Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, Piopio napisał:

Ale Ty poruszasz się w świecie budżetowego audio ... tutaj zasady są inne

Skąd wiesz że zasady są inne, na czym opierasz swoje twierdzenie? Budżetowe audio i takie dla wybranych audiofilów było kiedyś na forum porównywane, pewnie pamiętasz. Zasady ustalają marketingowcy. A tak na marginesie część mojego audio jest z rynku PRO. Poza tym napatrzyłem się i nasłuchałem tego wybitnego audio dla wybrańców o grubych portfelach. Nie przeżyłem jakichś wybitnych uniesień w obcowaniu z tym sprzętem. Oczywiście grał on bardzo solidnie i efektownie, ale na kolana nie powalał. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, Lech36 napisał:

Nie przeżyłem jakichś wybitnych uniesień w obcowaniu z tym sprzętem. Oczywiście grał on bardzo solidnie i efektownie, ale na kolana nie powalał. 

Ja mam inne doświadczenia. Oczywiście nie każdy system zagra dobrze. Liczy się jeszcze umiejętność łączenia poszczególnych elementów w całość. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Liczy się jeszcze umiejętność łączenia poszczególnych elementów w całość. 

Dokładnie, a w jakim stopniu Ty tą umiejętność posiadłeś? Oczywiście na płaszczyźnie technicznej a nie voodoo.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

11 minut temu, Lech36 napisał:

Skąd wiesz że zasady są inne, na czym opierasz swoje twierdzenie?

Budżetowe audio to produkcja masowa i tutaj liczą się pomiary. High-End to produkcja rzemieślnicza, tuningowana na słuch. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Ja mam inne doświadczenia.

Lepiej nie przywołuj swoich doświadczeń 😉.

Teraz, Piopio napisał:

High-End to produkcja rzemieślnicza, tuningowana na słuch. 

Naprawdę wierzysz w moc sprawczą jakichś tuningów na ucho? 

5 minut temu, Lech36 napisał:

Dokładnie, a w jakim stopniu Ty tą umiejętność posiadłeś? Oczywiście na płaszczyźnie technicznej a nie voodoo.

Lata doświadczeń zrobiły swoje. Myślę, że się orientuję co z czym dobrze zagra. Część wiedzy to czysta technika a reszta to doświadczenia odsłuchowe. 

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Naprawdę wierzysz w moc sprawczą jakichś tuningów na ucho? 

Tak. Wielokrotnie tego doświadczyłem. Choćby wymiana lamp we wzmacniaczu lampowym. Czy kwestia zasilania. 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Lata doświadczeń zrobiły swoje. Myślę, że się orientuję co z czym dobrze zagra. Część wiedzy to czysta technika a reszta to doświadczenia odsłuchowe. 

Cóż trzeba Tobie uwierzyć na słowo 😉.

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Od zaspakajania gustu są różne gałki...

Absolutnie się z tym nie zgodzę: na rynku w każdym budżecie są dziesiątki modeli a każdy brzmi inaczej. Typowy konsument kupuje te, co mu w gust trafią, a nie najbardziej "płaskie" by później dociągać je do gustu gałkami.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Absolutnie się z tym nie zgodzę: na rynku w każdym budżecie są dziesiątki modeli a każdy brzmi inaczej. Typowy konsument kupuje te, co mu w gust trafią, a nie najbardziej "płaskie" by później dociągać je do gustu gałkami.

Można i tak, co kto lubi.

6 minut temu, msankowski napisał:

Wszystkie na 0dB.

W takim wypadku trzeba te gałki wywalić 😁

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Płaska charakterystyka również potrafi być zróżnicowana, że względu na różnice w budowie głośników czy wzmacniaczy i też istnieją fani takiego grania. 

Mało tego są również fani wyeksponowanej średnicy i niewarto pisać, że to słabe rozwiązania 😉

Edytowane przez Ajothe
31 minut temu, msankowski napisał:

Ja jednak wolę płasko.
Plus gałki.
Wszystkie na 0dB.

A mierzyłeś ile z tej płaskości zostało w miejscu odsłuchu?

-----

29 minut temu, Ajothe napisał:

Płaska charakterystyka również potrafi być zróżnicowana,

Nie mówię, że nie, zwłaszcza, że idealnie płaskiej nikt nie ma.

35 minut temu, msankowski napisał:

Ja jednak wolę płasko.
Plus gałki.
Wszystkie na 0dB.

ja też

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie mówię, że nie, zwłaszcza, że idealnie płaskiej nikt nie ma.

amplituda to najmniejszy pikuś w tym wszystkim

jestem 10x mniej wrażliwy na niedoskonałości amplitudy niż na zmulone, przytłumione granie - nie mające nic wspólnego z amplitudą - możesz sobie kolorować muła do woli korektorami a nic nie uzyskasz...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, szymon1977 napisał:

A mierzyłeś ile z tej płaskości zostało w miejscu odsłuchu?

Z pewnością więcej jak w przypadki kolumn w Vkę. 

Poza tym nie mam pojęcia o jakim pomieszczeniu mówisz. 

30 minut temu, Ajothe napisał:

Z pewnością więcej jak w przypadki kolumn w Vkę. 

Ojoj... kolumny w V-kę to max +/-3dB, akustyka bywa znacznie więcej.

32 minuty temu, Ajothe napisał:

Poza tym nie mam pojęcia o jakim pomieszczeniu mówisz. 

Pomieszczeniu tego co myśli, że jak kupi płasko to na swoim fotelu ma płasko.

38 minut temu, marcinmarcin napisał:

amplituda to najmniejszy pikuś w tym wszystkim

Nie pisałem, ze największy, ani tym bardziej jedyny.

Ojoj, skąd Ty to wszystko wiesz mądralo? 🤭

Skądinąd. Jeden wie, drugi nie wie, a trzeci nie chce wiedzieć bo z niewiedzą mu fajniej.

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ojoj... kolumny w V-kę to max +/-3dB, akustyka bywa znacznie więcej.

Brednie. 

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Pomieszczeniu tego co myśli, że jak kupi płasko to na swoim fotelu ma płasko.

Skąd masz pojęcie kto jakie ma pomieszczenie?

10 minut temu, Ajothe napisał:

Skąd masz pojęcie kto jakie ma pomieszczenie?

"Płaskiego" zasadniczo nie ma nikt, więc zasadniczo idealnie płaska charakterystyka kolumn oznaczać będzie gorki i doliny w miejscu odsłuchu.

10 minut temu, Ajothe napisał:

Brednie. 

Czyli zbyt trudne.

10 minut temu, szymon1977 napisał:

Czyli zbyt trudne.

Czyli opowiadasz nieprawdę pouczając innych. 

10 minut temu, szymon1977 napisał:

"Płaskiego" zasadniczo nie ma nikt, więc zasadniczo idealnie płaska charakterystyka kolumn oznaczać będzie gorki i doliny w miejscu odsłuchu.

Wymyślasz sobie jakieś warunki, a potem próbujesz prowadzić dyskusje.

Sam napisałeś, że płaskie jest kiepskie, a teraz o jakichś górkach i dolinach smarujesz 😁

Edytowane przez Ajothe
2 hours ago, marcinmarcin said:

zmulone,

Uwielbiam to określenie - nikt nie wie skąd się to wzięło, taki worek do którego się wrzuca różne rzeczy nie mając za bardzo pojęcia, jaka jest rzeczywista przyczyna.

Wszystkie zmiany w brzmieniu biorą się z różnic w charakterystyce amplitudowo fazowej, natomiast opisy wrażeń powstałych na skutek tych zmian, to zupełnie inna sprawa.

P.S.

Na muła w głowie też nie ma rady - mam na myśli bezsensowny upór niektórych osobników w propagowaniu płaskoziemstwa w audio.

Edytowane przez bum1234
Godzinę temu, Ajothe napisał:

Czyli opowiadasz nieprawdę pouczając innych. 

Mówię o sprawach dla mnie oczywistych, a Ciebie przerastających.

Wymyślasz sobie jakieś warunki

Tylko wykluczam warunki w praktyce nieistniejące.

Sam napisałeś, że płaskie jest kiepskie

Zacytujesz?

Rzucam temat DSD. Czy to prawda jest, że na tych płytach znajdują się inne nazwijmy to "lepsze" albo raczej efektowne masteringi, aby tak pokazać różnicę i tak argumentować wyższość tego formatu? Bo jak się patrzy na parametry, to nawet w podstawowej wersji są to liczby daleko wychodzące ponad percepcję człowieka.

13 godzin temu, Ajothe napisał:

W takim wypadku trzeba te gałki wywalić

Tak, ale najlepiej to zrobić wyłącznikiem barwy we wzmacniaczu. Gałki regulacji barwy czasem się przydają, widać to w konsoletach reżyserskich, często nie są ustawione na zero.

2 godziny temu, malikali napisał:

Rzucam temat DSD. Czy to prawda jest, że na tych płytach znajdują się inne nazwijmy to "lepsze" albo raczej efektowne masteringi, aby tak pokazać różnicę i tak argumentować wyższość tego formatu?

Tak piszą na forach zagranicznych i tak wypada z testu odsłuchowego z przetwornikiem RME z rynku PRO. Rejestracje o różnym samplingu tego samego gęstego materiału nie zmieniły jakości odbieranej na ucho.  

Czy istnieją pomiary na podstawie, których da się wybrać wzmacniacz i widać po nich jak on zagra? 

Ciepło, chłodno, analogowo czy analitycznie?

...dla kolegi pytam 🤣

Czy istnieją pomiary na podstawie, których da się wybrać wzmacniacz i widać po nich jak on zagra? 

...dla kolegi pytam 🤣

A to nie wiesz, że każdy wzmacniacz gra tak samo ? Kolega @Lech36 udowadniał to już wielokrotnie. 

Edytowane przez Piopio

26 minut temu, Piopio napisał:

A to nie wiesz, że każdy wzmacniacz gra tak samo ?

Nie wiedziałem o tym, ale chyba nie masz racji. Było to już wielokrotnie omawiane, pewnie nie zauważyłeś 😉.

28 minut temu, Piopio napisał:

Kolega @Lech36 udowadniał to już wielokrotnie. 

Kolega Lech36 i inni przede wszystkim wymieniał sytuacje kiedy wzmacniacz może zagrać nieco inaczej a nawet mocno inaczej w przypadku np. wysokiej impedancji wyjściowej. Widzę że w sposób systematyczny unikasz przyjmowania wiedzy technicznej do organizmu. Dziwne to jest trochę, ale niech będzie. 

Każdy wzmacniacz można podpiąć pod te w/w cechy w zależności jak zadziała nasz organ odbioru i interpretacji dźwięku. Te określenia wyżej moim zdaniem wynikają z subiektywnego charakteru odsłuchu. Oczywiście zakładam że parametry techniczne rozważanych sprzętów są porównywalne.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Każdy wzmacniacz można podpiąć pod te w/w cechy w zależności jak zadziała nasz organ odbioru i interpretacji dźwięku. Te określenia wyżej moim zdaniem wynikają z subiektywnego charakteru odsłuchu. Oczywiście zakładam że parametry techniczne rozważanych sprzętów są porównywalne.

Porównaj np Nad do Hegel. 

Pytanie było o jakie pomiary audiofilom chodzi, to tak mi przyszło do głowy czy są takie pomiary wzmacniaczy z których da się odczytać charakter grania. 

26 minut temu, Ajothe napisał:

czy są takie pomiary wzmacniaczy z których da się odczytać charakter grania. 

"Każdy wzmacniacz można podpiąć pod te w/w cechy w zależności jak zadziała nasz organ odbioru i interpretacji dźwięku."

Wynika z tego, że każdy wzmacniacz brzmi tak samo a tylko nam się wydaje, że jest inaczej. 

• Pokaż nowe odpowiedzi