Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, szymon1977 napisał:

To dlaczego się nie zgadzasz kiedy piszę, że podział tej jednej fali na poszcególne dźwięki następuje dopiero w mózgu? Dlaczego piszesz, że na tym rysunku widzisz dwie fale zamiast jednej złożonej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bo jak Ci już napisałem wcześniej i przed chwilą, nie rozpatrywałem tego pod kątem fali docierającej do ucha, tylko drgań membrany dla wielotonu. Przemak wstawił to pod zadanym przeze mnie pytaniem. Potem na podstawie tego obrazka zacząłeś o dziwolągach i mózgach, a to już nie bardzo mnie interesowało, dlatego nie skupiałem się wystarczająco na tym o czym piszesz. Jeszcze raz. Masz rację. Zgoda?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez telesma
26 minut temu, telesma napisał:

Przemak wstawił to pod zadanym przeze mnie pytaniem. Potem na podstawie tego obrazka zacząłeś o dziwolągach i mózgach, a to już nie bardzo mnie interesowało,

Zaczął ktoś inny twierdząc, że jeden głośnik wytwarza wiele fal i różnych częstotliwościach, a błędne teorie należy sprostować. A dlaczego zaprzeczałeś czemuś, co Cię nie interesowało? Odpowiedź zachowaj dla siebie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

21 hours ago, MariuszZ. said:

Nie ma fali o częstotliwości trudnej do określenia.

21 hours ago, przemak said:

Szum.

21 hours ago, MariuszZ. said:

Fala ma charakter periodyczny. Stad węzly i strzalki między innymi w naszych pomieszczeniach. Szum nie ma tej cechy.

8 hours ago, MariuszZ. said:

Przecież nie napisałem, że nie jest falą

Pewnie glupi jestem, bo nie pojmuję tej logiki. Dosłownie to może i nie napisałeś ale czy jest ktoś na sali kto to nawet teraz jest w stanie inaczej odczytać?

Edytowane przez danadam

A Wy dalej o tej fali i ciśnieniu heh 

Zaglądam tu co parę dni to i tak mam wrażenie, że nic mnie nie ominęło 😉 jak w dobrym starym serialu komediowym.

Szkodza, że nie ma jeszcze urządzenia, które wysyła fale do mózgu odpowiadające dźwiękom. Wtedy nie potrzebne by były żadne głośniki, słuchawki i inne wynalazki a wszyscy słyszeli by muzykę identycznie (ogólnie dźwięk). Ograniczeniem by był już tylko sprzęt nagrywający

Tak w ogóle to skąd się wzięło, że akurat ten sprzęt do nagrywania jest najbliższy ideałowi, skoro to później odtwarzają głośniki? 😁

Edytowane przez raiwan
40 minut temu, raiwan napisał:

Szkodza, że nie ma jeszcze urządzenia, które wysyła fale do mózgu odpowiadające dźwiękom

W zasadzie już jest.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

A dlaczego zaprzeczałeś czemuś, co Cię nie interesowało? Odpowiedź zachowaj dla siebie.

Przestań już skwierczyć. Nie będę się przed Tobą tłumaczył. Dużo piszesz, mało wiesz. 

4 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Szum np. biały też? @przemak na swoim blogu napisał:

"charakteryzuje się tym , że ma stałą, równomierną intensywność  w całym paśmie czyli całkowicie płaskie widmo".

"Szum jest przypadkowy, nieokresowy"

"Jeżeli jesteśmy w stanie określić wysokość dźwięku, to oznacza, że zakłócenie jest okresowe, a więc szumem nie jest".

Ukryta Zawartość

Wnioski chyba są oczywiste. 

Napisałem, że można UZNAĆ za okresowy. I, że jest to matematyczny zabieg w celu dokonania analizy częstotliwościowej. Polega to na wyborze fragmentu takiego sygnału (w domenie czasowej) i wyzerowanie poza tym fragmentem. Jest to najprostsza funkcja okna czasowego.

Szum (jakikolwiek rzeczywisty o skończonym paśmie, nie teoretyczny) w domenie czasowej ma przebieg jak wiele innych sygnałów i również poddaje się takim zabiegom.

Od strony czysto teoretycznej szum (i każdy inny sygnał w praktyce nieokresowy) można uznać za okresowy, o nieskończenie długim czasie trwania okresu.

Ukryta Zawartość

System gra dobrze, albo nie....

9 godzin temu, raiwan napisał:

Szkodza, że nie ma jeszcze urządzenia, które wysyła fale do mózgu odpowiadające dźwiękom. Wtedy nie potrzebne by były żadne głośniki, słuchawki i inne wynalazki a wszyscy słyszeli by muzykę identycznie (ogólnie dźwięk).

Wynalazki to się zawsze znajdą w szczególności takie, które nic nie wnoszą, a na których robi się niezłą kasę 🙂

Godzinę temu, malikali napisał:

Wynalazki to się zawsze znajdą w szczególności takie, które nic nie wnoszą, a na których robi się niezłą kasę 🙂

Ku radości „słyszących”.

12 godzin temu, raiwan napisał:

Szkodza, że nie ma jeszcze urządzenia, które wysyła fale do mózgu odpowiadające dźwiękom.

Jest już i nazywa się Neuralink, już nawet komuś to wszczpili do mózgu. 😉 

Ukryta Zawartość

Fajny komentarz pod filmem:
"Problemem toru audio jest oczywiście sprzęt, ale i muzyka. Ją po prostu źle napisano. Dlatego radykalnie wyeliminowałem muzykę z toru audio. Wzmacniacz, zresztą też. Na noc owijam się niepodłączonymi kablami i słucham śpiewu cewek. Kable są uziemione do nocnika, co znacznie pogłębia scenę."
😉

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Może wróćmy jeszcze do tej hiperfali na moment. Poprosiłbym o krótki komentarz pod tym obrazem, jeśli ktoś będzie miał ochotę? Tu również mamy do czynienia z jedną falą, tylko nie zawsze w tej samej fazie, czy z dwiema? Oczywiście mam na myśli to, co dociera do ucha.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten obrazek jest błędny. Rozumiem, że ma pomóc wyobrazić sobie co się dzieje w dwudrożnym zestawie głośnikowym, gdy oba głośniki emitują dźwięk o tej samej częstotliwości w pobliżu miejsca podziału. Jednak przyjęte uproszczenie jest nie do przyjęcia.

Przyznam się, że nie rozumiem o chodzi w tej dyskusji "jedna czy więcej fal". Z punktu widzenia analizy, czy właściwości fizycznych, to nie ma żadnego znaczenia.

Każda z tych fal, będących składową częstotliwościowa innej fali poddaje się dokładnie takim samym prawom fizyki, z takim samym rezultatem jakby była osobną falą. Jeżeli przetwornik, czy filtr, nie da rady przenieść jakiejś częstotliwości, to nie ma znaczenia czy jest to falą "oddzielna", czy składowa innej fali, zostanie tak samo wytłumiona. Tak samo z rezonansami i każdym innym zjawiskiem.

Wpływ może wystąpić przy jakichś "przesterowaniach" i oczywiście zniekształceniach nieliniowych, ale to jest poza tą dyskusją.

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Ten obrazek jest błędny. Rozumiem, że ma pomóc wyobrazić sobie co się dzieje w dwudrożnym zestawie głośnikowym, gdy oba głośniki emitują dźwięk o tej samej częstotliwości w pobliżu miejsca podziału. Jednak przyjęte uproszczenie jest nie do przyjęcia.

Rozmowa była o jednym głośniku i jednej złożonej fali. Teraz chodzi o kolumny z dwiema, czy trzema drogami. Taki zestaw stereo lub wielokanałowy. Ile fal będzie odbierać ucho? Również jedną, którą dopiero mózg podzieli?

7 minutes ago, telesma said:

Rozmowa była o jednym głośniku i jednej złożonej fali. Teraz chodzi o kolumny z dwiema, czy trzema drogami. Taki zestaw stereo lub wielokanałowy. Ile fal będzie odbierać ucho? Również jedną, którą dopiero mózg podzieli?

Głośnik to nie laser.

47 minut temu, barmanekm napisał:

Przyznam się, że nie rozumiem o chodzi w tej dyskusji "jedna czy więcej fal".

O zrozumienie tematu.

43 minuty temu, telesma napisał:

Teraz chodzi o kolumny z dwiema, czy trzema drogami. Taki zestaw stereo lub wielokanałowy. Ile fal będzie odbierać ucho? Również jedną, którą dopiero mózg podzieli?

Załóżmy kolumny dwudrożne. Każdy głośnik wytworzy po jednej fali, te fali siłą rzeczy w pomieszczeniu będę się spotykać. Ale nie będą się przenikać a nastąpi interferencja fal. W czym rzecz? Otóż w tym, że żadna częsteczka powietrza nie jest w stanie poruszyć się jednocześnie w dwóch kierunkach, dlatego działające na nią siły będę się "sumować" i cząsteczka poruszy się w kierunku jednym. Dlatego fala będzie jedna... oczywiście moim zdaniem. Nieco się wykrzywi, raz wzmocni a raz osłabi, ale zawsze jedna.

Two_sources_interference.gif

Tak czy siak, patrząc na cale pomieszczenie ta fal jawi się jako złożony twór trójwymiarowy. Jeśli jednak w dowolnym miejscu narysować pikselek obrazujący ucho, to można dostrzec, że jedyne co wraz z postępem czasu do ucha dociera, to zmieniające się +/- ciśnienie, czyli w gruncie rzeczy zjawisko jednowymiarowe.

Edytowane przez szymon1977

5 minut temu, raiwan napisał:

Czyli zrobicie dla mnie zaebiste kolumny mając taka wiedzę o rozchodzenia się fal? 😁

Całą wiedzę Ci przekazaliśmy - zrób sobie sam 🙂

1 hour ago, barmanekm said:

Przyznam się, że nie rozumiem o chodzi w tej dyskusji "jedna czy więcej fal". Z punktu widzenia analizy, czy właściwości fizycznych, to nie ma żadnego znaczenia.

No, taka trochę dyskusja czy w portfelu mam 123 zł czy 1*100 + 2*10 + 3*1 zł 😉 (wiem, nie do końca poprawna analogia, ale wystarczająco blisko).

Że to to samo i że w zależności od kontekstu można użyć jednej albo drugiej reprezentacji, to może być zbyt abstrakcyjny koncept.

Edytowane przez danadam
Teraz, ProjectPi napisał:

Noale, czy to jest banknot 123 zł, czy nie ? 😄

Trudno uwierzyć, ale właśnie taki jest.

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Problemem toru audio jest oczywiście sprzęt, ale i muzyka. Ją po prostu źle napisano.

W tym wydawało by się idiotycznym komentarzu, jest zawarta pewna głębsza myśl - dla niektórych audiofili samo słuchanie muzyki staje się źródłem stresu i niepokoju. Można nawet powiedzieć, że spora część wpisów na forum jest pochodną tego stresu i niepokoju. 

Uważacie, że temat jest nudny, nie interesuje Was, nie ma o czym dyskutować, zaśmieca ten wątek, więc przeniosę go do „inne”. Serio. Bez uszczypliwości.
Mnie interesuje natura powstania i rozchodzenia się fak akustycznych. To ostatni komentarz tutaj. Dziękuję wszystkim, którym chciało się dołączyć do dyskusji.

Ten watek taki jest: z jednej strony ciekawy, bo tematy najróżniejsze i opinie skrajnie przeciwne - z drugiej forumowy zawór bezpieczeństwa, w którym można więcej.

51 minut temu, szymon1977 napisał:

Ten watek taki jest: z jednej strony ciekawy, bo tematy najróżniejsze i opinie skrajnie przeciwne - z drugiej forumowy zawór bezpieczeństwa, w którym można więcej.

Nie no, spoko. O tych falach oraz innych ciekawostkach to raczej w osobnym wątku, choć to w sumie i gdzie indziej już by mnie nie bardzo interesowało, jak tak sobie pomyślałem, Bardziej interesował mnie ten ruch membran, ale już więcej informacji nie potrzebuje. 
Co mi z tej wiedzy przyjdzie. Najważniejsze, że słyszę muzykę.

Edytowane przez telesma
10 godzin temu, telesma napisał:

Będzie to wypadkowa tego co wyjdzie z tych głośników w danym miejscu i chwili - to ważny warunek. Jak masz np 2 kolumny lub zestaw wielokanałowy, to też nie będziesz w stanie zmierzyć ich charakterystyk osobno jeśli grają razem w danej chwili, bo zawsze wyjdzie Ci jakaś wypadkowa złożona, a nie dwie osobne z tych zestawów.

Aby był możliwy pomiar musisz robić osobno dla każdego źródła tj kolumny.

8 godzin temu, ProjectPi napisał:

Noale, czy to jest banknot 123 zł, czy nie ? 😄

To są po prostu 123 złote, nie ważne w jakich banknotach (nawet takich nominałach co nie zostały wyemitowane). Podobnie z sygnałem. Czy rozpatrzymy to jako jeden sygnał, czy jako suma składowych różnicy żadnej nie ma.

• Pokaż nowe odpowiedzi