Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Czyli człowiek jest w stanie "słyszeć" dźwięki, np. szumy, których dookoła niego nie ma, są wytworem tylko i wyłącznie jego organizmu 🙂.

Użytkownicy forum również czasami słyszy dzwony ... coś komuś dzwoni ale nie wie w którym kościele ...

6 minut temu, szpakowski napisał:

Użytkownicy forum również czasami słyszy dzwony ... coś komuś dzwoni ale nie wie w którym kościele ...

Dużo można by mówić o tym co słyszą/"słyszą" niektórzy uczestnicy forum a właściwie to cały czas się tu o tym mówi. Trudniej jest tylko o weryfikację co jest prawdą a co nie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Trudniej jest tylko o weryfikację co jest prawdą a co nie.

Niektórzy słyszą, bo chcą usłyszeć a niektórzy nie słyszą, bo nie chcą usłyszeć 😉

2 minuty temu, szpakowski napisał:

Niektórzy słyszą, bo chcą usłyszeć

Zgadza się i słyszą nawet to czego nie było w rejestracji, ale tak chcą to usłyszeć że ich mózg to wytworzy we własnym zakresie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

8 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadza się i słyszą nawet to czego nie było w rejestracji, ale tak chcą to usłyszeć że ich mózg to wytworzy we własnym zakresie.

Tak samo mózgi wytwarzają swoistą blokadę która nie pozwala usłyszeć "niesłyszącym" tego co na prawdę słychać ...

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Lech36 napisał:

ty zapewne w rejestracji słyszysz tylko ludzi z kolejki.. 🙂

Teraz, szpakowski napisał:

Tak samo mózgi wytwarzają swoistą blokadę która nie pozwala usłyszeć "niesłyszącym" tego co na prawdę słychać ...

to rozwiązanie też jest możliwe... tworzenie wewnętrznej blokady by część wiadomości nie mogła dotrzeć 🙂 🙂 🙂

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

jak to pisze @ASURA "macie uszka to słuchajcie" 🙂

"Uszka" to bardzo kiepski przyrząd do wykonywania porównań. Do tego żeby dobrze zadziałały potrzebny jest jeszcze mózg a ten jest niestety bardzo chimeryczny i często potrafi oszukać swojego właściciela. Z tym że z tymi "oszustwami" wytwarzanymi przez mózg można sobie poradzić o ile tylko właściciel mózgu tego chce. 

5 minut temu, szpakowski napisał:

To bardzo wątpliwa teza, ale też pewnie taka sytuacja może zajść. W końcu były na forum przykłady ekscytacji jakimś nowym zjawiskiem odkrytym w rejestracji przy odtworzeniu jej na nowym sprzęcie którego to zjawiska nie było słychać na starym sprzęcie. Niestety po powrocie do słuchania na starym sprzęcie okazywało się że to zjawisko też na nim słychać tylko wcześniej nie zwracało się na nie uwagi.

10 minut temu, slawek.xm napisał:

A macie oczka to patrzajcie: ot i Ziemia jest płaska. To doświadczenie pokazuje, że nie wystarczy dokanać obserwacji, bo trzeba je jeszcze umieć zinterpretować.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Z tym że z tymi "oszustwami" wytwarzanymi przez mózg można sobie poradzić o ile tylko właściciel mózgu tego chce. 

mnie osobiście to nie przeszkadza , mój mózg jest częścią mnie i jeśli nawet oszukuje to przyjmuję to jako cechę pożądaną  ważne , że mi się podoba i jest radocha ... np ostatnio w zwolnionym tempie maszerują mi dzwonki rurowe przed głową grają i przemieszczają się na tyle namacalnie i dają takie wrażenie , że nawet jeśli jest to szaleństwo to piękne wręcz zmysłowe i niepowtarzalne

P.S. Opisywałem kiedyś przypadek niesłyszenia dzwonka do drzwi w trakcie głośnego grania przez słyszących. Tylko niesłyszący ten dzwonek usłyszał a dwóch słyszących nie. Świat jest dziwny i bardzo skomplikowany 😉.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

A macie oczka to patrzajcie: ot i Ziemia jest płaska. To doświadczenie pokazuje, że nie wystarczy dokanać obserwacji, bo trzeba je jeszcze umieć zinterpretować.

nawet jesli udowodnisz komus ,że jego zmysły go oszukują a przy okazji odbierzesz mu radochę słuchania , to nie będzie ci za to dziekował tylko cię znienawidzi a na pewno będzie mu smutno

bo pozbawiłes kogos jego dobrego samopoczucia

Teraz, Lech36 napisał:

P.S. Opisywałem kiedyś przypadek niesłyszenia dzwonka do drzwi w trakcie głośnego grania przez słyszących. Tylko niesłyszący ten dzwonek usłyszał a dwóch słyszących nie. Świat jest dziwny i bardzo skomplikowany 😉.

wyświechtany stary i mało odpowiadający realiom przykład

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

mnie osobiście to nie przeszkadza , mój mózg jest częścią mnie i jeśli nawet oszukuje to przyjmuję to jako cechę pożądaną  ważne , że mi się podoba i jest radocha ... np ostatnio w zwolnionym tempie maszerują mi dzwonki rurowe przed głową grają i przemieszczają się na tyle namacalnie i dają takie wrażenie , że nawet jeśli jest to szaleństwo to piękne wręcz zmysłowe i niepowtarzalne

Rozmawiałem ostatnio z tym moim kolegą który ma poważne ubytki słuchu na skutek zdarzenia z młodości a jest audiofilem. Opowiadał że często jak słucha swojego sprzętu to ma łzy w oczach tak pięknie to gra.

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

wyświechtany stary i mało odpowiadający realiom przykład

Z życia wzięty, tak że z tymi realiami w Twojej opinii to coś nie tak.

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Lech36 napisał:

tak że z tymi realiami w Twojej opinii to coś nie tak.

po prostu jak skupiasz się na określonej czynności możesz wyłączyć bodźce niepożadane

np głos żony z kuchni 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

np głos żony z kuchni 🙂

Nigdy tego nie robię, to zbyt ryzykowne. Zawsze staram się skupić na szerokim spektrum dźwięków które w danej chwili mnie otaczają.

35 minut temu, slawek.xm napisał:

nawet jesli udowodnisz komus ,że jego zmysły go oszukują a przy okazji odbierzesz mu radochę słuchania , to nie będzie ci za to dziekował tylko cię znienawidzi a na pewno będzie mu smutno

bo pozbawiłes kogos jego dobrego samopoczucia

Tak, a teraz do rzeczy: jeden nie ma prawa drugiemu wleźć do domu by udowadniać swoją rację, za to gdy drugi palnie bzdurę to ideą forum dyskusyjnego jest, że pierwszy ją sprostuje (kto jest pierwszym a kto drugim nie ocenię, bo byłbym nieobiektywny).

38 minut temu, slawek.xm napisał:

mnie osobiście to nie przeszkadza , mój mózg jest częścią mnie i jeśli nawet oszukuje to przyjmuję to jako cechę pożądaną  ważne , że mi się podoba i jest radocha

Ale Ty własną radochą nie nakłaniasz innych do negowania faktów - wprost przeciwnie, na rzeczowe pytania udzielasz rzeczwych odpowiedzi.

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale Ty własną radochą nie nakłaniasz innych do negowania faktów - wprost przeciwnie, na rzeczowe pytania udzielasz rzeczwych odpowiedzi.

staram się , ale na pewno nie jestem obiektywny 🙂

5 minut temu, slawek.xm napisał:

staram się , ale na pewno nie jestem obiektywny 🙂

Za to możesz na pewno się czuć wyróżniony. Znalazłeś się w wąskim i zaszczytnym gronie 😉

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, szpakowski napisał:

Za to możesz na pewno się czuć wyróżniony. Znalazłeś się w wąskim i zaszczytnym gronie 😉

aż boje się zapytać kto jeszcze do tego grona nalezy ? 🙂

6 minut temu, slawek.xm napisał:

aż boje się zapytać kto jeszcze do tego grona nalezy ? 🙂

To już nie do mnie pytanie 😀 poza tym nie przejmował bym się tym za bardzo. Bardzo łatwo ową elitę opuścić gdy poglądy przestają być zbieżne z poglądami przewodniczącego lub równie łatwo można stracić do niego cierpliwość ... 😀     

Gość

(Konto usunięte)

To już nie do mnie pytanie 😀 poza tym nie przejmował bym się tym za bardzo. Bardzo łatwo ową elitę opuścić gdy poglądy przestają być zbieżne z poglądami przewodniczącego lub równie łatwo można stracić do niego cierpliwość ... 😀     

e tam , jeśli piszesz o Szymonie to on mnie przecież lubi i z jego wpisów pod moim adresem wynika to jasno... dlatego się nie martwię 🙂

Teraz, slawek.xm napisał:

e tam , jeśli piszesz o Szymonie to on mnie przecież lubi i z jego wpisów pod moim adresem wynika to jasno... dlatego się nie martwię 🙂

Łaska Pańska na pstrym koniu jeździ ... 😉

Gość

(Konto usunięte)

Łaska Pańska na pstrym koniu jeździ ... 😉

cały cymes polega na tym ,ze rozumiem jego sposoby dojścia do odpowiedzi na których mu zalezy

sa niekonwencjonalne czasem wkurzające ale w tym szaleństwie jest metoda 🙂

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

cały cymes polega na tym ,ze rozumiem jego sposoby dojścia do odpowiedzi na których mu zalezy

sa niekonwencjonalne czasem wkurzające ale w tym szaleństwie jest metoda 🙂

Trzeba się odważyć publicznie palnąć bzdurę by zostać wyprowadzonym z błędu. Nie zrozumie tego ktoś, dla kogo głównyma argumentem jest jego własna niewiedza.

4 godziny temu, bum1234 napisał:

To forum jest niezbitym dowodem, że taka sytuacja jest nie tylko możliwa, ale i dość często spotykana - np. "słyszenie" kabli itp.

😄

Czy jest to efektem jakiejś choroby, to inna sprawa, być może do rozważeniu przez specjalistę i to niekoniecznie laryngologa 🙂

Chorobę to ty masz .

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Pomiary ASR I testy różnicowe 🤣 jaki kolega monotonny i co chcesz jeszcze innym wmówić? Może lepiej zająć się swoim podwórkiem. 

2 hours ago, slawek.xm said:

Ten pan to pisze, ale oczym innym, takim sypkim .....

Podstawowy surowiec do rytuału o nazwie ramka-voodoo.

5 minutes ago, tedi02 said:

Chorobę to ty masz .

Naprawdę?

A jaką?

Przecież nie wypisuję w kółko, tak jak wyznawcy audio-voodoo, że 2+2=5 😄

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, bum1234 napisał:

przesadzasz od roku przynajmniej nie pisze 🙂

1 hour ago, slawek.xm said:

przesadzasz od roku przynajmniej nie pisze 🙂

Nieprawda. Całkiem niedawno pisał o rzekomych dowodach, które "zgubił". a także o pokazie na youtube, na którym dokonał "porównania" na różnych fragmentach nagrań 😄

Poza tym bzdurzy niemożebnie na każdy temat.

2 godziny temu, bum1234 napisał:

Naprawdę?

A jaką?

Przecież nie wypisuję w kółko, tak jak wyznawcy audio-voodoo, że 2+2=5 😄

No jesteś już znany ,wysmiewany na forum ,piszesz w kółko jedno i to samo. Masz jakiś uraz psychiczny do jak ty to określasz,,audio voodoo,, ? A może jak ty nazywasz ,,wyznawcy,, kupują produkty za twoja kasę? A może jesteś ich zyrantem ? Jeśli nie ,to jest chorobą psychiczną, lecz się, nie wtykaj nosa w czyjś portfel ,radzę byś sobie znalazł inne zajęcie, nie kompromitowal się na forum skoro nie masz nic merytorycznego do powiedzenia.

W dniu 1.02.2023 o 19:55, szpakowski napisał:

Bardziej chodziło mi o wypowiedzi niektórych użytkowników, że słuchają w domach muzyki o średnim natężeniu głośności 100db lub więcej ... dla przyjemności ...

Niektórzy tak albo głośniej słuchają w słuchawkach.

W dniu 2.02.2023 o 09:09, Lech36 napisał:

Na realnym koncercie na żywo rockowej gwiazdy z najwyższej półki natężenie dźwięku w najlepszym miejscu na widowni osiąga w porywach 108-112dB SPL a na koncerty dobrze nagłośnione chodzi się przecież dla przyjemności. Żeby w domu podczas słuchania koncertu osiągnąć podobną przyjemność trzeba słuchać w porywach przynajmniej z tą dolną granicą koncertową

Ja z powodu takiej głośności ostatecznie w 2008 roku odpuściłem sobie koncerty.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi