Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

A tak na poważnie z kablami zasilającymi i kontaktami klasy audiofil... To tak na prawdę słyszał ktoś w ogóle kiedykolwiek jakieś zakłócenia z prądu sieci domowej na urządzeniach lub widział? Jakiś wpływ na urządzenia znajdujące się blisko takiego zasilania? 

Edytowane przez raiwan
19 minut temu, raiwan napisał:

Niektórzy dają kilkadziesiąt lub nawet setki tysięcy na kolumny - i tu najlepsze - muszą mieć odpowiednią akustyke, żeby te kolumny dobrze grały?

Tak. To chyba oczywiste? Tylko, że odpowiednią to znaczy, że musi być nawalone pincet ustrojów akustycznych ... Wystarczy, że akustyka nie będzie po prostu spierniczona, nie będzie miała jakiś poważnych defektów ... wystarczy.

Moim zdaniem problem leży gdzie indziej. Ludzie kupują drogie kolumny, czasami nawet dobre i napędzają je kiepską elektroniką licząc na dobry efekt. Niestety, bez dobrego źródła i wzmacniacza nie uzyska się dobrego efektu, nawet z wybitnymi kolumnami w dobrej akustyce ...

U mnie dopóki kolumny nie zaczęły grać większą ilością szczegółów to nie było słychać wpływu akustyki. Po upgrade kolumn kolumna stojąca bliżej bocznej ściany gra głośniej, po zasłonięcie grubych zasłon znowu gra ciszej od drugiej na zmianę 🙂 nierówny pokój niestety. Ale za to mi bardzo fajnie i miło podbija bas w podstawkach w najniższych partiach 

A z dobrym źródłem to zauważyłem, że to też idzie w dwie strony. U znajomego na jego głośnikach dobrze grało na Yamaha i moim Arcam, bardzo zbliżona jakość, prawie nie do odróżnienia aż bylem zaskoczony. Na moich kolumnach znowu między Yamaha a Arcam już była spora różnica tak jakby Yamaha potrafiła znowu wykorzystać tylko połowę potencjału moich głośników a jego kolumny połowę Potencjału Arcama. 

No może nie aż połowę, trochę przesadziłem 😉

Edytowane przez raiwan

Wiele czynników wpływa na dźwięk, włącznie z naszym nastrojem/samopoczuciem.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, Tajitsu napisał:

Wiele czynników wpływa na dźwięk, włącznie z naszym nastrojem/samopoczuciem.

Zapomniałeś o najważniejszym ... kable to podstawa 😜 ... 😇

1 godzinę temu, szpakowski napisał:

Zgadza się, bez kabli żaden sprzęt nie zagra 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Teraz sprzęt gra już bez kabli. Oprócz zasilających 😉 

np. Buchardt A500, JBL 4329p.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Zasilających też już nie trzeba 🤭

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

11 minut temu, Piopio napisał:

To nie gra. Nie gra, bo nie ma kabli.

14 godzin temu, raiwan napisał:

To Producent powinien się martwić o to, żeby kolumny zagrały dobrze pomimo akustyki

😄 usmialem sie rozkosznie

kupuje auto klasy premium i ma się jechać wygodnie, bezpiecznie, szybko i cicho z mnustwem udogodnień... Niby miałbym jeszcze się martwić o to, gdzie ja znajdę odpowiednie drogi, żeby wykorzystać potencjał tego auta i nie uszkodzić zawieszenia? 

To nic ze np mieszkasz na zapomnianej wiosce gdzie droga wyglada tak

Ukryta Zawartość

17 minut temu, raiwan napisał:

A jest już jakaś technologia, która daje możliwość wytworzenia dźwięku bez ruchu mechanicznego? 

To juz bys musial miec bezposrednie polaczenie z twoim ukladem nerwowym 😉

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W ogóle to skąd wiadomo jaki będzie idealny pokój, żeby była dobrana akustyka pod konkretne kolumny? To chyba nie powinno być moje w ogóle zmartwienie. To Producent powinien się martwić o to, żeby kolumny zagrały dobrze pomimo akustyki. 

Producenci wzmacniaczy próbują pomóc: Dirac, YPAO itp. Ale podążając Twoją analogią motoryzacyjną, to jak aktywne zawieszenie - małe dziury ogarnie ale na prawdziwych wertepach i tak Cię wytrzęsie.

Ja jestem przekonania, ze od pewnego pulapu (np. cenowego, choc niekoniecznie) ciezko mowic o tym, ktore kolumny sa lepsze, a ktore gorsze. W pewnym momencie przewage zdobywa gust. Gdyby zlota rybka mi zaoferowala sprzet warty 10x tyle co moj obecnie - ale w ciemno i bez mozliwosci wymiany - to bym w taki uklad po prostu nie wszedl.

Jest na tym forum watek o tym, ze niektorzy odchodza od hi-endu i sa zadowoleni - to tez ciekawa obserwacja - nieco zbiezna a tym fragmentem:

15 hours ago, raiwan said:

Miałem tani sprzęt to nic mnie nie zastanawiało, tylko robiło efekt, później im więcej się dowiadywałem, im więcej szukałem, słuchałem, tym mniej byłem zadowolony, tym. Więcej było czego nie tak...

Kolejna sprawa, ze sa tacy, ktory uwazaja, ze najwiekszy wplyw na dzwiek maja kolmumny, a zaraz za nimi jest wlasnie akustyka - i tutaj przychylam sie do ponizszej opinii. A gdy ktos ma pokoj odluchowy 3x3x3 albo L-ke to juz musi mocno kombinowac...

15 hours ago, szpakowski said:

Tylko, że odpowiednią to znaczy, że musi być nawalone pincet ustrojów akustycznych ... Wystarczy, że akustyka nie będzie po prostu spierniczona, nie będzie miała jakiś poważnych defektów ... wystarczy.

1 godzinę temu, raiwan napisał:

A jest już jakaś technologia, która daje możliwość wytworzenia dźwięku bez ruchu mechanicznego? 

Dźwięk można wytworzyć bez ruchu. Np. w transformatorze Tesli nic się nie rusza a efekty dźwiękowe są. Ale głośnika z tego nie zrobisz.

1 godzinę temu, rafa napisał:

😄 usmialem sie rozkosznie

To nic ze np mieszkasz na zapomnianej wiosce gdzie droga wyglada tak

Ukryta Zawartość

To juz bys musial miec bezposrednie polaczenie z twoim ukladem nerwowym 😉

No o to mi chodzi, masz taką drogę pod domem to nie kupisz auta sportowego, tylko musisz z super zawieszeniem przystosowanego do takich warunków. 

To samo powinno być z audio. Skoro 90%  pomieszczeń jest akustycznie anty audio to powinno pójść w tym kierunku, żeby zrobić jak najbardziej dopasowane audio do takich pomieszczeń a nie odwrotnie. W takim przypadku audio nigdy nie pójdzie na przód a większość przesiądzie się na słuchawki lub soundbary skoro i tak nie warto inwestować w dobre audio. Nie każdego stać na dom z oddzielnym pomieszczeniem, która można przeznaczyć tylko na salkę kina domowego lub pokoju dżentelmena do super stereo przy whisky 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raiwan
20 minut temu, raiwan napisał:

Skoro 90%  pomieszczeń jest akustycznie anty audio to powinno pójść w tym kierunku, żeby zrobić jak najbardziej dopasowane audio do takich pomieszczeń a nie odwrotnie.

Powoli idzie. W stereo masz systemy Dirac, RoomPerfect, system Buchardt, Linn. W kinie domowym już dawno stosowano różne systemy korekcji akustyki pomieszczenia. 

Wymaga to odpowiedniej mocy obliczeniowej i techniki. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 godzin temu, raiwan napisał:

(...) Im więcej się dowiadywałem, im więcej szukałem, słuchałem, tym mniej byłem zadowolony,(...)

Nie pojmuję tego.

Chyba nadal słuchasz muzyki a nie sprzętu?

Przecież jak gra więcej muzyki to jest ciekawiej.

Może zmień słuchany gatunek. 🙂

Szukasz przecież i znajdujesz. Wystarczy zdefiniować kryteria szukania i odfiltrować je od mniej znaczących plew.

Akurat jest sezon młócki (ale to na niektórych wsiach gdzie zboże uprawiają i robią omłoty). Tak mi się skojarzyło z oddzielaniem ziaren od plew.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

14 minut temu, raiwan napisał:

To samo powinno być z audio. Skoro 90%  pomieszczeń jest akustycznie anty audio to powinno pójść w tym kierunku, żeby zrobić jak najbardziej dopasowane audio do takich pomieszczeń a nie odwrotnie.

To myslenie zyczeniowe bo dzwiek zawsze odbije sie od twardej powierzchni. Audio to tylko zrodlo dzwieku a ty bys chcial zeby jeszcze samo zrodlo naprawialo ci sciany w pokoju..to pozastaje ci sie przerzucic na sluchawki zamkniete

Analogia z motoryzacja bylaby dobra gdyby nie brakujacy fakt. Amortyzator i sprezyna samochodu pochlaniaja nierownosci drogi - to sa twoje absorbery i dyfuzory na scianach. Audio to jest tylko silnik napedowy i skrzynia biegow wprawiajace auto w ruch.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

16 godzin temu, raiwan napisał:

To tak na prawdę słyszał ktoś w ogóle kiedykolwiek jakieś zakłócenia z prądu sieci domowej na urządzeniach lub widział? Jakiś wpływ na urządzenia znajdujące się blisko takiego zasilania? 

Indukowanie jest wszechobecne.

Oczywiście że nierównomierne obciążenie faz i nieproporcjonalny rozkład mocy ma wpływ.

Rozpięcie indukcyjności wywołuje lawinowy pik napięcia.

2 godziny temu, raiwan napisał:

W źródłach tak, zapis muzyki w pliku cyfrowym na stałej pamięci. W głośnikach nie, zawsze musi być zamiana fali elektrycznej na akustyczną, chyba że znajdą naukowcy sposób bezpośredniego przekazu sygnału elektrycznego do mózgu, ale będzie się to pewnie wiązać z wszczepieniem jakiegoś interfejsu do organizmu ludzkiego, ale to tylko luźna hipoteza z zakresu "SF".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 godziny temu, raiwan napisał:

Tak.

Głośniki plazmowe.

Magnat miał takie kiedyś, ale wycofał.

Zjonizowany gaz i ozonowanie powietrza nie są obojętne dla zdrowia.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

chyba że znajdą naukowcy sposób bezpośredniego przekazu sygnału elektrycznego do mózgu, ale będzie się

Napięcie neuronalne i ilość aktywnych neuronów są stałe. Zmienia się taktowanie.

Słuch nie działa jak dźwięk. Superpozycja impulsów zachodzi tam kompletnie inaczej.

8 minut temu, xetras napisał:

Indukowanie jest wszechobecne.

Oczywiście że nierównomierne obciążenie faz i nieproporcjonalny rozkład mocy ma wpływ.

Rozpięcie indukcyjności wywołuje lawinowy pik napięcia.

Masz 3fazowy sprzęt audio?

Godzinę temu, xetras napisał:

Głośniki plazmowe.

W głośniku plazmowym ruch pobudzający powietrze do wytworzenia fali akustycznej też jak najbardziej istnieje. Wytworzyć fali dźwiękowej bez ruchu mechanicznego wydaje mi się że chyba nie można, ale może czegoś nie wiem.

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nasz "filozof" ostatnio wyraźnie "zazdraszcza" pozycji number łan, którą ciągle jeszcze zajmuje 747...🤭

Godzinę temu, xetras napisał:

Głośniki plazmowe.

Magnat miał takie kiedyś, ale wycofał.

Czyli miałem rację a zarazem się myliłem, że nie da się tego użyć praktycznie.

2 godziny temu, marek666 napisał:

Dźwięk można wytworzyć bez ruchu. Np. w transformatorze Tesli nic się nie rusza a efekty dźwiękowe są. Ale głośnika z tego nie zrobisz.

obraz.png.448d9fce4ef85a779c455c0ab2f78f97.png

16 minut temu, Lech36 napisał:

W głośniku plazmowym ruch pobudzający powietrze do wytworzenia fali akustycznej też jak najbardziej istnieje.

Gdzie tu masz ruchome elementy?

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

nawet więcej 🙂

faza pierwsza włączenie

faza druga wygrzanie

faza trzecia słuchanie

faza czwarta ...spełnienie 🙂

ja mam 3 fazy - pierwszą przed otwarciem, drugą w trakcie, trzecią następnego dnia 😄 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

ja mam 3 fazy - pierwszą przed otwarciem, drugą w trakcie, trzecią następnego dnia 😄 

Jak masz fazę jeszcze następnego dnia, to chyba znaczy, że ta druga miała za dużą amplitudę 🤣

• Pokaż nowe odpowiedzi