Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, slawek.xm napisał:

Jeśli chcesz poszerzać wiedzę to masz troche materiałów na temat róznych rodzajów obudów

Coś tak przeczuwam, że kręcisz właśnie bicz na swój kark ... 😉 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, szpakowski napisał:

Coś tak przeczuwam, że kręcisz właśnie bicz na swój kark ... 😉 

może przynajmniej pytania będą merytoryczne a nie o .... skarpetach 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

może przynajmniej pytania będą merytoryczne a nie o .... skarpetach 🙂

Wątpię, raczej odkręci kota ogonem i wyjdzie kotopies lub psokot ... 😅

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, szpakowski napisał:

Wątpię, raczej odkręci kota ogonem i wyjdzie kotopies lub psokot ... 😅

zawsze jest nadzieja , że ktoś inny skorzysta

właśnie kolega wrzucił mi do wątku

tak może wyglądać sub bez obudowy

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

...masz troche materiałów...

Dzięki. Aktualnie skupiam się na innym, nie związanym z audio temacie. Ale jesli nie zbyt trudno to poczytam.

-----

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A nie masz? Jakiś progres nastąpił 😁

?

To bez znaczenia, szymon1977+Onkyo to dla wielu audiofili i tak zbyt wysokie progi.

-----

tak może wyglądać sub bez obudowy

Tak jakby widać dźwięk 🙂

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tak jakby widać dźwięk 🙂

oba woofery są w układze Pull-Push , przy 5hz raczej tylko widać wychylenie .... a jeśli coś słychać to tylko pracę zawieszenia

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale jesli nie zbyt trudno to poczytam.

Kisiel pisze wg mnie przystępnym językiem

a skoro masz aspiracje pisać artykuły dla forum to chyba warto

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Pudło! Jeśli ktoś pyta jakim młotkiem wbić śrubę, to podpsunięcie mu na myśl śrubokręta nie jest OT... chyba, że istotą forum dyskusyjnego jest zmylić innych by się kręcili w kółko, zamiast pomóc im dotrzeć do celu.

Nie liczyłem, że wyciągniesz jakiś wniosek, a tym bardziej, że cokolwiek zrozumiesz. Pomyśl zanim napiszesz jak napisałem na wstępie u Ciebie jednak nie istnieje. Wyraźnie napisałem. Wątek ”Kawa czy Herbata”, bez prośby o poradę czy mieszać jedno albo drugie łyżeczką, czy widelcem. Już prościej nie potrafię. Chcesz się wypowiedzieć, wypowiadaj. Masz do tego prawo, ale przynajmniej na temat, bo rozwalasz wątki. A podobno chcesz się zrehabilitować 🥵

Edytowane przez Yoyo
14 minut temu, Yoyo napisał:

podobno chcesz się zrehabilitować

Że co!?

15 minut temu, Yoyo napisał:

Nie liczyłem, że wyciągniesz jakiś wniosek...

Mam prośbę: napisz coś na temat, cokolwiek. Bo po raz kolejny wchodzę do tego wątku na darmo.

19 minut temu, szymon1977 napisał:

Że co!?

Mam prośbę: napisz coś na temat, cokolwiek. Bo po raz kolejny wchodzę do tego wątku na darmo.

No tak. Przez chwilę w Ciebie uwierzyłem, czytając to co napisałeś tym wytłuszczonym drukiem. Co za naiwność. Przecież jesteś najmądrzejszy, najbardziej doświadczony, nieomylny. Wszystkie zagwozdki związane z audio w jednym paluszku, a kultura dyskusji na najwyższym poziomie. Przepraszam, że wyrwałem Cię jak się domyślam z innego wątku, w którym pewnie błyszczałeś i wyprowadziłeś forumowe amatorstwo z błędu. Tak naprawdę spełnię Twoją prośbę z największa przyjemnością. Strata czasu na dyskusję z Tobą i robienia Ci przysługi pragnienia przebywania w centrum uwagi. 

6 minut temu, Yoyo napisał:

...spełnię Twoją prośbę...

Napiszesz coś na temat? Trzymam za słowo.

-----

...skoro masz aspiracje pisać artykuły dla forum to chyba warto.

Nie mam, jak już pisałem zostałem wkręcony. Z założenia to miał być obszerny post na początek wątku o subach w dziale Start.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, szymon1977 napisał:

szymon1977+Onkyo to dla wielu audiofili i tak zbyt wysokie progi.

niedługo wyskoczysz mi z lodówki z tym onkyo , jak Lechu z Amirem 🙂

proszę Cię daj już sobie spokój z podkreślaniem swojego systemu

proponuję dać w stopkę .... pod głowę 🙂

i każdy przeczyta przy Twoim wpisie

nawet już masz to tym bardziej daruj sobie

Godzinę temu, Yoyo napisał:

A komentując będziesz trzymał się tematu?

A odróżnisz temat dyskusji od tytułu?

1 godzinę temu, Yoyo napisał:

Szczerze wątpię 🤔

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście masz rację. Natomiast weź pod ueagę, że w tak ogólnym tekście, zwłaszcza adresowanym do początkujących, nie opisuje się wszystkich możliwych przypadków, a nawet świadomie rzecz uogólnia pomijając przypadki skrajne. Oczywiście moje uproszczenia nie są zabiegiem świadomym a raczej wynikiem mojej niewiedzy, ale dopóki odpowiadają ogólnej sytuacji na rynku budżetowych subwooferów, a pozwalają uniknąć z góry skazanych na porażkę błedów to myślę, że wszystko jest ok.

ja to rozumiem , rzuciły mi sie w oczy błedy z których dwa opisałem w tym watku bo pasuja do tematu i były rażące

porównanie oz z br i opis pasywności suba

przy okazji pokazujac jak ja bym do tego podszedł

moze za dokładnie jak dla Ciebie ale chyba widzisz różnicę pomiedzy tym co napisałem a swoim opisem, w ktorym nic o pasywności nie napisałeś

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

chyba widzisz różnicę pomiedzy tym co napisałem a swoim opisem, w ktorym nic o pasywności nie napisałeś

Oczywiście.

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

moze za dokładnie jak dla Ciebie

Dokładnie tak! Tylko widzisz, skoro dla mnie zbyt dokładnie, to dla adresata tego nieszczęsnego postu, który stał się artykułem zbyt dokładnie i to do kwadratu. I nie chodzi tu nawet o możliwosć zrozumienia, tylko szanse by spotkać rzecz w praktyce.

W dniu 9.01.2023 o 00:09, szymon1977 napisał:

Można pójść o krok dalej i zasilać DAC przez USB, a dalej do wzmacniacza optykiem. Najlepsze i najprostsze rozwiązanie, ale jakie kur.a nieaudiofilskie.

DACa masz zintegrowany z wzmacniaczem, sygnał do niego dostarczasz optykiem. W jaki sposób zasilasz tego DACa przez USB?

Przez konwerter USB - Spdif zasila DACa przez USB? 

Mnie do DACa optykiem tylko dane da się przesłać, zasilić ni jak nie udało się. Co robię nie tak?  

15 godzin temu, slawek.xm napisał:

niedługo wyskoczysz mi z lodówki z tym onkyo , jak Lechu z Amirem

Oj podpadł Amir na tym forum, pewnie dlatego że podważa wiarę w audio voodo 😉. Amir robi duże ilości rzetelnych pomiarów i na dodatek publikuje je bez wymagań. Do tego używa bardzo dobrego sprzętu do tych pomiarów. Na forum ASR również pojawiają się osoby używające tego samego sprzętu pomiarowego, warto na to zwracać uwagę bo audio fantazje są tam słabo tolerowane.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

15 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Przez konwerter USB - Spdif zasila DACa przez USB? 

Mnie do DACa optykiem tylko dane da się przesłać, zasilić ni jak nie udało się. Co robię nie tak?  

Skoro dac jest zintegrowany, znajduje się wewnątrz, więc chyba zasilany jest ze wzmacniacza?

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Oj podpadł Amir na tym forum, pewnie dlatego że podważa wiarę w audio voodo 😉.

To nie Amir podpadł ale Ty przez ciągłe powoływanie się na jego portal 🙂

W dniu 12.01.2023 o 10:23, szymon1977 napisał:

Gdzie i kiedy te dwa dźwieki łączą się w jeden?

W dniu 12.01.2023 o 10:32, Kalasanty Ciaputko napisał:

W powietrzu jeśli są zgodne w fazie 😉 

W dniu 12.01.2023 o 11:15, colcolcol napisał:

Łączą się zawsze, nawet w przeciw fazie i również z tymi odbitymi od ścian, podłogi itd... niestety.

Intrygujące.

1. I tak sobie myślę, może faktycznie dwie fale wytworzone przez głośniki łączą się w tak przedziwny sposób, że ich wypadkowa rozchodzi się tak, jak fala wytworzona przez jedno źródło rzeczywiste?

2. Gdy używamy słuchawek fale się nie łączą wcale a efekt 3D powstaje. Wychodzi więc na to, że źródła pozorne powstaja w mózgu a nie gdzieś pomiędzy głośnikami a uchem... choć być może akustyka jest w tym procesie pomocna.

3. Wpisałem więc w google "interferencja fal", oto co znalazłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

10-0.thumb.jpg.31068945479da81c73f16c5399a7e446.jpg

Na pierwszy rzut oka jest ok bo widać, że choć źródła rzeczywiste są dwa, to gdy dwie fale się wymiksują, to zaczynają tworzyć pierścienie rochodzące sie jakby od jednego źródło pozornego... tylko, że na tych pierścieniach panuje totalny bałagan wzmocnień i wyciszeń, i w zależności gdzie umieścimy głowę, to głosnosć kanałów możemy nawet usłyszeć na odwrót.

4. Oczywiśie jakość systemu a przede wszystkim jakość akustyki może tu wiele zmienić. Przy czym o ile jakość sprzętu można uznać za poprawę, to patrząc jak wygląda interferencja fal myslę, że jest to zjawisko zasadniczo zbędnę, które może tylko więcej spierd.lić. Ideałem byłoby oddzielić akustycznie kanały dzieląc pomieszczenie na pół przegrodą przechodzącą przez środek głowy.

Myślę wykonać symulację: pomiędzy lampą a obrazkiem na ścienia rozciągnę sznurek a na nim zawieszę koc - idealne nie będzie, ale jakiś kroczek w tym kierunku. Ciekawy jestem wrażeń 3D... tylko nie wiem, czy lampa wytrzyma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szpakowski napisał:

To nie Amir podpadł ale Ty przez ciągłe powoływanie się na jego portal 🙂

Co jest złego na powoływanie się na rzetelne testy robione na świetnym sprzęcie? Nikt z tego forum nie dysponuje takim sprzętem i nie wykonał tylu pomiarów sprawdzających co Amir. Dobrze chociaż że Amir nie trzyma wyników tylko dla siebie i dzieli się nimi z audio bracią z całego świata. Można z nim dyskutować i zgłaszać uwagi. Znasz drugi tak wartościowy portal? Jak ktoś z tego forum wejdzie w posiadanie takiego sprzętu jaki jest używany na ASR to będę cytował te pomiary, choć pewnie wydajność pomiarowa w Polsce nie będzie tak wysoka jak u Amira. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

DACa masz zintegrowany z wzmacniaczem, sygnał do niego dostarczasz optykiem.

Faktycznie pomieszałem: przez USB mam zasilany konwerter USBtoSPDIF a DAC od wzmacniacza. Optyk rozdziela PC od DAC galwanicznie, a wspólne zasilanie DAC i wzmacniacza uniemożliwia powstanie pomiędzy nimi pętli masy.

Tak to jest gdy się myśli o jenym a pisze o drugim 🙂

-----

5 minut temu, Lech36 napisał:

Co jest złego na powoływanie się na rzetelne testy robione na świetnym sprzęcie?

Wyniki wychodzą sprzeczne z audiofilskimi wyobrażeniami, co psuje zabawę w dobre audio.

Teraz, szymon1977 napisał:

Wyniki wychodzą sprzeczne z audiofilskimi wyobrażeniami, co wyklucza ich użycie w zabawie w dobre audio.

Zabawa w dobre audio jest zawsze możliwa, te wyniki ją tylko usprawniają. Zdecydowanie jest mniej błądzenia i brodzenia w voodoo. Te wyniki mogą przeszkadzać tylko i wyłącznie w marketingu, ale tylko w jego formach które służą do robienia wody z mózgu hobbystom.

11 minut temu, Lech36 napisał:

Te wyniki mogą przeszkadzać tylko i wyłącznie w marketingu, ale tylko w jego formach które służą do robienia wody z mózgu hobbystom.

Wyniki raczej nikomu nie przeszkadzają, większość traktuje je z mocnym przymrużeniem oka. Raczej męczące jest ciągłe powoływanie się na te wyniki w Twoich wpisach. 

1 minutę temu, szpakowski napisał:

Wyniki raczej nikomu nie przeszkadzają, większość traktuje je z mocnym przymrużeniem oka.

No to dlaczego krytykujecie powoływanie się na nie skoro nie przeszkadzają? Przecież nie będę powoływał się na subiektywne opisy doznań różnych osób z wyników odsłuchów robionych "na wiatr" czyli bez procedur. To byłoby niepoważne.  

12 minut temu, Lech36 napisał:

To byłoby niepoważne.  

Zasadniczo wszystkie rzeczy na które się powołujesz są niepoważne ... 😉

Jak nie filtracja grzebieniowa, to wyrównanie poziomów albo prawidłowe techniczne testy porównawcze ... Teraz przyszła pora na Amira. 

I tak w nieskończoność ...

8 minut temu, szpakowski napisał:

Zasadniczo wszystkie rzeczy na które się powołujesz są niepoważne ... 😉

Jak nie filtracja grzebieniowa, to wyrównanie poziomów albo prawidłowe techniczne testy porównawcze ... Teraz przyszła pora na Amira. 

No to teraz wystawiłeś sobie świadectwo, pozostaje tylko pogratulować 😉.

9 minut temu, szpakowski napisał:

Teraz przyszła pora na Amira. 

Myślę że jeszcze dużo testów wartych przywołania znajdzie się na ASR. Musisz być cierpliwy 😉.

52 minuty temu, Lech36 napisał:

Co jest złego na powoływanie się na rzetelne testy robione na świetnym sprzęcie?

Nic złego. Jednak pomiary nie oddają wszystkiego. Są parametry niemierzalne typu: separacja, scena, realizm, barwa instrumentów. Tego nie da się zmierzyć. To trzeba usłyszeć.  

Amir powinien robić też testy odsłuchowe na wysokiej klasy sprzęcie. Wtedy byłby naprawdę wiarygodny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi