki nim min. Do czasu porównania tych najlepszych dac 😁

Nie Lechu, nie ma takiej opcji ani możliwości, porównywałem bardzo starannie, wielokrotnie.

Nie bądź pan taki Kaszpirowski, hipnotyzować mnie się nie udaje 😉.

Jak jest bardzo duża różnica, a w pomiarach nie wychodzi, znaczy że pomiary mało wiarygodne. Niestety. 

Znakomity wniosek, bardzo głęboki pod względem analitycznym. Brawo Ty 😉.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Yyyyy.....jasne 😉

Zdziwilbys się... Bo ja się zdziwiłem. 

Choć z 2 strony pewnie byś wyparł, przecież Amir zmierzył 😁

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Sam miałem etap fascynacji ASR i też miałem kilka Toppingów dzięki nim min.

Popatrz a ja żadnego Toppinga nie miałem, raz próbowałem jakiegoś pożyczonego.

Zdziwilbys się... Bo ja się zdziwiłem. 

W Wielkopolsce w słynnym już teście też się zdziwili, ale to już było wielokrotnie opisane.

28 minut temu, xajas napisał:

Od kiedy?

od 1957

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy te dzialaja bez zasilacza

csm_image_6_c3b6c06dda.png

Ukryta Zawartość

To dotyczy wszystkich elektrostatów, i nawet powielacz w nich się znajduje 🙂.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, marcinmarcin napisał:

Trzeba by zrezygnować z wielu sprzętów domowych w tym z oświetlenia energooszczędnego. To coś tak jak walka z dyfrakcjami krawędziowymi lansowana przez niektórych na forum 😉.

45 minut temu, Lech36 napisał:

To chyba oczywiste

nie nie i jeszcze raz nie

14 minut temu, Lech36 napisał:

To coś tak jak walka z dyfrakcjami krawędziowymi lansowana przez niektórych na forum 😉.

wbrew pozorom to ważny aspekt budowy kolumny

uciec od dyfrakcji można tylko montując głośnik w ścianie

więcej nie napiszę poszukaj u Amira 🙂

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

ależ bzdura do kwadratu 🙂

Pisząc liniowe mam na myśli stabilizowane, jeśli o to Tobie chodzi...

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

zasilacze nie napedzą kolumn 🙂

Oczywiście, że nie... Potrzebne są końcówce mocy.

12 minut temu, Lech36 napisał:

Trzeba by zrezygnować z wielu sprzętów domowych w tym z oświetlenia energooszczędnego. To coś tak jak walka z dyfrakcjami krawędziowymi lansowana przez niektórych na forum 😉.

Uwaga ... Prorokuję 😜 ...

Gdybym przedstawił Ci Lechu pomiary zakłóceń jakie wpowadzają zasilacze impulsowe do sieci, wszystko dokładnie opisał, jakiego charakteru, jakiej wielkości, jaki wpływ mają na działanie urządzenia, ba ... nawet kolorowe wykresy dołączył ... 

Nicby to nie dało ... bo to by nie były dane z ASR ...

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Uwaga ... Prorokuję 😜 ...

Gdybym przedstawił Ci Lechu pomiary zakłóceń jakie wpowadzają zasilacze impulsowe do sieci, wszystko dokładnie opisał, jakiego charakteru, jakiej wielkości, jaki wpływ mają na działanie urządzenia, ba ... nawet kolorowe wykresy dołączył ... 

Nicby to nie dało ... bo to by nie były dane z ASR ...

to nie proroctwo tylko pewnik 🙂

Panowie !

Zasilacz zasilaczowi nierówny ! 

W DAC Meitner jest zasilacz impulsowy a DAC gra wybitnie. 

Zasilacze impulsowe zasilają końcówki Hypex Ncore i Purifi. I znów brzmienie jest znakomite. 

Chyba dużo łatwiej dobry zrobić zasilacz liniowy (tysiące projektów DIY) niż zaprojektować impulsowy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W pracy mam Tempo 200EP-G - progresywny wzmacniacz indukcyjny.
Strach go przykładać do telefonu, świetlówek, LEDów, monitorów, komputerów, itp.

Telefon sieciowy Yealink jest niebywałym generatorem i nadajnikiem zakłóceń nawet większym niż mój laptop.
A telefon komurkowy od kumpla mniej sieje niż mój 😉 .

15 minut temu, Piopio napisał:

W DAC Meitner jest zasilacz impulsowy a DAC gra wybitnie. 

Zapomniałeś dodać, że w wrażliwych miejscach są stabilizatory liniowe. Jak zresztą w wielu DACach. W moim poprzednim i obecnym DACu przetwornica goni przetwornicę, jednak stabilizatory liniowe zasilają newralgiczne miejsca.

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Np. wzmacniacze samochodowe mają zaskakująco wysoki "Damping factor", który zawdzięczają między innymi przetwornicami w ich układach zasilania.

Raczej nie. DF to prosty stosunek impedancji obciążenia do wyjściowej... wzmacniacza.

Owszem wiemy, że ważna jest wydajność zasilania. Ale dla DF nie musi być wielkością wielkosygnałową. Można to zrobić dla małych sygnałów. 

Projektowałem zasilacze impulsowe. Z reguły były to typowe wg. aplikacji z karty katalogowej. Takie do lokalnego sterowania. W urządzeniach (np. komputerach) stosuje się kilkanaście zasilaczy impulsowych lokalnych. Dlaczego pisałem na Forum kiedyś.

Jak wspomniałem, budowałem. Ale pewnego razu porwałem się na zasilanie impulsowe do wzmacniaczy. I powiem tak, zakłócenia niewielkie... Są układy pracujące w rezonansie z prądem niemal sinusoidalnym... Te nie sieją. Zresztą wśród tych prostych przetworniczek do LED`ów również można drastycznie zmniejszyć zakłócenia poprzez... właściwą topologię "ścieżek"...

Ale3 wróćmy do mojego zasilacza, tego "sinusoidalnego". Miał podłą sprawność. Zarzuciłem dalsze prace. Teraz buduję wzmacniacze do ZG aktywnych. Będą to być może Circlotrony. Dla 4 wzmacniaczy potrzebne jest 8 izolowanych napięć "mocy" i jedno symetryczne do stopni wstępnych, również odizolowane od tamtych. To wyzwanie, bo chcę je izolować elektrostatycznie od sieci. Nie wdając się w szczegóły, jest pomysł na zasilanie impulsowe. Dopuszczam nawet konfigurację zasilacza klasycznego i "lokalnych" zasilaczy impulsowych. 

A teraz wyjaśniam dlaczego impulsowy jest lepszy. W ramach okresu tętnienia przetwarzanie z częstotliwościami tysiące razy większymi koryguje te tętnienia (pętla stabilizująca). Dlatego pojemności w zasilaczach impulsowych są zdecydowanie mniejsze... Uważny czytelnik wskaże, że owszem nie ma tętnień sieci 50Hz ale są "tętnienia" kluczowania i to nie małe. Te zasilacze o których mówicie mają je na poziomie przynajmniej 0,1V. Nie wierzycie to podłączcie oscyloskop. 

Dlatego mówiąc o audio musimy mówić o innej klasie zasilania. 

Ciekawostki:

Prąd płynący w gałęzi; trafo, prostownik, kondensatory ma charakter impulsowy (sic). Sieje jak diabli... To przeszkadza w... audio. Siejący zasilacz impulsowy nie przeszkadza w audio. Przeszkadza nam; krótkofalowcom... 🙂

34 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Zapomniałeś dodać, że w wrażliwych miejscach są stabilizatory liniowe. Jak zresztą w wielu DACach. W moim poprzednim i obecnym DACu przetwornica goni przetwornicę, jednak stabilizatory liniowe zasilają newralgiczne miejsca.

Tak jest. Przed kostką dac, która w sobie może mieć jakąś stabilizacje, może być parę stopni stabilizacji liniowej, parę przetwornic i w końcu ten główny zasilacz liniowy lub impulsowy, a wcześniej będzie już trafo...takie bardzo wielkie trafo.

32 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Raczej nie. DF to prosty stosunek impedancji obciążenia do wyjściowej... wzmacniacza.

Na DF składa się co najmniej kilka rezystancji. Rezystancja wewnętrzna końcówki mocy jest też zależna od rezystancji wewnętrznej jej zasilacza.

Nie... nie tak wprost. Dlatego mówi się w metrologii o wielkościach wielkosygnałowych (tu wpływa) i małosygnałowych (tu nie wpływa).

Jak lubisz skrzypce to leci Filharmoników Berlińskich LVB Koncert skrzypcowy D-moll.

To taki mój hicior. 

Solistką jest chyba Pani Faust jeśli rozpoznaję.

41 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

unormowany

A propos tego unormowania.

Ależ interpretacja. Szczególnie w tym miejscu...

32 minuty temu, msankowski napisał:

w programie 2 PR

Jeśli to 96,30MHz to włączyłem na chwilę na odbiorniku nasłuchowym. 

Jest git.

Edytowane przez Grzegorz7
  • Pokaż nowe odpowiedzi